Vi tillkännager vinnaren i vår Raspberry Pi 5-tävling!

Vi tillkännager vinnaren av vår Raspberry Pi 5-tävling Titelbild

Vi är mycket glada över att idag kunna tillkännage vinnaren i vår Raspberry Pi 5-tävling!

Ni minns säkert att vi redan på 4 oktoberefterlyste vi den galnaste idén som du kan komma på för en Raspberry Pi 5.

Och så länge det inte förstörde Pi:n skulle vi också kunna göra det på en av våra och skriva en artikel om det.

Och vi uppskattade verkligen den omedelbara strömmen av kommentarer, e-postmeddelanden och direktmeddelanden.

Jag måste berömma alla som skickade in en idé, oavsett om den var galen eller inte. Det fanns så många riktigt coola idéer som sträckte sig från att överklocka och underklocka Pi:n hela vägen till att använda Pi:n som en bärbar signalstörare.

I slutändan hade vi verkligen svårt att utse en vinnare.

Så låt mig börja med några hedersomnämnanden för deras mycket roliga idéer.

Sedan kommer jag att tillkännage vår andraplatsvinnare, som kommer att få en Raspberry Pi 5.

Och slutligen kommer jag att tillkännage vinnaren av vårt stora pris, som får ett komplett Raspberry Pi 5-kit, inklusive en 27 W USB-C Power Delivery (PD) strömförsörjning, ett Raspberry Pi 5-hölje, ett SD-kort och en Raspberry Pi 5.

Hedersomnämnande: Spökpianisten

Jag uppskattade verkligen Alfios idé om en spökpianist. Här var bidraget:

"Raspberry Pi spökpianist"
Tänk dig att skapa ett system som gör det möjligt för en Raspberry Pi att styra ett piano automatiskt, som om det spelades av en osynlig pianist. Så här skulle du kunna göra:

Elektriskt piano: Köp eller använd ett elpiano eller MIDI-keyboard som kan styras av en Raspberry Pi.

Robotfingrar: Bygg ett robotsystem med mekaniska fingrar som självständigt kan trycka på pianotangenterna, styrt av Raspberry Pi.

Musikalisk detektering: Använd programvara för musikigenkänning och notanalys för att göra det möjligt för Raspberry Pi att "lyssna" på en mängd olika musikstycken.

Musikaliska kompositioner: Skapa egna musikaliska kompositioner eller arrangemang av befintliga låtar som kan spelas automatiskt på pianot.

Interaktiva föreställningar: Organisera shower där publiken kan "se" pianot spela av sig själv, som om det styrs av en osynlig pianist.

Stilvariationer: Implementera möjligheten att ändra pianots spelstil, så att det ser ut som om det spelas av olika imaginära pianister med olika stilar (klassiskt, jazz, pop, etc.).

Ljus och specialeffekter: Lägg till ljus och specialeffekter som aktiveras under föreställningen för att skapa en unik visuell upplevelse.

Fjärrkontroll: Låt publiken fjärrstyra "spökpianot" från en mobilapp eller webbplats så att de kan begära specifika låtar eller ändra hur musiken spelas.

Detta projekt skulle kunna bli en extraordinär offentlig föreställning och en unik underhållningsupplevelse. Naturligtvis är det viktigt att se till att pianot och de mekaniska händerna är säkra och inte skadar det riktiga pianot.

Alfio hade en av de få projektidéer som kretsade kring konstperformance. Jag tycker att det här är en riktigt rolig idé och jag skulle gärna se att något liknande gjordes. Tack, Alfio, för bidraget!

Hedersomnämnande: Ballong för närrymden

Ett annat hedersomnämnande var detta bidrag från Phill Burton:

Du kan skicka upp din Pi 5 i närrymden med en väderballong. Se till att montera GPS, en kameramodul och några legofigurer. Spela in hela resan och när den återvänder till jorden (förhoppningsvis på land) kan den höra någon i närheten be om att få tillbaka den per post. Ni kan sedan analysera hur bra den fungerade på olika höjder, temperaturförändringarna, vilken väg ballongen tog och alla krafter den kände under hela resan.

En liknande idé kom från Rainer S., som skickade in följande förslag:

Hej pi3g-teamet,
Das verückteste habe ich schon gemacht, ich habe schon zweimal, wahrscheinlich AKS erster, einen Pi 3 mit einem Wetterballon in die Stratosphäre geschickt. Kameraupptagningarna är redan inte dåliga. Die Sensoren haben leider nicht funktioniert und da wären Temperatur, Luftdruck, luftfeuchtigkeit durchaus wünschenswert :smiley:
Fröhlich grüßend

Så tack Phill och Rainer för era underbara projektidéer. Jag vet inte om vi kommer att kunna göra dem utan att förstöra en Pi. Men om vi kan, skulle jag gärna vilja göra något med väderballonger och en Raspberry Pi i framtiden!

Vinnare av andra plats: Det gemensamma konstprojektet

Vinnaren av andraplatsen och vinnaren av en Raspberry Pi 5 är Stephen Brown. Stephen kom på idén med en gemensam konstduk som väcker kontoret till liv!

Här var inlagan:

Ett gemensamt konstprojekt? Anslut 25x 16×16 NeoPixel-paneler till en 80×80 pixel "canvas" med hjälp av Pi GPIO-stiften och anslut sedan en USB-webbkamera som pekar mot den. Installera en webbserver på Pi:n och låt användare som besöker artypi.com (eller något annat) färglägga en valfri pixel per 30 sekunder med hjälp av en färgpalett. Webbkameran kan sedan visa panelens "verkliga" utseende när den ändras. Du kan sedan ha ett levande, ständigt föränderligt "konstverk" på din kontorsvägg - det är som det de gör på Reddit förutom att du kan gå fram till det och se det.

Om du har personer som vet hur man driver en stegmotor kan du också låta dem skissa en linje i taget på en whiteboard med en 2-axlig hemmagjord plotter. Användarna uppmanas att arbeta mot ett mål (t.ex. ett äpple, en bil). Varje timme suddas tavlan ut och en ny "sak" måste ritas. Du kan ha ett galleri med tidigare försök...

Vi kommer definitivt att leka vidare med den här idén! Så håll utkik efter mer information om detta projekt.

Och grattis till Stephen Brown, som får en Raspberry Pi 5!

Vinnare av det stora priset: Den fiskkontrollerade TV-kanalsurfaren

Det stora priset går till Wolfi för den galna idén om en fiskstyrd TV.

Här var inlagan:

Fiskstyrd TV-kanal Surfer-konceptet:

Låt din favoritfisk bestämma vad du ska titta på ikväll.

Genomförande:
1.) Sätt upp en kamera ovanför akvariet som är ansluten till pi.
2.) Dela in tanken i zoner, var och en motsvarande en TV-kanal.
3.) Träna en objektdetekteringsmodell på din fisk.
4.) Raspberry Pi känner av var fisken simmar och ändrar kanalen därefter via infrarött ljus.

Kanske gillar fiskar såpoperor?

Förlängning för att göra projektet riktigt galet:
En mekanism som liknar den hos en elektrisk ål för att ge fisken en smärtsam elektrisk stöt och driva den in i önskad sektion vid manuell omkoppling.

Vi kommer att göra detta utan att orsaka någon smärta för fisken.

Men vi kommer absolut att sätta ihop detta projekt och skriva en artikel om det snart.

Och Wolfi får ett gratis Raspberry Pi 5-kit, komplett med strömförsörjning, fodral och SD-kort.

Jag vill återigen rikta ett särskilt tack till alla som har bidragit med sina idéer. Vi på pi3g hade verkligen roligt när vi läste igenom dem.

Vi kommer att kontakta Wolfi och Stephen under de närmaste dagarna angående deras priser!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om framtida tävlingar. Och för att se det fiskstyrda TV-projektet!

Lämna en kommentar