Σχέδιο Paragon: Pico Air Quality Monitor

Pico Air Quality Monitor Εικόνα τίτλου

Θέλετε να παρακολουθείτε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή την πόλη σας; Τότε αυτό είναι το ιδανικό έργο για εσάς! Πρόκειται για μια απλή και ξεκάθαρη παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα με ένα Raspberry Pi Pico!

Αυτό το σπουδαίο μικρό έργο δημιουργήθηκε από τον Yakroo και μοιράστηκε στο hackster.io.

Πριν σας τα πω όλα, όμως, θέλω να αναφέρω ότι εμείς στο PiCockpit διαθέτουμε μια δωρεάν εφαρμογή παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Και ακριβώς όπως και με το έργο του Yakroo, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή PiCockpit σε ένα Pico W.

Αλλά περισσότερα γι' αυτό αργότερα.

Προς το παρόν, θέλω να επικεντρωθώ στην πολύ ωραία εφαρμογή παρακολούθησης του αέρα του Yakroo! Στη σελίδα του έργου, η Yakroo εξηγεί ότι η έμπνευση προήλθε από μια ανησυχία για την υγεία. Σε χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται, είναι σημαντικό να μπορεί να παρακολουθείται ο εξωτερικός αέρας.

Αυτό το έργο σας δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

Πίστωση: Yakroo.

Το καλύτερο από όλα, ο Yakroo έχει δώσει στον κώδικα άδεια MIT, οπότε είναι ανοιχτός και δωρεάν!

Υλικό

Το έργο αυτό βασίζεται σε πέντε βασικά στοιχεία. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι μια προσαρμοσμένη πλακέτα PCB που δημιούργησε η Yakroo ειδικά για αυτό το έργο.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι, φυσικά, ένα Raspberry Pi Pico.

Θα χρειαστείτε επίσης έναν αισθητήρα αέρα. Η Yakroo συνέδεσε αυτό το μόνιτορ ποιότητας αέρα Pico με ένα PMS7003. Το PMS7003 είναι μια πλακέτα διάσπασης που μετράει τα σωματίδια στον αέρα. Είναι η νεότερη γενιά του PMS5003 πλακέτα ξεμπλοκαρίσματος.

Στη συνέχεια, η Yakroo πρόσθεσε μια λωρίδα LED με 8 φώτα στην κορυφή της εγκατάστασης. Η ιδέα είναι ότι τα LED μπορούν να δώσουν επιπλέον οπτική ανατροφοδότηση. Έτσι, οι λυχνίες LED γίνονται κόκκινες όταν η ποιότητα του αέρα είναι κακή και μπλε όταν η ποιότητα του αέρα είναι καλή.

Η σελίδα του έργου προτείνει τη χρήση μιας λωρίδας LED RGB WS2812, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε. Σκέφτομαι να φτιάξω ένα με μια NeoPixel Stick.

Παρακολούθηση ποιότητας αέρα Pico
Πίστωση: Yakroo.

Και το τελευταίο σημαντικό εξάρτημα είναι μια οθόνη LCD με λεπτό υμένιο-τρανζίστορ (TFT). Θα μπορούσατε να επιλέξετε, για παράδειγμα, μια Adafruit ST7789. Πραγματικά, οποιαδήποτε TFT LCD θα μπορούσε να λειτουργήσει με αυτό το έργο.

Λογισμικό

Όσον αφορά το λογισμικό, αυτό το έργο είναι πραγματικά απλό.

Ο Yakroo έχει γράψει το λογισμικό σε MicroPython (αν και ένα από τα βίντεο του Yakroo λέει CircuitPython) και έχει μοιραστεί τον κώδικα στο GitHub, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση εδώ.

Αν ρίξετε μια ματιά στον κώδικα (δεν είναι πολύ μεγάλος), θα δείτε γρήγορα πώς λειτουργεί. Το Pico επικοινωνεί με το PMS7003 και επιστρέφει τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων έως 1,0 μικρόμετρα (PM1.0), των αιωρούμενων σωματιδίων έως 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) και των αιωρούμενων σωματιδίων έως 10 μικρόμετρα (PM10).

Παρέχει επίσης τον δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) και ανάβει ανάλογα τις λυχνίες LED.

Πίστωση: Yakroo.

Οι κίτρινες λυχνίες LED στη φωτογραφία υποδηλώνουν μια μέση (αν και ακόμα αρκετά κακή) ποιότητα αέρα (125 AQI).

Συμπέρασμα

Αυτό είναι ένα φανταστικό έργο αν ενδιαφέρεστε να ελέγξετε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας. Είναι εύκολο να το συναρμολογήσετε και είναι εύκολο να το προσαρμόσετε. Ένα τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν στον Yakroo που το έστησε και το μοιράστηκε!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το στήσιμο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα η σελίδα hackster.io, το οποίο έχει όλες τις λεπτομέρειες για το έργο.

Εν τω μεταξύ, φροντίστε να δείτε περισσότερα Paragon Projects εδώ!

Επίσης, αν δεν το έχετε κάνει, μπορείτε να εγγραφείτε στο PiCockpit στην αρχική μας σελίδα, η οποία περιλαμβάνει μια εφαρμογή για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα με μια πλακέτα BME688. Η πλακέτα BME688 μετρά την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου, την πίεση του αέρα, τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το BME688 ακόμη και για να αναγνωρίζετε μυρωδιές! Έχουμε μια εφαρμογή PiCockpit και γι' αυτό!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτό εδώ:

Ενδιαφέρεστε περισσότερο για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς ή τους εξωτερικούς χώρους όπου ζείτε; Τι θα κάνατε με αυτό το έργο;

Πείτε μας στα σχόλια!

2 Σχόλια

  1. marco στις Φεβρουάριος 5, 2024 στις 11:13 μμ

    Salve, premetto che sono un novizio quindi potrei non capire, ovviamente sarei interessato a costruire questo progetto, ma non trovo una sintesi di montaggio dei componenti, né tantomeno una lista esaustiva degli stessi.
    στο site hackster.io μόνο για την απόκτηση μιας πλακέτας Raspberry Pi Pico e DIYables Button. Tutti i video fanno vedere sostanzialmente un prodotto già completo e definito.

    Ευχαριστώ όσους μπορούν να βοηθήσουν
    Μάρκο

  2. Rob στις Φεβρουάριος 13, 2024 στις 1:23 πμ

    Γεια σου Μάρκο: Κι εγώ είμαι αρχάριος και ενδιαφέρομαι για αυτό το έργο. Νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά που θα χρειαστείτε είναι διαθέσιμα στη σελίδα hackster.io, αλλά θα χρειαστεί κάποια "αντίστροφη μηχανική": ανάγνωση του κώδικα για να δείτε σε ποιες ακίδες πρέπει να συνδεθούν τα διάφορα εξαρτήματα, συναρμολόγηση και δοκιμή. Μια πρόκληση επίσης είναι η διαθεσιμότητα του PMS7003. Δεν έχω ψάξει πολύ, αλλά δεν το έχω βρει στους συνήθεις προμηθευτές μου. Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα κάποια μαθήματα που πρέπει να μάθουμε διαβάζοντας πώς συναρμολογήθηκε ο κώδικας. Καλή τύχη!

    Τσάο Μάρκο: Anch'io sono un novizio interessato a questo progetto. Penso che la maggior parte di ciò di cui avresti bisogno sia disponibile sulla pagina hackster.io, ma richiederebbe un po' di 'reverse engineering': leggere il codice per capire a quali pin dovrebbero essere collegati i diversi componenti, assemblarlo e provarlo. Una sfida è anche la disponibilità del PMS7003. Non ho cercato molto, ma non l'ho trovato dai miei fornitori abituali. Penso che ci siano ancora delle lezioni da imparare leggendo come è stato messo insieme il codice. In bocca al lupo!

Αφήστε ένα σχόλιο