Τι μπορείτε να κάνετε με μια υπολογιστική μονάδα 4
Το Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4) είναι μια φανταστική μικρή πλακέτα και το μισό αδελφάκι του την οικογένεια Raspberry Pi 4 για την οποία μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Και πέρυσι, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με τα βασικά στοιχεία του Compute Module 4 εδώ. Αλλά έχουν συμβεί τόσα πολλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οπότε θέλαμε να μιλήσουμε για το Compute Module 4 και όλα όσα μπορείτε να κάνετε με αυτό το 2023.
Εξάλλου, τα Compute Modules έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους προσαρμοσμένη πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος. Και το Raspberry Pi παράγει επίσης επίσημες πλακέτες IO για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αυτή την προσπάθεια!
Πολλοί άνθρωποι τα έχουν ξεγράψει για κατασκευαστές και λάτρεις. Λένε πράγματα όπως: "Ααα, τα Compute Modules είναι μόνο για τη βιομηχανία". Και αυτή είναι μια λογική άποψη, φυσικά, επειδή οι κατασκευαστές και οι ενθουσιώδεις χρήστες δεν κατασκευάζουν πάντα τις δικές τους πλακέτες κυκλωμάτων.
Αλλά σε αυτό το άρθρο θέλω να πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε με ένα Μονάδα υπολογισμού Raspberry Pi 4.
Ομολογουμένως, πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να πω ότι τα έργα Compute Module 4 δεν είναι συνήθως πολύ φιλικά προς τους αρχάριους. Ωστόσο, αν έχετε την αποφασιστικότητα, θα σας χρησιμεύσουν απόλυτα σε πολλά έργα!
Ιστορία
Αρχικά, αξίζει να δούμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις προσφορές Compute Module από το Raspberry Pi.
Η αρχική μονάδα υπολογισμού παρουσιάστηκε το 2014 από την Raspberry Pi Ltd.
Όπως ανέφερα παραπάνω, η ιδέα πίσω από τη Μονάδα Υπολογισμού ήταν να δημιουργήσουμε κάτι λίγο πιο προσαρμόσιμο και λίγο πιο ανθεκτικό. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι και οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν τις πλακέτες που θέλουν και να εξακολουθούν να έχουν την υπολογιστική ισχύ του Raspberry Pi.
Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό και το λογισμικό του Raspberry Pi στο δικό σας σύστημα και μορφή.
Επιπλέον, οι υπολογιστικές μονάδες διαθέτουν επιπλέον διεπαφές εισόδου-εξόδου και μπορούν να συνοδεύονται από ειδική μνήμη flash.
Μετά το Compute Module 1 ακολούθησε το Compute Module 3 και το Compute Module 3 Lite. Ακολούθησαν το Compute Module 3+ και το Compute Module 3+ Lite.
Το 3+ αντιστοιχούσε στην αναβάθμιση του Raspberry Pi 3 B σε Raspberry Pi 3 B+.Η αναβάθμιση αφορούσε κυρίως την αύξηση του ρολογιού της CPU από 1200 MHz σε 1400 MHz και τη βελτίωση των δυνατοτήτων δικτύου.
Και οι εκδόσεις Lite είναι μονάδες που διατίθενται χωρίς τη μνήμη flash eMMC.
Και τότε, στις 19 Οκτωβρίου 2020, κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Compute Module 4.
Οι προδιαγραφές του CM4
Όπως και το Raspberry Pi 4, το Compute Module 4 είναι εξαιρετικά ισχυρό, ξεπερνώντας το Compute Module 3+ σχεδόν σε κάθε μέτρηση.
Και όπως και το Raspberry Pi 4, χρησιμοποιεί το τσιπ Broadcom BCM2711, με τετραπύρηνο ARM Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit System on a Chip (SoC) στα 1,5 GHz.
Μοιράζεται επίσης τις παραλλαγές σε LPDDR4-3200 SDRAM με ECC, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε μία με 1GB, 2GB, 4GB ή ακόμη και 8GB RAM.
Η Compute Module 4 μπορεί επίσης να φέρει ένα Cypress CYW43455 για WiFi και Bluetooth. Έτσι, αν ενδιαφέρεστε για WiFi 2,4 GHz ή 5,0 GHz και Bluetooth 5.0 ή BLE, τότε αυτή είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.
Παίρνει μία μόνο τροφοδοσία +5V και στη συνέχεια μπορεί να τροφοδοτήσει περιφερειακές συσκευές 600mA στα +3,3V και +1,8V.
Στο πίσω μέρος του CM4, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν δύο υποδοχές 100 ακίδων από πλακέτα σε πλακέτα. Αυτές είναι οι κύριες συνδέσεις για να συνδέσετε το CM4 στην πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος της επιλογής σας.
Και ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η Compute Module 4 θα παράγεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2031. Με το Raspberry Pi 4 να έχει εγγυημένη παραγωγή μόνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, η διαφορά στην αξιοπιστία είναι ιδιαίτερα εμφανής.
Μονάδα υπολογισμού vs. Raspberry Pi
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Raspberry Pi 4 και ενός Compute Module 4;
Η μονάδα υπολογισμού δεν είναι απλώς ένα Raspberry Pi χωρίς τις θύρες;
Λοιπόν, ναι και όχι. Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που μπορεί να σας προσφέρει ένα CM4:
- Μνήμη flash eMMC
- διεπαφή PCIe
- σύνδεση εξωτερικής κεραίας
Αξίζει να ασχοληθούμε εν συντομία και με τα τρία αυτά.
eMMC σημαίνει ενσωματωμένη κάρτα MultiMediaCard. Είναι ένας τύπος μη πτητικής αποθήκευσης flash που χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές συσκευές όπως smartphones, tablet και υπολογιστές μιας πλακέτας όπως το Compute Module 4.
Το CM4 διαθέτει ενσωματωμένο τσιπ αποθήκευσης eMMC που μπορεί να ποικίλει σε χωρητικότητα. Όπως ανέφερα παραπάνω, τα Compute Module Lites δεν διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο eMMC. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το eMMC είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο αξιόπιστο από τις κάρτες micro SD που χρειάζεστε για ένα τυπικό Raspberry Pi.
PCIe σημαίνει Peripheral Component Interconnect Express. Είναι μια διεπαφή υψηλής ταχύτητας για τη σύνδεση εξαρτημάτων υλικού στο εσωτερικό ενός υπολογιστή. Το Compute Module 4 υποστηρίζει το PCIe μέσω των ακροδεκτών GPIO (General-Purpose Input/Output).
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε εξωτερικές συσκευές PCIe στο CM4, όπως SSD (Solid State Drives), κάρτες γραφικών ή άλλες κάρτες επέκτασης. Μπορείτε πραγματικά να επιτύχετε απίστευτα υψηλούς ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων με PCIe.
Αποθετήριο PCIe του Jeff Geerling στο GitHub
Τώρα, λοιπόν, στην εξωτερική κεραία, η οποία μπορεί να συνδεθεί στο CM4 για να βελτιώσει τις δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας.
Φυσικά, ορισμένες παραλλαγές του Compute Module 4 διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες Wi-Fi και Bluetooth.
Ωστόσο, για να βελτιώσετε την ασύρματη συνδεσιμότητα και την εμβέλεια, μπορείτε να συνδέσετε μια εξωτερική κεραία στις υποδοχές κεραίας του CM4.
Εκτός από αυτές τις τρεις μεγάλες διακρίσεις, υπάρχουν επίσης δύο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Compute Module από ένα τυπικό Raspberry Pi 4.
Είναι επίσης πιο ανθεκτικό στη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία λειτουργίας του Raspberry Pi 4 κυμαίνεται μεταξύ 0°C και 50°C. Η θερμοκρασία λειτουργίας του Compute Module 4 κυμαίνεται μεταξύ -25°C και 80°C . Αυτή είναι προφανώς μια τεράστια διαφορά.
Αν και, αν θέλετε να δοκιμάσετε το CM4 σε θερμοκρασίες τήξης, υποθέτω ότι θα μπορούσατε να ελέγξετε το Waveshare CM4 ψύκτρα.
Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει από το άρθρο μας "Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Raspberry Pi 4" ότι το Raspberry Pi 4 αναβαθμίστηκε από την προεπιλεγμένη ταχύτητα ρολογιού 1,5 GHz σε 1,8 GHz στις 9 Νοεμβρίου 2021.
Η αναβάθμιση αυτή, ωστόσο, δεν ίσχυε για το CM4. Όπως δήλωσε ο Eben διευκρινίζεται στα σχόλια της ανάρτησης:
Θα πρέπει να αναφέρω ένα πράγμα που λείπει από το CM4 σε σύγκριση με το Raspberry Pi 4 και αυτό είναι το USB 3.0. Παρόλο που το Raspberry Pi 4 διαθέτει δύο θύρες USB 3.0, δεν θα έχετε καμία με το CM4. Έτσι, αυτό είναι σίγουρα ένα μειονέκτημα.
Παραλλαγές CM4
Ένα πράγμα που ξεχωρίζει για το Compute Module 4 είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε 32 διαφορετικές παραλλαγές της πλακέτας.
Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε WiFi ή όχι, πόση μνήμη RAM θέλετε και πόσο αποθηκευτικό χώρο eMMC θέλετε.
Θέλετε ασύρματη σύνδεση; Ναι ή όχι;
Πόση μνήμη RAM θέλετε; 1GB, 2GB, 4GB ή 8GB;
Θέλετε eMMC; Αν ναι, θέλετε 8GB, 16GB, 32GB;
Και πάλι, αυτό είναι το σπουδαίο με το CM4, μπορείτε πραγματικά να το προσαρμόσετε στις ακριβείς προδιαγραφές σας.
Μονάδα υπολογισμού Lite
Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είστε περίεργοι για το Compute Module Lite. Εάν δεν αποκτήσετε ένα Compute Module 4 με eMMC, τότε τι χρησιμοποιεί για μνήμη;
Λοιπόν, στην περίπτωση του Compute Module 4 Lite, τότε θα πρέπει να βασιστείτε σε μια κάρτα micro SD. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίσημη πλακέτα I/O για το Compute Module 4 διαθέτει υποδοχή για κάρτα micro SD.
Και αν θέλετε να συνδέσετε το CM4 σε μια άλλη πλακέτα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τοποθετήσετε μια κάρτα micro SD και σε αυτήν.
Η πλακέτα CM4IO
Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας μιλήσουμε για την επίσημη πλακέτα I/O - την πλακέτα CM4IO.
Η πλακέτα CM4IO είναι μια πλακέτα διάσπασης ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να παίξετε με όλα τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες της Μονάδας Υπολογισμού.
Έτσι, η ιδέα εδώ είναι ότι μπορείτε να συνδέσετε το CM4 σας στην πλακέτα και στη συνέχεια να δοκιμάσετε όλα όσα μπορεί να κάνει η Μονάδα Υπολογισμού πριν σχεδιάσετε τη δική σας πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις προδιαγραφές της πλακέτας CM4IO, γιατί είναι πολλές.
Πρώτα απ' όλα, έχετε μια υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας (+12V, +5V), μαζί με δύο θύρες HDMI πλήρους μεγέθους, δύο θύρες USB 2.0 και Gigabit Ethernet RJ45 με υποστήριξη Power over Ethernet (PoE).
Διαθέτετε επίσης μια θύρα Micro USB, μια τυπική υποδοχή ανεμιστήρα, μια υποδοχή κάρτας Micro SD (σε περίπτωση που επιλέξατε το CM4 Lite) και μια υποδοχή PCIe (γενιάς 2).
Επιπλέον, η πλακέτα CM4IO διαθέτει δύο υποδοχές οθόνης MIPI DSI και δύο υποδοχές κάμερας MIPI CSI. Είναι επίσης τέλεια ρυθμισμένη για το τυπικό Raspberry Pi HAT και διαθέτει ρολόι πραγματικού χρόνου με υποδοχή μπαταρίας.
Θα πρέπει να αναφέρω εδώ ότι πρόκειται για μια μάλλον μεγάλη πλακέτα, 160mm x 90mm, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή έχει όλα όσα θα μπορούσατε να θέλετε για μια πλακέτα εισόδου-εξόδου.
Η Raspberry Pi Ltd. ήταν αρκετά ευγενική ώστε να καταστήσει την πλακέτα ανοιχτού κώδικα, όπως ανέφερα παραπάνω. Έτσι, μπορείτε να κατεβάστε τα αρχεία πηγής και να τα επεξεργαστείτε ώστε να πληρούν τις επιθυμητές προδιαγραφές σας (και ενδεχομένως να κάνετε τον πίνακα μικρότερο!)
Έργα
Έτσι, τώρα έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Τι μπορεί να εσύ με την υπολογιστική μονάδα 4;
Προφανώς, αν έχετε ένα έργο που θα μπορούσε να επωφεληθεί από την αποθήκευση eMMC, μια διεπαφή PCIe ή μια κεραία WiFi, τότε μπορεί να έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε ένα Compute Module 4 αντί για ένα Raspberry Pi 4, για παράδειγμα.
Θέλω όμως να σας δείξω εννέα πραγματικά φανταστικά έργα που άλλοι έχουν ήδη κάνει ειδικά με το Compute Module 4.
Ορισμένα από αυτά τα έργα είναι ανοικτού κώδικα και, δυστυχώς, ορισμένα δεν είναι.
Αλλά όλα αυτά είναι εγγυημένα για να σας κεντρίσουν την περιέργειά σας και να σας εμπνεύσουν να αρχίσετε να χτίζετε!
Έργο #1: Τρισδιάστατος εκτυπωτής υπολογιστικής μονάδας
Το πρώτο έργο είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής που χρησιμοποιεί την Compute Module 4 ως κεντρικό ελεγκτή. Έτσι, το CM4 συνδέεται με μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος που ελέγχει όλες τις λειτουργίες του εκτυπωτή.
Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού με Sigmoid S7P του Pascal Wistinghausen. Ένα παρόμοιο έργο είναι διαθέσιμο στο element14.
Ένα μειονέκτημα αυτών είναι ότι κανένα από αυτά δεν είναι ανοιχτού κώδικα, οπότε θα πρέπει να γίνετε δημιουργικοί και να σχεδιάσετε τη δική σας πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος. Αλλά μπορείτε τουλάχιστον να στραφείτε σε αυτά για έμπνευση!
Έργο #2: Μονάδα υπολογισμού NAS
Το Network Attached Storage, ή NAS, είναι μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση χρήσης για το CM4, κυρίως λόγω της μονής λωρίδας PCIe 2.0 που ανέφερα παραπάνω.
Και πάλι, το PCIe κάνει τη μεταφορά δεδομένων εξαιρετικά γρήγορη και εύκολη, ώστε να μπορείτε να μετατρέψετε τη μονάδα υπολογισμού σας στο δικό σας προσωπικό Cloud.
Σε αντίθεση με τα παραδείγματα των τρισδιάστατων εκτυπωτών, αυτό το έργο είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε αυτό το αποθετήριο CM4 NAS στο GitHub. Και το αποθετήριο περιλαμβάνει τα αρχεία της πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται να τα κατεβάσετε για να αποκτήσετε τα δικά σας από έναν κατασκευαστή PCB.
Έργο #3: Ένα Compute Module TV Stick
Χρησιμοποιείτε το Raspberry Pi σας ως κέντρο πολυμέσων ή για να παίξετε παιχνίδια RetroPie;
Στη συνέχεια, θα πρέπει να μετατρέψετε το Compute Module 4 σε ένα TV Stick. Μπορείτε να πάρετε την ίδια ισχύ που έχετε με το Raspberry Pi και να το συνδέσετε απευθείας στην οθόνη ή την τηλεόρασή σας.
Πετάξτε το καλώδιο HDMI, γιατί ο πίνακας θα το συνδέσει για εσάς. Μπορείτε να βρείτε ένα παράδειγμα εδώ.
Δυστυχώς, και αυτό δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Αλλά αυτό το έργο είναι βέβαιο ότι θα σας βάλει σε εγρήγορση.
Έργο #4: Στερεοσκοπική κάμερα υπολογιστικής μονάδας
Όσον αφορά τα έργα ανοικτού κώδικα, όμως, αυτό είναι ένα πραγματικά φανταστικό έργο.
Χρησιμοποιώντας την Compute Module 4, μπορείτε να δημιουργείτε τρισδιάστατες φωτογραφίες, να εγγράφετε στερεοσκοπικά βίντεο ή ακόμη και να κατασκευάζετε ρομπότ με ενσωματωμένα ρομποτικά λειτουργικά συστήματα. Όλα αυτά γίνονται από το StereoPi μαζί με το StereoPi v2 PoE Shield.
Και το StereoPi δεν απέχει πολύ από ένα άλλο στερεομικροσκόπιο ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται Stereo Ninja. Αυτό είναι το πολύτιμο στοιχείο της πρόσβασης στην κάμερα MIPI CSI με το CM4.
Μπορείτε πραγματικά να το χρησιμοποιήσετε με στερεοσκοπικές κάμερες.
Έργο #5: Αναβάθμιση υλικού μονάδας υπολογισμού
Μια από τις αγαπημένες μου εταιρείες είναι η MNT για τη δέσμευσή της στο υλικό ανοιχτού κώδικα. Για παράδειγμα, δημιουργούν φορητούς υπολογιστές που είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτού κώδικα και ελεύθερα διαθέσιμοι για διαμόρφωση και προσαρμογή.
Για το σκοπό αυτό, μοιράζονται συνεχώς τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μεταμορφώνουν τα προϊόντα τους. Και μια συσκευή στην οποία κάποιοι έχουν στραφεί είναι το Compute Module 4. Αυτό που μπορεί να σας προσφέρει η CM4 είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να αναβαθμίστε το υλικό σας.
Και, φυσικά, δεν χρειάζεστε μια συσκευή MNT για να χρησιμοποιήσετε το CM4.
Αλλά χρησιμοποιήστε το ως έμπνευση για την αναβάθμιση του υλικού της συσκευής σας!
Έργο #6: Ένας τοπικός διακομιστής IoT Compute Module
Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε με ένα Compute Module 4 είναι να το χρησιμοποιήσετε σε έναν διακομιστή οικιακού αυτοματισμού. Και εδώ μάλλον δεν υπάρχει τίποτα πιο γνωστό από αυτό. Βοηθός στο σπίτι κίτρινο. Αυτό το πολύ δροσερό έργο ξεκίνησε τη ζωή του ως μια χρηματοδοτούμενη από το πλήθος προσαρμοσμένη πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.
Προσφέρουν έναν διακομιστή οικιακού αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα που τρέχει στο CM4. Μπορείτε λοιπόν να το ελέγξετε και να το χρησιμοποιήσετε ως σημείο εκκίνησης.
Έργο #7: Μια υπολογιστική μονάδα Cyberdeck
Αν είστε φανατικός αναγνώστης αυτού του ιστολογίου, τότε γνωρίζετε ότι εμείς στο pi3g έχουμε πραγματικό πάθος για τα κυβερνοσκάφη, γι' αυτό και έχουμε δημοσιεύσει τόσα πολλά άρθρα για φοβερά κυβερνοσκάφη:
- Ham Radio Cyberdeck
- Μηχανικό πληκτρολόγιο Cyberdeck
- Τερματικό Cyberdeck
- Cyber-Tape-Deck
- Mini Cyberdeck
Για τους μη μυημένους, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι τα cyberdecks είναι συνήθως φορητοί υπολογιστές που έχουν σχεδιαστεί για να είναι τόσο χρήσιμοι όσο και αισθητικά ευχάριστοι. Είναι κάτι σαν φορητοί υπολογιστές cyberpunk.
Και ενώ κάποιοι στρέφονται προς τα τυπικά Raspberry Pis για τα cyberdeck projects τους, κάποιοι έχουν δείξει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ ωραίο cyberdeck με μια μονάδα υπολογισμού 4.
Έργο #8: Μια συστάδα υπολογιστικών μονάδων
Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις των Compute Modules.
Αν θέλετε να τρέξετε ταυτόχρονα πολλά Raspberry Pis ενός σκοπού, τότε θα μπορούσατε να σκεφτείτε τη δημιουργία ενός Compute Module Cluster. Μια συστάδα είναι ένας αριθμός Raspberry Pis συνδεδεμένων μεταξύ τους.
Οι συστάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους - κατανεμημένος υπολογισμός, διακομιστές ιστού, ένα σμήνος Docker, μια πύλη για IoT, ή θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια συστάδα Compute Module ως διακομιστή NAS. Θα μπορούσατε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για μηχανική εκμάθηση ή δοκιμές εφαρμογών. Πραγματικά, οι επιλογές είναι απεριόριστες.
Το πιο διάσημο παράδειγμα μιας συστάδας Compute Module είναι σίγουρα το Turing Pi, οπότε μπορείτε να το ελέγξετε αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες.
Έργο #9: Ένας Υπολογιστής σε Μονάδα Υπολογισμού (Compute Module Modular Computer)
Το αγαπημένο μου project με την Compute Module 4 είναι το εξής Pockit - έναν φορητό αρθρωτό υπολογιστή. Επικεντρώνεται γύρω από μια πλακέτα στην οποία μπορείτε να προσθέσετε μαγνητικές μονάδες.
Μπορείτε να μετακινήσετε αυτές τις μονάδες για να δημιουργήσετε μια φορητή κονσόλα παιχνιδιών, μια πλακέτα LED ή ακόμη και ένα NAS πολλαπλών SD. Είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά μπορείτε να δείτε ένα βίντεο επίδειξης εδώ:
Αυτά είναι μόνο εννέα από τα δεκάδες και δεκάδες έργα που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε με το Raspberry Pi Compute Module 4. Έτσι, τώρα που αισθάνεστε εμπνευσμένοι, μπορείτε να πάτε και να ξεκινήσετε το επόμενο CM4 project σας!
Πού μπορώ να βρω ένα;
Αν δεν έχετε ήδη ένα, τότε ελέγξτε την αδελφή μας εταιρεία, buyzero.de.
Εκεί μπορείτε να βρείτε Compute Modules και Raspberry Pis κάθε ποικιλίας σε απόθεμα.
Επιπλέον, είμαστε εγκεκριμένος μεταπωλητής Raspberry Pis. Έτσι, έχετε πλήρη εγγύηση για τη γνησιότητα και την ποιότητά τους.
Συμπέρασμα
Το μεγάλο θέμα που ήθελα να κάνω με αυτό το άρθρο είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το Raspberry Pi Compute Module 4.
Δεν είναι μόνο κάτι για τη βιομηχανία, αλλά είναι επίσης κάτι με το οποίο μπορούν να παίξουν οι κατασκευαστές και οι ενθουσιώδεις χρήστες.
Αυτή η μικρή πλακέτα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και εξαιρετικά ισχυρή. Έχει τη δύναμη ενός Raspberry Pi 4, αλλά είναι πολύ πιο ανθεκτικό και πολύ πιο αξιόπιστο.
Τελικά, το Compute Module 4 είναι μια εξαιρετική συσκευή για το επόμενο έργο σας!
Κανένα από τα έργα Cyberdeck δεν χρησιμοποιεί το CM4, γεγονός που ήταν απογοητευτικό.
Ο σύνδεσμος για τα έργα cyberdeck που χρησιμοποιούν το CM4 βρίσκεται στο τέλος αυτής της ενότητας: https://hackaday.io/project/186854-zeetwin-rpi-cyberdeck
Wenn die Dinger jetzt auch noch zu kaufen wären. Versuche seit Anfang Jahr Compute Module 4 zu bekommen. Kein Händler hat welche. Überall heisst es nur "derzeit nicht lieferbar". Und wenn doch mal irgendwo ein paar auftauchen, dann sind es ausschliesslich welche ohne Funkchip.
Το CM4 προσφέρει σε πολλές περιοχές πραγματικά πολύ περισσότερες δυνατότητες ως ο Pi4. Habe selbst seit einiger Zeit einen Webserver auf einem Pi laufen, vor allem weil es auch IO boards gibt, mit denen man NVMe SSDs benutzen kann ist es eigentlich für den Anwendungszweck perfekt (ich benutze das IO board von Andino https://youtu.be/KCN53lPlIiw )
Ja, und mit Raspberry Pi 5 hast Du jetzt neue Pläne?