DOOM op een Raspberry Pi 5

Doom op Raspberry Pi 5 Titelafbeelding

Inleiding

Een van de meest geliefde games die nog steeds een lang leven beschoren is, is DOOM. Wanneer ik een nieuw apparaat in handen krijg, wil ik persoonlijk altijd eerst DOOM erop draaien. Nou, zoals je je kunt voorstellen, toen ik mijn Raspberry Pi 5 kreeg, is dat wat ik als eerste deed.

En ik kan je vertellen dat het resultaat beter was dan ik had verwacht.

Maar mijn verwachtingen waren gebaseerd op het draaien van DOOM op mijn Raspberry Pi 4, dus laten we daar beginnen.

Maar eerst, voor het geval je een opfrisser nodig hebt, DOOM begon aan het begin van de jaren 90. Een team ontwikkelaars bij id Software maakte het innovatieve 3D-spel en bracht het in 1993 uit als shareware.

Met diezelfde instelling gaf id Software eind jaren 90 de broncode vrij, waardoor mensen hun eigen levels, aanpassingen en zelfs compleet nieuwe gameplay konden maken.

Hoe dan ook, met retro gaming als een van de meest voorkomende (zo niet de meest voorkomende) use-cases voor Raspberry Pis, heerst DOOM. Dus daar wilde ik mee beginnen.

Een korte opmerking: Zoals je aan de titelafbeelding kunt zien, heb ik het over de klassieke DOOM, niet over DOOM 3. Maar die ga ik te zijner tijd spelen.

DOOM op Raspberry Pi 4

Ik speel dus al heel lang met veel plezier DOOM op mijn Raspberry Pis. Maar er is een vraag over welke DOOM-uitgave het beste is voor een Pi.

Een van de meest voorkomende DOOM motoren is Chocolade DOOM. Het is een van de meer conservatieve distributies, die echt vasthoudt aan het klassieke spel. Andere populaire varianten zijn GZDOOM, Zandronum en Crispy DOOM.

Ik koos voor Chocolate DOOM, omdat het vrij licht is.

Chocolate DOOM aan de praat krijgen op een Raspberry Pi 4 is vrij eenvoudig. Het is een kwestie van Chocolate DOOM installeren en dan beslissen welke WAD-bestanden je wilt draaien.

WAD-bestanden (wat staat voor "Where's All the Data?") bevatten de kaarten, texturen en geluiden van verschillende levels. Dit zijn de bestanden die mensen transformeren om nieuwe DOOM-variaties te maken.

Laten we eens kijken naar een van deze aanpassingen: Freedoom.

Freedoom bevat drie vormen: Freedoom Phase 1 en Phase 2, die lijken op de klassieke games, en FreeDM, wat een mod is die gericht is op multiplayer deathmatch. Dus in plaats van gepaaide wezens aan te vallen, val je andere spelers aan.

Ik wilde het als voorbeeld gebruiken om te laten zien hoe het draait op de Raspberry Pi 4. Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien, draai ik FreeDM - Chocolate Doom 3.0.1.

DOOM op Raspberry Pi 4
DOOM op Raspberry Pi 4

Houd er rekening mee dat ik alleen speel, wat betekent dat er helemaal geen vijanden zijn. Er zijn geen andere spelers en geen vijanden.

Ik moet zeggen dat FreeDM relatief soepel is, maar af en toe een beetje plakkerig wordt en zeker soepeler zou kunnen. Nogmaals, dit is zonder vijanden. Met vijanden kan de gameplay snel vertragen.

Dus terwijl ik rondliep en willekeurig wapens oppakte, besloot ik om btop om te zien hoe mijn Raspberry Pi 4 het deed met de belasting.

Als je naar de foto hierboven kijkt, zie je al snel dat Chocolate DOOM op 8,8% van de CPU-belasting staat. Maar terwijl ik aan het testen was, schommelde Chocolate DOOM tussen 8% en 20% van de CPU-belasting.

Dat is buitensporig veel voor een versie zonder vijanden. En, het zal je niet verbazen, als je naar reddit gaat en r/DOOMvind je een aantal berichten met vergelijkbare klachten.

Dus ik vroeg me af hoe het eruit zou zien op de Raspberry Pi 5.

DOOM op Raspberry Pi 5

Eerlijk gezegd zou ik al blij zijn geweest met de helft van de CPU-belasting.

Ik ging zitten met de Raspberry Pi 5. Ik sloot een Pimoroni ventilator SHIM (zoals ik had met mijn Raspberry Pi 4). naar de GPIO-pinnen, sloot hem aan op de monitor en zette hem aan met de mooie nieuwe aan/uit-knop.

Toen hij eenmaal opstartte, installeerde ik meteen Chocolate DOOM.

En ik opende Chocolate DOOM en zie, het draaide perfect. FreeDM leek helemaal niet te haperen, dus ik dacht dat ik het maar eens moest proberen. Ik besloot Freedoom te draaien: Phase 2 - Chocolate Doom 3.0.0.

Dit lijkt op een klassiek DOOM-spel, met vijanden die links en rechts verschijnen.

DOOM op Raspberry Pi 5
DOOM op Raspberry Pi 5

Ik was echt verbaasd. Ik heb het spel de hele tijd op de hoogste framerate per seconde gedraaid zonder dat het ook maar enigszins haperde. En zo was het met elke versie van Chocolate DOOM die ik draaide.

En, zoals je kunt zien aan btopHet draaide op ongeveer 1% CPU-capaciteit. Dit was de hele tijd zo. Het bereikte nooit 2% met FreeDM of Freedoom.

Dus als je uitkijkt naar gaming met je Raspberry Pi 5, dan ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Ik zal meer gamingtests doen (waaronder meer DOOM-tests) op mijn Raspberry Pi 5 - dus laat het me weten als je iets specifieks wilt zien!

Wedstrijd & nieuwsbrief

Ondertussen weten we hoe frustrerend het is om tot 23 oktober te moeten wachten op een Raspberry Pi 5. Daarom wilden we het voor jou mogelijk maken om er zo snel mogelijk mee te spelen.

Dus we organiseren een kleine wedstrijd: Wat is het gekste dat je kunt bedenken voor Raspberry Pi 5?

Raspberr Pi 5 Wedstrijd

Op voorwaarde dat je idee het niet verpest, kun je ons jouw idee sturen en zullen we het op het onze toepassen - en er een artikel over schrijven!

We maken de winnaar hier en op buyzero.de op 23 oktober.

Het winnende idee (door ons bepaald) wint een volledige Raspberry Pi 5 kit - inclusief een 27W USB-C Power Delivery (PD) voeding, een Raspberry Pi 5 behuizing, een SD-kaart en een Raspberry Pi 5. Alles met gratis verzending binnen de EU.

De runner-up wint een Raspberry Pi 5 met gratis verzending binnen de EU.

Stuur dus zeker je ideeën in - je kunt hieronder reageren of contact met ons opnemen op de officiële contactpagina van PiCockpit.

Je kunt ons ook niet-zo-gekke dingen vertellen die je graag zou willen doen met de Raspberry Pi 5 en wij kunnen ze voor je doen!

En als je op de hoogte wilt blijven van nieuws, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief rechtsboven op de pagina.

Conclusie

Dus daar heb je het - Chocolate DOOM draait verbluffend goed op een Raspberry Pi 5.

Nu op naar grotere uitdagingen!

Als je geïnteresseerd bent in DOOM, hebben we het gehad over DOOM spelen op een Arduino Nano in een eerder artikel in onze Paragon Projecten serie.

Als je geïnteresseerd bent in Raspberry Pi 5, bekijk dan onze recente artikelen:

Raspberry Pi 5 draait dus DOOM. Maar kan hij ook Crysis draaien?

4 Opmerkingen

  1. daniel op oktober 3, 2023 op 4:29 am

    Wurde der Artikel von ChatGPT geschrieben?

    • Adam op oktober 9, 2023 op 10:25 am

      Nein, ich habe den geschrieben. 🙂

  2. NochEinHirnBesitzer op oktober 4, 2023 op 7:52 pm

    Sich freuen, dass ein Spiel welches bereits auf 486'ern mit "Coprozessoren" (auch respektive ~ 66 - 120 MHz und 4 - 8 MB RAM) flüssig lief, jetzt endlich auch auf 4 x 3000MHz Prozessor und 8000MB läuft...

    Ook:

    66 MHz vs 3000 MHz
    8 MB vs 8000 MB

    Da muss man schon ein sehr besonderes Gehirn haben um sich da über irgendwas zu wundern oder gar zu freuen... 😉

    • Adam op oktober 9, 2023 op 10:28 am

      Ja, natuurlijk was het geen Überraschung, maar slechts een grote verandering, waarbij je veel plezier had.

Laat een reactie achter