10 περίεργα γεγονότα για το Raspberry Pi Pico

Μάθετε 10 συναρπαστικά γεγονότα για το Raspberry Pi Pico, από τεχνικές προδιαγραφές έως διασκεδαστικά έργα.

Raspberry Pi Pico
Το αγαπημένο μας Raspberry Pi Pico

1 Δύο φορές είναι η γοητεία

Το Pico διαθέτει το τσιπ μικροελεγκτή RP2040 που σχεδιάστηκε από το Raspberry Pi στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέχει ένα Διπύρηνος πυρήνας Επεξεργαστή Arm Cortex-M0+ και ευέλικτο ρολόι έως 133 Mhz. Ως εκ τούτου, το Pico μπορεί να εκτελεί εφαρμογές πολλαπλών νημάτων.

2 Δίγλωσσο

Το Pico μιλάει άπταιστα C/C++ και MicroPython. Αυτό σημαίνει ότι έχετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Οι έμπειροι προγραμματιστές μπορούν να αξιοποιήσουν την υπολογιστική ισχύ και τις επιδόσεις του C/C++ χρησιμοποιώντας το Pico SDK. Οι αρχάριοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν MicroPython και το Thonny IDE να ανεβάζουν εύκολα τα προγράμματά τους. Για το λόγο αυτό το Pico είναι κατάλληλο για μια τεράστια ποικιλία έργων.

3 Γεφύρωση του χάσματος

Οι χρήστες των Windows θα χαρούν να ακούσουν ότι υπάρχει ένα Ρύθμιση Pico για Windows. Έτσι, αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τα Windows αντί για Linux, θα είστε εξασφαλισμένοι. Το έργο αυτοματοποιεί την εγκατάσταση των προαπαιτούμενων στα Windows, όπως εξηγείται στην επίσημη Ξεκινώντας με το Raspberry Pi Pico οδηγός. Επιπλέον, ο εγκαταστάτης προσφέρει τη δυνατότητα κλωνοποίησης και κατασκευής του Raspberry Pi Pico SDK για C/C++ μαζί με ορισμένα σχετικά αποθετήρια.

4 Picotool

Το Raspberry Pi δημιούργησε το Picotool το οποίο σας επιτρέπει να επιθεωρείτε τα δυαδικά προγράμματα RP2040 και να αλληλεπιδράτε με τις συσκευές RP2040 όταν αυτές βρίσκονται σε BOOTSEL λειτουργία. Μπορείτε ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για να αναβοσβήσετε το UF2 δυαδικά αρχεία στο Pico. Διαβάστε το Ξεκινώντας με το Raspberry Pi Pico σελίδες 66 και επόμενες για να μάθετε περισσότερα για το Picotool.

5 Η δύναμη της ομαδικής εργασίας

Μπορείτε να προγραμματίσετε και να αποσφαλματώσετε το Pico σας χρησιμοποιώντας ένα άλλο Pico! Το picoprobe firmware (σελίδες 58 και επόμενες) μετατρέπει το Pico σας σε γέφυρα USB προς SWD και UART. Έτσι, εάν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει GPIO Pins, μπορείτε να διασυνδέσετε το SWD και το UART του Pico χρησιμοποιώντας απλά ένα άλλο Pico.

6 Μικρό αποτύπωμα

Με 51mm x 21mm ή 10,71 cm2 το αποτύπωμα του Pico είναι πολύ μικρό. Για λόγους σύγκρισης, το αποτύπωμα μιας οικιακής γάτας είναι περίπου 38mm x 39mm, οπότε με 14,82 cm2 είναι μεγαλύτερο από το Pico. Αυτό σημαίνει ότι, αντί να πατάει στο πληκτρολόγιό σας και να διαγράφει σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η γάτα σας μπορεί τώρα να καταστρέψει ολόκληρο το Pico με ένα βήμα.

Σύγκριση αποτυπωμάτων Pico
Σύγκριση αποτυπωμάτων Pico

Ένας άλλος τρόπος για να περιγράψετε πόσο μικρό είναι το αποτύπωμα του Pico, είναι να κοιτάξετε τα χρήματα. Το νόμισμα των 2€ έχει διάμετρο 25,75 χιλιοστά. Έτσι, το εμβαδόν δύο κερμάτων των 2€ είναι 10,42 cm.2 το οποίο είναι εξαιρετικά κοντά στα 10,71 cm2 αποτύπωμα του Pico. Αλλά εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον. Δύο κέρματα των 2€ αξίζουν 4$ ακριβώς όπως το Pico. Σύμπτωση;

7 Το Pico λέει πότε μυρίζει

Το Pico μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των Indoor Air Quality ή IAQ. Πάρτε ένα από τα BME688 πλακέτες διάσπασης και χρησιμοποιήστε το Βιβλιοθήκη BSEC από την BOSCH για τη μέτρηση της τρέχουσας θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης, της σχετικής υγρασίας και της IAQ. Μπορείτε να διακρίνετε έως και 4 διαφορετικές μυρωδιές. Με αυτόν τον τρόπο το Pico σας λέει πότε μυρίζει. Εδώ είναι ένα παράδειγμα του BSEC 1.4.8.0 ενσωμάτωση με το Pico που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το IAQ. Είναι γραμμένο σε C και δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας ένα BME680 Breakout Board.

BME688 Breakout Board
BME688 Breakout Board

8 Προσθέστε ένα κουμπί επαναφοράς

Δεν χρειάζεται να αποσυνδέσετε το Pico από την πρίζα για να το επαναφέρετε. Ένα από τα ευκολότερα προγράμματα Pico είναι να ρυθμίστε ένα κουμπί επαναφοράς. Δεν χρειάζεται καν να κωδικοποιήσετε! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουμπί και δύο καλώδια. Συνδέστε το κουμπί στο GND και RUN καρφίτσες. Στη συνέχεια, απλά πιέζετε και κρατάτε το νέο προσαρτημένο RESET κουμπί, πατήστε το κουμπί BOOTSEL το κουμπί, αφήστε το RESET και στη συνέχεια αφήστε το κουμπί BOOTSEL κουμπί. Το Pico θα επανασυνδεθεί ως συσκευή μαζικής αποθήκευσης USB.

9 Απελευθερώστε τη δύναμη του LiPo

Το Pico μπορεί να τροφοδοτηθεί από μπαταρίες LiPo. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια MCU, το Pico καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Ως εκ τούτου, πολλοί προμηθευτές πωλούν πλακέτες που σας επιτρέπουν να τροφοδοτείτε το Pico από μπαταρίες LiPo. Μπορείτε ακόμη να τροφοδοτήσετε το Pico σας από μια τράπεζα ενέργειας παρόμοια με την αυτό το άρθρο. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το Pico ακόμη και σε απομακρυσμένα μέρη. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να κατασκευάσετε έναν φορητό μετεωρολογικό σταθμό με το Pico σας με το ίδιο λογισμικό όπως στο γεγονός 7.

10 Χρόνια πολλά Pico! 🥳

Το Pico ήταν ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου 2021 έτσι θα κλείσει ένα χρόνο σήμερα. Για να το γιορτάσουμε αυτό, παραθέτουμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Pico μέχρι σήμερα.

Προβολή στο HackSpace και στο HackSpace

Το HackSpace Τεύχος 39 χαρακτήρισε το Pico όχι μόνο στο μερικά συναρπαστικά άρθρα αλλά και στο το εξώφυλλο. Κάθε μία από τις εκτυπωμένες εκδόσεις συνοδεύεται από ένα δωρεάν Raspberry Pi Pico. Με αυτόν τον τρόπο οι αναγνώστες μπορούσαν να δοκιμάσουν αμέσως τις δυνατότητές του και να ακολουθήσουν τα παραδείγματα που παρουσιάζονται στο HackSpace.

200.000 σε 3 εβδομάδες

Παρόλο που το Ίδρυμα Raspberry Pi κατάφερε να κρατήσει το Pico μυστικό μέχρι την κυκλοφορία του, πούλησε πάνω από 200.000 μονάδες στις πρώτες τρεις εβδομάδες. Αυτή η επιτυχία οφείλεται πιθανότατα στην εξαιρετική τεκμηρίωση και τη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Raspberry Pi και των εγκεκριμένων μεταπωλητών.

Οικογενειακός χρόνος

Λίγο μετά την κυκλοφορία του, το Pico έλαβε μερικά αδέλφια. Μερικά από αυτά είναι ακόμη μικρότερα, όπως το Pimoroni Tiny 2040 και μερικά από αυτά έχουν ενσωματωμένο τροφοδοτικό, όπως το Adafruit Feather RP2040. Υπάρχει ακόμη και μια έκδοση Arduino, το Το Arduino Nano RP2040 συνδέει, το οποίο διαθέτει Wi-Fi και BLE. Η γκάμα των επιλογών είναι ήδη εκπληκτικά μεγάλη. Αλλά παρόλο που όλες φαίνονται διαφορετικές και διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αποτελούν όλες μια οικογένεια, επειδή έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το RP2040.

Περαιτέρω ανάγνωση

Αφήστε ένα σχόλιο