10 merkwaardige Raspberry Pi Pico feiten

Leer 10 spannende feiten over de Raspberry Pi Picovariërend van technische specificaties tot leuke projecten.

Raspberry Pi Pico
Onze geliefde Raspberry Pi Pico

1 Tweede keer is scheepsrecht

De Pico is uitgerust met de RP2040 microcontroller chip, ontworpen door Raspberry Pi in het Verenigd Koninkrijk. Hij bevat een Dual-core Arm Cortex-M0+ processor en een flexibele klok die tot 133 Mhz loopt. Hierdoor kan de Pico multi-threaded applicaties draaien.

2 Meertalig

De Pico spreekt vloeiend C/C++, CircuitPython, en MicroPython. Dit betekent dat u het beste van twee werelden krijgt. Ervaren programmeurs kunnen gebruik maken van de rekenkracht en prestaties van C/C++ met behulp van de Pico SDK. Beginners kunnen gebruik maken van CircuitPython of MicroPython en de Thonny IDE om hun programma's gemakkelijk te uploaden. Daarom is de Pico geschikt voor een grote verscheidenheid aan projecten.

3 De kloof overbruggen

Windows gebruikers zullen blij zijn te horen dat er een Pico installatie voor Windows. Dus als je Windows wilt gebruiken in plaats van Linux, dan is dat geen probleem. Het project automatiseert de installatie van prerequisites op Windows zoals uitgelegd in de officiële Aan de slag met Raspberry Pi Pico gids. Bovendien biedt de Installer aan om de Raspberry Pi Pico SDK voor C/C++ te klonen en te bouwen, samen met enkele verwante repo's.

4 Picotool

Raspberry Pi creëerde de Picotool waarmee u RP2040-binaire bestanden kunt inspecteren en kunt werken met RP2040-apparaten wanneer deze in BOOTSEL modus. Je kunt het zelfs gebruiken om je UF2 binaries op de Pico. Lees de Aan de slag met Raspberry Pi Pico gids pagina 66 en volgende voor meer informatie over Picotool.

5 De kracht van teamwerk

U kunt uw Pico programmeren en debuggen met een andere Pico! De picoprobe firmware (pagina 58 en volgende) verandert uw Pico in een USB naar SWD en UART brug. Dus als uw computer geen GPIO-pinnen heeft, kunt u nog steeds een interface maken met de SWD en UART van de Pico door gewoon een andere Pico te gebruiken.

6 Kleine voetafdruk

Met 51mm x 21mm of 10,71 cm2 De voetafdruk van de Pico is erg klein. Ter vergelijking: de voetafdruk van een huiskat is ongeveer 38mm x 39mm, dus met 14,82 cm2 het is groter dan de Pico. Dat betekent, dat in plaats van op uw toetsenbord te stappen en belangrijke e-mails te wissen, uw kat nu met één stap uw hele Pico kan vernielen.

Pico voetafdruk vergelijking
Pico voetafdruk vergelijking

Een andere manier om te beschrijven hoe klein de voetafdruk van de Pico is, is te kijken naar geld. Een muntstuk van 2 euro heeft een diameter van 25,75 mm. Dus de oppervlakte van twee 2€ munten is 10,42 cm2 die zeer dicht bij de 10,71 cm2 voetafdruk van de Pico. Maar hier is waar het interessant wordt. Twee munten van 2€ zijn 4$ waard net als de Pico. Een toeval?

7 Pico vertelt wanneer het stinkt

De Pico kan gebruikt worden om je Indoor Air Qualiteit of IAQ. Haal een van onze BME688 Breakout Borden en gebruik de BSEC bibliotheek van BOSCH om de huidige temperatuur, luchtdruk, relatieve vochtigheid en IAQ. Je kan zelfs tot 4 verschillende geuren onderscheiden. Op die manier vertelt je Pico je wanneer hij ruikt. Hier is een voorbeeld van de BSEC 1.4.8.0 integratie met de Pico die u in staat stelt om de IAQ. Het is geschreven in C en werd getest met een BME680 Breakout Raad.

BME688 Breakout Raad
BME688 Breakout Raad

8 Een reset-knop toevoegen

U hoeft de stekker van de Pico niet uit het stopcontact te halen om hem te resetten. Een van de gemakkelijkste Pico projecten is om een resetknop in te stellen. Je hoeft niet eens te coderen! Alles wat je nodig hebt is een knop en twee draden. Verbind de knop met de GND en RUN pinnen. Dan drukt u gewoon en houdt u de nieuw bevestigde RESET toets, druk op de BOOTSEL toets, laat de RESET toets en laat dan de BOOTSEL knop. Uw Pico wordt opnieuw aangesloten als een USB-apparaat voor massaopslag.

9 Ontketen LiPo kracht

De Pico kan worden gevoed door LiPo-batterijen. Omdat het een MCU is, verbruikt de Pico heel weinig stroom. Bovendien heeft hij een spaarstand. Daarom verkopen veel leveranciers printplaten waarmee je je Pico kunt voeden via LiPo-batterijen. Je kunt je Pico zelfs van stroom voorzien via een powerbank, vergelijkbaar met dit artikel. Hierdoor kunt u de Pico zelfs op afgelegen plaatsen gebruiken. Je zou bijvoorbeeld een draagbaar weerstation kunnen bouwen van je Pico met dezelfde software als in feit 7.

10 Gefeliciteerd, Pico! 🥳

De Pico was gelanceerd 21 jan 2021 dus hij wordt vandaag één jaar oud. Om dit te vieren, zijn hier een paar van de beste Pico-momenten tot nu toe.

Uitgelicht in en op HackSpace

De HackSpace nummer 39 kenmerkte de Pico niet alleen in een aantal spannende artikelen, maar ook op de omslag. Bij elk van de gedrukte versies werd een gratis Raspberry Pi Pico geleverd. Op die manier konden lezers onmiddellijk de mogelijkheden ervan testen en de voorbeelden volgen die in de HackSpace werden voorgesteld.

200K in 3 weken

Hoewel de Raspberry Pi Foundation erin geslaagd is om de Pico geheim te houden tot de release, zijn er in de eerste drie weken meer dan 200K exemplaren verkocht. Dit succes is waarschijnlijk te danken aan de uitstekende documentatie en samenwerking tussen de Raspberry Pi Foundation en de Approved Resellers.

Tijd voor het gezin

Kort na zijn lancering kreeg de Pico enkele broers en zussen. Sommige zijn zelfs kleiner, zoals de Pimoroni Tiny 2040 en sommige hebben een ingebouwde voeding zoals de Adafruit Feather RP2040. Er is zelfs een Arduino versie, de Arduino Nano RP2040 aansluitendie wordt geleverd met Wi-Fi en BLE. Het scala aan opties is al verbazingwekkend groot. Maar hoewel ze er allemaal verschillend uitzien en verschillende functies hebben, vormen ze allemaal één familie omdat ze één ding gemeen hebben: de RP2040.

Verder lezen

Laat een reactie achter