10 nyfikna fakta om Raspberry Pi Pico

Lär dig 10 spännande fakta om den Raspberry Pi Pico, allt från tekniska specifikationer till roliga projekt.

Raspberry Pi Pico
Vår älskade Raspberry Pi Pico

1 Andra gången gillt

Pico har ett RP2040-mikrokontrollerchip som konstruerats av Raspberry Pi i Storbritannien. Det innehåller en Dubbelkärnig Arm Cortex-M0+-processor och en flexibel klocka på upp till 133 Mhz. Därför kan Pico köra program med flera trådar.

2 Flerspråkig

Pico talar flytande C/C++, CircuitPython, och MicroPython. Det innebär att du får det bästa av två världar. Erfarna programmerare kan utnyttja beräkningskraften och prestandan hos C/C++ med hjälp av Pico SDK. Nybörjare kan använda CircuitPython eller . MicroPython och Thonny IDE att enkelt ladda upp sina program. Därför lämpar sig Pico för en mängd olika projekt.

3 Att överbrygga klyftan

Windows-användare kommer att vara glada att höra att det finns en Installation av Pico för Windows. Så om du gillar att använda Windows istället för Linux är du omhändertagen. Projektet automatiserar installationen av förkunskaperna på Windows enligt förklaringen i den officiella Kom igång med Raspberry Pi Pico guide. Dessutom erbjuder installationsprogrammet att klona och bygga Raspberry Pi Pico SDK för C/C++ tillsammans med några relaterade repos.

4 Picotool

Raspberry Pi skapade den Picotool som gör det möjligt att inspektera binärfiler för RP2040 och interagera med RP2040-enheter när de är i BOOTSEL läge. Du kan till och med använda den för att blinka din UF2 binärfiler på Pico. Läs den Kom igång med Raspberry Pi Pico sidorna 66 och följande för att lära dig mer om Picotool.

5 Styrkan i lagarbete

Du kan programmera och felsöka din Pico med hjälp av en annan Pico! picoprobe (sidan 58 och följande) förvandlar din Pico till en USB- till SWD- och UART-brygga. Så om din dator inte har några GPIO-pinnar kan du fortfarande använda Picos SWD- och UART-gränssnitt genom att använda en annan Pico.

6 Litet fotavtryck

Med 51mm x 21mm eller 10,71 cm2 Picos fotavtryck är mycket litet. Som jämförelse är fotavtrycket för en tamkatt ungefär 38 mm x 39 mm, så med 14,82 cm2 den är större än Pico. Det innebär att din katt kan förstöra hela din Pico med ett enda steg i stället för att trampa på tangentbordet och radera viktiga e-postmeddelanden.

Jämförelse av Pico fotavtryck
Jämförelse av Pico fotavtryck

Ett annat sätt att beskriva hur litet Picos fotavtryck är är att titta på pengar. Myntet på 2 euro har en diameter på 25,75 mm. Så arean av två 2-euromynt är 10,42 cm.2 vilket ligger mycket nära 10,71 cm.2 Picos fotavtryck. Men det är här det blir intressant. Två mynt på 2 euro är värda 4$ precis som Pico. Ett sammanträffande?

7 Pico berättar när den luktar

Pico kan användas för att spåra din IDörr Air Qeller IAQ. Hämta en av våra BME688 Breakout-kort och använda BSEC-bibliotek av BOSCH för att mäta aktuell temperatur, lufttryck, relativ luftfuktighet och IAQ. Du kan till och med skilja mellan upp till 4 olika dofter. På så sätt talar din Pico om för dig när den luktar. Här är en exempel av den BSEC 1.4.8.0 integration med Pico som gör det möjligt att spåra den IAQ. Den är skriven i C och testades med en BME680 Breakout-kort.

BME688 Breakout Board
BME688 Breakout Board

8 Lägg till en återställningsknapp

Du behöver inte dra ur Pico för att återställa den. Ett av de enklaste Pico-projekten är att inrätta en återställningsknapp. Du behöver inte ens koda! Allt du behöver är en knapp och två kablar. Anslut knappen till GND och RUN stift. Sedan trycker du helt enkelt på och håller fast den nyss fastsatta RESET knappen, trycker du på BOOTSEL knappen, släpper du RESET knappen och släpp sedan knappen BOOTSEL knapp. Din Pico ansluts på nytt som en USB-massalagringsenhet.

9 Släpp loss LiPo-kraft

Pico kan strömförsörjas från LiPo-batterier. Eftersom det är en MCU förbrukar Pico mycket lite ström. Dessutom har den ett lågeffektsläge. Därför säljer många tillverkare kort som gör att du kan driva din Pico från LiPo-batterier. Du kan även driva din Pico från en powerbank liknande denna artikel. På så sätt kan du använda Pico även på avlägsna platser. Du kan till exempel bygga en bärbar väderstation med din Pico med samma programvara som i faktum 7.

10 Grattis på födelsedagen, Pico! 🥳

Pico var lanseras den 21 januari 2021 så den fyller ett år idag. För att fira detta har vi samlat några av de bästa Pico-ögonblicken hittills.

Utmärkelser i och på HackSpace

The HackSpace nummer 39 presenterade Pico inte bara några spännande artiklar men också omslaget. Varje tryckt version kom med en gratis Raspberry Pi Pico. På så sätt kunde läsarna omedelbart testa dess kapacitet och följa de exempel som presenteras i HackSpace.

200K på 3 veckor

Även om Raspberry Pi Foundation lyckades hålla Pico hemlig fram till dess att den släpptes sålde de över 200 000 enheter under de tre första veckorna. Denna framgång beror sannolikt på den utmärkta dokumentationen och samarbetet mellan Raspberry Pi Foundation och de godkända återförsäljarna.

Familjetid

Kort efter lanseringen fick Pico några syskon. Några av dem är ännu mindre, som t.ex. Pimoroni Tiny 2040 och en del av dem har ett inbyggt nätaggregat, som t.ex. Adafruit Feather RP2040. Det finns även en Arduino-version, Arduino Arduino Nano RP2040 Connectsom har Wi-Fi och BLE. Utbudet av alternativ är redan otroligt stort. Men även om de ser olika ut och har olika funktioner är de alla en enda familj eftersom de har en sak gemensamt: Den RP2040.

Ytterligare läsning

Lämna en kommentar