Paragon Project: Microcontroller Computer

Microcontroller Computer Titel Afbeelding

Vandaag behandelen we een project dat is samengesteld door Naveen Kumar op hackster.io, dat is een Linux-computer gemaakt met microcontrollers: een microcontrollercomputer!

Deze kleine computer is gebaseerd op een Arduino Nano ESP32 en is een geweldig klein project om mee aan de slag te gaan - vooral als je hem wilt gebruiken voor domotica-projecten!

Hardware

Voor dit project heb je een Arduino Nano ESP32, een Arduino UNO R4 WiFi en een ArduinoEZ One breadboard nodig. Dan heb je, samen met een Adafruit TFT Touch Shield en een Adafruit Grove naar STEMMA kabel, alleen nog een mini-toetsenbord nodig.

Microcontroller Computerhardware
Krediet: Naveen Kumar

Zoals je op de foto kunt zien, heeft Naveen het ArduinoEZ One breadboard ingesteld om de Nano ESP32 aan te sluiten op de Arduino UNO, die vervolgens verbinding maakt met het toetsenbord en het scherm.

Naveen heeft besloten om een M5Stack CardKB-toetsenbord via I2C op de Uno aan te sluiten.

Persoonlijk zou ik voor een iets comfortabeler toetsenbord gaan, maar zulke beslissingen zijn aan de maker!

Als je meer wilt weten over I2C, bekijk dit artikel.

Zoals Naveen zegt, zijn deze componenten ideaal voor een dergelijk project, omdat ze vrij eenvoudig zijn en niet gesoldeerd hoeven te worden.

Software

Wat hier lastig kan worden is cross-compileren om de Linux machine in te stellen.

Gelukkig deelt Naveen de scripts om de Linux-firmware te compileren en flashen op de Arduino Nano.

Zodra dat geregeld is, stelt Naveen voor om de Adafruit_ILI9341 bibliotheek te installeren via de Arduino IDE en die op de UNO te zetten.

En dan heb je je eigen Nano ESP32 Linux!

Microcontroller Computer Nano ESP32 Linux
Krediet: Naveen Kumar

Conclusie

Wat deze microcontrollercomputer zo spannend maakt, is hoe eenvoudig hij te bouwen is. Je hoeft alleen maar alles aan te sluiten (zonder te solderen!) en dan de firmware te flashen.

Als je je Linux-vaardigheden wilt ontwikkelen of meer wilt leren over hoe computers op een lager niveau werken, dan is dit project zeker iets voor jou.

Als je op zoek bent naar een discreet en draagbaar centraal apparaat voor je thuisinstallatie of voor IoT-apparaten, moet je deze microcontrollercomputer absoluut overwegen.

Ook hier kun je meer lezen over de details van het project hier en vind de code op GitHub hier.

Je kunt ook meer Paragon-projecten bekijken die we hebben uitgelicht door te klikken op hier.

Wat zou je doen met zo'n kleine computer?

Laat een reactie achter