SPI - De seriële perifere interface

SPI betekent Seriële Perifere Interface. Met SPI kun je razendsnel gegevens uitwisselen tussen twee apparaten. En je hebt maar vier draden nodig.

SPI Kenmerken

De seriële perifere interface is een synchrone communicatie-interface voor korte afstanden. Synchroon betekent dat de gegevens worden verzonden in de vorm van blokken of frames en dat de twee apparaten worden gesynchroniseerd met behulp van een klok. Het is een seriële interface, zodat de apparaten één bit per keer verzenden (in tegenstelling tot parallelle communicatie). Eén van de apparaten is de "Master" en dicteert de klokcyclus. Het andere apparaat is de "Slave". Gewoonlijk is de communicatie in full-duplex modus. Beide apparaten kunnen dus gegevens verzenden, zelfs op hetzelfde moment.

SPI Kenmerken
SPI Kenmerken

Bedrading

U hebt slechts vier draden nodig voor de verbinding, dus het is zeer eenvoudig op te zetten.

SPI Bedrading
SPI Bedrading

Er zijn vier pinnen nodig voor een SPI-verbinding: de Seriële Klok (SCL of SCLK), de Master Output Slave Input (MOSI), de Master Input Slave Output (MISO) en de Chip Select of Slave Select pin (CS of SS).

Verbind de corresponderende pennen op de Master en Slave apparaten.

Eén Master-apparaat kan verbinding maken met meerdere Slave-apparaten, zolang het maar voldoende Chip Select-pennen heeft. De Master bepaalt welk Slave-apparaat de data ontvangt door de corresponderende chip select pin op LOW of HIGH te zetten.

De Raspberry Pi 4 heeft 7 SPI bussen. Als u wilt weten hoe u toegang krijgt tot de SPI bussen 1 tot 6 laat dan hieronder een reactie achter.

Laten we eens kijken naar de SPI-bus 0.

Raspberry Pi Pinout
Raspberry Pi Pinout

Zoals u kunt zien in de pinout afbeelding boven pin 23 is de SCLK pin op de Raspberry Pi. MISO is pen 21 en MOSI is pen 19. De bus 0 heeft twee CS pinnen, pinnen 24 en 26.

Als u bus 0 wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u deze eerst inschakelt.

Voer de opdracht uit

sudo raspi-config

Kies dan 3 Interface-opties en klik op I4 SPI. Druk tenslotte op Ja en Ok om SPI in te schakelen.

SPI-Modi

Er zijn vier verschillende datatransmissiemodi waarvan u op de hoogte moet zijn. Ze verschillen in klokpolariteit en klokfase.

SPI-Modi
SPI-Modi

Beide kunnen 0 of 1 zijn. Wat de klokpolariteit betreft, betekent een 0 een LOW idle status en een 1 een HIGH idle status. Een 0 klokfase betekent dat gegevens worden verzonden op de neergaande flank, terwijl een 1 betekent dat de gegevens worden verzonden op de opgaande flank. Voordat zij gegevens kunnen verzenden, moeten de Master en de Slave het eens zijn over een van de vier modi.

Voordelen

De grootste voordelen zijn de hoge snelheid, de eenvoudige hardware- en software-installatie en het lage stroomverbruik.

Voordelen
Voordelen

Nadelen

De seriële perifere interface is niet echt uitbreidbaar in bereik en aantal apparaten, aangezien de Master voor elk apparaat een chip-select pin nodig heeft. Ook is er geen hardware Slave-bevestiging, zodat de Master niet weet of de data door iemand is ontvangen.

Nadelen
Nadelen

Gebruikssituaties

De meeste SPI-apparaten zijn ingebedde apparaten of LCD-Displays. In het algemeen wordt het gebruikt in gebieden waar weinig apparaten en snelle datatransmissie vereist zijn.

Hiermee kan de Raspberry Pi een interface maken voor allerlei sensoren en toestellen. Bijna alle Raspberry Pi compatibele apparaten gebruiken de SPI of de I2C interface.

SD-kaarten gebruiken ook de SPI interface, dus zelfs de SD-kaartlezer op de Raspberry Pi heeft enkele interne MISO en MOSI pinnen.

Laat een reactie achter