Raspberry Pi projektidéer: kalender och klocka med e-bläck
Idag tar vi en titt på två riktigt lysande Raspberry Pi-projekt - en kalender med e-bläck och en klocka med e-bläck!
E-papperskalender
Reddit-användaren Beaverknighterino sa att han var "fascinerad av E-pappersprojekt så jag bestämde mig till slut för att göra ett för min arbetskalender."
De material som Beaverknighterino använde är följande:
- Waveshare 7,5" S/W 800×480 E-papper
- Raspberry Pi Zero W
- Xiaomi 10000mAH Power bank
- IKEA HOVSTA Tavelram
Beaverknighterino nämnde att projektet gjordes lite svårare. Detta beror på att arbetskalendern använder CalDAV och att många bibliotek med öppen källkod endast stöder Google eller iCloud.
För närvarande får systemet bara mindre än fem dagars batteritid innan det stängs av.
Detta är dock också resultatet av en icke-optimerad kod, som enligt Beaverknighterino kommer att förbättras i nästa iteration.
E-ink-skärmar är mycket strömsnåla eftersom den största delen av strömförbrukningen sker när du uppdaterar skärmen med nytt innehåll. När du har ställt in innehållet sjunker strömförbrukningen till noll.
Problemet här är att Pi Zero W hålls igång för att uppdatera displayen efter varje mötestillfälle och vid midnatt.
KLICKA HÄR: Raspberry Pi Zero 2 tips och tricks för strömoptimering
e-Ink klocka
Här är ett annat projekt som använder Raspberry Pi Zero.
Till skillnad från kalendern ovan som drivs av ett batteripaket, drivs denna via USB, så det finns inga problem med batteritiden.
Diskussionen kring klockan är förmodligen den mest intressanta. En relevant fråga är om en e-ink-display kan visa sekunder. Här är en viktig video:
Svagheten med en e-ink-skärm är att den har en uppdateringstid på en sekund. Det gör det mycket störande om du måste uppdatera varje sekund och det kanske inte är så bra.
Men det är priset för en ultraeffektiv skärm.
En annan intressant diskussion är huruvida Raspberry Pi Pico skulle vara ett bra substitut för en Pi Zero eller inte. Speciellt med tanke på att den är billigare och mycket lättare att hitta i lager.
Slutsatsen var att ja, det kunde man, men...
Men problemet är att Pico inte har samma funktioner som Pi Zero.
Därför måste du lägga till några moduler - antingen en modul för realtidsklocka eller något som ger den tillgång till internet.
Inte för att Pi Zero har en realtidsklocka ombord, men du får åtminstone WiFi (med Zero W-varianten). Så i grund och botten är Zero överkill men det är bekvämt.
u/tttpp har delat med sig av sin kod och Instruktioner för Waveshare 2.13″ display v2:
- Installera pi lite utan GUI på den
- Installera python3 och tmux på den med hjälp av SSH
- Följ alla instruktioner från här för att installera bibliotek och exempel för att ställa in e-ink-displayen
- Skapa en ny mapp i den mapp du laddade ner från waveshare (där mapparna lib, exempel etc. finns) och kopiera min kod där
- Skapa en tmux-session så att skriptet kan köras på obestämd tid i bakgrunden och starta det med python3 (sökväg till koden) och avsluta tmux-sessionen
Obs: den här koden är specifikt för en Waveshare 2,13 tums skärm V2. Det är ganska enkelt att byta mellan versioner, du behöver bara köra varje exempel tills ett fungerar (som har samma upplösning som den e-bläck du har), jag kommer att göra en ordentlig handledning och städa upp koden snart.
Har du ett intressant projekt?
Du kan se fler projekt som detta i vår serie Paragon Projects här.
Om du känner till ett intressant projekt, lämna en kommentar nedan 👇
Om du gillar den här serien, prenumerera på vårt nyhetsbrev nedan 👇