Paragon Project: Pico Klok

pico klok titelafbeelding

Wil je een klok maken voor op je bureau? Dit is een super stijlvolle klok gemaakt met een Raspberry Pi Pico. Hij kan ook dienen als strakke wekker voor op je nachtkastje.

Geplaatst op Reddit door EnviousMedia en op GitHub hier hebben ze het Env-OpenClock genoemd.

Ze hebben het voor elkaar gekregen om het in elkaar te zetten met goedkope hardware. Het mooiste is dat deze klok ongelooflijk eenvoudig in elkaar te zetten is!

Hardware

De basiscomponenten zijn de Raspberry Pi Pico en acht LED matrixborden. Maar ze hebben ook een DS3231 real-time klokmoduleDit is een super handige I2C real-time klok. Hij kan de tijd heel nauwkeurig bijhouden.

Daarnaast hebben ze vier knoppen aangebracht om de tijd in te stellen en het alarm in te stellen en een schakelaar om de klok aan te passen aan de zomertijd.

Tot slot is er een kleine zoemer, zoals je op de foto hierboven kunt zien, die als alarm dient. Je zou kunnen experimenteren met de zoemer, want zoals ze op Reddit schrijven, "de zoemer die erop zit is absurd luid".

In de huidige versie is de klok aangesloten op het stopcontact, maar je kunt hem natuurlijk ook aansluiten op een batterij met behulp van een Lipo Shim voor de Pico.

En hoewel ze het duidelijk hebben gemaakt met een aangepaste printplaat, kun je dit zeker ook zonder doen!

Software

Op hun GitHubZe zijn zo vriendelijk geweest om de firmware, die grotendeels in C en C++ is geschreven, voor de klok te delen.

Je hoeft dus alleen maar alle onderdelen aan te sluiten en dan de firmware op de Pico te flashen. Kan dit nog eenvoudiger?

Op de Reddit-pagina merkte iemand op dat de klok eruitziet alsof hij uit de Matrix-films komt. Met deze groene LED dot matrix borden, heeft het zeker Matrix vibes.

Natuurlijk kun je deze LED dot matrix borden in allerlei kleuren kopen, zodat je de esthetiek van de klok kunt aanpassen aan jouw wensen!

Conclusie

Zo zie je maar, de Pico Clock!

Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van andere projecten die de tijd weergeven, dan hebben we deze voor je:

Je kunt ook meer Paragon-projecten van alle variëteiten in deze serie bekijken door te klikken op hier.

Met zo'n eenvoudig project kom ik altijd in de verleiding om er allerlei extra functies aan toe te voegen. Ik maak dingen graag ingewikkelder dan nodig is.

Hoe zou jij je Pico Clock aankleden?

Laat een reactie achter