Paragon Project: Een koffiezetapparaat hacken

Een koffiezetapparaat hacken met een ESP8266 Titel Afbeelding

De winter staat voor de deur. Voor degenen onder ons op het noordelijk halfrond worden de dagen korter en is het steeds moeilijker om uit bed te komen. In deze aflevering van onze serie Paragon Projecten kijken we naar een project dat nog nuttiger zal zijn als de dagen korter worden: het hacken van een koffiezetapparaat.

Dit project is eigenlijk al twee jaar oud, maar ik zou zeggen dat het vandaag de dag nog net zo relevant is als in november 2021.

Deze werd samengesteld en gedeeld door Andy Bradford. Andy vertelde dat het probleem was dat het koffiezetapparaat een kopje koffie zette, maar soms "zette ik het en vergat ik terug te gaan om het drankje op te halen, waardoor het muf werd op het warmhoudplaatje, dus besloot ik om te kijken of ik het op mijn netwerk kon aansluiten voor meldingen en bediening".

Dat doe ik wekelijks. Dus als je net als ik bent, dan is dit project echt iets voor jou!

Krediet: Andy Bradford.

Andy begint het bericht met de volgende informatie: "Dit bericht is alleen ter informatie. Het is geen gids. Probeer dit niet zelf. Als je om hulp vraagt, zal ik die niet kunnen geven."

Dus ik denk dat je op jezelf aangewezen bent als je een soortgelijk project wilt uitvoeren. Maar desalniettemin denk ik dat dit zowel een nuttige als een geweldige kleine hack is. En Andy heeft de code gedeeld op GitHub onder een MIT-licentie.

Hardware

Andy haalde het koffiezetapparaat uit elkaar en ontdekte dat het afhankelijk is van twee printplaten - de ene zorgt voor het schakelen van de hoogspanning, terwijl de andere een microcontroller is die alle andere belangrijke dingen regelt.

Dit project is dus gebaseerd op het manipuleren van de microcontroller op het koffiezetapparaat. De microcontroller moet de controle overnemen om te beslissen hoe sterk de koffie zal zijn, of hij de koffie warm moet houden of niet, om koffie te zetten en om een bericht te sturen wanneer de koffie klaar is.

Hier ging Andy met een Adafruit Huzzah ESP8266 (maar je kunt nu een Adafruit Huzzah ESP32Dit is een bijgewerkte versie).

Andy was aan het knoeien met een Morphy Richards Verve Filtered Coffee Maker. De informatie over het project is dus specifiek voor dit koffiezetapparaat:

Krediet: Morphy Richards.

Maar met een beetje vindingrijkheid kan zoiets zeker worden gedaan met veel, zo niet de meeste, elektrische koffiezetapparaten.

Andy vertelt dat de 5V voeding van het koffiezetapparaat niet sterk genoeg was om de Huzzah van stroom te voorzien. Er was dus een aparte USB-kabel nodig om het bord van stroom te voorzien.

Andy hoefde alleen maar een gat in de zijkant van de koffiemachine te maken en daar een Veroboard in te bevestigen. Het Veroboard houdt de Huzzah, het circuit en de weerstanden op hun plaats in de koffiemachine.

Krediet: Andy Bradford.

Software

Hiervoor gebruikte Andy de Arduino IDE.

MQTT auto-discovery, dat is een extensie gebouwd bovenop het MQTT protocol. Op deze manier kan het koffiezetapparaat communiceren met Home Assistant. Home Assistent is natuurlijk gratis en open-source software die helpt met een volledige interface voor domotica.

Als je meer wilt weten over de basisprincipes van MQTT voor je eigen project, kun je ons artikel, "Een overzicht van MQTT". In feite, PiCockpit zelf vertrouwt op MQTT - dus we zijn duidelijk grote fans!

Krediet: Andy Bradford.

Andy heeft alle code voor de software gedeeld op GitHub. Als je de code zelf wilt zien, kun je bekijk het hier.

Conclusie

Dat was het dan, mensen - een koffiezetapparaat hacken met een ESP8266! Het is de ideale geautomatiseerde koffiemachine die je een sms stuurt wanneer je koffie klaar is!

Als je meer details wilt, ga dan naar Andy Bradford's website hier.

Als je meer geweldige projecten wilt bekijken, kun je ze allemaal vinden door op deze knop te klikken:

En als je dat nog niet hebt gedaan, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We delen veel van de projecten die we in deze serie laten zien.

Hoe zou jij je koffiezetapparaat hacken?

Laat een reactie achter