DOOM på en Raspberry Pi 5
Introduktion
Ett av de mest älskade spelen som fortsätter sitt långa liv är DOOM. När jag får tag på en ny enhet vill jag personligen alltid först köra DOOM på den. Som du kan föreställa dig, när jag fick min Raspberry Pi 5, var det vad jag gjorde först.
Och låt mig säga dig - resultatet blev bättre än jag förväntade mig.
Men mina förväntningar var baserade på att köra DOOM på min Raspberry Pi 4, så låt oss börja där.
Men först, om du behöver en uppfriskning, DOOM började i början av 90-talet. Ett team av utvecklare på id Software skapade det innovativa 3D-spelet och släppte det sedan som shareware 1993.
Med samma inställning släppte id Software sedan källkoden offentligt i slutet av 90-talet, så att människor kunde skapa sina egna nivåer, modifieringar och till och med helt nya översyner av spelet.
Hur som helst, med retrospel som ett av de vanligaste (om inte det vanligaste) användningsområdena för Raspberry Pis, är DOOM helt rätt. Så det var där jag ville börja.
En snabb notering: Som du kan se på titelbilden pratar jag om klassiska DOOM, inte DOOM 3. Jag kommer dock att spela det i sinom tid.
DOOM på Raspberry Pi 4
Så jag har njutit av att spela DOOM på mina Raspberry Pis under en lång tid. Men det finns en fråga om vilken DOOM-version som är bäst för en Pi.
En av de vanligaste DOOM-motorer är Chocolate DOOM. Det är en av de mer konservativa distributionerna, som verkligen håller sig till det klassiska spelet. Andra populära varianter inkluderar GZDOOM, Zandronum och Crispy DOOM.
Jag valde Chocolate DOOM, eftersom den är ganska lätt.
Att få igång Chocolate DOOM på en Raspberry Pi 4 är ganska enkelt. Det handlar om att installera Chocolate DOOM och sedan bestämma vilka WAD-filer du vill köra.
WAD-filer (som står för "Where's All the Data?") innehåller kartor, texturer och ljud från olika nivåer. Det är dessa filer som människor omvandlar för att skapa nya DOOM-varianter.
Så låt oss ta en titt på en av dessa modifieringar: Freedoom.
Freedoom innehåller tre former: Freedoom Phase 1 och Phase 2, som liknar de klassiska spelen, och FreeDM, som är en mod som syftar till multiplayer deathmatch. Så istället för att attackera skapade varelser attackerar du andra spelare.
Jag ville använda det som ett exempel för att visa hur det körs på Raspberry Pi 4. Som du kan se i bilden nedan kör jag FreeDM - Chocolate Doom 3.0.1.
Observera att jag spelar ensam, vilket innebär att det inte finns några fiender alls. Det finns inga andra spelare och inga skapade fiender.
Jag måste säga att FreeDM är relativt smidig, men ibland blir det lite klibbigt och kan definitivt vara smidigare. Återigen är detta utan fiender. Med fiender kan spelet snabbt fördröjas.
Så medan jag sprang runt och plockade upp vapen på måfå bestämde jag mig för att springa btop för att se hur min Raspberry Pi 4 klarade av belastningen.
Om du tittar på bilden ovan ser du snabbt att Chocolate DOOM står för 8,8% av CPU-belastningen. Men medan jag testade saker och ting fluktuerade Chocolate DOOM mellan 8% och 20% av CPU-belastningen.
Det är en överdriven mängd för en version utan fiender. Och, föga förvånande, om du går över till reddit och r/DOOMhittar du ett antal inlägg med liknande klagomål.
Så jag undrade hur det skulle se ut på Raspberry Pi 5.
DOOM på Raspberry Pi 5
Ärligt talat skulle jag ha varit nöjd med halva CPU-belastningen.
Jag satte mig ner med Raspberry Pi 5. Jag anslöt ett Pimoroni-fan SHIM (som jag hade med min Raspberry Pi 4). till GPIO-stiften, anslöt den till bildskärmen och slog på den med den nya snygga strömbrytaren.
När den hade startat upp installerade jag omedelbart Chocolate DOOM.
Och jag öppnade Chocolate DOOM och se och hör, det körde perfekt. FreeDM verkade inte hänga sig alls, så jag tänkte att jag skulle testa det. Jag bestämde mig för att köra Freedoom: Fas 2 - Chocolate Doom 3.0.0.
Detta liknar ett klassiskt DOOM-spel, med fiender som leker till vänster och höger.
Jag blev verkligen förvånad. Jag körde spelet med de högsta antalet bilder per sekund hela tiden utan att det fastnade alls. Och det var så med varje version av Chocolate DOOM som jag körde.
Och, som ni kan se från btopkördes den med cirka 1% av CPU-kapaciteten. Detta var under hela tiden. Den nådde aldrig 2% med FreeDM eller Freedoom.
Så om du ser fram emot att spela med din Raspberry Pi 5 ser framtiden ljus ut.
Jag kommer att göra fler speltester (inklusive fler DOOM-tester) på min Raspberry Pi 5 - så låt mig veta om du vill se något specifikt!
Tävling och nyhetsbrev
Under tiden vet vi hur frustrerande det är att behöva vänta till den 23 oktober på en Raspberry Pi 5. Så vi ville göra det möjligt för dig att leka med en så snart som möjligt.
Så vi anordnar en liten tävling: Vad är det galnaste du kan hitta på för Raspberry Pi 5?
Förutsatt att din idé inte förstör den kan du skicka din idé till oss så genomför vi den på vår - och skriver en artikel om den!
Vi tillkännager vinnaren här och på buyzero.de den 23 oktober.
Den vinnande idén (som bestäms av oss) kommer att vinna ett komplett Raspberry Pi 5-kit - inklusive ett 27 W USB-C Power Delivery (PD) nätaggregat, ett Raspberry Pi 5-fodral, ett SD-kort och en Raspberry Pi 5. Allt med fri frakt inom EU.
Andrapristagaren vinner en Raspberry Pi 5 med fri frakt inom EU.
Så se till att skicka in dina idéer - du kan antingen kommentera nedan eller kontakta oss på den officiella PiCockpit-kontaktsidan.
Du kan också berätta för oss vad du skulle vilja testa med Raspberry Pi 5, så kan vi göra det åt dig!
Och om du vill hålla dig uppdaterad med nyheter bör du registrera dig för vårt nyhetsbrev längst upp till höger på sidan.
Slutsats
Så där har du det - Chocolate DOOM körs fantastiskt på en Raspberry Pi 5.
Nu vidare till större utmaningar!
Om du är intresserad av DOOM har vi pratat om spela DOOM på en Arduino Nano i en tidigare artikel i vår Paragon-projekt serie.
Om du är intresserad av Raspberry Pi 5 kan du läsa våra senaste artiklar:
Så Raspberry Pi 5 kör DOOM. Men kan den köra Crysis?
Wurde der Artikel von ChatGPT geschrieben?
Nein, ich habe den geschrieben. 🙂
Sich freuen, dass ein Spiel welches bereits auf 486'ern mit "Coprozessoren"(also respektive ~ 66 - 120 MHz und 4 - 8 MB RAM) flüssig lief, jetzt endlich auch auf 4 x 3000MHz Prozessor und 8000MB läuft...
Dessutom:
66 MHz jämfört med 3000 MHz
8 MB vs 8000 MB
Da muss man schon ein sehr besonderes Gehirn haben um sich da über irgendwas zu wundern oder gar zu freuen... 😉
Ja, natürlich war es keine Überraschung, sondern nur ein reines Verlangen, etwas Spaß zu haben.