Att hålla Raspberry Pi 5 sval

Att hålla Raspberry Pi 5 sval Titelbild

Introduktion

I vår Raspberry Pi 5 artiklarVi har redan diskuterat hur kraftfull den nya Raspberry Pi 5 är. Den är faktiskt 2 till 3 gånger snabbare än Raspberry Pi 4. Med en så kraftfull modell är det dock viktigt att hålla den sval.

Detta kommer säkert att vara en viktig fråga för de flesta entusiaster. Hur håller jag min Raspberry Pi 5 sval?

I detta korta inlägg vill jag prata om några av de olika alternativ som kommer att finnas tillgängliga och några av de olika alternativ som faktiskt är redan tillgänglig.

Kraft och värme

Med en ökad prestanda följer vanligtvis en ökad värmeutveckling. Detta är ett av de klassiska problemen med datorer och historiskt sett har det ett av de största problemen som Raspberry Pi-användare stöter på.

Eftersom CPU- och GPU-hastigheterna är så mycket högre på Raspberry Pi 5, går den också mycket varmare än Raspberry Pi 4.

Faktum är att den nya modellen snabbt når höga temperaturer, även under lätt belastning. Detta kan i sin tur sänka processhastigheten och till och med skada Pi under vissa omständigheter.

Raspberry Pi erbjuder därför två officiella alternativ. Det första är det nya Raspberry Pi 5-fodralet och det andra är Active Cooler.

Fallet

Det nya fodralet ser väldigt likt ut som det officiella Raspberry Pi 4-fodralet, men det kommer med några viktiga uppgraderingar.

Raspberry Pi 5 fodral

Först och främst avleder den värme mer effektivt och klarar de högre temperaturerna i den nya modellen.

Dessutom har den en fläkt som kan köras i olika hastigheter och som drivs och styrs från en kontakt på kortet (nära USB-portarna). Dessutom har fläkten utvecklats för att vara mycket tystare än den fläkt som levererades till Pi 4.

Inte nog med det, de nya fodralen är stapelbara. Så du kommer att kunna förvara flera Raspberry Pi 5 på ett smidigt sätt. Och som du kan se på bilden ovan har de ventilation på båda sidor.

Något som också är värt att nämna är att den nya PoE+ HAT för Raspberry Pi 5 kommer att få plats i fodralet med fläkten och locket.

Eftersom Pi 5 har kastat om ordningen på USB-portarna och Ethernet-porten kommer du tyvärr inte att kunna använda ditt Pi 4-fodral.

Vid lanseringen kommer du att kunna få tag på det klassiska Raspberry Pi rödvita färgschemat, men du måste vänta om du vill ha ett officiellt fodral som är svart och grått. Raspberry Pi kommer att lansera dessa vid någon tidpunkt i framtiden.

Den aktiva kylaren

Om du inte vill skaffa ett chassi kan du naturligtvis också skaffa en Active Cooler, som är en kombination av en fläkt och en kylfläns.

Precis som fläkten i höljet driver och styr Pi 5 Active Cooler via fläktkontakten på kortet. Den fästs på Raspberry Pi 5:s kretskort via fjädrande stift i ett par monteringshål. Det är faktiskt också ett nytt tillägg till Pi 5 - två monteringshål som är särskilt avsedda för fläktar.

Vi kommer säkert att se ett antal tredjepartstillägg som också använder dessa monteringshål.

Men jag vill verkligen betona det faktum att den går varm - supervarm.

Så du kommer verkligen att behöva tänka på kylning. Och här är förmodligen chassit eller Active Cooler de bästa alternativen.

Aktiv kylare

Så det är de två officiella alternativen som kommer att finnas tillgängliga vid lanseringen.

Men vilka är dina andra alternativ?

Andra alternativ

Jag har kört en Pi 5 hela dagen. Jag har utfört olika benchmarktester, tittat på videor och sett allt som den nya modellen har att erbjuda.

Eftersom jag inte har fått tag på ett nytt Pi 5-hölje eller en Active Cooler, bestämde jag mig för att se om jag kunde hitta något annat sätt att kyla ner den.

Pi 4 med fläkt SHIM
Raspberry Pi 4 med en fläkt SHIM

Lyckligtvis kunde jag hitta en Pimoroni Fan SHIM för Raspberry Pi 4vilket är bra, för eftersom den sitter direkt på GPIO-stiften behövde jag bara fästa den och sedan var jag igång.

Jag hoppades att den skulle hålla den tillräckligt sval och blev positivt överraskad. Hela dagen, när jag har kört tester och försökt pressa min Pi 5, har Fan SHIM konsekvent hållit den sval.

Faktum är att jag inte såg den gå över 60°C överhuvudtaget idag.

Pi 5 med fläkt SHIM
Raspberry Pi 5 med fläkt SHIM

Även om Fan SHIM blockerar PCIe-porten och inte sitter direkt över Broadcom-chippet (som den gör på Pi 4), hindrar den absolut en Raspberry Pi 5 från att strypas (även under några ganska tunga tester).

Detta bådar gott för andra former av aktiv kylning.

Jag måste prova några passiva kylningsalternativ och sedan jämföra resultaten.

Jag håller dig uppdaterad - se till att anmäla dig till PiCockpit-nyhetsbrevet längst upp till höger på sidan!

Slutsats

Så om du är entusiastisk över Raspberry Pi 5, men nyfiken på vilka kylningsalternativ som kommer att finnas, är jag glad att kunna informera dig om att saker och ting ser positiva ut!

Så hur håller jag min Raspberry Pi 5 sval?

Vi får se vilka tredjepartslösningar som kommer att lanseras under de närmaste månaderna.

Det jag kan säga med säkerhet är att du nästan säkert kommer att behöva någon form av kylningslösning för Raspberry Pi 5. Jag tror dock att det inte kommer att vara något större problem att få tag på en (eller återanvända en gammal, som jag gjorde idag).

2 Kommentarer

 1. Olivier den oktober 3, 2023 kl 7:38 f m

  Bravo och merci för dessa kommentarer.
  Användare av Raspberry pi sedan den första modellen B, jag har rekommenderat RPI 5 och boîtier med dissipateur.
  À terme j'aimerai vraiment trouver une solution avec (un gros) dissipateur passif, pour m'affranchir du ventilo et votre article me donne l'espoir que cela sera faisable.

  • Adam den oktober 9, 2023 kl 10:30 f m

   Oui, je pense que cela sera possible, Olivier. Je reviendrai sur ce sujet dans un autre article.

Lämna en kommentar