Paragon-projektet: En bärbar musikspelare

Bärbar musikspelare Titelbild

Saknar du din gamla iPod? Vill du göra något som kan ersätta den? Då är det här projektet för dig! Det är en bärbar musikspelare som garanterat kommer att få din nostalgi att explodera.

Den skapades av Nic, som har laddat upp loggfilerna till Hackadayoch kallar den Music32-V2.

Det är ett mycket intressant specialbygge och jag ser verkligen fram emot att se hur det utvecklas. Nic planerar att göra den helt öppen källkod, så du kommer också att få leka med den.

Jag vill nämna att det här projektet inte är slutfört. Vi presenterar det här eftersom det verkligen är ett fantastiskt projekt och ärligt talat är loggarna något av det bästa med Hackaday-projekten.

Och även när ett projekt inte är färdigt är det kul att se hur det utvecklas.

Bärbar musikspelare
Kredit: Nic.

Man kan verkligen se vad folk kämpar med, hur de kommer på lösningar och hur uppfinningsrika tillverkarna är. Så vi kommer att se till att uppdatera det här inlägget när projektet går framåt, bara så att du kan se mer!

Hårdvara

Och när det gäller Nic har en av dessa utmaningar handlat om hårdvaran.

Nic designade ett PCB för detta projekt som för närvarande är baserat på ett Espressif ESP32-S3-chip. Tanken är att den bärbara musikspelaren ska använda ett SD-kort för att lagra musik.

Och som du kan se på bilden nedan har Nic en ES8327 CODEC IC som styr ljudet.

Bärbar musikspelare - intern vy
Kredit: Nic.

Nic valde ursprungligen en ESP32-S3, eftersom tanken var att ha USB drag-and-drop för musik. ESP32-S3 fungerar dock inte för Bluetooth-hörlurar, eftersom den bara stöder Bluetooth Low Energy (BLE).

Så den nuvarande planen är att arbeta med mjukvarusidan och sedan ändra kretskortet för att få plats med en annan mikrokontroller.

Enligt Nic kommer det att göra Bluetooth-hörlurar tillgängliga, men dra-och-släpp-funktionen måste bort.

Utöver det har Nic valt att lägga till ett fodral och ett klickhjul för att verkligen ge den samma känsla som många av de klassiska bärbara musikenheterna.

(I loggarna jämför Nic användargränssnittet med en Zune. Kommer du ihåg dem? Men jag tycker faktiskt att det ser ut som en SanDisk Sansa.)

Programvara

Programvara befinner sig fortfarande mestadels i ett tidigt skede.

Projektet är skrivet i C och enligt de senaste loggarna har Nic ägnat en hel del tid åt att arbeta med sprites.

Om du vänder dig till GitHub-arkivkommer du att upptäcka att de flesta av projektfilerna för närvarande handlar om gränssnittet och att få ordning på filerna.

Jag är spänd på att se vart programvaran tar vägen här. Redan nu verkar det visuella gränssnittet ganska smidigt och intuitivt.

Kredit: Nic.

Slutsats

Så där har du det, en bärbar musikspelare. Jag hoppas att det inspirerar dig att bygga din egen!

Se till att gå och kolla in projektsidan på Hackaday för mer information.

Och se till att kolla in mer Paragon Projects här.

Jag skulle vilja se ett liknande projekt med en Raspberry Pi Pico.

Hur är det med dig? Vilka funktioner och egenskaper skulle du vilja lägga till?

Lämna en kommentar