Paragon-projektet: Kevin McAleers Googley Googley-ögon

Googley Googley Ögon Titel Bild

Jag är mycket glad över att få presentera ett av Kevin McAleers många lysande projekt i vår serie Paragon Project - nämligen Kevins Googley Googley Eyes.

De är googlyögon som kan berätta för dig vad de ser!

Om du inte känner till Kevins arbete kan du kolla in hans webbplats här och hans mycket populära YouTube-kanal här.

Projektet bygger egentligen på OpenAI snarare än Google, men idén är i princip densamma. Med hjälp av en inbyggd kamera kan de googlande ögonen upptäcka, känna igen och tillkännage de föremål som de stöter på.

Hårdvara

Så för det här projektet har Kevin samlat in en Raspberry Pi Zero 2W, a Raspberry Pi kameraen Pimoroni Inventor HAT mini, några motorer och en högtalare.

Googley Googley Ögonbild framifrån
Kredit: Kevin McAleer

Dessutom har han skapat fyra 3D-utskrivna filer (för hållaren, fästet och ögonen) och du hittar .stl-filerna på projektsidan här.

När Pimoroni Inventor HAT mini har fästs på Pi Zero 2W måste motorerna anslutas till HAT. Du måste också fästa kameran på Pi Zero 2W och skruva fast den i fästet.

När du har gjort det behöver du bara se till att högtalaren är ansluten till Pimoroni Inventor HAT mini.

Programvara

Det första du behöver är att installera Raspberry Pi OS. Därefter måste du ladda ner projektkoden. Och som han alltid gör, har Kevin vänligen tillhandahållit koden på GitHub.

Du måste också skapa ett konto på OpenAI och skaffa en API-nyckel så att dina Googley Googley Eyes kan kommunicera med OpenAI.

Googley Googley Ögon bild från ovan
Kredit: Kevin McAleer

När du har gjort det kan du också berätta för OpenAI hur för att beskriva det objekt som den är riktad mot. Kevin föreslår till exempel att det ska vara "nonchalant och snarkigt".

För att få ögonen att röra sig måste du låna biblioteket för Pimoroni Inventor HAT mini, som finns tillgängligt här.

Tanken är alltså att kameran upptäcker ett objekt och sedan använder OpenAI för att känna igen det. När det är klart använder högtalaren text-till-tal för att berätta vad den ser.

Slutligen kan du låta ChatGPT berätta allt om den där konstiga bronsstatyn som du fick av din farfar. Inget behov av att fråga reddit längre.

Slutsats

Där har ni den, Kevin McAleers googlyögda robot som kommer att förändra ditt liv.

Om du vill lägga vantarna på koden kan du kolla in den på Kevins webbplats. Kevin har också gjort en video som visar hur man gör dem och Googley Googley Eyes i aktion.

Du kan se fler Paragon-projekt som vi har presenterat i den här serien genom att klicka på här.

Hur skulle du vilja att detta projekt utvecklades?

Lämna en kommentar