Paragon-projektet: Övervakning av luftkvaliteten i Pico

Pico luftkvalitetsmonitor Titelbild

Vill du övervaka luftkvaliteten i ditt hem eller i din stad? Då är det här det perfekta projektet för dig! Det är en okomplicerad och enkel luftkvalitetsövervakning med en Raspberry Pi Pico!

Detta fantastiska lilla projekt sammanställdes av Yakroo och delades på hackster.io.

Innan jag berättar allt om det vill jag dock nämna att vi på PiCockpit har faktiskt en gratis app för övervakning av luftkvaliteten. Och precis som med Yakroos projekt kan du använda vår PiCockpit-app på en Pico W.

Men mer om det senare.

För tillfället vill jag fokusera på Yakroos väldigt coola app för luftövervakning! På projektsidan förklarar Yakroo att inspirationen kom från ett hälsoproblem. I länder där luftföroreningarna ökar är det viktigt att kunna övervaka utomhusluften.

Detta projekt ger dig just den möjligheten.

Kredit: Yakroo.

Det bästa av allt är att Yakroo har gett koden en MIT-licens, så den är öppen källkod och gratis!

Hårdvara

Detta projekt bygger på fem huvudkomponenter. En av dessa komponenter är en anpassad PCB som Yakroo skapade specifikt för detta projekt.

En annan viktig komponent är naturligtvis en Raspberry Pi Pico.

Du behöver också en luftsensor. Yakroo har satt ihop denna Pico luftkvalitetsmonitor med en PMS7003. En PMS7003 är ett breakout-kort som mäter partiklar i luften. Det är den nyare generationen av PMS5003 breakout-kort.

Sedan har Yakroo lagt till en LED-remsa med 8 lampor på toppen av installationen. Tanken är att lysdioderna ska ge extra visuell feedback. LED-lamporna lyser rött när luftkvaliteten är dålig och blått när luftkvaliteten är bra.

Projektsidan föreslår att man använder en RGB WS2812 LED-remsa, men man kan egentligen använda vilken som helst. Jag funderar på att sätta ihop en med hjälp av en NeoPixel Stick.

Luftkvalitetsmätare i Pico
Kredit: Yakroo.

Den sista stora komponenten är en TFT-LCD (Thin-Film-Transistor). Du kan till exempel välja en Adafruit ST7789. Men egentligen skulle vilken TFT-LCD som helst fungera för detta projekt.

Programvara

När det gäller programvaran är det här projektet väldigt okomplicerat.

Yakroo har skrivit programvaran i MicroPython (även om en av Yakroos videor säger CircuitPython) och har delat koden på GitHub, som du kan komma åt här.

Om du tar en titt på koden (den är inte särskilt lång) ser du snabbt hur den fungerar. Pico pratar med PMS7003 och returnerar värdena för partiklar som är upp till 1,0 mikrometer (PM1.0), partiklar som är upp till 2,5 mikrometer (PM2.5) och partiklar som är upp till 10 mikrometer (PM10).

Den ger också information om luftkvalitetsindexet (AQI) och tänder lysdioderna på motsvarande sätt.

Kredit: Yakroo.

De gula lysdioderna på bilden indikerar en medelhög (men fortfarande ganska dålig) luftkvalitet (125 AQI).

Slutsats

Det här är ett fantastiskt projekt om du är intresserad av att kolla upp din lokala luftkvalitet. Det är lätt att sätta ihop och det är lätt att anpassa. Så ett stort tack till Yakroo för att ha satt ihop detta och för att dela det!

Om du vill ha mer information om installationen kan du gå in på hackster.io-sidandär alla detaljer om projektet finns.

Under tiden kan du kolla in mer Paragon Projects här!

Om du inte har gjort det kan du också anmäla dig till PiCockpit på vår hemsida, som innehåller en app för övervakning av luftkvaliteten med ett BME688-kort. BME688-kortet mäter inomhusluftkvalitet, lufttryck, temperatur och luftfuktighet.

Du kan till och med använda BME688 för att känna igen dofter! Vi har en PiCockpit-app för det också!

Du kan läsa mer om det här:

Är du mer intresserad av inomhusluftens kvalitet eller utomhusluftens kvalitet där du bor? Vad skulle du göra med det här projektet?

Låt oss veta i kommentarerna!

2 Kommentarer

 1. marco den februari 5, 2024 kl 11:13 e m

  Salve, premetto che sono un novizio quindi potrei non capire, ovviamente sarei interessato a costruire questo progetto, ma non trovo una sintesi di montaggio dei componenti, né tantomeno una lista esaustiva degli stessi.
  sul sito hackster.io vedo solo l'acquisto di una board Raspberry Pi Pico e DIYables Button. Tutti i video fanno vedere sostanzialmente un prodotto già completo e definito.

  Tack till alla som kan hjälpa mig
  Marco

 2. Rob den februari 13, 2024 kl 1:23 f m

  Hej Marco: Jag är också en nybörjare som är intresserad av det här projektet. Jag tror att det mesta av det du behöver finns tillgängligt på hackster.io-sidan, men det skulle kräva lite "reverse engineering": läsa koden för att se vilka stift de olika komponenterna ska anslutas till, montera ihop det och prova det. En utmaning är också tillgängligheten av PMS7003. Jag har inte letat så mycket, men jag har inte hittat den hos mina vanliga leverantörer. Jag tror att det fortfarande finns en del lärdomar att dra genom att läsa hur koden sattes ihop. Jag önskar er lycka till!

  Ciao Marco: Anch'io sono un novizio interessato a questo progetto. Penso che la maggior parte di ciò di cui avresti bisogno sia disponibile sulla pagina hackster.io, ma richiederebbe un po' di 'reverse engineering': leggere il codice per capire a quali pin dovrebbero essere collegati i diversi componenti, assemblarlo e provarlo. Una sfida è anche la disponibilità del PMS7003. Non ho cercato molto, ma non l'ho trovato dai miei fornitori abituali. Penso che ci siano ancora delle lezioni da imparare leggendo come è stato messo insieme il codice. I bocca al lupo!

Lämna en kommentar