Τι να κάνετε με το Raspberry Pi Zero 2 W

Αν ψάχνετε για διασκεδαστικά έργα για να κάνετε, δείτε αυτή τη θέση.

Το Pi Zero 2 W ταιριάζει καλύτερα σε εφαρμογές που έχουν αυτές τις παραμέτρους:

  • Οι μικροελεγκτές όπως οι Arduinos δεν είναι επαρκείς
  • Ο μικροϋπολογιστής πρέπει να είναι μικρός ή/και ελαφρύς
  • Ο μικροϋπολογιστής πρέπει να είναι φθηνός
  • Η απορρόφηση ενέργειας πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερα
  • WiFi/Bluetooth είναι απαραίτητο

Αν σκοπεύετε να κατασκευάσετε μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, πρέπει να χωράει σε μικρό χώρο ή πρέπει να τρέχει Linux, τότε το Raspberry Pi Zero 2 είναι η ιδανική συσκευή.

Pi Zero 2 W και φίλτρο διαφήμισης Pi-Hole

Ταμπλό Pi-Hole (δημόσιος τομέας εικόνα)

Το PiHole είναι ένας αποκλειστής διαφημίσεων που φιλτράρει την κυκλοφορία μεταξύ μιας συσκευής και του δρομολογητή.

Είναι πιο αποτελεσματικό από μια επέκταση προγράμματος περιήγησης όπως το uBlock, επειδή δεν χρειάζεται να το ρυθμίσετε σε κάθε υπολογιστή και μπορείτε επίσης να αποκλείσετε τις διαφημίσεις σε εφαρμογές (π.χ. εφαρμογή YouTube σε smartphone).

Η κατασκευή ενός PiHole πληροί μερικές παραμέτρους, όπως ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικροελεγκτή, ότι το WiFi είναι απαραίτητο και ότι το Pi Zero 2 είναι ένας από τους φθηνότερους υπολογιστές που μπορείτε να αποκτήσετε.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι είναι τόσο μικρό που πιθανότατα μπορείτε να το τοποθετήσετε εκεί που βρίσκεται ο δρομολογητής σας.

Το μειονέκτημα της χρήσης του Pi Zero 2 W είναι ότι η εμβέλεια του WiFi δεν είναι πολύ μεγάλη.

Το Pi-Hole λειτουργεί στο Raspberry Pi OS μαζί με άλλες διανομές Linux και μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Η τεκμηρίωση του Pi-Hole σας καθοδηγεί σε πέντε βήματα για να το εγκαταστήσετε στο Raspberry Pi. Θα ακολουθήσετε βήματα που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του τείχους προστασίας, τη ρύθμιση των θυρών, την εγκατάσταση, τη διαμόρφωση του δρομολογητή σας.

Pi Zero 2 W και OctoPrint

Το OctoPrint είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει τον πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο και την παρακολούθηση του τρισδιάστατου εκτυπωτή σας.

Στην πραγματικότητα, Η Gina Häußge της OctoPrint συνιστά το Pi Zero 2. Λειτουργεί αμέσως από το κουτί, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Zero, ο οποίος ήταν υποδυναμωμένος.

Το OctoPrint συνοδεύεται από μια εικόνα του Octopi OS, η οποία βασίζεται στο Raspberry Pi OS. Η εγκατάσταση του OctoPi γίνεται μέσω της αναλαμπής μιας κάρτας SD με το Raspberry Pi Imager. Μπορείτε επίσης να το ενσωματώσετε σε ένα υπάρχον Raspberry Pi, ακολουθώντας τις οδηγίες στην ενότητα "Χειροκίνητη εγκατάσταση". Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Pi Zero 2 W ως ψηφιακή ετικέτα ονόματος, οθόνη καιρού, χρηματιστηριακό δελτίο (με οθόνη ePaper)

Οι κατασκευαστές αξεσουάρ όπως η Pimoroni έχουν δημιουργήσει Καπέλα ePaper που ταιριάζουν απόλυτα με το Pi Zero 2 W.

Για να εγκαταστήσετε το Inky pHAT, χρειάζεστε ένα Pi Zero 2 με εγκατεστημένη κεφαλίδα και μπορείτε να αγοράστε ένα Pi Zero 2 με προεγκατεστημένη κεφαλίδα εδώ.

Το Inky pHAT είναι ιδιαίτερα εύκολο, επειδή συνοδεύεται από μια βιβλιοθήκη Python, ώστε να έχει κάποιες περιπτώσεις χρήσης plug-and-play, όπως μια κονκάρδα ονόματος, τον καιρό και το ημερολόγιο. Μπορείτε επίσης να γράψετε τα δικά σας σενάρια Python για τις δικές σας περιπτώσεις χρήσης. Δείτε την τεκμηρίωση.

Το WiFi του Pi Zero 2 είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα χρηματιστηριακό δελτίο που θα πρέπει να αντλεί δεδομένα από ένα API σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το Pi Zero 2 είναι ιδανικό για αυτό το έργο, ιδίως επειδή ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το καπέλο ePaper και καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, ώστε να μπορείτε να λειτουργείτε το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν χρησιμοποιούσατε ένα Raspberry Pi 4, θα είχατε ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα που θα χρησιμοποιούσε επίσης πολύ περισσότερη ενέργεια - για το ίδιο τελικό αποτέλεσμα!

Διατίθεται βολικό κιτ οθόνης Pi Zero 2 e-Paper

Τώρα, το θέμα είναι ότι, αν θέλετε να το δημιουργήσετε αυτό από το μηδέν, θα χρειαστεί να κολλήσετε τις κεφαλίδες και να αγοράσετε τα επιμέρους εξαρτήματα, όπως κάρτα SD, τροφοδοτικό, USB σε OTG, κ.λπ.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε ένα έτοιμο κιτ είναι η αγορά του Zero 2 WH Display Bundle, το οποίο συνοδεύεται από συγκολλημένες κεφαλίδες. Μπορείτε να αποκτήσετε αυτό το βολικό πακέτο εδώ.

Αν ψάχνετε για μια μεγαλύτερης κλίμακας εμπορική λύση, κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί για ένα εξατομικευμένο πακέτο.

Pi Zero 2 W ως επέκταση WiFi

Το έργο αυτό εξηγεί πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Pi Zero 2 W ως επεκτατή WiFi.

Θα χρειαστείτε δύο προσαρμογείς WiFi για να το κάνετε αυτό, και ο ένας από αυτούς μπορεί να είναι το ενσωματωμένο WiFi του Pi Zero 2 W.

Ενώ το Pi Zero 2 επιτρέπει ένα συνολικά μικρότερο πακέτο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να τροφοδοτήσει κεραίες υψηλής ισχύος, δεδομένης της χαμηλότερης ονομαστικής ισχύος του. Επιπλέον, σε αντίθεση με το Raspberry Pi 4, θα χρειαστείτε έναν μετατροπέα microUSB σε USB OTG για να συνδέσετε την κεραία WiFi (η οποία πιθανότατα θα βασίζεται σε USB).

Το θετικό είναι ότι αυτό το έργο έτρεξε στο αρχικό Raspberry Pi Zero W και ο μηχανικός δήλωσε ότι μπορεί επίσης να τρέξει ένα φίλτρο διαφημίσεων Pi-Hole. Πράγμα που σημαίνει ότι με το Pi Zero 2, θα μπορείτε να εκτελέσετε ακόμη περισσότερα προγράμματα μαζί με αυτόν τον επεκτατήρα WiFi.

Ψηφιακή σήμανση/kiosk

Αν έχετε μια επιχείρηση B2C, όπως ένα μουσείο, ένα εστιατόριο, ένα στούντιο ηχογράφησης, ένα ιατρείο, μπορεί να έχετε μια περίπτωση χρήσης του Pi Zero 2 W ως εργαλείο σήμανσης.

Ένα μουσείο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ψηφιακή σήμανση για να εξηγήσει τα εκθέματα, και όταν η έκθεση τελειώσει, η σήμανση θα μπορούσε να ενημερωθεί για την επόμενη. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται το κόστος εκτύπωσης, η χρήση χαρτιού και η εργασία για την αντικατάσταση των πινακίδων.

Ένα ιατρείο, ένα στούντιο ηχογράφησης και άλλες υπηρεσίες που βασίζονται σε ραντεβού θα μπορούσαν να εμφανίζουν τον αριθμό του ραντεβού ενός ατόμου και να το κατευθύνουν στη σωστή αίθουσα, εξοικονομώντας χρόνο για τον υπάλληλο υποδοχής.

Ένα πλεονέκτημα του Pi Zero 2 W είναι ότι διαθέτει WiFi και έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το WiFi σημαίνει ότι μπορείτε να το ελέγξετε μέσω SSH ή να το χρησιμοποιήσετε για να λάβετε δεδομένα από ένα API.

Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν δεν θέλετε να έχετε ένα ξεχωριστό καλώδιο τροφοδοσίας που να τρέχει στο Pi Zero 2 W. Η θύρα USB μιας τηλεόρασης ή μιας οθόνης θα πρέπει να είναι επαρκής. Αν χρησιμοποιήσατε ένα Pi 4, θα χρειαστείτε σχεδόν σίγουρα ένα ξεχωριστό τροφοδοτικό για λόγους αξιοπιστίας.

Ο Dan Purdy έχει έγραψε έναν απλό οδηγό για το πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς ειδικό λογισμικό για το στούντιο ηχογράφησής του.

Τα μουσεία και τα κέντρα επισκεπτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν Το Pi παρουσιάζει, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει σε αυτά τα σενάρια.

Το Binary Emotion έχει δύο λύσεις, Ψηφιακή σήμανση βατόμουρου, το οποίο εμφανίζει ιστοσελίδες σε προβολή πλήρους οθόνης (τέλεια με μια διαφάνεια Google). Έχουν επίσης Raspberry Slideshow το οποίο εμφανίζει προβολές διαφανειών πολυμέσων από αποθηκευτικό χώρο USB, κοινόχρηστο αρχείο δικτύου ή online.

Διατίθεται βολικό κιτ ψηφιακής σήμανσης/kiosk Pi Zero 2

Εάν έχετε ήδη μια τηλεόραση και χρειάζεστε τα εξαρτήματα για να θέσετε γρήγορα σε λειτουργία τις οθόνες, διαθέτουμε κιτ με όλα τα εξαρτήματα που χρειάζεστε όπως ένα καλώδιο miniHDMI σε HDMI και μια κάρτα SD.

Αν αναζητάτε ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιώντας το παρακάτω κουμπί.

Ρομπότ

Εάν κατασκευάζετε ένα ρομπότ, ένα drone ή μια συσκευή όπου το μέγεθος, το βάρος και η κατανάλωση ενέργειας έχουν σημασία, τότε το Raspberry Pi Zero 2 W μπορεί να είναι ένας φανταστικός μικροϋπολογιστής για αυτή την περίπτωση χρήσης.

Το Raspberry Pi Zero 2 έχει σχεδόν την ίδια επεξεργαστική ισχύ με το Raspberry Pi 3B, αλλά είναι επίσης σημαντικά μικρότερο, ελαφρύτερο και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Ακολουθεί ένας πίνακας σύγκρισης για το βάρος και την κατανάλωση ενέργειας διαφορετικών Pi:

Έκδοση PiΚατανάλωση ισχύος (ρελαντί/μέγιστη)Βάρος
Raspberry Pi 4 B2.7W/6.4W46g
Raspberry Pi 3 B+1.9W/5.1W50g
Raspberry Pi 3 B1.4W/3.7W42g
Raspberry Pi Zero 2 W0.6W/3.0W11g
Raspberry Pi Zero0.4W/1.7W9g

Όπως μπορείτε να δείτε, το Pi Zero 2 W εξοικονομεί πολύ βάρος από τα κανονικού μεγέθους Pis (περίπου το ένα τέταρτο του βάρους) και είναι μόνο 2 γραμμάρια περισσότερο από το αρχικό Pi Zero, αλλά προσφέρει μια καλή αύξηση των επιδόσεων.

Για να είμαστε δίκαιοι, το Zero 2 W θα πάρει επιπλέον βάρος αν θέλετε να προσθέσετε μια κεφαλίδα ή αν χρειάζεστε έναν μετατροπέα microUSB σε USB OTG.

Έτσι, το Pi Zero 2 W βρίσκει τη θέση του σε εφαρμογές που λειτουργούν με μπαταρία και απαιτούν την επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστή μεταξύ του Pi 4 και του Pi Zero, και όπου η συσκευή πρέπει επίσης να διατηρεί χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Για να βελτιστοποιήσετε το ρομπότ σας, μπορείτε να εφαρμόσετε το PiCockpit. PiDoctor σας επιτρέπει να παρακολουθείτε την κατάσταση της μπαταρίας και σας προειδοποιεί εάν το ρομπότ σας έχει χαμηλή ισχύ, ισχύ WiFi και εάν υφίσταται throttling (ίσως δεν υπάρχει αρκετή απαγωγή θερμότητας στο ρομπότ).

Οθόνη κλίματος με BME688 και PiCockpit

Συνδυάζοντας τη δύναμη των PiCockpit και το Πλακέτα διάσπασης BME688 που έχουμε αναπτύξει, μπορείτε να έχετε μια εμπειρία plug-and-play.

Πλακέτα διάσπασης BME688
BME688

Μόλις αποκτήσετε ένα Pi Zero 2 με κεφαλή, θα χαρείτε να μάθετε ότι η πλακέτα BME688 ταιριάζει απευθείας εκεί χωρίς να χρειάζεστε breadboard ή καλώδια.

Ένα Pi Zero 2 καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, οπότε είναι πολύ πιο κατάλληλο για εφαρμογές που λειτουργούν με μπαταρία, όπως σε σενάρια όπου θέλετε να καταγράφετε δεδομένα από μέρη χωρίς πρίζες, όπως ένα μπάνιο, μια σοφίτα, μια αποθήκη.

Μπορείτε να περιμένετε 6-30 ώρες λειτουργίας με ένα μικρό power bank, καθώς έχουμε δείξει με τις δοκιμές μας. Εάν χρειάζεστε διάρκεια ζωής μπαταρίας πολλών ημερών, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγαλύτερη μπαταρία λιθίου ή μια μπαταρία μολύβδου-οξέος και έναν μετατροπέα υποβιβασμού.

pi zero 2 με μπαταρία
Αυτός ο συνδυασμός άντεξε 6 ώρες σε τεστ καταπόνησης και μιάμιση μέρα στο ρελαντί. Φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε με μια μεγαλύτερη μπαταρία.

Θα διαπιστώσετε ότι οι χαμηλότερες απαιτήσεις του Pi Zero 2 σε ενέργεια θα σας δώσουν μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας. Ο μεγάλος χρόνος εκτέλεσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή μπορείτε να βγάλετε καλύτερα συμπεράσματα με περισσότερα σημεία δεδομένων. Μπορείτε να μάθετε πώς να μετρήστε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιώντας το uptimed.

Αυτή η εφαρμογή μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας, επειδή μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα σχετικά με το αν χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα (για να αποφύγετε τη μούχλα), αν πρέπει να κρατάτε κλειστά τα παράθυρά σας λόγω της ρύπανσης του δρόμου και αν ζείτε σε μέρη με εποχιακές πυρκαγιές, μπορείτε επίσης να γνωρίζετε αν χρειάζεστε φίλτρο αέρα.

Ενδιαφέρεστε; Ακολουθεί ένα πιο αναλυτικό άρθρο για το BME688.

Bonus: Το BME688 ανιχνεύει μυρωδιές με την εφαρμογή DigitalNose στο PiCockpit

Το άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει ο BME688 είναι να ανιχνεύει οσμές.

Κυκλοφορήσαμε την εφαρμογή DigitalNose στις 12 Ιανουαρίου 2022 και εφόσον έχετε την έκδοση PiCockpit 2.2.0, θα το δείτε αυτό:

Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε.

  1. Αγοράστε ένα BME688
  2. Αποκτήστε έναν λογαριασμό PiCockpit
  3. Ακολουθήστε το αυτόν τον οδηγό για να εγκαταστήσετε το PiCockpit
  4. Εκπαιδεύστε το BME688 να μυρίζει χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό

Τι γίνεται με διασκεδαστικά έργα με το Pi Zero 2;

Το Raspberry Pi Zero 2 είναι ικανό να παίζει ρετρό παιχνίδια με το Recalbox ή το Retropie και μπορεί επίσης να παίζει σύγχρονα παιχνίδια με το Steam Link. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πολλά διασκεδαστικά έργα, όπως drones και ένα MagicMirror, Δείτε τα διασκεδαστικά έργα εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο