Wat te doen met de Raspberry Pi Zero 2 W

Als je op zoek bent naar leuke projecten om te doen, kijk dan eens naar deze post.

De Pi Zero 2 W is het meest geschikt voor toepassingen die aan deze parameters voldoen:

 • Microcontrollers zoals Arduinos zijn niet geschikt
 • Microcomputer moet klein en/of licht zijn
 • Microcomputer moet goedkoop zijn
 • Het stroomverbruik moet zo laag mogelijk worden gehouden
 • WiFi/Bluetooth is noodzakelijk

Als u van plan bent een apparaat te bouwen dat op een batterij werkt, in een kleine ruimte moet passen, of Linux moet draaien, dan is de Raspberry Pi Zero 2 het perfecte apparaat.

Pi Zero 2 W en Pi-Hole advertentie filter

Pi-Hole dashboard (publiek domein afbeelding)

PiHole is een ad blocker die het verkeer tussen een apparaat en de router filtert.

Het is effectiever dan een browserextensie zoals uBlock omdat je het niet op elke computer hoeft in te stellen, en je kunt ook advertenties in apps blokkeren (bijv. de YouTube-app op een smartphone).

Het bouwen van een PiHole voldoet aan een paar parameters, waaronder dat je geen microcontroller kunt gebruiken, WiFi noodzakelijk is en de Pi Zero 2 een van de goedkoopste computers is die je kunt krijgen.

Een bijkomend voordeel is dat hij zo klein is dat u hem waarschijnlijk gewoon kunt plaatsen waar uw router staat.

Het nadeel van de Pi Zero 2 W is dat het WiFi-bereik niet erg groot is.

Pi-Hole werkt op het Raspberry Pi OS samen met andere Linux distro's, en je kunt lees hier meer.

De documentatie van Pi-Hole neemt je mee door vijf stappen om het op te zetten op de Raspberry Pi. U zult stappen doorlopen zoals het instellen van de firewall, het instellen van poorten, installatie, het configureren van uw router.

Pi Zero 2 W en OctoPrint

De OctoPrint is een open source software waarmee u uw 3D printer volledig op afstand kunt bedienen en monitoren.

In feite, OctoPrint's Gina Häußge beveelt de Pi Zero 2 aan. Hij werkt direct uit de doos, in tegenstelling tot zijn voorganger, de Zero, die te weinig vermogen had.

OctoPrint wordt geleverd gebundeld in een Octopi OS image, dat is gebaseerd op het Raspberry Pi OS. Het installeren van OctoPi wordt gedaan door het flashen van een SD-kaart met de Raspberry Pi Imager. U kunt het ook integreren in een bestaande Raspberry Pi, door het volgen van de instructies onder de sectie "Handmatig installeren". Zie de documentatie voor meer details.

Pi Zero 2 W als digitaal naamplaatje, weerdisplay, stock ticker (met ePaper display)

Accessoire makers zoals Pimoroni hebben gemaakt ePaper HATs die perfect passen bij de Pi Zero 2 W.

Om de Inky pHAT te installeren, hebt u een Pi Zero 2 nodig met een header geïnstalleerd, en u kunt koop hier een Pi Zero 2 met een voorgeïnstalleerde header.

De Inky pHAT is bijzonder eenvoudig omdat het wordt geleverd met een Python bibliotheek, dus het heeft een aantal plug-and-play use cases zoals een naambadge, weer en kalender. U kunt ook uw eigen Python scripts schrijven voor uw eigen use cases. Zie documentatie.

De WiFi van de Pi Zero 2 is vooral belangrijk als u een beurstikker wilt maken die regelmatig gegevens van een API moet ophalen.

De Pi Zero 2 is perfect voor dit project, vooral omdat hij bijna perfect past bij de ePaper HAT en de batterij leeg is, zodat u het systeem lang kunt laten werken. Als u een Raspberry Pi 4 zou gebruiken, zou u een veel groter systeem hebben dat ook veel meer stroom verbruikt - voor hetzelfde eindresultaat!

Handige Pi Zero 2 e-Paper display kit beschikbaar

Als u dit vanaf nul wilt maken, moet u de headers solderen en de afzonderlijke onderdelen kopen, zoals SD-kaart, voeding, USB naar OTG, enz.

Een van de manieren waarop u een kant-en-klare kit kunt krijgen is door onze Zero 2 WH Display Bundle te kopen, die wordt geleverd met gesoldeerde headers. U kunt dit handige pakket hier krijgen.

Als u op zoek bent naar een grootschalige commerciële oplossing, klik dan op de knop hieronder voor een pakket op maat.

Pi Zero 2 W als WiFi extender

Dit project wordt uitgelegd hoe u de Pi Zero 2 W als WiFi extender kunt gebruiken.

U hebt hiervoor twee WiFi-adapters nodig, en één daarvan kan de geïntegreerde WiFi van de Pi Zero 2 W zijn.

Hoewel de Pi Zero 2 over het algemeen kleiner is, kan deze antennes met een hoog vermogen wellicht niet voeden, gezien het lagere vermogen. Bovendien hebt u, in tegenstelling tot de Raspberry Pi 4, een microUSB naar USB OTG converter nodig om uw WiFi-antenne aan te sluiten (die waarschijnlijk op USB gebaseerd zal zijn).

Het voordeel is dat dit project werkte op de originele Raspberry Pi Zero W, en de ingenieur heeft verklaard dat het ook een Pi-Hole advertentiefilter kan draaien. Dat betekent dat je met de Pi Zero 2 nog meer programma's kunt draaien samen met deze WiFi extender.

Digitale bewegwijzering/kiosk

Als u een B2C-bedrijf runt, zoals een museum, restaurant, opnamestudio of dokterspraktijk, dan kunt u de Pi Zero 2 W wellicht gebruiken als bewegwijzeringsinstrument.

Een museum kan digitale signalisatie gebruiken om de tentoongestelde stukken uit te leggen, en wanneer de tentoonstelling voorbij is, kan de signalisatie voor de volgende tentoonstelling worden bijgewerkt. Dit bespaart afdrukkosten, papierverbruik en arbeid voor het vervangen van borden.

Een dokterspraktijk, een opnamestudio en andere diensten die op afspraken zijn gebaseerd, zouden het afspraaknummer van een persoon kunnen weergeven en hem naar de juiste kamer kunnen leiden, wat de receptionist tijd bespaart.

Een voordeel van de Pi Zero 2 W is dat hij WiFi heeft en weinig stroom verbruikt.

WiFi betekent dat je het kunt SSH-en om het te besturen, of je kunt het gebruiken om gegevens van een API op te halen.

Een laag stroomverbruik is vooral handig als u geen aparte voedingskabel naar de Pi Zero 2 W wilt laten lopen. De USB-poort van een TV of monitor zou voldoende moeten zijn. Als u een Pi 4 gebruikt, hebt u vrijwel zeker een aparte voeding nodig voor de betrouwbaarheid.

Dan Purdy heeft een eenvoudige gids geschreven over hoe je dit kunt doen zonder speciale software voor zijn opnamestudio.

Musea en bezoekerscentra kunnen overwegen gebruik te maken van Pi Presenteertdie is gemaakt om te helpen bij deze scenario's.

Binary Emotion's heeft twee oplossingen, Raspberry digitale bewegwijzering, die webpagina's weergeeft in een volledig scherm (perfect met een Google Slide). Ze hebben ook Raspberry diashow die mediadiavoorstellingen weergeeft vanaf een USB-medium, een op het netwerk gedeeld bestand of online.

Handige Pi Zero 2 digital signage/kiosk kit beschikbaar

Als u al een TV hebt en de onderdelen nodig hebt om snel beeldschermen aan de praat te krijgen, we hebben kits met alle onderdelen die je nodig hebt zoals een miniHDMI naar HDMI kabel en een SD kaart.

Als u op zoek bent naar een uitgebreider pakket, neem dan gerust contact met ons op via onderstaande knop.

Robots

Als u een robot, drone of een apparaat bouwt waarbij grootte, gewicht en stroomverbruik van belang zijn, dan is de Raspberry Pi Zero 2 W wellicht een fantastische microcomputer voor deze toepassing.

De Raspberry Pi Zero 2 heeft bijna dezelfde rekenkracht als de Raspberry Pi 3B, maar is ook aanzienlijk kleiner, lichter en verbruikt minder stroom.

Hier is een vergelijkingstabel voor het gewicht en het stroomverbruik van verschillende pi-systemen:

Pi-versieStroomverbruik (inactief/max)Gewicht
Raspberry Pi 4 B2.7W/6.4W46g
Raspberry Pi 3 B+1.9W/5.1W50g
Raspberry Pi 3 B1.4W/3.7W42g
Raspberry Pi Zero 2 W0.6W/3.0W11g
Raspberry Pi Zero0.4W/1.7W9g

Zoals u kunt zien, bespaart de Pi Zero 2 W veel gewicht ten opzichte van de gewone Pis (ongeveer een kwart van het gewicht) en is slechts 2 gram meer dan de originele Pi Zero, maar biedt wel een goede prestatieverbetering.

Om eerlijk te zijn, de Zero 2 W wordt wel zwaarder als u een header wilt toevoegen of een microUSB naar USB OTG converter nodig hebt.

De Pi Zero 2 W vindt zijn niche dus in toepassingen op batterijen die de rekenkracht van een computer tussen de Pi 4 en de Pi Zero vereisen, en waarbij het apparaat ook het stroomverbruik laag moet houden.

Om uw robot te optimaliseren, zou u PiCockpit kunnen implementeren. PiDoctor kunt u de toestand van de batterij in de gaten houden en u waarschuwen als uw robot te weinig stroom heeft, als de WiFi sterkte te laag is en als u last heeft van throttling (misschien is er niet genoeg warmteafvoer in de robot).

Klimaatmonitor met BME688 en PiCockpit

Het combineren van de kracht van PiCockpit en de BME688 breakout bord die we hebben ontwikkeld, kunt u een plug-and-play ervaring hebben.

Als u eenmaal een Pi Zero 2 met een header heeft, zult u blij zijn te weten dat het BME688 bord daar direct op past zonder dat u een breadboard of draden nodig heeft.

Een Pi Zero 2 verbruikt minder stroom en is dus veel geschikter voor toepassingen op batterijen, zoals in scenario's waar u gegevens wilt loggen op plaatsen zonder stopcontacten, zoals een badkamer, zolder of bergruimte.

U kunt rekenen op 6-30 uur werking op een kleine powerbank, zoals hebben we met onze tests aangetoond. Als u de batterij meerdere dagen wilt gebruiken, kunt u overwegen een grotere lithiumbatterij of een lood-zuurbatterij te gebruiken en een step down converter.

pi zero 2 met batterij
Deze combinatie ging 6 uur mee tijdens een stresstest en anderhalve dag in onbelaste toestand. Stel je voor wat je kunt doen met een groter accupakket.

U zult merken dat de Pi Zero 2 door zijn lagere stroomverbruik een langere bedrijfstijd heeft. Een lange looptijd is vooral belangrijk omdat u met meer datapunten betere conclusies kunt trekken. U kunt leren hoe u meet de levensduur van uw batterij in dit artikel met uptimed.

Deze toepassing kan helpen uw leven te verbeteren omdat u conclusies kunt trekken over de vraag of u een luchtontvochtiger nodig hebt (om schimmelvorming te voorkomen); of u uw ramen gesloten moet houden omdat de straat vervuild is; en als u op plaatsen woont met seizoensgebonden bosbranden, kunt u ook weten of u een luchtfilter nodig hebt.

Interesse? Hier is een meer uitgebreid artikel over de BME688.

Bonus: BME688 detecteert geuren met DigitalNose app op PiCockpit

Het andere dat de BME688 kan is het detecteren van geuren.

Wij hebben onze DigitalNose app op 12 januari 2022 uitgebracht, en zolang u de PiCockpit 2.2.0 versie heeft, zult u dit zien:

Hier is hoe je kunt beginnen.

 1. Koop een BME688
 2. Een PiCockpit-account aanvragen
 3. Ik wil volgen. deze gids om PiCockpit te installeren
 4. Train uw BME688 om te ruiken met behulp van deze gids

Hoe zit het met leuke projecten met de Pi Zero 2?

De Raspberry Pi Zero 2 kan retrospellen spelen met Recalbox of Retropie, en kan ook moderne spellen spelen met Steam Link. Je kunt er ook veel leuke projecten mee maken, zoals drones en een MagicMirror, Bekijk de leuke projecten hier.

3 Opmerkingen

 1. [...] eerder geschreven over het draaien van een Pi-Hole op een Raspberry Pi Zero 2 W, maar je kunt het ook op bijna elk Raspberry Pi-model draaien! Dit sluit alleen de Pico uit, [...]

 2. [...] Als je meer wilt weten over wat je met je Raspberry Pi Zero 2 kunt doen, bekijk dan dit artikel. [...]

 3. [...] Als je ideeën wilt opdoen over wat je met je Raspberry Pi Zero 2 kunt doen, bekijk dan hier ons artikel. [...]

Laat een reactie achter