Vad gör du med Raspberry Pi Zero 2 W?

Om du letar efter roliga projekt att göra, kolla in det här inlägget.

Pi Zero 2 W lämpar sig bäst för tillämpningar med dessa parametrar:

 • Mikrokontroller som Arduinos är inte lämpliga.
 • Mikrodatorn skall vara liten och/eller lätt.
 • Mikrodatorn måste vara billig
 • Strömförbrukningen måste hållas så låg som möjligt.
 • WiFi/Bluetooth är nödvändigt

Om du planerar att bygga en enhet som drivs av ett batteri, måste rymmas i ett litet utrymme eller köra Linux är Raspberry Pi Zero 2 den perfekta enheten.

Pi Zero 2 W och Pi-Hole annonsfilter

Pi-Hole instrumentpanel (offentlig egendom bild)

PiHole är en reklamblockerare som filtrerar trafiken mellan en enhet och routern.

Det är effektivare än ett webbläsartillägg som uBlock eftersom du inte behöver ställa in det på varje dator, och du kan också blockera annonser i appar (t.ex. YouTube-appen på en smartphone).

Att bygga en PiHole uppfyller några parametrar, bland annat att du inte kan använda en mikrokontroller, att WiFi är nödvändigt och att Pi Zero 2 är en av de billigaste datorerna du kan få.

En ytterligare fördel är att den är så liten att du förmodligen kan placera den där din router står.

Nackdelen med Pi Zero 2 W är att WiFi-räckvidden inte är särskilt lång.

Pi-Hole fungerar på Raspberry Pi OS tillsammans med andra Linux-distributioner, och du kan Läs mer här.

Pi-Holes dokumentation tar dig genom fem steg för att installera den på Raspberry Pi. Du kommer att gå igenom steg som inkluderar inställning av brandväggen, portinställning, installation och konfigurering av routern.

Pi Zero 2 W och OctoPrint

OctoPrint är en programvara med öppen källkod som ger dig fullständig fjärrkontroll och övervakning av din 3D-skrivare.

I själva verket, Gina Häußge från OctoPrint rekommenderar Pi Zero 2. Den fungerar direkt från start till skillnad från föregångaren Zero som var undermålig.

OctoPrint levereras i en Octopi OS-avbildning, som är baserad på Raspberry Pi OS. OctoPi installeras genom att flasha ett SD-kort med Raspberry Pi Imager. Du kan också integrera den i en befintlig Raspberry Pi genom att följa instruktionerna i avsnittet "Installera manuellt". Se dokumentationen för mer information.

Pi Zero 2 W som digital namnbricka, väderindikator, aktieklocka (med ePaper-display)

Tillbehörstillverkare som Pimoroni har skapat ePaper HATs som passar perfekt till Pi Zero 2 W.

För att installera Inky pHAT behöver du en Pi Zero 2 med ett header installerat, och du kan köpa en Pi Zero 2 med en förinstallerad header här.

Inky pHAT är särskilt enkelt eftersom det levereras med ett Python-bibliotek och har några plug-and-play-användningsområden som namnbrickor, väder och kalender. Du kan också skriva egna Python-skript för dina egna användningsfall. Se dokumentation.

Pi Zero 2:s WiFi är särskilt viktigt om du vill skapa en aktieticker som behöver hämta data från ett API regelbundet.

Pi Zero 2 är perfekt för det här projektet, särskilt eftersom den passar nästan perfekt med ePaper HAT och den är batterisnål så att du kan köra systemet under lång tid. Om du använde en Raspberry Pi 4 skulle du få ett mycket större system som också använder mycket mer ström - för samma slutresultat!

Bekvämt Pi Zero 2 e-Paper display-kit tillgängligt

Om du vill skapa detta från grunden måste du löda ihop ledarna och köpa de enskilda delarna som SD-kort, strömförsörjning, USB till OTG, etc.

Ett sätt att få ett färdigt kit är att köpa vår Zero 2 WH Display Bundle, som levereras med lödda headers. Du kan köpa detta praktiska paket här.

Om du letar efter en större kommersiell lösning kan du klicka på knappen nedan för att få ett skräddarsytt paket.

Pi Zero 2 W som WiFi-förlängare

Detta projekt förklarar hur du kan använda Pi Zero 2 W som en WiFi-förlängare.

Du behöver två WiFi-adaptrar för att göra detta, och en av dem kan vara den integrerade WiFi-adaptern från Pi Zero 2 W.

Även om Pi Zero 2 har ett mindre paket kan den kanske inte driva högeffektiva antenner med tanke på den lägre effekten. Dessutom behöver du, till skillnad från Raspberry Pi 4, en microUSB- till USB OTG-konverterare för att ansluta din WiFi-antenn (som troligen kommer att vara USB-baserad).

Det positiva är att det här projektet kördes på den ursprungliga Raspberry Pi Zero W, och ingenjören har uppgett att det också kan köra ett Pi-Hole-annonsfilter. Vilket innebär att du med Pi Zero 2 kommer att kunna köra ännu fler program tillsammans med denna WiFi-förlängare.

Digital skyltning/kiosk

Om du driver en B2C-verksamhet, t.ex. ett museum, en restaurang, en inspelningsstudio eller en läkarmottagning, kan du ha ett användningsområde för Pi Zero 2 W som ett skyltverktyg.

Ett museum kan använda digital skyltning för att förklara utställningarna, och när utställningen är slut kan skyltningen uppdateras för nästa utställning. Detta sparar tryckkostnader, pappersförbrukning och arbetskraft för att byta ut skyltarna.

Läkarmottagningar, inspelningsstudior och andra tidsbestämda tjänster skulle kunna visa en persons tidsbeställningsnummer och leda honom eller henne till rätt rum, vilket skulle spara tid åt receptionisten.

En av fördelarna med Pi Zero 2 W är att den har WiFi och att den har låg strömförbrukning.

WiFi innebär att du kan styra den via SSH eller använda den för att hämta data från ett API.

Den låga strömförbrukningen är särskilt användbar om du inte vill ha en separat strömförsörjningskabel till Pi Zero 2 W. En TV eller bildskärms USB-port bör räcka. Om du använder en Pi 4 behöver du nästan definitivt ett separat nätaggregat för tillförlitlighetens skull.

Dan Purdy har en enkel guide om hur du kan göra detta utan någon speciell programvara i hans inspelningsstudio.

Museer och besökscentra kan överväga att använda Pi presenterarsom skapades för att hjälpa till med dessa scenarier.

Binary Emotion har två lösningar, Hallon digital skyltningsom visar webbsidor i helskärmsläge (perfekt för Google Slide). De har också Hallon bildspel som visar bildspel från en USB-lagring, en nätverksdelad fil eller online.

Bekvämt Pi Zero 2-kit för digital skyltning/kiosk finns tillgängligt

Om du redan har en TV och behöver delar för att snabbt få igång skärmarna, Vi har kit med alla delar som du behöver. såsom en miniHDMI- till HDMI-kabel och ett SD-kort.

Om du vill ha ett mer omfattande paket kan du kontakta oss via knappen nedan.

Robotar

Om du bygger en robot, drönare eller en enhet där storlek, vikt och strömförbrukning spelar roll kan Raspberry Pi Zero 2 W vara en fantastisk mikrodator för detta användningsområde.

Raspberry Pi Zero 2 har nästan samma processorkraft som Raspberry Pi 3B, men är dessutom betydligt mindre, lättare och förbrukar mindre ström.

Här är en jämförelsetabell för olika Pi:s vikt och strömförbrukning:

Pi versionStrömförbrukning (tomgång/max)Vikt
Raspberry Pi 4 B2,7W/6,4W46g
Raspberry Pi 3 B+1,9W/5,1W50g
Raspberry Pi 3 B1.4W/3.7W42g
Raspberry Pi Zero 2 W0,6W/3,0W11g
Raspberry Pi Zero0,4W/1,7W9g

Som du kan se sparar Pi Zero 2 W en hel del vikt jämfört med vanliga Pis (ungefär en fjärdedel av vikten) och väger bara 2 g mer än den ursprungliga Pi Zero, men ger en rejäl prestandaförstärkning.

För att vara rättvis, Zero 2 W kommer att väga mer om du vill lägga till en huvudsats eller behöver en microUSB- till USB OTG-konverterare.

Pi Zero 2 W hittar alltså sin nisch i batteridrivna tillämpningar som kräver processorkraft från en dator mellan Pi 4 och Pi Zero, och där enheten också måste hålla en låg strömförbrukning.

För att optimera din robot kan du använda PiCockpit. PiDoctor gör det möjligt att övervaka batteriet och varnar dig om din robot har låg effekt, WiFi-styrka och om du drabbas av strypning (kanske finns det inte tillräckligt med värmeavledning i roboten).

Klimatmonitor med BME688 och PiCockpit

Genom att kombinera kraften hos PiCockpit och BME688 breakoutkort som vi har utvecklat kan du få en plug-and-play-upplevelse.

När du väl har en Pi Zero 2 med ett kontaktdon kommer du att bli glad över att veta att BME688-kortet passar direkt på det, utan att du behöver använda ett brödbräda eller kablar.

En Pi Zero 2 förbrukar mindre ström, så den är mycket bättre lämpad för batteridrivna tillämpningar, t.ex. i scenarier där du vill logga data från platser utan eluttag, t.ex. badrum, vind eller förrådsutrymme.

Du kan förvänta dig 6-30 timmars drift på en liten powerbank, eftersom Vi har visat med våra tester att. Om du behöver flera dagars batteritid kan du överväga att använda ett större litiumbatteri eller ett blybatteri och en nedtrappningsomvandlare.

pi zero 2 med batteripaket
Den här kombinationen klarade 6 timmar under ett stresstest och en och en halv dag på tomgång. Föreställ dig vad du kan göra med ett större batteripaket.

Du kommer att märka att Pi Zero 2:s lägre strömbehov ger dig en längre drifttid. En lång körtid är särskilt viktig eftersom du kan dra bättre slutsatser med fler datapunkter. Du kan lära dig att mäta din batteritid i den här artikeln med hjälp av uptimed.

Den här applikationen kan bidra till att förbättra ditt liv eftersom du kan avgöra om du behöver en avfuktare (för att förhindra mögel), om du bör hålla fönstren stängda på grund av föroreningar från gatan och om du bor i områden med säsongsbetonade skogsbränder kan du också veta om du behöver ett luftfilter.

Är du intresserad? Här finns en mer omfattande artikel om BME688.

Bonus: BME688 upptäcker lukter med DigitalNose-appen på PiCockpit

BME688 kan också upptäcka lukter.

Vi släppte vår DigitalNose-app den 12 januari 2022, och så länge du har PiCockpit 2.2.0-versionen kommer du att se detta:

Så här kan du komma igång.

 1. Köp en BME688
 2. Skaffa ett PiCockpit-konto
 3. Följ den här guiden för att installera PiCockpit
 4. Lär din BME688 att lukta med hjälp av den här guiden

Vad sägs om roliga projekt med Pi Zero 2?

Raspberry Pi Zero 2 kan spela retrospel med Recalbox eller Retropie och kan även spela moderna spel med Steam Link. Du kan också göra många roliga projekt som drönare och en MagicMirror, Kolla in de roliga projekten här.

3 Kommentarer

 1. [...] skrivit om att köra en Pi-Hole på en Raspberry Pi Zero 2 W tidigare, men du kan köra den på nästan alla Raspberry Pi-modeller också! Detta utesluter endast Pico, [...]

 2. [...] Om du vill lära dig mer om vad du kan göra med din Raspberry Pi Zero 2, kolla in den här artikeln. [...]

 3. [...] Om du vill få idéer om vad du kan göra med din Raspberry Pi Zero 2, kolla in vår artikel här. [...]

Lämna en kommentar