23 διασκεδαστικά στοιχεία για το Raspberry Pi 400

Το νέο Raspberry Pi 400 είναι ένας εντελώς νέος παράγοντας μορφής για το Raspberry Pi (την εταιρεία). Συγκεντρώσαμε μια λίστα με 23 γεγονότα σχετικά με το Raspberry Pi - συμπεριλαμβανομένων μερικών ασυνήθιστων!

Απολαύστε το, και πείτε μας στα σχόλια αν γνωρίζετε και άλλα περίεργα στοιχεία για το Raspberry Pi 400.

#1 Το Raspberry Pi 300 υπάρχει, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ

Η αρχική ιδέα για ένα Raspberry Pi ενσωματωμένο σε ένα πληκτρολόγιο γεννήθηκε το 2016!

A Raspberry Pi 300 με βάση το Pi 3B+ ήταν η αρχική ιδέα, και μάλιστα σε πρωτότυπο στάδιο, αλλά το Raspberry Pi συνειδητοποίησε γρήγορα ότι με ένα προϊόν τέτοιας πολυπλοκότητας, το Raspberry Pi 4B θα ήταν ήδη στην αγορά, μόλις το Pi 300 θα ήταν έτοιμο - και το Pi 300 θα φαινόταν σαν υποβάθμιση.

Είμαστε ευτυχείς που το Raspberry Pi επέλεξε να κάνει το Raspberry Pi 400 με μνήμη RAM 4 GB, καθώς το Pi 300 θα είχε περιοριστεί σε μνήμη RAM 1 GB 🙂

Γεγονός μπόνους: Το Raspberry Pi έκανε αρχικά το επίσημο πληκτρολόγιο και το ποντίκι, προκειμένου να αποκτήσει κάποια εμπειρία στο πεδίο και να τελειοποιήσει πρώτα το σχεδιασμό του πληκτρολογίου- ήδη τότε σκέφτονταν το νέο παράγοντα μορφής Pi-inkeyboard.

Raspberry Pi του Raspi Berry γεγονότα
Raspberry Pi 400 από την μπροστινή όψη από πάνω
Raspberry Pi 400 όπως φαίνεται από μπροστά

Το #2 Raspberry Pi 400 σχεδιάστηκε από τον Simon Martin

Πολλοί σχεδιαστές υλικού εργάζονται για το Raspberry Pi και η ομάδα συνεχίζει να αυξάνεται. Σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές υπολογιστών (με εξαίρεση ίσως τους επικεφαλής σχεδιαστές της Apple, όπως ο Johny Ive), δεν γνωρίζουμε ποτέ τους ανθρώπους πίσω από τα σχέδια. Το Raspberry Pi είναι διαφορετικό, και τιμά τους μηχανικούς του και ευχαριστεί τους συντελεστές:

Alwyn Roberts, Andy Liu, Anthony Morton, Antti Silventoinen, Austin Su, Ben Stephens, Brendan Moran, Craig Wightman, Daniel Thompsett, David Christie, David John, David Lenton, Dominic Plunkett, Eddie Thorn, Gordon Hollingworth, Helen Marie, Jack Willis, James Adams, Jeremy Wang, Joe Whaley, Keiran Abraham, Keri Norris, Kuanhsi Ho, Laurent Le Mentec, Mandy Oliver, Mark Evans, Michael Howells, Mike Buffham, Mike Unwin, Peter Challis, Phil Elwell, Rhys Polley, Richard Jones, Rob Matthews, Roger Thornton, Sherman Liu, Simon Lewis, Simon Oliver, Tim Gover, Tony Jones, Viktor Lundström, Wu Hairong, και όλοι οι δοκιμαστές άλφα και οι μεταπωλητές που έκαναν το Raspberry Pi 400 εφικτό.

Πιστώσεις Raspberry Pi για συνεισφέροντες του Raspberry Pi 400

Μπορεί να σας ενδιαφέρει Το blogpost του Simon Martin σχετικά με τον σχεδιασμό του Raspberry Pi 400.

#3 Το Raspberry Pi 400 είναι το πρώτο Raspberry Pi που διαθέτει κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

Τα Raspberry Pis είναι γνωστά για το γεγονός ότι έχουν σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλού κόστους, παρέχοντας ταυτόχρονα μέγιστη χρησιμότητα για όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Κάθε χαρακτηριστικό πρέπει να δικαιολογεί το κόστος, πρέπει να "αυτοαποπληρώνεται".

Δεν είναι περίεργο, ότι το Raspberry Pi δεν περιλάμβανε κανένα κουμπί απενεργοποίησης ή ενεργοποίησης στα προηγούμενα μοντέλα Raspberry Pi - η σύνδεση και αποσύνδεση του τροφοδοτικού ήταν εξίσου εύκολη, ή το κλείσιμο του RPi χρησιμοποιώντας SSH / το μενού του Raspberry Pi OS.

Λοιπόν, το Raspberry Pi 400 έσπασε αυτή την παράδοση και συμπεριέλαβε ένα χαρακτηριστικό που πολλοί άνθρωποι θα θεωρούσαν απαραίτητο για έναν σύγχρονο υπολογιστή.

Το Pi 400 θα ξεκινήσει αμέσως - όπως και το Raspberry Pi 4 - όταν συνδέσετε το ρεύμα. Αλλά τώρα, έχετε τη δυνατότητα να το κλείσετε:

 • Κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα Fn + F10 για δύο δευτερόλεπτα για ένα απαλή απενεργοποίηση
 • Κρατήστε πατημένα τα Fn + F10 για δέκα δευτερόλεπτα για μια σκληρή απενεργοποίηση
 • Πατήστε F10 (ή Fn + F10) για να ενεργοποιήσετε ξανά το Raspberry Pi 400.

Με την απαλή απενεργοποίηση, το Raspberry Pi 400 θα ενημερώσει το Linux ότι ήρθε η ώρα να τερματίσει τη λειτουργία του και θα του επιτρέψει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού. Είναι πάντα καλό να απενεργοποιείτε σωστά τα Raspberry Pis σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει απώλεια δεδομένων!

Μπόνους: ο ελεγκτής πληκτρολογίου της Holtek είναι υπεύθυνος για αυτή τη συγκεκριμένη μαγεία: θα οδηγήσει το κύριο PMIC (ολοκληρωμένο κύκλωμα διαχείρισης ισχύος) του Raspberry Pi 400 σε κατάσταση βαθιάς απενεργοποίησης και θα το ενεργοποιήσει ξανά. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια κατά την απενεργοποίηση.

Γνώσεις υποβάθρου του Raspi Berry

#4 Το overclocking του Raspberry Pi 400 είναι δυνατό

Για Raspberry Pi, το Raspberry Pi 400 είναι πολύ ισχυρό. Φυσικά, αυτό δεν μας εμποδίζει από το να προσπαθούμε να αποσπάσουμε ακόμα περισσότερη ταχύτητα από αυτό.

Το Rpi 400 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε 1,8 GHz. Οι σχεδιαστές είναι, φυσικά, συντηρητικοί άνθρωποι που θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Pi 400 σας λειτουργεί εξίσου καλά σε κλιματιζόμενα γραφεία, αλλά και σε αρκετά ζεστά περιβάλλοντα.

Με μια διαδικασία γνωστή ως overclocking, μπορείτε να κάνετε το Pi σας πιο γρήγορο. Ο Jeff Geerling δοκίμασε τα νερά για εμάς, και καταφέρνει να τρέξει το Pi 400 σε 2,2 GHz. Χάρη στον διαχυτήρα θερμότητας από αλουμίνιο, το Pi 400 δεν υπερθερμαίνεται και δεν γκαζώνει, ακόμη και όταν είναι πλήρως φορτωμένο!

Το Raspberry Pi 400 του Jeff Geerling overclocked! βίντεο

Θέλετε να υπερφορτώσετε το Raspberry Pi 400;

Έχουμε δημιούργησε ένα απλό στη χρήση, δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για την εύρεση ρυθμίσεων overclocking το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί για εσάς: Εργαλείο υπερχρονισμού Raspberry Pi. Το εργαλείο μας περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για το overclock Raspberry Pi 4, Raspberry Pi 3, Raspberry Pi 2 και άλλα μοντέλα θα ακολουθήσουν.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μας: Το μόνο που χρειάζεστε είναι να επεξεργαστείτε config.txt (στο διαμέρισμα FAT, προσβάσιμο ως /boot/config.txt στο Raspberry Pi σας) και προσθέστε:

over_voltage=6
arm_freq=2200
gpu_freq=750
arm_freq_min=1800
core_freq=600

(Αυτό ήταν μοιράστηκε στο φόρουμ Raspberry Pi από mrlinux2u, ως τη σταθερή συνταγή του για το overclocking του Raspberry Pi, χωρίς να χρειάζεται να θέσετε τη σημαία force_turbo - σας ευχαριστώ πολύ!).

Αν αισθάνεστε πιο τολμηροί, αντί για αυτό, θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε τη ρύθμιση του Jeff Geerling με υψηλότερη over_voltage και force_turbo:

force_turbo=1
over_voltage=8
arm_freq=2200

Αποθηκεύστε και επανεκκινήστε το RPi 400. Προσπαθήστε να το τρέξετε έτσι για μια μέρα, για να δείτε αν εξακολουθεί να λειτουργεί αξιόπιστα. Αν όχι, δοκιμάστε μια χαμηλότερη συχνότητα.

Σύμφωνα με τον Jeff Geerling, η αναπαραγωγή του YouTube στο Chromium θα λειτουργεί λίγο πιο ομαλά όταν το Raspberry Pi υπερφορτώνεται με αυτόν τον τρόπο.

Αν θέλετε να υπερφορτώσετε το Raspberry Pi σας, διαβάστε οπωσδήποτε την εισαγωγή μας στο overclocking (περιλαμβάνει δοκιμές σταθερότητας, συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε αν το overclocking δεν λειτουργεί και πολλά άλλα!)

Το PiCockpit θα σας δείξει την τρέχουσα συχνότητα της CPU και θα παρακολουθεί το throttling

Αν θέλετε να παρακολουθείτε την τρέχουσα συχνότητα της CPU του Raspberry Pi σας, Το PiCockpit σας καλύπτει:

PiCockpit PiDoctor Πληροφορίες συστήματος, που εμφανίζουν τον σειριακό αριθμό Raspberry Pi, το μοντέλο, την τρέχουσα συχνότητα της CPU, τον στραγγαλισμό και την τάση υπό τάση
Τρέχουσα συχνότητα CPU στην ενότητα PiDoctor System του PiCockpit

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή PiCockpit "PiDoctor", και να παρακολουθείτε την τρέχουσα συχνότητα της CPU και το throttling/υποταση του Raspberry Pi 400.

Κάντε κλικ στο διακόπτη αυτόματης επαναφόρτωσης για να ενεργοποιήσετε την ενημέρωση της κατάστασης κάθε 10 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα βλέπετε αν το τροφοδοτικό που χρησιμοποιείτε για το Raspberry Pi 400 μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη ισχύ για το overclocking και αν η CPU φτάνει στα θερμικά όρια.

Καλή διασκέδαση στο overclocking 🙂

#5 Οι θύρες USB βρίσκονται στην αριστερή πλευρά λόγω σχεδιαστικών περιορισμών.

Οι μηχανικοί του Raspberry Pi γνωρίζουν ότι υπάρχουν περισσότεροι δεξιόχειρες (περίπου 85 - 90 %, σε σύγκριση με περίπου 10 -15 % αριστερόχειρες στην Ευρώπη).

Ωστόσο, δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με τους περιορισμούς του σχεδιασμού PCB (και των σημάτων υψηλής ταχύτητας, όπως το USB)! Προκειμένου να εξοικονομήσετε κόστος, το PCB πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα στρώματα σήματος. Και το Raspberry Pi έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το να φέρει το πιο αποδοτικό από άποψη κόστους υλικό στην αγορά.

Όταν ο Simon Martin αντιμετώπισε προβλήματα με τις γραμμές USB που διέσχιζαν τα σήματα της θύρας HDMI και τις γραμμές RAM και αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα με την ακεραιότητα του σήματος, επέλεξε να έχει τις θύρες USB στην άλλη πλευρά.

Στην πραγματικότητα, πολλοί δεξιόχειρες χρησιμοποιούν/χρησιμοποιούν το ποντίκι και με το αριστερό τους χέρι.

Raspberry Pi 400 από την πίσω πλευρά, με τις θύρες USB
Οι θύρες USB βρίσκονται στην αριστερή πλευρά της μονάδας πληκτρολογίου του Pi 400 (δεξιά πλευρά σε αυτή τη φωτογραφία, καθώς κοιτάμε το πίσω μέρος του Raspberry Pi 400).

#6 Το Raspberry Pi 400 χρησιμοποιεί μόνο τη μισή ισχύ από αυτή που χρειάζεται ένα Commodore C64

Πολλοί άνθρωποι νοσταλγούν όταν θυμούνται τον παράγοντα μορφής που είχε ο υπέροχος C64 (που εκτιμάται από κάποιους ότι ήταν ο πιο δημοφιλής υπολογιστής που πουλήθηκε ποτέ)!

Είναι διασκεδαστικό να συγκρίνετε το Raspberry Pi 400 με ένα C64. Το blogpost του Simon Martin έχει έναν ωραίο πίνακα, εδώ είναι τα κυριότερα σημεία:

 • Το Raspberry Pi 400 θα καταναλώνει περίπου τη μισή ενέργεια (max ~ 7,5 W) σε σύγκριση με ένα C64 (max ~ 15 W).
 • ... αλλά θα είναι 430000 φορές ταχύτερος
 • ... έχει 65536 φορές περισσότερη μνήμη RAM (4 GB αντί για 64 KB)
 • Το Raspberry Pi 400 ζυγίζει περίπου το ένα πέμπτο (0,39 kg) έναντι του C64 (1,77 kg)

Το Commodore C64 πήρε το όνομά του από το μέγεθος της μνήμης RAM, είναι στην πραγματικότητα μια πλατφόρμα 8 bit - ενώ το Raspberry Pi 400 είναι μια πλατφόρμα 64 bit.

Ιστορικές γνώσεις υπολογιστών του Raspi Berry

Είναι επίσης διασκεδαστικό να συγκρίνετε τις τιμές. Καθώς ο C64 εμφανίστηκε το 1983 (στη γερμανική αγορά), εγώt θα κόστιζε τώρα 1470 € σε ισοδύναμη αγοραστική δύναμη. Και όπως γνωρίζουμε, η Raspberry Pi 400 λιανικής πώλησης για λιγότερο από 100 €.

Σχεδόν 15 φορές φθηνότερα - καλή σχέση ποιότητας-τιμής, σε σύγκριση με ένα C64, δεν συμφωνείτε; 🙂

#7 η κεφαλή GPIO είναι στο κεφάλι σε σύγκριση με το Pi 4 - για κάποιο λόγο!

Θύρα GPIO του Raspberry Pi 400, με τις ενδείξεις PIN1 και PIN40.
Μια άποψη των ακροδεκτών GPIO στο πίσω μέρος του Pi 400.

Έχουμε συνηθίσει την κεφαλή GPIO 40 ακίδων στο Raspberry Pi - έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Raspberry Pi 1B+ και έκτοτε αποτελεί μια από τις σταθερές της σειράς Raspberry Pi. Συμπεριλαμβανομένου του Pi 400!

Συνήθως, το GPIO PIN 1 βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία της λωρίδας ακροδεκτών GPIO, ωστόσο!

Στη θύρα GPIO του Raspberry Pi 400, θα δείτε τα PIN40 και PIN1 να είναι σημειωμένα, και Το PIN 1 βρίσκεται τώρα στην επάνω δεξιά γωνία. Η κεφαλή ακροδεκτών GPIO έχει γυρίσει ανάποδα!

Υπάρχει λόγος.

Εάν συνδέσετε ένα GPIO HAT, συνήθως είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει στο Raspberry Pi και θα καλύπτει την περιοχή της πλακέτας του Raspberry Pi. Αν το Raspberry Pi είχε σχεδιάσει το Pi 400 με αυτόν τον τρόπο, το καπέλο θα κατέβαινε - και το Pi 400 δεν θα μπορούσε πλέον να ακουμπήσει στο γραφείο σας.

Με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο τώρα, η θύρα GPIO θα σας επιτρέψει να συνδέσετε καπέλα - και αυτά θα πηγαίνουν προς την κορυφή του Raspberry Pi 400.

Ωστόσο, ένας πιο βολικός τρόπος για να συνδέσετε HATs και να χρησιμοποιήσετε τη θύρα GPIO, θα ήταν να τρέξετε ένα καλώδιο IDC από αρσενικό σε θηλυκό ως επέκταση.

#8 Στο Pi 400 δεν λείπει μια θύρα USB, μόνο τρεις έχετε.

Το Raspberry Pi 400 διαθέτει δύο θύρες USB 3.0 και μία θύρα USB 2.0 δίπλα στη θύρα GBit LAN.

Αυτό δεν οφείλεται στον περιορισμό του χώρου: το Pi 400 διαθέτει μόνο τρεις θύρες USB στις οποίες μπορείτε να συνδέσετε τα περιφερειακά σας.

Ο λόγος είναι απλός: θυμηθείτε ότι το πληκτρολόγιο είναι ήδη ενσωματωμένο στο Raspberry Pi 400. Χρειάζεται έναν τρόπο διασύνδεσης με το SoC, οπότε επιλέχθηκε μία από τις θύρες USB 2.0 για να το επιτρέψει!

Επομένως, μόνο τρεις θύρες USB έχετε 🙂 Δύο USB 3.0 (μπλε) και μία USB 2.0 (λευκή).

#9 Η υποδοχή ήχου (AV) δεν ταιριάζει

Ο ήχος (υποδοχή AV), επίσης μια σταθερά από τις πρώτες ημέρες του Raspberry Pi Model 1B (που λείπει φυσικά από τη σειρά Zero), καταργήθηκε στο Raspberry Pi 400.

Ο απλός λόγος: δεν υπάρχει χώρος στο πίσω μέρος του Pi 400 για άλλο βύσμα.

Raspberry Pi 400 πίσω όψη, συνδέσεις
Το Raspberry Pi 400 έχει πολλές υποδοχές στο πίσω μέρος του - είναι αρκετά στενόχωρο, δεν υπάρχει χώρος για θύρα ήχου.

Μπορείτε ακόμα να λάβετε ήχο μέσω της θύρας HDMI, μέσω ενός φτηνού προσαρμογέα USB ή ακουστικών USB ή μέσω Bluetooth. Και αν θέλετε υψηλότερη ποιότητα, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ένα καπέλο GPIO για το σκοπό αυτό, για παράδειγμα τη σειρά προϊόντων HifiBerry ή το Προϊόντα Pirate Audio από την Pimoroni.

#10 Το Raspberry Pi 400 έχει όνομα σε στυλ υπολογιστή του 80

Η δεκαετία του '80 ήταν η εποχή των οικιακών υπολογιστών - του Apple ][, του Commodore C64 και του Atari 400.

Το Atari 400 εμφανίστηκε το 1979. Σύμφωνα με τον Eben Upton, όμως, δεν ήταν πολύ δημοφιλές στη Βρετανία - και το Raspberry Pi 400 έχει ένα όνομα που θυμίζει τα ονόματα που χρησιμοποιούνταν γενικά τη δεκαετία του '80.

Η Atari είχε επίσης μια έκδοση Atari 800 - ενδεχομένως αυτό να εμπνεύσει το Raspberry Pi;

Raspi Berry εικασίες για το μέλλον

#11 Το Raspberry Pi 400 διαθέτει νεότερο BCM2711 SoC (σε σύγκριση με το Pi 4!)

Το Raspberry Pi 400 διαθέτει την αναθεώρηση C0 του BCM2711. Μέρος των αλλαγών ήταν η βελτίωση του "clock gating". Αυτό επιτρέπει σε τμήματα του SoC να κλείνουν για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της θερμότητας. Με τη σειρά του, το SoC μπορεί πλέον να χρονιστεί στα 1,8 GHz.

Η βελτιωμένη λειτουργία ρολογιού σημαίνει επίσης σχετικά μειωμένη χρήση ενέργειας .

Το Μονάδα υπολογισμού 4 έλαβαν επίσης την ίδια ενημερωμένη αναθεώρηση C0 SoC.

Άλλα Raspberry Pis (Pi 4 / 2GB, 4GB, 8GB) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το βήμα B0.

#12 Η ψύκτρα αλουμινίου είναι το βαρύτερο μέρος του νέου Pi 400

Με βάρος περίπου 100 γραμμάρια, η ενσωματωμένη ψύκτρα δίνει στο Raspberry Pi 400 μια ωραία, σταθερή αίσθηση.

Αν ενδιαφέρεστε για τα θερμικά χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 400, να διαβάσετε το άρθρο του Toms Hardware σχετικά με αυτό.

#13 Μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε χρώμα αρκεί να είναι λευκό/κόκκινο

Θυμάστε τη διάσημη ατάκα του Ford για το μοντέλο Ford T;

Μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε χρώμα, αρκεί να είναι μαύρο.

Henry Ford - μιλώντας για το μοντέλο Ford T το 1909

Υπάρχει λόγος και γι' αυτό! Το πλαστικό καλούπι που απαιτείται για τη δημιουργία των πλαστικών εξαρτημάτων για το Raspberry Pi 400 είναι πολύ ακριβά - για τη χρήση διαφορετικών χρωμάτων, θα έπρεπε είτε να κλείσει, να αλλάξει και να σπαταλήσει έναν αριθμό πλαστικών μερών "μικτού χρώματος" - είτε να κατασκευαστεί ένα δεύτερο καλούπι.

Δεδομένου ότι το Raspberry Pi 400 έχει μεγάλη ζήτηση, το κλείσιμο του καλουπιού δεν αποτελεί επιλογή (επιπλέον, η σπατάλη πλαστικού δεν θα φαινόταν πολύ Raspberry Pi!).

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές νέες παραλλαγές του Raspberry Pi 400, καθώς πρέπει να διαθέτει πληκτρολόγιο σε πολλές τοπικές γλώσσες. Η ύπαρξη πρόσθετων συνόλων επιλογών χρώματος θα το έκανε αυτό ακόμη πιο δύσκολο για όλους όσους ασχολούνται με την κατασκευή και τη διανομή (συμπεριλαμβανομένων και εμάς, στο buyzero.de)

Καλά νέα όμως για όσους προτιμούν ένα σκούρο πληκτρολόγιο: κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ένα μαύρο/γκρι Raspberry Pi 400, καθώς "οι εταιρείες το προτιμούν έτσι".

Το Raspberry Pi 400 φαίνεται υπέροχο σε σκούρο φόντο - ίσως πρέπει να αλλάξετε το χρώμα του γραφείου;

#14 Το Pi 400 είναι έτοιμο για χρήση από το κουτί του

Το Raspberry Pi 400 (Kit) είναι η πρώτη πραγματικά "plug and play μονάδα" - η κάρτα SD είναι ήδη τοποθετημένη και έχει το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi OS επάνω της. Η μονάδα θα εκκινήσει, καθώς συνδέετε το τροφοδοτικό στην πρίζα και το συνδέετε σε μια πρίζα.

Ως εκ τούτου, το Raspberry Pi 400 θα προσελκύσει πιθανότατα πολύ περισσότερους καταναλωτές που θα μπορούσαν να είναι λίγο μπερδεμένοι και μπερδεμένοι με το να πρέπει να εισάγουν οι ίδιοι την πλακέτα σε μια θήκη, όπως στην περίπτωση του Raspberry Pi 4.

Φυσικά, ο νέος παράγοντας μορφής θα είναι επίσης ευλογία για σχολεία, πανεπιστήμια, καφετέριες διαδικτύου (αν εξακολουθούν να υπάρχουν) και πολλές άλλες τοποθεσίες - όπου η γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Οι κωδικοί αναθεώρησης #15 υποδηλώνουν περισσότερα που θα ακολουθήσουν

Το Compute Module 4 (CM4) έχει κωδικό τύπου προϊόντος 14 και το Raspberry Pi 4B έχει κωδικό προϊόντος 11.

Το CM4 εμφανίστηκε λίγο πριν από το Pi 400 - και το ότι κάτι επρόκειτο να έρθει, και μάλιστα σύντομα, υπονοήθηκε από το κενό μεταξύ των κωδικών προϊόντων.

Το Raspberry Pi 400 έχει κωδικό προϊόντος 13 - αφήνοντας ακόμα ένα μυστηριώδες κενό του μη εκχωρημένου αριθμού 12 (επίσης 7 και b - πρόκειται για δεκαεξαδικούς αριθμούς) στη σύνθεση.

Κωδικός αναθεώρησης του Raspberry Pi κωδικοί προϊόντων προέρχεται από Raspberrypi.org

Αυτό φυσικά αφήνει ανοιχτό το πεδίο για εικασίες: για ποιο λόγο προορίζεται ο κωδικός προϊόντος 12; Θα δούμε ποτέ το προϊόν με τον κωδικό τύπου b;

Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι ο κωδικός τύπου προϊόντος "b" προοριζόταν για το αρχικά προγραμματισμένο Pi 300 (βλ. παραπάνω).

Αποκωδικοποιήστε τον κωδικό αναθεώρησης χρησιμοποιώντας το PiDoctor

Το PiDoctor αποκωδικοποιεί τον κωδικό αναθεώρησης για εσάς

Χρήση του Η εφαρμογή PiDoctor του PiCockpit, θα μπορέσετε να αποκωδικοποιήσετε λεπτομερώς τον κωδικό αναθεώρησης - μάθετε ποιο μοντέλο Raspberry Pi, ποια αναθεώρηση και μέγεθος RAM έχετε, πού κατασκευάστηκε και ποια πρόσθετα bits έχουν αποθηκευτεί στον κωδικό αναθεώρησης. Είναι ένας εύκολος τρόπος να μάθετε περισσότερα για το Raspberry Pi σας.!

#16 Το καπάκι του πληκτρολογίου του Raspberry Pi 400 είναι το ίδιο με το επίσημο πληκτρολόγιο του Raspberry Pi.

Αυτό επιτρέπει τη δραματική μείωση του κόστους, επειδή απαιτείται λιγότερη κατασκευή εργαλείων. Βλέπετε, πώς το Raspberry Pi προσπαθεί να μειώσει το κόστος παντού, οδηγώντας σε ένα προϊόν αξίας 100 € για εσάς;

#17 ... επομένως μπορείτε να αλλάξετε το πληκτρολόγιο!

Το καπάκι του επίσημου πληκτρολογίου δεν είναι μόνο σωματικά/μηχανικά συμβατό, αλλά διαθέτει επίσης συμβατό καλώδιο επίπεδης κάμψης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε απλά να ανταλλάξετε το πληκτρολόγιο του Raspberry Pi 400 με το πάνω μέρος του επίσημο πληκτρολόγιο Raspberry Pi.

Το Raspberry Pi 400 θα φαινόταν υπέροχο σε μαύρο/γκρι χρώμα - εδώ είναι το επίσημο πληκτρολόγιο σε μαύρο-γκρι.

Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε μια μαύρη κορυφή, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε να κυκλοφορήσει το Raspberry Pi μια νέα παραλλαγή του Raspberry Pi 400!

Για όποιον είναι περίεργος, εδώ είναι μερικές φωτογραφίες.

#18 Δεν βασίζεται στην ενότητα υπολογισμού 4

Σύμφωνα με τον Eben Upton, εάν το Raspberry Pi 400 είχε κατασκευαστεί ως πλακέτα-φορέας για την υπολογιστική μονάδα 4, θα κόστιζε περίπου $5 έως $10 περισσότερο ανά μονάδα. Σε προϊόντα μεγάλου όγκου, όπως το Raspberry Pi 400 (ήδη σε αρκετές 100000 μονάδες ), ο σχεδιασμός μιας προσαρμοσμένης πλακέτας είναι ο σωστός τρόπος.

Εάν πρόκειται για λιγότερες από περίπου 10000 μονάδες, η μονάδα υπολογισμού 4 θα σας επιτρέψει να μειώσετε το κόστος, ωστόσο.

Εάν ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε μια προσαρμοσμένη πλακέτα φορέα για το Raspberry Pi Compute Module 4, παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ανάπτυξης υλικού:

#19 Μια κομψή λύση από αλουμίνιο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Raspberry Pi 400 περιέχει ένα συμπαγές κομμάτι αλουμινίου σε κάθε μονάδα. Χάρη στην αποτελεσματική αγωγή θερμότητας, φυσικά, το Raspberry Pi 400 είναι ασφαλές για χρήση από παιδιά και εφήβους. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα!

Αυτό το αλουμίνιο εξυπηρετεί τρεις σημαντικούς σκοπούς:

 • Αγωγιμότητα θερμότητας - για να επιτρέπει στο SoC να εκτελεί τη δουλειά του χωρίς περιορισμούς
 • ηλεκτρομαγνητική θωράκιση - θωράκιση των σημάτων υψηλής συχνότητας (όπως USB 3) από παρεμβολές στις άλλες συσκευές σας
 • δομική ενίσχυση (αντίσταση σε στρέψη) - εξασφαλίζει ότι το Pi 400 μοιάζει με το συμπαγές προϊόν που είναι

Ως προγραμματιστής, είναι πολύ συναρπαστικό να βρίσκεις κομψές λύσεις που καλύπτουν πολλαπλές προβληματικές περιοχές ταυτόχρονα - είμαι σίγουρος ότι ο Simon Martin πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα 🙂 .

#20 ένας νέος παράγοντας μορφής

Αν ο νέος παράγοντας μορφής υπολογιστή με πληκτρολόγιο τα πάει καλά στην αγορά, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος παράγοντας μορφής για το Raspberry Pi. Θα δούμε ένα Raspberry Pi 500, ένα Raspberry Pi 600 και ίσως κάποια μέρα και ένα Raspberry Pi 800.

Άλλοι συντελεστές μορφής περιλαμβάνουν επί του παρόντος το Compute Module (4 έναντι 3B+ και προηγούμενων), τον τυπικό συντελεστή μορφής Raspberry Pi (Pi 4, Pi 3 κ.λπ.) και τον συντελεστή μορφής Zero (Zero W / Zero WH).

Έχει γίνει μια μεγάλη οικογένεια 🙂

#21 όχι μόνο ένα Pi 4 σε νέα θήκη

Το νέο Raspberry Pi διαθέτει μια εντελώς προσαρμοσμένη νέα πλακέτα PCB. Δεν είναι απλώς ένα "Raspberry Pi 4 σε νέο περίβλημα", παρόλο που κάποιο πυρίτιο (τσιπ) είναι κοινό για τα διάφορα μοντέλα Raspberry Pi, όπως το τσιπ VIA PCI Express σε USB 3.0 bridge.

Το Raspberry Pi 4 Model B στη θήκη του Raspberry Pi μοιάζει λίγο διαφορετικό από το Pi 400, σωστά;

#22 Η κλειδαριά Kensington προστατεύει το Raspberry Pi 400 από κλοπή, αλλά όχι όπως νομίζετε

Η κλειδαριά Kensington βρίσκεται δίπλα στην υποδοχή Ethernet

Το Raspberry Pi 400 περιλαμβάνει ένα Κλειδαριά Kensington εγκατάσταση. Πρόκειται για μια οπή κλειδαριάς για την τοποθέτηση ενός καλωδίου ασφαλείας, το οποίο υποτίθεται ότι αποτρέπει την κλοπή.

Σύμφωνα με τον Eben Upton, η κλειδαριά Kensington σε αυτή την αναθεώρηση του προϊόντος δεν έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει άμεσα την κλοπή: μάλλον, θα μειώσει την αξία μεταπώλησης οποιασδήποτε κλεμμένης μονάδας. (Και έτσι θα κάνει την κλοπή μη ελκυστική).

Και βέβαια, "η ευκαιρία κάνει τον κλέφτη" - αν χρειάζεται περισσότερη δύναμη για να κλέψεις, αυτό πιθανώς θα αποτρέψει κάποιους επίδοξους κλέφτες.

#23 Το Raspberry Pi 400 θα μπορούσε να έχει touchpad ή TrackPoint

Ο Eben Upton λέει ότι υπήρχαν σκέψεις για την ενσωμάτωση ενός TrackPoint (επίσης γνωστό ως ραβδί κατάδειξης) στο πληκτρολόγιο. Κυρίως τα ThinkPads της IBM και της Lenovo διέθεταν αυτά. Χρειάζεται λίγη εξοικείωση, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να σηκώνετε τα χέρια σας από το πληκτρολόγιο.

Ένα TrackPoint θα ταίριαζε απόλυτα στον παράγοντα μορφής - τελικά, όμως, το Raspberry Pi αποφάσισε να μην το χρησιμοποιήσει.

Εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο ενός touchpad, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε επειδή πολλοί χρήστες θα προτιμούσαν τις δικές τους συσκευές επισήμανσης. Και το Raspberry Pi έχει ως στόχο την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής αξίας στους περισσότερους χρήστες. Το ίδιο ισχύει και για τα ρολόγια πραγματικού χρόνου - οι χρήστες που χρειάζονται ένα ρολόι πραγματικού χρόνου μπορούν απλά να προσθέσουν ένα χρησιμοποιώντας τη θύρα επέκτασης GPIO.

Παρακολουθήστε αυτή τη συναρπαστική συνέντευξη με τον Eben Upton, για να ακούσετε τις σκέψεις του για το TrackPoint και πολλές άλλες ερωτήσεις σχετικά με τα τρέχοντα προϊόντα Raspberry (συμπεριλαμβανομένων των Windows στο Raspberry Pi!):

Το υλικό του Tom παίρνει συνέντευξη από τον Eben Upton και απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Μπόνους: θύρα USB 2.0 OTG

Όπως και στο Raspberry Pi 4, η θύρα USB 2.0 OTG είναι επίσης εκτεθειμένη στο Raspberry Pi 400, στην υποδοχή τροφοδοσίας USB C. Τεχνικά μιλώντας, επομένως, παίρνετε πίσω την τέταρτη θύρα USB σας 🙂

Συμπέρασμα

Το Raspberry Pi 400 είναι μια συναρπαστική νέα πλατφόρμα και η δημιουργία του έχει γίνει με πολλή αγάπη. Του λείπουν κάποια χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει στον παράγοντα μορφής Raspberry Pi SBC, αλλά ίσως αυτό να είναι καλό!

Σχολιάστε παρακάτω ποιο είναι το αγαπημένο σας νέο χαρακτηριστικό του Raspberry Pi και αν μας ξέφυγε κάποιο άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τον νέο υπολογιστή με πληκτρολόγιο.

10 Σχόλια

 1. CooliPi στις Νοέμβριος 17, 2020 στις 11:23 μμ

  #3 - Απενεργοποιεί την ισχύ του GPIO; Σίγουρα 3,3V (ευγενική προσφορά του PMIC), τι γίνεται με 5V;

  • raspi berry στις Νοέμβριος 18, 2020 στις 6:59 μμ

   Πιστεύω ότι τα 5 V είναι συνεχώς ενεργοποιημένα, όπως και σε άλλα Raspberry Pis. Θα το δοκιμάσω αυτό το Σαββατοκύριακο και θα αναφέρω εδώ.

   • raspi berry στις Νοέμβριος 21, 2020 στις 3:21 μμ

    Το δοκίμασα αυτό μόλις τώρα. Και οι δύο ακίδες 3,3 V (ακίδα GPIO #1 και #17) και οι δύο ακίδες 5 V (ακίδα GPIO #2 και #4 ) στην κεφαλίδα GPIO είναι απενεργοποιημένες όταν το Pi 400 είναι απενεργοποιημένο. Έτσι, δεν παρέχεται ρεύμα στην κεφαλίδα GPIO όταν το Raspberry Pi 400 κλείνει.

 2. El Pinguino στις Νοέμβριος 24, 2020 στις 5:45 πμ

  είναι λυπηρό που δεν υπάρχει θύρα 3.5mm mini Jack. όλα τα έργα που έχω φτιάξει ποτέ στο pi το χρησιμοποιούν. επίσης , αν είναι φτηνό pc για την εκπαίδευση - οι μαθητές θα πρέπει να ακούνε, πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακουστικά/ηχεία; οι φτηνές οθόνες δεν έχουν ηχεία.

  • raspi berry στις Νοέμβριος 26, 2020 στις 9:23 πμ

   Συμφωνώ, η μίνι υποδοχή 3,5 χιλιοστών είναι επίσης αυτό που αναζητώ στα smartphones. Ευτυχώς ένας προσαρμογέας ήχου USB είναι εξαιρετικά φθηνός - πιθανότατα κάτω από 5 $ επιπλέον κόστος, οπότε όποιος χρειάζεται έξοδο ήχου μπορεί απλά να προσθέσει έναν τέτοιο προσαρμογέα.

   Για έργα ενδεχομένως το Pi 400 δεν είναι η καλύτερη επιλογή - θα συνέχιζα να χρησιμοποιώ το Pi 4, κ.λπ.

   Σημειώστε ότι το Pi Zero W δεν περιλαμβάνει επίσης θύρα ήχου.

 3. René Weber στις Δεκέμβριος 9, 2020 στις 10:40 πμ

  Γεγονός #6
  Τι ακριβώς συγκρίνετε για να πάρετε το αποτέλεσμα "ο P4-400 είναι 430000 φορές ταχύτερος από τον c64";

 4. anjsdnadnjasndjan στις Φεβρουάριος 7, 2022 στις 10:12 πμ

  "Δεδομένου ότι το Raspberry Pi 400 έχει μεγάλη ζήτηση, το κλείσιμο του καλουπιού δεν αποτελεί επιλογή (επιπλέον, η σπατάλη οποιουδήποτε πλαστικού δεν θα φαινόταν πολύ Raspberry Pi!).

  Επιπλέον, υπάρχουν πολλές νέες παραλλαγές του Raspberry Pi 400, καθώς πρέπει να διαθέτει πληκτρολόγιο σε πολλές τοπικές γλώσσες. Η ύπαρξη πρόσθετων συνόλων επιλογών χρώματος θα το έκανε ακόμη πιο δύσκολο για όλους όσους ασχολούνται με την κατασκευή και τη διανομή"

  αλλά και

  "#16 Το καπάκι του πληκτρολογίου του Raspberry Pi 400 είναι το ίδιο με το επίσημο πληκτρολόγιο του Raspberry Pi
  #17 ... επομένως μπορείτε να αλλάξετε το πληκτρολόγιο!"

  Lol ναι.

  Λυπάμαι, αλλά έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία...

  Έχει περάσει πλέον πάνω από ένας χρόνος και έχω σταματήσει να πιστεύω ότι το εναλλακτικό χρώμα θα έρθει ακόμα.

 5. Ovidio στις Νοέμβριος 29, 2022 στις 5:07 μμ

  #7 "...το κεφάλι του..." -> ...το κεφάλι του...

  για τα υπόλοιπα, εξαιρετικό άρθρο, wielen danke!

 6. Gryf στις Δεκέμβριος 4, 2022 στις 8:42 μμ

  Je me demande si le pi400 peut être utilisé connecté avec un autre ordinateur...

Αφήστε ένα σχόλιο