23 roliga fakta om Raspberry Pi 400!

23 roliga fakta om Raspberry Pi 400 Titelbild

Raspberry Pi 400 är en helt ny formfaktor för Raspberry Pi Ltd. Vi har sammanställt en lista med 23 fakta om Raspberry Pi - inklusive några ovanliga!

Njut av den och berätta i kommentarerna om du känner till fler konstiga fakta om Raspberry Pi 400.

#1 Raspberry Pi 300 finns, men släpptes aldrig

Den ursprungliga idén om en Raspberry Pi inbyggd i ett tangentbord föddes redan 2016!

En Raspberry Pi 300 baserad på Pi 3B+ var den ursprungliga idén, och den nådde till och med prototypstadiet, men Raspberry Pi insåg snabbt att med en produkt av den komplexiteten skulle Raspberry Pi 4B redan finnas på marknaden när Pi 300 skulle vara klar - och Pi 300 skulle kännas som en nedgradering.

Vi är glada att Raspberry Pi valde att göra Raspberry Pi 400 med 4 GB RAM istället, eftersom Pi 300 skulle ha varit begränsad till 1 GB RAM.

Bonusfakta: Raspberry Pi gjorde det officiella tangentbordet och musen till en början, för att få lite erfarenhet från fältet och för att först finslipa tangentbordets design.

Raspi Berrys fakta om Raspberry Pi
Raspberry Pi 400 sett från framsidan uppifrån
Raspberry Pi 400 sett framifrån

#2 Raspberry Pi 400 är designad av Simon Martin.

Många hårdvarudesigners arbetar för Raspberry Pi, och teamet fortsätter att växa. Jämfört med andra datortillverkare (möjligen med undantag för Apples ledande designers, som Jony Ive) får vi aldrig veta vilka personer som ligger bakom designen. Raspberry Pi är annorlunda, och hedrar dess ingenjörer och tackar bidragsgivarna:

Alwyn Roberts, Andy Liu, Anthony Morton, Antti Silventoinen, Austin Su, Ben Stephens, Brendan Moran, Craig Wightman, Daniel Thompsett, David Christie, David John, David Lenton, Dominic Plunkett, Eddie Thorn, Gordon Hollingworth, Helen Marie, Jack Willis, James Adams, Jeremy Wang, Joe Whaley, Keiran Abraham, Keri Norris, Kuanhsi Ho, Laurent Le Mentec, Mandy Oliver, Mark Evans, Michael Howells, Mike Buffham, Mike Unwin, Peter Challis, Phil Elwell, Rhys Polley, Richard Jones, Rob Matthews, Roger Thornton, Sherman Liu, Simon Lewis, Simon Oliver, Tim Gover, Tony Jones, Viktor Lundström, Wu Hairong, och alla alfa-testare och återförsäljare som gjort Raspberry Pi 400 möjlig.

Raspberry Pi-krediter för bidragsgivare till Raspberry Pi 400

Du kanske är intresserad av Simon Martins blogginlägg om utformning av Raspberry Pi 400.

#3 Raspberry Pi 400 är den första Raspberry Pi som har en på/av-knapp.

Raspberry Pis är kända för att vara konstruerade för att vara så billiga som möjligt och samtidigt ge maximal nytta för så många användare som möjligt. Varje funktion måste vara kostnadsberäknad, den måste "betala sig själv".

Det är inte konstigt att Raspberry Pi inte hade någon avstängnings- eller påslagsknapp i sina tidigare Raspberry Pi-modeller - det var lika enkelt att koppla in och ur strömförsörjningen eller stänga av RPi med hjälp av SSH/menyn i Raspberry Pi OS.

Raspberry Pi 400 har brutit med den traditionen och innehåller en funktion som många anser vara nödvändig för en modern dator.

Pi 400 startar omedelbart - på samma sätt som en Raspberry Pi 4 - när du ansluter strömmen. Men nu har du möjlighet att stänga av den:

 • Håll Fn + F10 intryckt i två sekunder för att få en mjuk avstängning
 • Håll Fn + F10 intryckt i tio sekunder för att få en hård avstängning
 • Tryck på F10 (eller Fn + F10) för att slå på Raspberry Pi 400 igen.

Med den mjuka avstängningen låter Raspberry Pi 400 Linux veta att det är dags att stänga av och låter Linux göra nödvändiga rensningar. Det är alltid bra att stänga av dina Raspberry Pis på rätt sätt för att se till att inga data går förlorade!

Bonusfaktum: Holteks tangentbordskontroller är ansvarig för den här speciella magin: den driver Raspberry Pi 400 PMIC (power management IC) till djupt avstängningsläge och aktiverar den igen. Detta sparar energi vid avstängning.

Raspi Berry's bakgrundskunskap

#4 Det är möjligt att överklocka Raspberry Pi 400

För att vara en Raspberry Pi är Raspberry Pi 400 mycket kraftfull. Det hindrar oss naturligtvis inte från att försöka få ut ännu mer fart ur den.

Rpi 400 är konstruerad för att köras vid 1,8 GHz. Konstruktörer är naturligtvis konservativa människor som vill se till att din Pi 400 fungerar lika bra i luftkonditionerade kontor som i ganska varma omgivningar.

Genom en process som kallas överklockning kan du göra din Pi snabbare. Jeff Geerling har testat detta åt oss och lyckats köra sin Pi 400 på 2,2 GHz. Tack vare värmespridaren i aluminium överhettas inte hans Pi 400 och gasar inte, även när den är fulladdad!

Jeff Geerlings Raspberry Pi 400 överklockad! video

Vill du överklocka din Raspberry Pi 400?

Vi har byggt ett enkelt och gratis webbverktyg för att hitta överklockningsinställningar vilket borde fungera för dig: Verktyg för överklockning av Raspberry Pi. Vårt verktyg innehåller också inställningar för att överklocka Raspberry Pi 4, Raspberry Pi 3, Raspberry Pi 2 och andra modeller kommer att följa.

Om du inte vill använda vårt verktyg: Allt du behöver göra är att redigera config.txt (i FAT-partitionen, tillgänglig som /boot/config.txt på ditt Raspberry Pi) och lägg till:

over_voltage=6
arm_freq=2200
gpu_freq=750
arm_freq_min=1800
core_freq=600

(Detta var delat i Raspberry Pi Forum av mrlinux2u, som hans bergsäkra recept för att överklocka Raspberry Pi, utan att behöva ställa in force_turbo-flaggan - tack så mycket!).

Om du känner dig mer äventyrlig kan du i stället för detta lägga till Jeff Geerlings installation med högre over_voltage och force_turbo:

force_turbo=1
over_voltage=8
arm_freq=2200

Spara och starta om din RPi 400. Försök att köra den så här i en dag och se om den fortfarande fungerar pålitligt. Om inte, prova en lägre frekvens.

Enligt Jeff Geerling kommer uppspelningen av YouTube i Chromium att fungera lite smidigare när Raspberry Pi överklockas på det här sättet.

Om du vill överklocka din Raspberry Pi, Läs gärna vår introduktion till överklockning. (inkluderar stabilitetstest, tips om vad du ska göra om överklockningen inte fungerar och mycket mer!)

PiCockpit visar den aktuella CPU-frekvensen och övervakar strypning.

Om du vill övervaka den aktuella CPU-frekvensen för din Raspberry Pi, PiCockpit har allt du behöver:

PiCockpit PiDoctor Systeminformation som visar Raspberry Pi-serienummer, modell, nuvarande CPU-frekvens, strypning och underspänning.
Aktuell CPU-frekvens i PiCockpit's PiDoctor System-modul

Använd PiCockpit-appen "PiDoctor", och övervaka den aktuella CPU-frekvensen och strypning/underspänning för din Raspberry Pi 400.

Klicka på växelknappen för automatisk omladdning för att aktivera en statusuppdatering var 10:e sekund. På så sätt kan du se om det nätaggregat du använder för Raspberry Pi 400 kan leverera den effekt som krävs för överklockning och om CPU:n når termiska gränser.

Ha kul med överklockning 🙂

#5 USB-portarna är på vänster sida på grund av konstruktionsbegränsningar.

Raspberry Pi-ingenjörer vet att det finns fler högerhänta personer (ca. 85 - 90 %, jämfört med cirka 10 -15 %. vänsterhänta personer i Europa).

Ändå kan man inte argumentera för begränsningar i PCB-designen (och höghastighetssignaler som USB)! För att spara kostnader bör kretskortet vara så litet som möjligt och ha så få signalskikt som möjligt. Och Raspberry Pi handlar mycket om att föra ut den mest kostnadseffektiva hårdvaran på marknaden.

När Simon Martin stötte på problem med USB-linjer som korsade HDMI-portssignaler och RAM-linjer, vilket kunde orsaka problem med signalintegriteten, valde han att ha USB-portarna på andra sidan i stället.

Faktum är att många (både högerhänta och vänsterhänta) använder musen med vänster hand.

Raspberry Pi 400 från baksidan, med USB-portar
USB-portarna finns på vänster sida av Pi 400-tangentbordet (höger sida på den här bilden, eftersom vi tittar på baksidan av en Raspberry Pi 400).

#6 Raspberry Pi 400 använder bara hälften så mycket ström som en Commodore C64 behöver

Många människor blir ganska nostalgiska av den formfaktor som C64 hade (av vissa uppskattad som den mest populära enskilda dator som någonsin sålts)!

Det är roligt att jämföra Raspberry Pi 400 med en C64. Simon Martins blogginlägg har en fin tabell.Här är höjdpunkterna:

 • Raspberry Pi 400 förbrukar ungefär hälften av strömmen (max ~ 7,5 W) jämfört med en C64 (max ~ 15 W).
 • ... men kommer ändå att vara 430000 x snabbare.
 • ... har 65536 x mer RAM-minne (4 GB i stället för 64 KB)
 • Raspberry Pi 400 väger ungefär en femtedel (0,39 kg) jämfört med C64 (1,77 kg)

Commodore C64 fick sitt namn efter storleken på RAM-minnet, men det är faktiskt en 8-bitarsplattform - medan Raspberry Pi 400 är en 64-bitarsplattform.

Raspi Berrys historiska datakunskaper

Det är också roligt att jämföra priserna. Eftersom C64:an dök upp 1983 (på den tyska marknaden), är detskulle nu kosta 1470 €. i motsvarande köpkraft. Och som vi vet är Raspberry Pi 400 säljs för mindre än 100 €.

Nästan 15 gånger billigare - bra värde för pengarna jämfört med en C64, eller hur? 🙂

#7 GPIO-rubriken sitter på huvudet - av en anledning!

Raspberry Pi 400 GPIO-port, med PIN1- och PIN40-markeringar.
En vy av GPIO-stiften på baksidan av Pi 400.

Vi har anpassat oss till den 40-poliga GPIO-headern på Raspberry Pi. Den dök upp för första gången på Raspberry Pi 1B+ och har sedan dess varit en av beståndsdelarna i Raspberry Pi-serien. Detta inkluderar Pi 400!

Vanligtvis är GPIO PIN 1 finns i det nedre vänstra hörnet av GPIO-stiftremsan.!

I Raspberry Pi 400:s GPIO-port ser du PIN40 och PIN1 markerade, och PIN 1 finns nu i det övre högra hörnet. GPIO-stifthuvudet har vänts på huvudet!

Det finns en anledning till detta.

Om du monterar en GPIO HAT passar den vanligtvis ihop med Raspberry Pi och täcker Raspberry Pis PCB-område. Om Raspberry Pi hade utformat Pi 400 på det här sättet skulle HAT:en gå ner - och Pi 400 skulle inte längre kunna ligga på skrivbordet.

GPIO-porten gör det alltså möjligt att ansluta HAT-enheter - och de kommer att sitta längst upp på Raspberry Pi 400.

Ett bekvämare sätt att fästa HAT:er och använda GPIO-porten skulle dock vara att köra en IDC-kabel med hane-till-hona-kabel som en förlängning.

#8 Pi 400 saknar inte en USB-port, tre är allt du får

Raspberry Pi 400 har två USB 3.0-portar och en USB 2.0-port bredvid GBit LAN-porten.

Detta beror inte på utrymmesbrist: Pi 400 har endast tre USB-portar som du kan koppla in din kringutrustning till.

Anledningen till detta är enkel: kom ihåg att tangentbordet redan är integrerat i Raspberry Pi 400. Det behöver ett sätt att gränssnitt till SoC, så en av USB 2.0-portarna tillåter detta!

Därför får du bara tre USB-portar 🙂 Två USB 3.0 (blå) och en USB 2.0 (vit).

#9 Ljuduttaget (AV) passade inte in

Ljuduttaget (AV-uttaget), som också har funnits med sedan de allra första Raspberry Pi Model 1B-dagarna (saknas förstås i Zero-serien), försvann från Raspberry Pi 400.

Den enkla anledningen är att det inte finns något utrymme på Pi 400:s baksida för en annan kontakt.

Raspberry Pi 400 baksida, kontakter
Raspberry Pi 400 har många kontakter på baksidan, så det fanns inget utrymme för en ljudport

Du kan fortfarande få ljud via HDMI-porten, via en billig USB-adapter eller ett USB-headset eller via Bluetooth. Och om du vill ha högre kvalitet kan du till och med använda en GPIO HAT för detta ändamål, till exempel HifiBerry-produktserien eller Pirate Audio produkter av Pimoroni.

#10 Raspberry Pi 400 har ett namn i 80-talets datorstil

80-talet var en era av hemdatorer - Apple ][, Commodore C64 och Atari 400.

Atari 400 dök upp 1979. Enligt Eben Upton var den dock inte särskilt populär i Storbritannien - och Raspberry Pi 400 har ett namn som påminner om de namn som var vanliga på 80-talet i allmänhet.

Atari hade också en Atari 800-version - kanske kommer detta att inspirera Raspberry Pi?

Raspi Berry spekulerar om framtiden

#11 Raspberry Pi 400 har en nyare BCM2711 SoC (jämfört med Pi 4!)

Raspberry Pi 400 har C0-versionen av BCM2711. En del av förändringarna handlade om förbättrad "clock gating". Detta gör att delar av SoC kan stängas av för att spara energi och minska värmeutvecklingen. I sin tur kan du nu klocka SoC vid 1,8 GHz.

Den förbättrade klockgenomgången innebär också att relativt Minskad strömförbrukning. .

The Beräkningsmodul 4 fick också samma uppdaterade C0 SoC-revision.

Andra Raspberry Pis (Pi 4 / 2GB, 4GB, 8GB) använder fortfarande B0-steget.

#12 Kylflänsen i aluminium är den tyngsta delen av den nya Pi 400

Den inbyggda kylflänsen, som väger cirka 100 g, ger Raspberry Pi 400 en trevlig och solid känsla.

Om du vill veta mer om termiken i Raspberry Pi 400, se till att läsa Tom's Hardware-artikel om den.

#13 Du kan ha vilken färg som helst så länge den är vit och röd

Minns du Fords berömda replik om Ford T-modellen?

Du kan ha vilken färg som helst, så länge den är svart.

Henry Ford - talar om Ford T-modellen 1909

Det finns också en anledning till detta! Den plastform som behövs för att skapa plastdelarna till Raspberry Pi 400 är mycket dyrt - för att kunna använda olika färger skulle den antingen behöva stängas av, ställas om och dessutom slösa bort ett antal plastdelar i "blandade färger" - eller så skulle en andra gjutform behöva tillverkas.

Eftersom Raspberry Pi 400 är mycket efterfrågad är det inte aktuellt att stänga ner gjutformen (dessutom skulle det inte vara särskilt Raspberry Pi-aktigt att slösa bort plast!)

Dessutom finns det många nya varianter av Raspberry Pi 400, eftersom tangentbordet måste finnas på många lokala språk. Ytterligare färgalternativ skulle göra detta ännu svårare för alla som arbetar med tillverkning och distribution (inklusive oss på buyzero.de)

Goda nyheter för personer som föredrar ett mörkt tangentbord: någon gång framöver kommer en svart/grå Raspberry Pi 400 att dyka upp, eftersom "företagstyper föredrar det på det sättet".

Raspberry Pi 400 ser bra ut på en mörk bakgrund - kanske är det färgen på skrivbordet som ska ändras i stället?

#14 Pi 400 är redo att användas direkt ur lådan

Raspberry Pi 400 (kit) är den första riktiga "plug and play-enheten" - SD-kortet är redan isatt och har Raspberry Pi OS på sig. Enheten startar upp när du ansluter strömförsörjningen och ansluter den till ett vägguttag.

Raspberry Pi 400 kommer förmodligen att tilltala många fler konsumenter som kanske blir lite förvirrade och förvirrade av att själva behöva sätta in kretskortet i ett hölje, som i fallet med Raspberry Pi 4.

Naturligtvis kommer den nya formfaktorn också att vara en välsignelse för skolor, universitet, internetkaféer (om de fortfarande finns) och många andra platser - där snabb och enkel installation är det viktigaste.

#15 Revisionskoder ger en antydan om att mer kommer att hända

Compute Module 4 (CM4) har produkttypkod 14 och Raspberry Pi 4B har produktkod 11.

CM4 dök upp lite före Pi 400 - och att det var något som skulle komma, och snart, antyddes av gapet mellan produktkoderna.

Raspberry Pi 400 har en produktkod på 13 - men lämnar fortfarande en mystisk lucka av det odelade numret 12 (även 7 och b - Detta är hexadecimala siffror) i uppställningen.

Raspberry Pi revisionskod produktkoder hämtad från Raspberrypi.org

Detta lämnar naturligtvis fältet vidöppet för spekulationer: vad reserverade de produktkod 12 för? Kommer vi någonsin att få se produkten med typkod b?

Min bästa gissning är att de reserverade produkttypskoden "b" för den ursprungligen planerade Pi 300 (se ovan).

Avkoda revisionskoden med hjälp av PiDoctor

PiDoctor avkodar revisionskoden åt dig

Användning av PiCockpits app PiDoctorkan du avkoda din revisionskod i detalj - ta reda på vilken Raspberry Pi-modell, revision och RAM-storlek du har. Du kan också få reda på var den tillverkades och eventuella ytterligare bitar som sparats i revisionskoden.

Det är ett enkelt sätt att få reda på mer om din Raspberry Pi.!

#16 Raspberry Pi 400 har samma tangentbord som det officiella Raspberry Pi-tangentbordet.

Detta gör det möjligt att dramatiskt minska kostnaderna, eftersom det krävs mindre verktyg. Ser du hur Raspberry Pi försöker sänka kostnaderna överallt, vilket leder till en produkt för 100 € för dig?

#17 ... därför kan du byta tangentbord!

Locket på det officiella tangentbordet är inte bara fysiskt/mekaniskt kompatibelt, det har också en kompatibel flatflexkabel. Det betyder att du helt enkelt kan byta ut tangentbordet på Raspberry Pi 400 mot toppen av Raspberry Pi 400. officiellt tangentbord för Raspberry Pi.

Raspberry Pi 400 skulle vara snygg i en svart/grå färgdesign - här är det officiella tangentbordet i svartgrått.

På så sätt kan du få en svart topp utan att behöva vänta på att Raspberry Pi släpper en ny variant av Raspberry Pi 400!

För alla som är nyfikna, Här är några bilder..

#18 Inte baserat på Compute Module 4

Enligt Eben Upton skulle Raspberry Pi 400 ha kostat mellan $5 och $10 mer per enhet om den hade byggts som ett bärarkort för beräkningsmodul 4. För högvolymprodukter som Raspberry Pi 400 (som redan tillverkats i flera 100 000 exemplar) är en anpassad mönsterkortsdesign det bästa alternativet.

Om det handlar om mindre än cirka 10 000 enheter kan Compute Module 4 gör det möjligt för dig att sänka kostnadernaMen.

Om du vill ha ett anpassat bärarkort utvecklat för Raspberry Pi Compute Module 4, kolla in våra hårdvaruutvecklingstjänster:

#19 En elegant lösning i aluminium

Som tidigare nämnts innehåller Raspberry Pi 400 en solid bit aluminium i varje enhet. Tack vare den effektiva värmeledningen är Raspberry Pi 400 naturligtvis säker att använda för barn och tonåringar. Men det finns mer!

Detta aluminium tjänar tre viktiga syften:

 • Värmeledning - för att SoC ska kunna utföra sitt arbete utan att strypas.
 • Elektromagnetisk sköld - skyddar högfrekventa signaler (t.ex. USB 3) från att störa andra enheter.
 • Strukturell förstärkning (torsionsbeständighet) - säkerställer att Pi 400 känns som en solid produkt.

Som utvecklare känns det väldigt spännande att komma på eleganta lösningar som täcker flera problemområden på en gång. Simon Martin gjorde ett fantastiskt jobb här.

#20 En ny formfaktor

Om den nya formfaktorn för tangentbordsdatorer fungerar bra på marknaden, bör den leda till en ny formfaktor för Raspberry Pi. Vi kommer att få se en Raspberry Pi 500, en Raspberry Pi 600 och kanske till och med en dag en Raspberry Pi 800.

Andra formfaktorer är för närvarande Compute Module (4 jämfört med 3B+ och tidigare), Raspberry Pi-standardformfaktorn (Pi 4, Pi 3 osv.) och Zero formfaktorn (Zero W / Zero WH).

Familjen har vuxit enormt!

#21 Inte bara en Pi 4 i ett nytt fodral

Den nya Raspberry Pi har ett helt specialbyggt nytt kretskort.

Det är inte bara en "Raspberry Pi 4 i ett nytt hölje", även om en del kisel (chip) är detsamma i olika Raspberry Pi-modeller, som VIA PCI Express till USB 3.0 bryggchip.

Raspberry Pi 4 Model B i sin Raspberry Pi-fodral ser lite annorlunda ut än Pi 400, eller hur?

#22 Kensington-låset skyddar Raspberry Pi 400 från stöld, men inte som du tror

Kensington-låset finns bredvid Ethernet-uttaget

Raspberry Pi 400 innehåller en Kensington-lås anläggning. Det är ett låshål för att fästa en säkerhetskabel, som syftar till att förhindra stöld.

Enligt Eben Upton kommer Kensingtonlåset i denna produktrevision inte att direkt förhindra stöld: det kommer snarare att minska andrahandsvärdet på en stulen enhet (och därmed göra stöld oattraktivt).

Och naturligtvis är det så att "tillfället gör tjuven" - om det krävs mer kraft för att stjäla kommer det förmodligen att avskräcka en del potentiella tjuvar.

#23 Raspberry Pi 400 kunde ha haft en pekplatta eller TrackPoint

Eben Upton säger att det fanns överväganden om att integrera en TrackPoint (även känd som en pekpinne) i tangentbordet. För det mesta hade IBM och Lenovo ThinkPads dessa. Det tar lite tid att vänja sig, men det har den stora fördelen att du inte behöver lyfta händerna från tangentbordet.

En TrackPoint skulle ha passat perfekt till formfaktorn - i slutändan valde dock Raspberry Pi att inte använda den.

De övervägde också en touchpade, men de övergav snart idén eftersom många användare skulle föredra sina egna pekdon. Och Raspberry Pi handlar om att ge mest värde till flest användare. Samma sak som realtidsklockor - användare som behöver en realtidsklocka kan helt enkelt lägga till en med hjälp av GPIO-expansionsporten.

Titta på den här fascinerande intervjun med Eben Upton för att höra hans tankar om TrackPoint och många andra frågor om aktuella Raspberry-produkter (inklusive Windows på Raspberry Pi!):

Toms hårdvara intervjuar Eben Upton och svarar på publikens frågor.

Bonusfakta: USB 2.0 OTG-port

Precis som på Raspberry Pi 4 finns USB 2.0 OTG-porten också på Raspberry Pi 400, på USB C-strömkontakten. Tekniskt sett får du därför din fjärde USB-port tillbaka 🙂 .

Slutsats

Raspberry Pi 400 är en spännande ny plattform och det har lagts ner mycket kärlek på att skapa den. Den saknar vissa funktioner som vi har vant oss vid i formfaktorn Raspberry Pi SBC, men det kanske är en bra sak!

Kommentera nedan vad din favoritfunktion i Raspberry Pi är och om vi missat några andra intressanta fakta om den nya tangentbordsdatorn.

13 Kommentarer

 1. CooliPi den november 17, 2020 kl 11:23 e m

  #3 - Stänger den av GPIO:s ström? Visst 3,3 V (tack vare PMIC:n), men hur är det med 5 V?

  • raspi berry den november 18, 2020 kl 6:59 e m

   Jag tror att 5 V är konstant på, precis som i andra Raspberry Pis. Jag ska prova detta i helgen och rapportera här.

   • raspi berry den november 21, 2020 kl 3:21 e m

    Jag har just provat detta. Båda 3,3 V-stiften (GPIO-stift #1 och #17) och båda 5 V-stiften (GPIO-stift #2 och #4 ) på GPIO-huvudet är avstängda när Pi 400 är mjukavstängd. GPIO-huvudet får alltså ingen ström när Raspberry Pi 400 stängs av.

 2. El Pinguino den november 24, 2020 kl 5:45 f m

  Det är tråkigt att det inte finns någon 3,5 mm mini Jack-port. alla projekt som jag någonsin byggt på pi använder den. dessutom, om det är en billig dator för utbildning - eleverna skulle behöva lyssna, hur kan de använda hörlurar/högtalare? billiga skärmar har inga högtalare

  • raspi berry den november 26, 2020 kl 9:23 f m

   Jag håller med, en 3,5 mm minikontakt är också vad jag letar efter i smartphones. Lyckligtvis är en USB-ljudadapter extremt billig - troligen under 5 $ extra kostnad, så den som behöver ljudutgång kan helt enkelt lägga till en sådan adapter.

   För projekt är Pi 400 kanske inte det bästa valet - jag skulle fortsätta att välja Pi 4 osv.

   Observera att Pi Zero W inte heller har någon ljudport.

 3. René Weber den december 9, 2020 kl 10:40 f m

  Fakta #6
  Vad jämför du exakt för att få resultatet "P4-400 är 430000 x snabbare än c64"?

 4. anjsdnadnjasndjan den februari 7, 2022 kl 10:12 f m

  "Eftersom Raspberry Pi 400 är mycket efterfrågad är det inte möjligt att stänga ner formen (dessutom skulle det inte vara särskilt Raspberry Pi-likt att slösa bort någon plast!).

  Dessutom finns det många nya varianter av Raspberry Pi 400, eftersom tangentbordet måste finnas på många lokala språk. Att ha ytterligare uppsättningar av färgalternativ skulle göra detta ännu svårare för alla som arbetar med tillverkning och distribution."

  men också

  "#16 Raspberry Pi 400 har samma tangentbord som det officiella Raspberry Pi-tangentbordet.
  #17 ... därför kan du byta tangentbord!"

  Lol ja.

  Jag är ledsen, men de slösade bort en stor möjlighet...

  Det har nu gått över ett år och jag slutar tro att den alternativa färgen fortfarande kommer att komma.

 5. Ovidio den november 29, 2022 kl 5:07 e m

  #7 "...dess huvud..." -> ...dess huvud...

  för resten, utmärkt artikel, wielen danke!

 6. Gryf den december 4, 2022 kl 8:42 e m

  Je me demande si le pi400 peut être utilisé connecté avec un autre ordinateur...

 7. [...] 23 roliga fakta om Raspberry Pi 400! [...]

 8. [...] 23 roliga fakta om Raspberry Pi 400! [...]

Lämna en kommentar