23 leuke Raspberry Pi 400 feiten

De nieuwe Raspberry Pi 400 is een volledig nieuwe vormfactor voor Raspberry Pi (het bedrijf). We hebben een lijst van 23 feiten over de Raspberry Pi samengesteld - waaronder enkele ongebruikelijke!

Veel plezier, en laat ons in de commentaren weten of u nog andere vreemde feiten over de Raspberry Pi 400 kent.

#1 Raspberry Pi 300 bestaat, maar is nooit uitgebracht

Het oorspronkelijke idee voor een Raspberry Pi ingebouwd in een toetsenbord werd al in 2016 uitgebroed!

A Raspberry Pi 300 gebaseerd op de Pi 3B+ was het oorspronkelijke idee, en zelfs in prototypestadium, maar Raspberry Pi realiseerde zich al snel dat met een product van die complexiteit, Raspberry Pi 4B al op de markt zou zijn, zodra Pi 300 klaar zou zijn - en Pi 300 zou een downgrade lijken.

We zijn blij dat Raspberry Pi ervoor gekozen heeft om de Raspberry Pi 400 met 4 GB RAM in plaats daarvan, aangezien Pi 300 beperkt zou zijn geweest tot 1 GB RAM 🙂

Bonus feit: Raspberry Pi deed aanvankelijk het officiële toetsenbord en de muis, om wat praktijkervaring op te doen en het ontwerp van het toetsenbord eerst te perfectioneren; toen al dachten ze aan de nieuwe Pi-in-toetsenbord vormfactor.

Raspi Berry's Raspberry Pi feiten
Raspberry Pi 400 gezien vanaf de voorkant bovenaanzicht
Raspberry Pi 400 gezien vanaf de voorkant

#2 Raspberry Pi 400 werd ontworpen door Simon Martin

Veel hardware ontwerpers werken voor Raspberry Pi, en het team blijft groeien. Vergeleken met andere computerfabrikanten (met uitzondering misschien van de hoofdontwerpers van Apple, zoals Johny Ive), kennen we nooit de mensen achter de ontwerpen. Raspberry Pi is andersen eert het zijn ingenieurs, en bedankt bijdragers:

Alwyn Roberts, Andy Liu, Anthony Morton, Antti Silventoinen, Austin Su, Ben Stephens, Brendan Moran, Craig Wightman, Daniel Thompsett, David Christie, David John, David Lenton, Dominic Plunkett, Eddie Thorn, Gordon Hollingworth, Helen Marie, Jack Willis, James Adams, Jeremy Wang, Joe Whaley, Keiran Abraham, Keri Norris, Kuanhsi Ho, Laurent Le Mentec, Mandy Oliver, Mark Evans, Michael Howells, Mike Buffham, Mike Unwin, Peter Challis, Phil Elwell, Rhys Polley, Richard Jones, Rob Matthews, Roger Thornton, Sherman Liu, Simon Lewis, Simon Oliver, Tim Gover, Tony Jones, Viktor Lundström, Wu Hairong, en alle alfa-testers en resellers die Raspberry Pi 400 mogelijk hebben gemaakt.

Raspberry Pi credits voor Raspberry Pi 400 contribuanten

Je zou geïnteresseerd kunnen zijn in Simon Martin's blogpost over het ontwerpen van de Raspberry Pi 400.

#3 Raspberry Pi 400 is de eerste Raspberry Pi ooit met een aan/uit-knop

Raspberry Pis staan erom bekend dat ze ontworpen zijn om zo goedkoop mogelijk te zijn, terwijl ze zoveel mogelijk gebruikers een maximaal nut bieden. Elke functie moet kostentechnisch gerechtvaardigd zijn, het moet "zichzelf terugbetalen".

Geen wonder, dat Raspberry Pi op hun vorige Raspberry Pi modellen geen aan- of uitknop had - het inpluggen en loskoppelen van de voeding was net zo gemakkelijk, of het afsluiten van de RPi met behulp van SSH / het Raspberry Pi OS menu.

Welnu, de Raspberry Pi 400 heeft met die traditie gebroken, en een functie toegevoegd die veel mensen als essentieel voor een moderne computer zouden beschouwen.

De Pi 400 start onmiddellijk op - vergelijkbaar met een Raspberry Pi 4 - wanneer u de stroom aansluit. Maar nu heb je ook de mogelijkheid om hem uit te schakelen:

 • Houd Fn + F10 twee seconden ingedrukt voor een zachte uitschakeling
 • Houd Fn + F10 gedurende tien seconden ingedrukt voor een harde uitschakeling
 • Druk op F10 (of Fn + F10) om de Raspberry Pi 400 weer aan te zetten

Met de soft power-off laat de Raspberry Pi 400 Linux weten dat het tijd is om af te sluiten, zodat het de nodige opruimactiviteiten kan uitvoeren. Het is altijd goed om uw Raspberry Pis op de juiste manier uit te schakelen, om er zeker van te zijn dat er geen gegevens verloren gaan!

Bonusfeit: de toetsenbordcontroller van Holtek is verantwoordelijk voor deze bijzondere magie: hij stuurt de hoofd-PMIC (power management IC) van de Raspberry Pi 400 in de diepe uitschakelmodus, en schakelt hem weer in. Dit bespaart energie tijdens het uitschakelen.

Raspi Berry's achtergrond kennis

#4 Overklokken van de Raspberry Pi 400 is mogelijk

Voor een Raspberry Pi is de Raspberry Pi 400 erg krachtig. Dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om te proberen er nog meer snelheid uit te persen.

De Rpi 400 is ontworpen om te werken op 1,8 GHz. Ontwerpers zijn natuurlijk conservatieve mensen die er zeker van willen zijn dat uw Pi 400 even goed werkt in kantoren met airconditioning, maar ook in behoorlijk warme omgevingen.

Door een proces dat bekend staat als overklokken, kunt u uw Pi sneller maken. Jeff Geerling heeft de wateren voor ons getesten slaagt erin zijn Pi 400 te laten draaien op 2,2 GHz. Dankzij de aluminium heatspreader raakt zijn Pi 400 niet oververhit en geeft hij geen gas, zelfs niet bij volle belasting!

Jeff Geerling's Raspberry Pi 400 overclocked! video

Wilt u uw Raspberry Pi 400 overklokken?

We hebben bouwde een eenvoudig te gebruiken, gratis web-tool om overklok instellingen te vinden die voor jou zou moeten werken: Raspberry Pi Overklok Tool. Onze tool bevat ook instellingen om Raspberry Pi 4, Raspberry Pi 3, Raspberry Pi 2 te overklokken, en andere modellen zullen volgen.

Als u ons hulpmiddel niet wilt gebruiken: Alles wat je nodig hebt is om te bewerken config.txt (in de FAT-partitie, toegankelijk als /boot/config.txt op uw Raspberry Pi) en voeg toe:

over_voltage=6
arm_freq=2200
gpu_freq=750
arm_freq_min=1800
core_freq=600

(Dit was gedeeld in het Raspberry Pi forum door mrlinux2u, als zijn rotsvaste recept voor het overklokken van de Raspberry Pi, zonder de force_turbo flag te hoeven zetten - hartelijk dank!).

Als je wat avontuurlijker bent, kun je in plaats hiervan ook Jeff Geerling's setup met hogere over_voltage, en force_turbo toevoegen:

force_turbo=1
over_spanning=8
arm_freq=2200

Sla op en herstart je RPi 400. Probeer het een dag zo te laten draaien, kijk of het nog steeds betrouwbaar werkt. Zo niet, probeer dan een lagere frequentie.

Volgens Jeff Geerling zal het afspelen van YouTube in Chromium wat soepeler gaan wanneer de Raspberry Pi op deze manier overklokt wordt.

Als u uw Raspberry Pi wilt overklokken, lees dan zeker onze inleiding tot overklokken (inclusief test voor stabiliteit, tips wat te doen als het overklokken niet werkt, en meer!)

PiCockpit toont u de huidige CPU-frequentie en controleert throttling

Als u de huidige CPU-frequentie van uw Raspberry Pi wilt controleren, PiCockpit heeft u gedekt:

PiCockpit PiDoctor Systeeminformatie, toont Raspberry Pi serienummer, model, huidige CPU frequentie, throttling en onderspanning
Huidige CPU-frequentie in PiCockpit's PiDoctor Systeemmodule

Gebruik de PiCockpit app "PiDoctor", en controleer de huidige CPU-frequentie, en throttling / onderspanning van uw Raspberry Pi 400.

Klik op de auto-reload-schakelaar om elke 10 seconden een statusupdate te activeren. Op deze manier ziet u of de voeding die u gebruikt voor de Raspberry Pi 400 het vereiste vermogen voor overklokken kan leveren, en of de CPU tegen de thermische grenzen aanloopt.

Veel plezier met overklokken 🙂

#5 De USB-poorten zitten aan de linkerkant vanwege ontwerpbeperkingen

Raspberry Pi ingenieurs weten dat er meer rechtshandige mensen zijn (ongeveer 85 - 90 %, vergeleken met ongeveer 10 -15 % linkshandigen in Europa).

Maar de beperkingen van het PCB-ontwerp (en snelle signalen, zoals USB) zijn niet tegen te spreken! Om kosten te besparen moet de PCB zo klein mogelijk zijn, en zo weinig mogelijk signaallagen hebben. En bij Raspberry Pi gaat het er vooral om de meest kosteneffectieve hardware op de markt te brengen.

Toen Simon Martin problemen kreeg met USB-lijnen die HDMI-poortsignalen en RAM-lijnen kruisten, en dit mogelijk problemen veroorzaakte met de signaalintegriteit, koos hij ervoor om de USB-poorten aan de andere kant te plaatsen.

In feite gebruiken / gebruiken veel rechtshandigen de muis ook met hun linkerhand.

Raspberry Pi 400 gezien vanaf de achterkant, met de USB-poorten
De USB-poorten bevinden zich aan de linkerkant van het Pi 400-toetsenbord (aan de rechterkant op deze foto, aangezien we naar de achterkant van een Raspberry Pi 400 kijken)

#6 Raspberry Pi 400 gebruikt slechts de helft van de energie die een Commodore C64 nodig heeft

Veel mensen worden nostalgisch als ze denken aan de vormfactor van de mooie C64 (volgens sommigen de populairste computer die ooit is verkocht)!

Het is leuk om de Raspberry Pi 400 te vergelijken met een C64. Simon Martin's blogpost heeft een mooie tabelhier zijn de hoogtepunten:

 • Raspberry Pi 400 verbruikt ongeveer de helft minder stroom (max ~ 7,5 W) in vergelijking met een C64 (max ~ 15 W)
 • ... maar zal 430000 x sneller zijn
 • ... heeft 65536 x meer RAM (4 GB in plaats van 64 KB)
 • De Raspberry Pi 400 weegt ruwweg een vijfde (0,39 kg) vs de C64 (1,77 kg)

De Commodore C64 werd genoemd naar de RAM grootte, het is eigenlijk een 8 bit platform - terwijl de Raspberry Pi 400 een 64 bit platform is.

Raspi Berry's historische computerkennis

Het is ook leuk om de prijs te vergelijken. Aangezien de C64 verscheen in 1983 (op de Duitse markt), it zou nu 1470 € kosten in gelijkwaardige koopkracht. En zoals we weten, is de Raspberry Pi 400 wordt verkocht voor minder dan 100 €.

Bijna 15 keer goedkoper - waar voor je geld, vergeleken met een C64, vind je niet? 🙂

#7 de GPIO header is op zijn kop in vergelijking met de Pi 4 - voor een reden!

Raspberry Pi 400 GPIO-poort, met de PIN1- en PIN40-markeringen.
Een overzicht van de GPIO-pinnen aan de achterkant van de Pi 400.

We zijn gewend aan de 40 pins GPIO header op de Raspberry Pi - hij verscheen voor het eerst op de Raspberry Pi 1B+, en is sindsdien een van de constanten van de Raspberry Pi line-up. Inclusief de Pi 400!

Gewoonlijk is de GPIO PIN 1 staat in de linkerbenedenhoek van de GPIO pin stripmaar!

In de GPIO-poort van de Raspberry Pi 400, ziet u PIN40 en PIN1 gemarkeerd, en PIN 1 staat nu in de rechterbovenhoek. De GPIO pin header is op z'n kop gezet!

Daar is een reden voor.

Als je een GPIO HAT bevestigt, is deze meestal ontworpen om op de Raspberry Pi te passen, en zal deze het PCB-gebied van de Raspberry Pi bedekken. Als Raspberry Pi de Pi 400 op deze manier zou hebben ontworpen, zou de HAT naar beneden gaan - en zou de Pi 400 niet meer op uw bureau kunnen rusten.

Zoals hij nu ontworpen is, kunt u op de GPIO-poort HAT's aansluiten - en ze zullen naar de bovenkant van de Raspberry Pi 400 gaan.

Een handigere manier om HATs aan te sluiten en de GPIO poort te gebruiken, zou echter zijn om een mannetje-naar-vrouwtje IDC kabel als verlenging te gebruiken.

#8 Pi 400 mist geen USB-poort, drie is alles wat u krijgt

Raspberry Pi 400 heeft twee USB 3.0 poorten en één USB 2.0 poort naast de GBit LAN poort

Dit is niet vanwege ruimtegebrek: de Pi 400 heeft slechts drie USB-poorten waar u uw randapparatuur op kunt aansluiten.

De reden hiervoor is eenvoudig: vergeet niet dat het toetsenbord al in de Raspberry Pi 400 is geïntegreerd. Het heeft een manier nodig om met de SoC te communiceren, dus werd een van de USB 2.0 poorten gekozen om dit mogelijk te maken!

Daarom krijgt u slechts drie USB-poorten 🙂 Twee USB 3.0 (blauw) en één USB 2.0 (wit).

#9 De audio (AV) aansluiting paste niet

De audio (AV jack), ook een constante sinds de allereerste Raspberry Pi Model 1B dagen (ontbrekend op de Zero serie, natuurlijk), kreeg de bijl op Raspberry Pi 400.

De eenvoudige reden hiervoor: geen ruimte op de achterkant van de Pi 400 voor een andere stekker.

Raspberry Pi 400 achteraanzicht, connectoren
De Raspberry Pi 400 heeft veel aansluitingen aan de achterkant - het is nogal krap, geen ruimte voor een audiopoort

U kunt nog steeds audio krijgen via de HDMI-poort, via een goedkope USB-adapter of USB-headset, of via Bluetooth. En als u een hogere kwaliteit wilt, kunt u zelfs een GPIO HAT voor dit doel gebruiken, bijvoorbeeld de HifiBerry productserie, of de Pirate Audio producten door Pimoroni.

#10 De Raspberry Pi 400 heeft een 80's computer stijl naam

De jaren '80 waren een tijdperk van thuiscomputersystemen - de Apple ][, de Commodore C64, en de Atari 400.

Atari 400 verscheen in 1979. Volgens Eben Upton was het echter niet erg populair in Groot-Brittannië - en Raspberry Pi 400 heeft een naam die doet denken aan de namen die in de jaren '80 in het algemeen werden gebruikt.

Atari had ook een Atari 800 versie - misschien zal dit de Raspberry Pi inspireren?

Raspi Berry speculeert over de toekomst

#11 Raspberry Pi 400 heeft een nieuwere BCM2711 SoC (in vergelijking met Pi 4!)

De Raspberry Pi 400 heeft de C0 revisie van de BCM2711. Onderdeel van de veranderingen was verbeterde "clock gating". Hierdoor kunnen delen van de SoC worden uitgeschakeld om energie te besparen en warmte te verminderen. Op zijn beurt kan de SoC nu geklokt worden op 1,8 GHz.

De verbeterde klok gating betekent ook relatief verminderd stroomverbruik .

De Rekenmodule 4 kreeg ook dezelfde bijgewerkte C0 SoC revisie.

Andere Raspberry Pis (Pi 4 / 2GB, 4GB, 8GB) gebruiken nog steeds de B0 stepping.

#12 Het aluminium koellichaam is het zwaarste onderdeel van de nieuwe Pi 400

Met een gewicht van ongeveer 100 g geeft het ingebouwde koellichaam de Raspberry Pi 400 een prettig, solide gevoel.

Als u geïnteresseerd bent in de thermiek van de Raspberry Pi 400, lees dan zeker Toms Hardware artikel erover.

#13 U kunt elke kleur krijgen, zolang het maar wit/rood is

Herinner je je Ford's beroemde zin over het Ford T-model?

Je mag elke kleur hebben, zolang het maar zwart is.

Henry Ford - sprekend over het Ford T model in 1909

Daar is ook een reden voor! De plastic mal die nodig is om de plastic onderdelen voor de Raspberry Pi 400 te maken is erg duur - om verschillende kleuren te gebruiken, zou het ofwel moeten worden stilgelegd, omgeschakeld en ook een aantal "gemengd gekleurde" plastic onderdelen verspillen - of er zou een tweede mal moeten worden gemaakt.

Aangezien er veel vraag is naar de Raspberry Pi 400, is het sluiten van de matrijs geen optie (en plastic verspillen lijkt me ook niet erg Raspberry Piachtig!)

Bovendien zijn er veel nieuwe variaties van de Raspberry Pi 400, omdat het toetsenbord in veel lokale talen moet zijn. Het hebben van extra sets kleuropties zou dit nog moeilijker maken voor iedereen die betrokken is bij de productie en distributie (inclusief wij, bij buyzero.de)

Goed nieuws echter voor mensen die liever een donker toetsenbord hebben: er komt een zwart/grijze Raspberry Pi 400, omdat "bedrijven dat liever hebben".

Raspberry Pi 400 ziet er mooi uit op een donkere achtergrond - misschien is het de bureaukleur die in plaats daarvan moet worden veranderd?

#14 Pi 400 is kant-en-klaar uit de doos

Raspberry Pi 400 (Kit) is de eerste echte "plug and play unit" - de SD-kaart zit er al in, en er staat Raspberry Pi OS op. De unit start op, terwijl je de voeding aansluit en in het stopcontact steekt.

Als zodanig zal de Raspberry Pi 400 waarschijnlijk veel meer consumenten aanspreken die misschien wat verbijsterd en verward zijn door het zelf moeten plaatsen van de printplaat in een behuizing, zoals in het geval van een Raspberry Pi 4.

Natuurlijk zal de nieuwe vormfactor ook een zegen zijn in scholen, universiteiten, internetcafés (als die nog bestaan), en op vele andere plaatsen - waar een snelle en gemakkelijke installatie het belangrijkst is.

#15 Revisiecodes wijzen op meer

De Compute Module 4 (CM4) heeft de producttypecode 14, en Raspberry Pi 4B heeft de productcode 11.

CM4 verscheen iets eerder dan de Pi 400 - en dat er nog iets zou komen, en snel, werd al duidelijk door het gat tussen de productcodes.

Raspberry Pi 400 heeft een productcode van 13 - nog steeds een mysterieus gat van het niet-toegekende nummer 12 (ook 7 en b - dit zijn hex nummers) in de line-up.

Raspberry Pi revisiecode productcodes afkomstig van Raspberrypi.org

Dit laat natuurlijk ruimte voor speculaties: waar wordt productcode 12 voor gereserveerd? Zullen we ooit het product met de typecode b zien?

Mijn beste gok is dat de producttypecode "b" gereserveerd was voor de oorspronkelijk geplande Pi 300 (zie hierboven).

Decodeer de revisiecode met PiDoctor

PiDoctor decodeert de revisiecode voor u

Gebruik PiCockpit's app PiDoctorkunt u uw revisiecode tot in detail decoderen - u komt te weten welk Raspberry Pi-model, welke revisie en welke RAM-grootte u hebt - waar hij werd gefabriceerd en eventuele extra bits die in de revisiecode zijn opgeslagen. Het is een gemakkelijke manier om meer te weten te komen over uw Raspberry Pi!

#16 Het toetsenborddeksel van de Raspberry Pi 400 is hetzelfde als het officiële Raspberry Pi toetsenbord

Hierdoor kunnen de kosten drastisch omlaag, omdat er minder gereedschap nodig is. Ziet u hoe Raspberry Pi overal probeert de kosten te verlagen, zodat u een product van 100 € krijgt?

#17 ... dus u kunt het toetsenbord verwisselen!

Het deksel van het officiële toetsenbord is niet alleen fysiek/mechanisch compatibel, het heeft ook een compatibele flat-flex kabel. Dit betekent dat u het toetsenbord van de Raspberry Pi 400 eenvoudig kunt verwisselen met de bovenkant van de officieel Raspberry Pi toetsenbord.

De Raspberry Pi 400 zou er prachtig uitzien in een zwart/grijs kleurenontwerp - hier is het officiële toetsenbord in zwart-grijs

Hierdoor kunt u een zwarte bovenkant hebben, zonder te hoeven wachten tot Raspberry Pi een nieuwe variant van de Raspberry Pi 400 uitbrengt!

Voor iedereen die nieuwsgierig is, hier zijn enkele foto's.

#18 Niet gebaseerd op Compute Module 4

Volgens Eben Upton zou de Raspberry Pi 400 ongeveer $5 tot $10 per eenheid meer hebben gekost als hij was gebouwd als draagkaart voor de computermodule 4. Bij hoog-volume producten, zoals de Raspberry Pi 400 (reeds enkele 100000 stuks), is een op maat gemaakt PCB-ontwerp de aangewezen weg.

Als u op zoek bent naar minder dan ongeveer 10000 eenheden, de Compute Module 4 zal u in staat stellen de kosten te verlagenmaar.

Als u geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van een draagkaart op maat voor de Raspberry Pi Compute Module 4, kunt u overwegen gebruik te maken van onze diensten voor hardwareontwikkeling:

#19 Een elegante oplossing in aluminium

Zoals eerder vermeld, bevat de Raspberry Pi 400 een massief stuk aluminium in elke eenheid. Dankzij de effectieve warmtegeleiding is de Raspberry Pi 400 natuurlijk veilig te gebruiken voor kinderen en tieners. Maar er is meer!

Dit aluminium dient drie belangrijke doelen:

 • Warmtegeleiding - om de SoC in staat te stellen zijn werk te doen zonder gas te geven
 • elektromagnetisch schild - beschermt hoogfrequente signalen (zoals USB 3) tegen interferentie met uw andere apparaten
 • structurele versterking (torsiebestendigheid) - zorgt ervoor dat de Pi 400 aanvoelt als het solide product dat het is

Als ontwikkelaar voelt het heel opwindend om met elegante oplossingen te komen die meerdere probleemgebieden in één keer afdekken - ik ben er vrij zeker van dat Simon Martin tevreden moet zijn met het resultaat 🙂

#20 een nieuwe vormfactor

Als de nieuwe vormfactor van de toetsenbordcomputer het goed doet op de markt, zou dit het begin moeten zijn van een nieuwe vormfactor voor Raspberry Pi. We zullen een Raspberry Pi 500, een Raspberry Pi 600, en misschien zelfs ooit een Raspberry Pi 800 zien.

Andere vormfactoren zijn momenteel de Compute Module (4 vs. 3B+ en eerder), de standaard Raspberry Pi vormfactor (Pi 4, Pi 3, enz.) en de Zero vormfactor (Zero W / Zero WH).

Het is een hele familie geworden.

#21 niet alleen een Pi 4 in een nieuwe behuizing

De nieuwe Raspberry Pi heeft een volledig op maat gemaakte nieuwe PCB. Het is niet zomaar een "Raspberry Pi 4 in een nieuwe behuizing", ook al worden sommige silicium (chips) gedeeld door verschillende Raspberry Pi modellen, zoals de VIA PCI Express naar USB 3.0 bridge chip.

De Raspberry Pi 4 Model B in zijn Raspberry Pi behuizing ziet er een beetje anders uit dan de Pi 400, toch?

#22 Het Kensington-slot beschermt de Raspberry Pi 400 tegen diefstal, maar niet zoals u denkt

Het Kensington slot zit naast de Ethernet aansluiting

De Raspberry Pi 400 bevat een Kensington slot faciliteit. Het is een slotgat om een veiligheidskabel aan te bevestigen, die diefstal moet voorkomen.

Volgens Eben Upton is het Kensington slot in deze productherziening niet ontworpen om diefstal te voorkomen: het zal eerder de verkoopwaarde van een gestolen eenheid verminderen. (En dus stelen onaantrekkelijk maken)

En natuurlijk: "Gelegenheid maakt de dief" - als er meer kracht nodig is om te stelen, zal dat sommige dieven waarschijnlijk afschrikken.

#23 Raspberry Pi 400 had een touchpad of TrackPoint kunnen hebben

Eben Upton zegt dat er overwegingen waren om een TrackPoint (ook bekend als een aanwijsstokje) in het toetsenbord. Vooral IBM en Lenovo ThinkPads hadden dit. Het is even wennen, maar het heeft het grote voordeel dat je je handen niet van het toetsenbord hoeft te halen.

Een TrackPoint zou perfect hebben gepast in de vormfactor - uiteindelijk heeft Raspberry Pi hier echter van afgezien.

Een touchpad werd ook overwogen, maar dat idee werd afgewezen omdat veel gebruikers liever hun eigen aanwijsapparaat zouden hebben. En bij Raspberry Pi gaat het erom de meeste waarde te bieden aan de meeste gebruikers. Hetzelfde geldt voor realtime klokken - gebruikers die een realtime klok nodig hebben, kunnen er gewoon een toevoegen via de GPIO-uitbreidingspoort.

Bekijk dit fascinerende interview met Eben Upton, om zijn gedachten over de TrackPoint en vele andere vragen over huidige Raspberry producten te horen (inclusief Windows op Raspberry Pi!):

Tom's hardware interviewt Eben Upton en beantwoordt vragen van het publiek

Bonusfeit: USB 2.0 OTG-poort

Net als op de Raspberry Pi 4 is ook op de Raspberry Pi 400 de USB 2.0 OTG-poort blootgelegd, op de USB C-voedingsconnector. Technisch gezien krijg je dus je vierde USB-poort terug 🙂 .

Conclusie

De Raspberry Pi 400 is een opwindend nieuw platform, en er is veel liefde in gestoken. Het mist een aantal functies die we gewend zijn van de Raspberry Pi SBC vormfactor, maar misschien is dat maar goed ook!

Reageer hieronder wat uw favoriete nieuwe functie van Raspberry Pi is, en of we andere interessante feiten over de nieuwe toetsenbordcomputer hebben gemist.

10 Opmerkingen

 1. CooliPi op november 17, 2020 op 11:23 pm

  #3 - schakelt het de GPIO's stroom uit? Zeker 3.3V (met dank aan de PMIC), hoe zit het met 5V?

  • raspi berry op november 18, 2020 op 6:59 pm

   Ik denk dat 5 V constant aan staat, net als in andere Raspberry Pis. Ik zal dit in het week-end proberen en hier verslag uitbrengen.

   • raspi berry op november 21, 2020 op 3:21 pm

    Ik heb dit zojuist geprobeerd. Beide 3,3 V pinnen (GPIO pin #1 en #17) en beide 5 V pinnen (GPIO pin #2 en #4 ) op de GPIO header worden uitgeschakeld wanneer de Pi 400 soft-powered wordt uitgeschakeld. Er wordt dus geen stroom geleverd aan de GPIO-header wanneer de Raspberry Pi 400 wordt uitgeschakeld.

 2. El Pinguino op november 24, 2020 op 5:45 am

  het is triest dat er geen 3.5mm mini Jack poort is. alle projecten die ik ooit op pi gebouwd heb gebruiken het. ook, als het een goedkope pc voor onderwijs is - studenten zouden moeten luisteren, hoe kunnen ze een koptelefoon/speakers gebruiken? goedkope displays hebben geen speakers

  • raspi berry op november 26, 2020 op 9:23 am

   Mee eens, een 3,5 mm mini-jack is ook wat ik zoek in smartphones. Gelukkig is een USB audio-adapter extreem goedkoop - waarschijnlijk minder dan 5 $ extra kosten, dus wie audio-uitgang nodig heeft kan gewoon zo'n adapter toevoegen.

   Voor projecten is de Pi 400 misschien niet de beste keuze - ik zou verder gaan met de Pi 4, enz.

   Merk op dat de Pi Zero W ook geen audiopoort heeft.

 3. René Weber op december 9, 2020 op 10:40 am

  Feit #6
  Wat vergelijkt u precies om het resultaat "P4-400 is 430000 x sneller dan de c64" te krijgen?

 4. anjsdnadnjasndjan op februari 7, 2022 op 10:12 am

  "Aangezien er veel vraag is naar de Raspberry Pi 400, is het geen optie om de matrijs stil te leggen (en plastic verspillen lijkt me ook niet echt Raspberry Pi-achtig).

  Bovendien zijn er veel nieuwe variaties van de Raspberry Pi 400, omdat het toetsenbord in veel lokale talen moet zijn. Extra sets kleuropties zouden dit nog moeilijker maken voor iedereen die betrokken is bij de productie en distributie."

  maar ook

  "#16 Het toetsenborddeksel van de Raspberry Pi 400 is hetzelfde als het officiële Raspberry Pi toetsenbord
  #17 ... daarom kun je het toetsenbord verwisselen!"

  Lol ja.

  Sorry, maar ze hebben een grote kans laten lopen...

  Het is nu meer dan een jaar geleden en ik geloof niet meer dat de alternatieve kleur er nog zal komen.

 5. Ovidio op november 29, 2022 op 5:07 pm

  #7 "...zijn hoofd..." -> ...zijn hoofd...

  voor de rest, uitstekend artikel, wielen danke!

 6. Gryf op december 4, 2022 op 8:42 pm

  Ik vraag me af of de pi400 kan worden gebruikt in combinatie met een computer...

Laat een reactie achter