Paragon Project: Pico Luchtkwaliteitsmonitor

Pico luchtkwaliteitsmonitor titel afbeelding

Wil je de luchtkwaliteit in je huis of stad monitoren? Dan is dit het ideale project voor jou! Het is een eenvoudige en simpele luchtkwaliteitsmonitor met een Raspberry Pi Pico!

Dit geweldige kleine project is samengesteld door Yakroo en gedeeld op hackster.io.

Maar voordat ik je er alles over vertel, wil ik wel even zeggen dat Wij van PiCockpit hebben een gratis app voor het monitoren van de luchtkwaliteit. En net als bij het project van Yakroo kun je onze PiCockpit-app gebruiken op een Pico W.

Maar daarover later meer.

Voor nu wil ik me richten op Yakroo's zeer coole luchtmonitoring app! Op de projectpagina legt Yakroo uit dat de inspiratie voortkwam uit een gezondheidsprobleem. In landen waar de luchtvervuiling toeneemt, is het belangrijk om de buitenlucht te kunnen monitoren.

Dit project geeft je precies die mogelijkheid.

Krediet: Yakroo.

Het beste van alles is dat Yakroo de code een MIT-licentie heeft gegeven, dus het is open source en gratis!

Hardware

Dit project is gebaseerd op vijf hoofdcomponenten. Een van deze componenten is een aangepaste PCB die Yakroo speciaal voor dit project heeft gemaakt.

Een ander belangrijk onderdeel is natuurlijk een Raspberry Pi Pico.

Je hebt ook een luchtsensor nodig. Yakroo heeft deze Pico luchtkwaliteitsmonitor samengesteld met een PMS7003. Een PMS7003 is een breakout board dat fijnstof in de lucht meet. Het is de nieuwere generatie van de PMS5003 breakout bord.

Vervolgens heeft Yakroo een LED-strip met 8 lampjes toegevoegd aan de bovenkant van de opstelling. Het idee is dat de LED's extra visuele feedback kunnen geven. Dus de LED's worden rood als de luchtkwaliteit slecht is en blauw als de luchtkwaliteit goed is.

De projectpagina suggereert het gebruik van een RGB WS2812 LED strip, maar je kunt eigenlijk elke LED strip gebruiken. Ik denk erover om er een in elkaar te zetten met een NeoPixel Stick.

Pico luchtkwaliteitsmonitor
Krediet: Yakroo.

En het laatste belangrijke onderdeel is een Thin-Film-Transistor (TFT) LCD. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Adafruit ST7789. Werkelijk elke TFT LCD zou kunnen werken voor dit project.

Software

Wat software betreft, is dit project heel eenvoudig.

Yakroo heeft de software geschreven in MicroPython (hoewel in een van Yakroo's video's CircuitPython staat) en heeft de code gedeeld op GitHub, waar je toegang tot hebt hier.

Als je de code bekijkt (het is niet erg lang), zie je snel hoe het werkt. De Pico praat met de PMS7003 en stuurt de waarden terug van fijnstof tot 1,0 micrometer (PM1,0), fijnstof tot 2,5 micrometer (PM2,5) en fijnstof tot 10 micrometer (PM10).

Het geeft ook de luchtkwaliteitsindex (AQI) aan en de LED's branden dienovereenkomstig.

Krediet: Yakroo.

De gele LED's op de foto geven een middelmatige (maar nog steeds vrij slechte) luchtkwaliteit aan (125 AQI).

Conclusie

Dit is een fantastisch project als je de lokale luchtkwaliteit wilt controleren. Het is gemakkelijk in elkaar te zetten en aan te passen. Dus hartelijk dank aan Yakroo voor het maken en delen van dit project!

Als je meer details wilt over de opstelling, ga dan naar de hackster.io paginamet alle details over het project.

Bekijk in de tussentijd meer Paragon Projecten hier!

Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je je ook aanmelden voor PiCockpit op onze homepage, die een app bevat voor het monitoren van de luchtkwaliteit met een BME688-bord. Het BME688 bord meet de luchtkwaliteit binnenshuis, luchtdruk, temperatuur en vochtigheid.

Je kunt de BME688 zelfs gebruiken om geuren te herkennen! Daar hebben we ook een PiCockpit app voor!

Je kunt daar hier meer over lezen:

Ben je meer geïnteresseerd in de luchtkwaliteit binnenshuis of buitenshuis waar je woont? Wat zou je met dit project doen?

Laat het ons weten in de reacties!

2 Opmerkingen

  1. marco op februari 5, 2024 op 11:13 pm

    Salve, premetto che sono un novizio quindi potrei non capire, ovviamente sarei interessato a costruire questo progetto, ma non trovo una sintesi di montaggio dei componenti, né tantomeno una lista esaustiva degli stessi.
    sul sito hackster.io vedo solo l'acquisto di una board Raspberry Pi Pico e DIYables Button. Tutti i video fanno vedere sostanzialmente un prodotto già completo e definito.

    Grazie a chi potrà aiutarmi
    Marco

  2. Rob op februari 13, 2024 op 1:23 am

    Hoi Marco: ook ik ben een beginneling die geïnteresseerd is in dit project. Ik denk dat het meeste wat je nodig zou hebben beschikbaar is op de hackster.io pagina, maar het zou wat 'reverse engineering' vereisen: de code lezen om te zien op welke pinnen de verschillende componenten moeten worden aangesloten, het in elkaar zetten en uitproberen. Een uitdaging is ook de beschikbaarheid van de PMS7003. Ik heb niet veel gezocht, maar ik heb hem nog niet gevonden bij mijn gebruikelijke leveranciers. Ik denk dat er nog wel wat te leren valt door te lezen hoe de code in elkaar is gezet. Veel succes!

    Ciao Marco: Anch'io sono un novizio interessato a questo progetto. Penso che la maggior parte di ciò di cui avresti bisogno sia disponibile sulla pagina hackster.io, ma richiederebbe un po' di 'reverse engineering': leggere il codice per capire a quali pin dovrebbero essere collegati i diversi componenti, assemblarlo e provarlo. Una sfida è anche la disponibilità del PMS7003. Non ho cercato molto, ma non l'ho trovato dai miei fornitori abituali. Penso che ci siano ancora delle lezioni da imparare leggendo come è stato messo insieme il codice. In bocca al lupo!

Laat een reactie achter