Headless setup voor Raspberry Pi

Met deze Headless setup hebt u alleen een MicroSD en een voedingsadapter nodig om uw Raspberry Pi te laten werken. Leer hoe u vanuit Windows verbinding maakt met uw Pi.

Vereisten

Hardware

Software

Zorg ervoor dat je alle hardwarevereisten bij de hand hebt en download de gratis software die we nodig zullen hebben voor deze setup.

Stappen

1 Configureer het besturingssysteem

Steek je MicroSD in de Windows PC. Ik gebruik een MicroSD naar SD adapter, omdat mijn PC een SD kaart slot heeft.

Start de Raspberry Pi Imager en selecteer de MicroSD-kaart. Kies de Raspberry Pi OS (32-bit) als je een desktop omgeving wilt. Zo niet, dan is de beste optie de Raspberry Pi OS Lite (32-bit).

Raspberry Pi Imager
Raspberry Pi Imager

Klik op het instellingen icoon in de rechter benedenhoek of Ctrl+Shift+x om de geavanceerde opties te openen.

Vink in de Geavanceerde opties SSH inschakelen en Wachtwoordauthenticatie gebruiken aan. Je kunt de standaard Gebruikersnaam en Wachtwoord instellen als je dat wilt. inschakelen Wifi configureren, geef uw SSID en Wachtwoord op en kies uw Wifi land.

Geavanceerde opties voor Headless mode
Geavanceerde opties voor Headless mode

Sla de instellingen op en klik op de knop Schrijf knop. Het zal een paar minuten duren voordat het besturingssysteem op de MicroSD-kaart is geflashed.

Zodra dat gedaan is, steekt u de MicroSD-kaart in uw Raspberry Pi en schakelt u hem in. Ook nu moet u ongeveer een minuut wachten voordat u verdergaat met de volgende stap, omdat de Pi even tijd nodig heeft om op te starten en verbinding te maken met uw Wifi.

Gefeliciteerd! Uw Pi is nu ingesteld voor Headless gebruik.

2 Log in op Headless via SSH

Nu moet u het IP-adres van uw Pi te weten komen. De gemakkelijkste manier om het IP-adres vanuit Windows te controleren is via de opdrachtregel. Druk op Ctrl+r en voer cmd om de opdrachtregel te starten.

Start opdrachtregel
Start opdrachtregel

De standaard hostnaam van een Raspberry Pi is raspberrypi.local tenzij u het anders hebt geconfigureerd in de geavanceerde opties van de Raspberry Pi Imager hierboven. Dus om het IP adres te achterhalen voer uit

nslookup raspberrypi

Je zou zoiets als dit moeten zien.

nslookup resultaat
nslookup resultaat

Het eerste IP onder Adressen: is het IP dat we zoeken, in mijn geval 192.168.1.140

Als u een foutmelding krijgt, is uw Pi misschien nog niet opgestart of niet verbonden met de Wifi. Controleer de instellingen van de Raspberry Pi Imager nogmaals om er zeker van te zijn dat er geen typefouten zijn.

Nu we het IP adres hebben achterhaald, is de volgende stap om onze Headless installatie te voltooien het gebruiken van PuTTY om een SSH sessie te starten. SSH staat voor Secure SHell en is een manier om op afstand in te loggen op apparaten.

Start PuTTY en voer het IP-adres in het Hostnaam (of IP-adres) veld. Zorg ervoor dat SSH is geselecteerd als verbindingstype en klik op Open.

PuTTY instellingen voor Headless gebruik
PuTTY instellingen voor Headless gebruik

Log in op uw Pi. De standaard gebruikersnaam is pi en het standaard wachtwoord is framboos. Zorg ervoor dat u het wachtwoord bij het eerste gebruik wijzigt.

Als u alleen toegang nodig hebt tot de console van uw Raspberry Pi, dan bent u klaar op dit punt. Als u echter toegang wilt tot de desktopomgeving, lees dan verder.

3 VNC-server inschakelen

Aangezien we VNC Viewer gaan gebruiken om het bureaublad weer te geven, moeten we de VNC Server op onze Raspberry Pi inschakelen. Gelukkig is dit vrij eenvoudig.

In de PuTTY SSH Sessie voert u

sudo raspi-config

Selecteer 3 Interface-optiesdan I3 VNC en tenslotte Ja en OK.

Headless raspi-config
3 Interface-opties
Headless raspi-config
I3 VNC
Headless raspi-config
Ja

U kunt de PuTTY SSH-sessie nu verlaten door het venster te sluiten of het volgende uit te voeren

exit

4 Verbind Headless via VNC Viewer

Open de VNC Viewer en voer het IP-adres van uw Pi in.

Verbinden via VNC viewer
Verbinden via VNC Viewer

U wordt gevraagd om uw inloggegevens in te voeren.

Et Voila! U zou nu uw geliefde Raspberry Pi Desktop omgeving moeten zien.

Laat een reactie achter