Alles wat je moet weten over de Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 titelafbeelding

Nu de voorraden van de Raspberry Pi 4 weer normaal zijn, vonden we het tijd om een artikel te schrijven over de kracht van deze microcomputer.

Dus als je er al een hebt en je wilt er meer over leren of als je erover denkt er een aan te schaffen en meer details wilt - dan is dit het artikel voor jou!

Dus zonder verder oponthoud presenteer ik je alles wat je moet weten over de Raspberry Pi 4.

Geschiedenis

Laten we beginnen met de naam. Waarom 4B? "4" is de naam van de generatie en "B" verwijst naar het model. B" is echter het belangrijkste model in de 4e generatie.

Dat klopt. Je zult geen Raspberry Pi 4 A vinden. Die is er gewoon niet.

Daarom noem ik hem in dit artikel gewoon "Raspberry Pi 4", maar de officiële naam is Raspberry Pi 4 Model B.

Laten we bij het begin beginnen.

De Raspberry Pi 4 werd oorspronkelijk uitgebracht op 24 juni 2019.

Deze werd op 28 mei 2020 vervangen door versie 1.4 en later door versie 1.5. De grootste updates waren de toevoeging van 8 GB RAM en een kloksnelheid van 1,8 GHz in plaats van 1,5 GHz.

Raspberry Pi 4

Op 2 november 2020 werd de Raspberry Pi 400 uitgebracht.

Vandaag de dag zijn er dus eigenlijk twee computers binnen de Raspberry Pi 4 familie: de 4 Model B en de 400.

In dit artikel wil ik me voornamelijk richten op de Raspberry Pi 4 en bewaar ik de Raspberry Pi 400 voor een ander uitgebreid artikel (hoewel veel van de onderstaande specificaties ook van toepassing zijn op de 400).

Bekijk ondertussen ons artikel met 23 feiten over de 400:

Laten we eerst eens in de specificaties duiken.

De specificaties van de Raspberry Pi 4

De Raspberry Pi 4, een significante upgrade ten opzichte van zijn voorgangers, heeft een revolutie ontketend op de markt voor single-board computers. Hij is zelfs ruwweg drie keer zo snel als zijn voorganger - de Raspberry Pi 3B+.

De meest opmerkelijke verandering is de opname van een krachtige CPU-upgradeDe Pi 4 maakt gebruik van de Broadcom BCM2711 chip, met een quad-core ARM Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit System on a Chip (SoC).

Deze aanzienlijke prestatieverbetering biedt tot drie keer de snelheid van zijn directe voorganger, de Raspberry Pi 3B+, en maakt beter multitasken en hogere rekenbelastingen mogelijk.

Verder heeft de Raspberry Pi 4B SoC kleinere procesknooppunten - 28 nanometer - vergeleken met eerdere modellen, die 40 nanometer procesknooppunten hadden. Door dit verschil kan de 4B een complexer chipontwerp hebben en meer transistors op hetzelfde fysieke oppervlak.

De Pi 4 heeft een snellere opstarttijd en algehele reactiesnelheid en laat verbeteringen zien in het geheugensubsysteem.

Bij de lancering waren er drie RAM-configuraties: 1 GB, 2 GB EN 4 GB.

Later bracht Raspberry Pi Ltd een vierde configuratie uit: de Pi 4 met 8GB, waarmee de reeks toepassingen die het aankan aanzienlijk werd uitgebreid.

De ARM-architectuur achter de Raspberry Pi 4 heeft vier kernen en Vector Floating-Point versie 4 (VFPv4).

Laat me kort ingaan op enkele van de meer alledaagse aspecten. Net als de vorige modellen start ook de Raspberry Pi 4 op vanaf een microSD-kaart. Iets nieuws is dat de standaard voeding USB-C is in plaats van Micro USB (hoewel je hem natuurlijk ook kunt voeden via de PoE HAT). Hij heeft een 5 volt voeding nodig die een maximale stroom van 3 ampère trekt.

Het totale stroomverbruik is dus 5V x 3A = 15 watt.

Op het gebied van beeldschermen heeft de Raspberry Pi 4 een aantal nieuwe functies. De Pi 4 introduceert dubbele micro HDMI-poorten, die tot twee 4K Ultra HD-schermen tegelijk ondersteunen, met een verversingssnelheid van 60 frames per seconde.

Voor multimedia heeft het H.265 (4Kp60 decoderen) en H.264 (1080p60 decoderen en 1080p30 coderen) met OpenGL ES 3.0 graphics.

bovenaanzicht

Net als de vorige modellen heeft hij 40 GPIO-pinnen en werkt hij nog steeds op 3V3. De 28 door de gebruiker toegankelijke GPIO-pinnen ondersteunen verschillende interface-opties: SPI, I2C, PWM, UART, SDIO, DPI, PCM en GPCLK. Wat geweldig is, is dat de BCM2711 chip wordt geleverd met een aantal extra interface functies ten opzichte van vorige chips - twee extra I2C poorten, vier nieuwe UART poorten, en nu kan PWM worden gebruikt naast het afspelen van audio.

Voordat we verder gaan, moet ik vermelden dat twee GPIO-pinnen - 27 en 28 - gereserveerd zijn voor HAT ID EEPROM.

27 dient als ID_SD en 28 dient als ID_SC, en ze reageren op het opstarten van de Raspberry Pi door te zoeken naar een EEPROM. Je moet deze pinnen dus zeker niet gebruiken voor iets anders dan een I2C ID EEPROM.

Hoe dan ook, als je meer wilt lezen over deze interfaces, kun je hier enkele van onze artikelen erover bekijken:

onderaanzicht

En het blijft gegarandeerd in productie tot minstens januari 2026! Wat betekent dat ondanks de tekorten vorig jaar als gevolg van de pandemie, Raspberry Pi is terug van weggeweest en de Pi 4 zal de komende drie jaar zeker een beschikbaar model zijn.

EDIT (29 september 2023): In de reacties op deze zegt Liz Upton dat ze niet stoppen met de Pi 4 voordat ten minste de jaren 2030.

Connectiviteit

De Raspberry Pi 4 biedt WiFi, Bluetooth en Gigabit Ethernet. En het is de moeite waard om ze stuk voor stuk door te nemen.

Ten eerste is de WiFi-chip van de Raspberry Pi 4 een Cypress CYW43455, dezelfde als die van de Pi 3B+. Het draait dual-band WiFi op zowel 2,4 als 5 GHz en ondersteunt meerdere WiFi-standaarden: IEEE 802.11 b/g/n/ac.

Wat Bluetooth betreft, draait de Raspberry Pi 4 zowel Bluetooth 5 als Bluetooth Low Energy.

En tot slot ondersteunt hij echt Gigabit Ethernet - rechtstreeks aangesloten op de SoC. Met "echt" bedoel ik dat de verbinding niet via USB loopt, zoals bij eerdere modellen. Je kunt de bandbreedte scheiden tussen Ethernet en USB. En ethernetpakketten hoeven niet te worden omgezet in USB-pakketten.

De Pi 4 heeft dus ongeveer drie keer zoveel Ethernet-bandbreedte als de 3B+, met een overdrachtssnelheid van 1 gigabit per seconde (1000 megabit per seconde).

Zoals ik hierboven al zei, kun je de PoE HAT ook gebruiken als voeding voor de Raspberry Pi 4.

Poorten

Naast de HDMI-poorten en de USB-C voedingspoort is er ook een AV-aansluiting, waarop je een koptelefoon of een luidspreker kunt aansluiten. Dit zijn de vier kleine poorten.

Er is ook een Display Serial Interface-poort en een Camera Serial Interface-poort, beide zijn lange horizontale poorten bovenop de Pi voor aansluiting op lintkabels.

Maar de Pi 4 heeft 5 grote poorten die hem die aparte vorm geven - de USB- en Ethernetpoorten.

Raspberry Pi-liefhebbers zullen snel opmerken dat het bedrijf voor de Raspberry Pi 4 heeft besloten om de USB- en Ethernetpoorten om te wisselen. Bij de vorige modellen zat de ethernetpoort aan de linkerkant en de USB-poorten aan de rechterkant.

Maar om alles op het nieuwe model te krijgen, moesten ze dingen een beetje verplaatsen.

De USB- en ethernetpoorten

Op deze foto zie je de twee USB 2.0-poorten in het zwart aan de linkerkant, de twee USB. 3.0-poorten in blauw in het midden en de ethernetpoort rechts.

Als je nieuwsgierig bent naar de verschillen, USB 2.0 heeft een bandbreedte van 480 megabit per seconde en gegevens stromen maar in één richting tegelijk. Met USB 3.0 is er echter een gegevensoverdrachtsnelheid van 5 gigabit per seconde en gegevens kunnen gelijktijdig in beide richtingen stromen.

Overklokken

De Raspberry Pi 4 is natuurlijk de krachtigste microprocessor in de Raspberry Pi-familie.

Maar als je er nog een schepje bovenop wilt doen meer krachtig is, zou je kunnen overwegen om hem te overklokken. Gelukkig hebben we een interactieve tool en een volledig artikel waarin wordt uitgelegd hoe je je Raspberry Pi 4 kunt overklokken, die je kunt bekijken hier.

Problemen

Als je problemen hebt met je Raspberry Pi, kan dat natuurlijk aan een aantal dingen liggen. Een van de meest voorkomende is oververhitting.

Bekijk onze artikelen over Raspberry Pi-problemen en hoe om te gaan met oververhitting:

Prijzen

Het Raspberry Pi-tekort van 2021 en 2022 is inmiddels legendarisch. Hoge marges, niet-goedgekeurde wederverkopers, totale chaos heerste over de Raspberry Pi-gemeenschap. Het was waanzin.

Gelukkig is het een legende, maar het is ook al verleden tijd.

Tegenwoordig zijn Raspberry Pis weer makkelijk verkrijgbaar.

En als zodanig zijn de prijzen grotendeels gestabiliseerd. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, hebben ze echter nog niet hun prijzen van voor de pandemie bereikt. Dit gedeelte kan in de toekomst worden bijgewerkt als de prijzen fluctueren.

Voorlopig kun je zien waar de prijzen zich bevinden met behulp van de RPi zoeker.

Waar kan ik er een krijgen?

Als je er een wilt kopen, raad ik je natuurlijk aan om bij ons zusterbedrijf te kijken, buyzero.dedie frambozen van elke soort op voorraad heeft.

Bovendien zijn we een erkende wederverkoper van Raspberry Pis, wat hun authenticiteit en kwaliteit garandeert.

Conclusie

De Raspberry Pi 4 is de ultieme microprocessor.

Als je op zoek bent naar thuisprojecten of probeert te bepalen wat je met een Raspberry Pi 4 kunt doen, bekijk dan "De 7 meest gebruikte toepassingen voor de Raspberry Pi in 2023" of onze Paragon Projecten serie, met nieuwe projecten die mensen (bijna dagelijks!) maken

Wat ga je doen met een Raspberry Pi 4?

9 Opmerkingen

  1. Sky op september 9, 2023 op 9:20 am

    Tolles Teil, leider läuft mein Monitor der über den Mico HDMI angeschlossen ist nicht!?

    • Adam op september 9, 2023 op 10:15 am

      Wat voor monitor heb je? Heb je de juiste adapter?

  2. Freddy op september 9, 2023 op 10:55 am

    Als je een Gehäuse gebruikt, kan het zijn dat de stekker van de Mini HDMI Kabels te kort is. Ik had dit voor een paar weken.

  3. Andrr op september 9, 2023 op 9:48 pm

    "Als u problemen hebt met uw Raspberry Pi, kan dit een van de vele problemen zijn. "

    Wie heeft dat gedacht....

    • Adam op september 12, 2023 op 11:23 am

      Ja, stimmt's.

  4. alexd op september 10, 2023 op 12:09 pm

    Как принять cvbs не через usb? К примеру, можно ли подрубить tvp5150?

  5. Borris op september 10, 2023 op 4:42 pm

    goedeavond ik heb een vraag weet iemand hoe ik vpn opnieuw moet installeren op mijn raspberry pi4 ik had alles geprobeerd maar het lukte me niet misschien doe ik onbewust iets fout?

Laat een reactie achter