Raspberry Pi 5 vs. Orange Pi 5 Plus vs. Rock 5 Model B

Raspberry Pi Orange Pi Rock Titelbild

Med tillkännagivandet av Raspberry Pi 5 kommer en ny generation med en ny uppsättning frågor - som, hur står sig Raspberry Pi 5 mot sina konkurrenter? I den här artikeln vill jag gå igenom Raspberry Pi 5 vs. Orange Pi 5 Plus vs. Rock 5 Model B.

Jag har en bekännelse. Min första Pi var faktiskt en Orange Pi som jag köpte i Moskva 2015. Jag ville sätta upp ett Pi-Hole på min hemmarouter. Vid den tidpunkten och på den platsen var det mycket billigare att skaffa en Orange Pi än en Raspberry Pi.

Ända sedan dess har jag plikttroget följt utvecklingen av både Orange Pis och Raspberry Pis.

Så nu när Raspberry Pi har släppt en ny generation, känner jag att det är dags att jämföra dessa två mot varandra. Det skulle dock inte göra rättvisa åt Rock 5 Model B, som hör hemma i samma kategori.

Så här, i den här artikeln, vill jag jämföra och kontrastera dessa tre SBC.

Specifikationer

Så låt oss först ta en titt på några av specifikationerna.

Raspberry Pi 5Orange Pi 5 PlusRock 5 Modell B
SoCBCM2712RK3588RK3588
CPU4x ARM Cortex-A764x ARM Cortex-A76
4x ARM Cortex-A55
4x ARM Cortex-A76
4x ARM Cortex-A55
GPUVideoCore VIIARM Mali-G610 MP4ARM Mali-G610 MP4
RAM4/8 GB LPDDR4X8/16/32GB LPDDR4X2/4/8/16/32GB LPDDR4X
Processnoder16 nm8 nm8 nm
Lagring1x PCIe 2.0
Micro SD-kort
eMMC
1x M.2 (E-nyckel)
1x M.2 (M-nyckel)
Micro SD-kort
eMMC
1x M.2 (E-nyckel)
1x M.2 (M-nyckel)
Micro SD-kort
Nätverk1Gb Ethernet
2,4 GHz och 5,0 GHz 802.11ac Wi-Fi
Bluetooth 5.0/BLE
2x 2,5Gb Ethernet-portar
(Ingen inbyggd WiFi eller Bluetooth)
2,5 Gb Ethernet
(Ingen inbyggd WiFi eller Bluetooth)
Video2x mikro HDMI (4Kp60)
2x MIPI DSI/CSI
2x HDMI (8Kp60)
1x HDMI-ingång (4Kp60)
1x MIPI DSI
1x MIPI CSI
2x HDMI (8Kp60)
1x micro HDMI-ingång (4Kp60)
1x MIPI DSI
1x MIPI CSI
Ljudinget ljuduttagljuduttag
inbyggd mikrofon
ljuduttag
USB2x USB 2.0
2x USB 3.0
2x USB 2.0
2x USB 3.0
1x USB 3.0 typ C
2x USB 2.0
2x USB 3.0
Effekt5V/5A (USB-C)5V/4A (USB-C)5V/5A (USB-C)
Storlek94x62 mm100x70mm100x70mm
Strömbrytare
RTC

Sammanfattning av specifikationerna

Det första att påpeka är att Raspberry Pi 5 skiljer sig från Orange Pi 5 Plus och Rock 5 Model B i SoC.

Medan Raspberry Pi 5:s Broadcom BCM2712 har en ARM Cortex-A76 med fyra kärnor och en VideoCore VII GPU, har Orange Pi och Rock RockChips RK3588, som har åtta kärnor och en ARM Mali-G610 MP4 GPU.

Dessa åtta kärnor är anmärkningsvärda på RK3588, eftersom fyra av dem också är ARM Cortex-A76, medan de andra fyra är ARM Cortex-A55.

En annan sak som snabbt sticker ut är skillnaderna i RAM-minnesstorlek. Vid lanseringen kommer Raspberry Pi 5 att ha 4GB- och 8GB-varianter (med 2GB på väg och potentiellt 1GB i framtiden). Jag har också sett diskussioner om en potentiell 16GB-variant, men inget officiellt.

Orange Pi 5 Plus går däremot uppåt med 8 GB som den lägsta varianten och sedan 16 GB och 32 GB högst upp. Från vad jag har sett har Rock 5 Model B det största utbudet med 2, 4, 8, 16 och 32 GB-alternativ.

När det gäller lagringsutrymme har alla tre SBC-enheterna plats för micro SD-kort.

Men Orange Pi 5 Plus och Rock 5 Model B har också M.2 M Key- och E Key-kortplatser. Dessa gör att du kan ansluta en WiFi-modul (eftersom inget av korten har inbyggd WiFi) och starta upp via en NVMe SSD. De har också eMMC-uttag.

Raspberry Pi 5 levereras inte med M.2-platser eller eMMC-uttag. Men med PCIe 2.0 lane-utgången är det nu möjligt att starta upp via NVMe SSD.

När det gäller nätverk har Raspberry Pi 5 inbyggd WiFi vid 2,4 GHz och 5,0 GHz 802.11ac tillsammans med Bluetooth 5.0 och Bluetooth Low Energy (BLE). Som jag nämnde ovan har Orange Pi 5 Plus och Rock 5 Model B M.2 E Key-kortplatser och de tillhandahåller båda moduler som kan få WiFi 6 och Bluetooth 5.2.

Allt du behöver göra är att installera modulerna själv.

När det gäller video finns det en stor skillnad mellan de tre.

Raspberry Pi 5 har två inbyggda micro HDMI-portar som kan leverera 4Kp60 samtidigt. Dessutom har den två MIPI-uttag som båda kan användas för kamera och skärm.

Orange Pi 5 Plus har två inbyggda full HDMI-portar som kan ge upp till 8Kp60 och en full HDMI-port för ingång som kan ge upp till 4Kp60. Dessutom har den ett MIPI-uttag för kamera och ett separat MIPI-uttag för skärm.

Rock 5 Model B har två inbyggda full HDMI-portar som kan ge upp till 8Kp60. Men den har sedan en micro HDMI-port för ingång som ger upp till 4Kp60. Precis som Orange Pi har den dock ett dedikerat MIPI-uttag för kameran och ett separat MIPI-uttag för skärmen.

Raspberry Pi tog beslutet att slopa ljuduttaget för den nya modellen. Orange Pi 5 Plus och Rock 5 Model B har båda ljuduttag.

Raspberry Pi 5 har dessutom två USB 2.0-portar och två USB 3.0-portar samt en USB-C-port för strömförsörjning. Orange Pi 5 Plus har däremot två USB 2.0-portar, två USB 3.0-portar och en USB-C-port för strömförsörjning, och en USB 3.0 Type-C-port. Rock 5 Model B har två USB 2.0-portar, två USB 3.0-portar och en USB-C-port för strömförsörjning som även kan fungera som en DisplayPort-utgång.

De har dock vissa gemensamma egenskaper. Även om de tre korten har något olika strömförsörjning är alla beroende av USB-C. De har alla strömknappar och RTC.

En anmärkningsvärd sak, innan vi går vidare till benchmarks, är dock formfaktorn.

Raspberry Pi 5 förblir inom standard Raspberry Pi flaggskeppsfamiljen med en storlek på ungefär 90 mm x 60 mm. Orange Pi 5 Plus och Rock 5 Model B är dock betydligt större. De är ungefär 100 mm x 70 mm (även kallat Pico ITX-formfaktorn).

Riktmärken

Först funderade jag på att sätta upp mina egna riktmärken för dessa tre kort. Men efter lite funderande bestämde jag mig för att Jeff Geerling tillhandahöll faktiskt alla viktiga riktmärken i sin senaste video om Raspberry Pi 5.

Så även om han använder Orange Pi 5 och inte Orange Pi 5 Plus, tror jag att det här är de riktmärken du kan förvänta dig från dessa tre olika SBC:er. Jeff inkluderar även Raspberry Pi 4, så att du kan se hur mycket mer kraftfulla Raspberry Pi 5 är.

Låt oss först ta en titt på HPL-riktmärket, som mäter beräkningskraften för flyttal för alla tre korten.

HPL (Topp 500) och HPL Efficiency Benchmark
Kredit: Jeff Geerling.

Dessa riktmärken mäter hur snabbt varje SBC kan lösa täta linjära ekvationer. Du kommer att märka att Orange Pi 5 och Rock 5 Model B slår Raspberry Pis med hästlängder. Orange Pi 5 och Rock 5 Model B har över 50 GigaFLOPS, eller 50 miljarder flyttalsoperationer per sekund.

Samtidigt ligger Raspberry Pi 5 på cirka 30 GigaFLOPS.

Effektiviteten hos Orange Pi 5 och Rock 5 Model B är dubbelt så hög som hos Raspberry Pi 5. Med effektivitet avses i detta sammanhang hur väl den presterar i HPL-riktmärket jämfört med dess teoretiska topprestanda.

Raspberry Pi 5 kommer in på 2,75 GigaFLOPS per Watt, medan Rock 5 Model B kommer in på 4,28 GigaFLOPS per Watt. Orange Pi 5 ligger på 4,64 GigaFLOPS per watt!

Jeff går sedan över till två benchmarks som jag verkligen uppskattar. Nämligen hur lång tid det tar för varje kort att koda MP3 och hur lång tid det tar att kompilera Linux-kärnan.

I det första fallet överträffar Raspberry Pi faktiskt Orange Pi 5 och Rock 5 Model B. Den konverterar WAV-filer till MP3-filer på under 12 sekunder. Orange Pi 5 och Rock 5 Model B, å andra sidan, tar båda lite mer än 12 sekunder.

mp3-kodning och bygga benchmarks för Linux-kärnan
Kredit: Jeff Geerling.

När det gäller kompileringen av Linux-kärnan, så lämnar Orange Pi 5 och Rock 5 Model B Raspberry Pi 5 bakom sig genom att klara av det på långt under 1500 sekunder. Raspberry Pi 5 kommer in på cirka 2000 sekunder.

Men det finns några fler riktmärken som är värda att notera.

När det gäller videokodning presterar Raspberry Pi 5 mycket bättre än Orange Pi 5 och Rock 5 Model B. Om man tittar på mediekodning för 4K-video ligger alla tre runt 3,75 bilder per sekund (med Raspberry Pi 4 som ligger runt 1,5 bilder per sekund).

Orange Pi 5 och Rock 5 Model B överträffar dock Raspberry Pi 5 när det gäller videokodning för 1080p-video. De ligger båda en bra bit över 20 bilder per sekund, medan Raspberry Pi 5 inte riktigt når upp till 18 bilder per sekund.

videokodning och PHP-benchmarks
Kredit: Jeff Geerling.

Men PHP-benchmarken på Raspberry Pi 5 slår faktiskt både Orange Pi 5 och Rock 5 Model B.

Ändå skulle jag säga att Orange Pi 5 och Rock 5 Model B ganska rejält överträffar Raspberry Pi 5 i de flesta av de viktiga benchmarks. Och med tanke på deras storlek och priser är detta naturligtvis inte så förvånande.

Som Jeff uttrycker det i sin video, "Pi 5 är inte SBC-prestandakungen, men den håller Pi kvar i racet den här generationen..."

Priser

En av de största skillnaderna mellan de tre SBC:erna är priset. Det är tydligt att Raspberry Pi har kompromissat bort en del prestanda för att hålla nere kostnaderna.

När man pratar om SBCs ger folk dig ofta den officiella prispunkten. De säger till exempel att en Raspberry Pi 5 för 8 GB kostar $80. Men sedan kommer du aldrig att hitta en Raspberry Pi 5 till det priset. Det beror på att detta är det officiella priset och inte inkluderar frakt, skatter eller valutafluktuationer.

Så jag tänkte att jag skulle dyka ner i priset på ett lite annorlunda sätt.

Jag vill titta på verklig priser.

Men det innebär också att man måste titta på hur dessa företag säljer sina produkter officiellt, för om man helt enkelt låter marknaden bestämma priset kan det bli både dyrt och opålitligt ganska snabbt.

Tänk på att jag befinner mig i Tyskland, så jag kommer att ange priserna i euro.

Först och främst, om du vill köpa en Orange Pi 5 Plus, leder företaget själv dig till Amazon eller AliExpress.

Priset som jag hittade på AliExpress för Orange Pi 5 Plus med 16 GB RAM-minne är 153,27 €.

Orange Pi 5 Plus Pris

Om du vill köpa en Rock 5 Model B är det lite annorlunda. Radxa, företaget bakom Rock 5 Model B, har vad de kallar "auktoriserade distributörer". Såvitt jag kan utläsa av deras hemsida är det fyra stycken: OKDO, Allnet, 3Logic och Ameridroid.

Återigen, jag är i Tyskland, så jag gick till Allnets webbplats för Tyskland och hittade det här:

Rock 5 Modell B pris

Rock 5 Model B med 16 GB kostar 301,63 euro.

Nu har vi ett problem - jag har inte kunnat hitta en Orange Pi 5 Plus eller en Rock 5 Model B med 8 GB till salu. Och det finns för närvarande ingen variant av Raspberry Pi 5 med mer än 8 GB, så att jämföra priser här är lite fel. Men det är värt att se vad som är tillgängligt och vad som inte är det.

Raspberry Pi har en liknande struktur som Radxa, men med en mycket bredare räckvidd. Raspberry Pi har vad de kallar "godkända återförsäljare" (och, fullständigt offentliggörande, vi är en godkänd återförsäljare av Raspberry Pis).

Du vet om du stöter på en godkänd återförsäljarwebbplats, eftersom de har en logotyp som ser ut så här:

Hur som helst, vi säljer Raspberry Pi 5 för 93,30 € hos vårt systerföretag - buyzero.de. Det är betydligt billigare än de andra två, men det är också en fråga om vad du letar efter.

Man kan säga att vi jämför hallon och apelsiner.

Skämt åsido, om du behöver mer än 8 GB RAM-minne är det för närvarande inte meningsfullt att välja Raspberry Pis. Men om du är ute efter ett billigare pris är Raspberry Pis uppenbarligen rätt väg att gå.

Raspberry Pi 5 (8 GB)Orange Pi 5 Plus (16 GB)Rock 5 Modell B (16 GB)
Pris93.30€ 153.27€301.63€

En sak som är värd att påpeka är också programvarornas kompatibilitet och gemenskapens bredd.

Självklart är Raspberry Pi-ekosystemet och -gemenskapen mycket starkare än Orange Pi- eller Rock-gemenskaperna. Men jag kan i princip lova dig att både Orange Pi-gemenskapen och Rock-gemenskapen kommer att växa under de kommande åren.

Allt detta är alltså saker att tänka på innan du köper en SBC.

Om du har något att tillägga, låt mig veta i kommentarerna!

Och glöm nu inte vår tävling - där vi ger bort ett komplett Raspberry Pi 5-kit till vinnaren!

Tävling och nyhetsbrev

Vi vet hur frustrerande det är att behöva vänta till den 23 oktober på en Raspberry Pi 5.

Därför ville vi göra det möjligt för dig att leka med en så snart som möjligt.

Därför har vi skapat en tävling: Vad är det galnaste du kan hitta på för Raspberry Pi 5?

Raspberr Pi 5-tävling

Förutsatt att din idé inte förstör den, kan du skicka oss din idé så genomför vi den på vår. Och vi kommer att skriva en artikel om det!

Vi tillkännager vinnaren här och på buyzero.de den 23 oktober.

Den vinnande idén (som bestäms av oss) kommer att vinna ett komplett Raspberry Pi 5-kit. Detta inkluderar ett 27 W USB-C Power Delivery (PD) nätaggregat, ett Raspberry Pi 5-fodral, ett SD-kort och en Raspberry Pi 5. Allt med fri frakt inom EU.

Andrapristagaren vinner en Raspberry Pi 5 med fri frakt inom EU.

Så se till att skicka in dina idéer. Du kan gå till följande länk för mer information: VINN EN GRATIS RASPBERRY PI 5!

Slutsats

Så när det gäller specifikationer och benchmarks har Orange Pi 5 Plus och Rock 5 Model B båda klart övertaget. Raspberry Pi har dock helt klart bytt prestanda mot kostnad.

Men är en Raspberry Pi 5 verkligen så mycket billigare än en Orange Pi 5 Plus efter frakt och moms?

Det beror säkert på var du bor och vilka erbjudanden du kan hitta. Vad tycker du?

Jag är verkligen ett fan av alla tre SBC, men de har alla sina respektive tider och platser. Hur som helst, är det något jag har glömt? Låt mig veta!

20 Kommentarer

 1. DMC den oktober 17, 2023 kl 6:53 e m

  Hej Adam,
  Jag vet inte hur du kunde få sådana priser, men wuick sökning ger okdo de webbplats med € 189 för 16G version av Rock 5B, 8G är € 153 för nu. Detta är också lager, ordinarie pris och okdo från tid till annan ger vissa rabatter, haloween rabatt förra året var 20% av och även radxa ursprungligen lanserade -$50 på förbeställningar.
  Absolut bästa alternativet hittills är friendlyelec med nano-pc t6. Det är ungefär som Rock 5B och opi 5+, men med inkluderad plats för LTE (för en usb3-port) och alternativ med lödd eMMC som bara är några dollar mer. På $179 får du 16G RAM, 256GB eMMC och bra cnc passivt coolt fodral.
  För att sammanfatta detta... radxa produkter är bara dyra, men också rabatterade från tid till annan. FriendlyElec har alltid bäst värde medan orange pi har billigaste basspecifikationsprodukten.
  För rättvis jämförelse kan du överväga att lägga till fodral, kylning, nätadapter och något lagringsalternativ. Som för nu för Pi5 behöver du också speciell pd-laddare samt kabel som kan göra 5V 5A. I framtiden även pcie till m.2 adapter som inte behövs någon annanstans. Förr eller senare kommer du att se att deras prismodell tar ut mer för tillbehör när andra bara följer standarder som inte kräver att man köper något annat vid lanseringen.
  Jag är säker på att pi5 kommer att förändra flera saker på marknaden och rockchip och amlogic bör göra sina svar för det. För närvarande är pi5 mer som RK3588s-kort i vissa aspekter bättre och på vissa inte.

 2. Joe Brampton den oktober 18, 2023 kl 12:15 f m

  orange Pi hela dagen. Pi 5 suger. 1gbE är patetiskt. Helt förkastligt beslut.

  • RobWilki den mars 31, 2024 kl 11:51 f m

   Ledsen, men jag håller inte med. Jag tyckte att online-supporten för OPi var sorgligt bristfällig, Ubuntu hade särskilt dåligt stöd, och människorna var ovänliga och ohjälpsamma. EX: Jag säger att jag har problem med Ubuntu, och allt jag får höra är att jag inte borde använda Ubuntu, jag borde använda [fyll i det tomma]; INTE HJÄLPANDE! En person föreslog en kod att prova, och om jag hade provat den skulle jag ha raderat min hårddisk. Extremt INTE HJÄLPANDE!

   Med andra ord handlar det inte bara om SBC, utan om SBC:s ägare.

 3. Sean den oktober 18, 2023 kl 12:39 f m

  Jag tycker att dessa priser förvånansvärt höga för vad du får. Jag föredrar mycket att gå för en Odroid H3 + eller N2 +. Jag fattar att H3 formfaktorn är lite större men du får 2 SATA-portar, massor av cpu clout och en mycket effektiv strömförbrukning

 4. Murray den oktober 18, 2023 kl 3:48 f m

  Hej Adam,
  Tack för denna fantastiska jämförelse.

  Jag lägger bara till tre punkter:
  - de två rockchip-baserade SBC-enheterna erbjuder en mycket snabbare NVMe-anslutning (PCIe 3.0 x4-banor jämfört med PCIe 2.0 x1 - och experimentell PCIe 3.0 x1 - i raspi 5b)
  - Trådbunden hastighet är 2,5 vs 1 Gbps (det finns en referens i huvudtabellen men inte i artikeln)
  - Radxa och Raspi har ett teoretiskt PoE-stöd (har inte hittat något kort än) medan Orange pi inte har det. PoE-nivån är ännu inte fastställd, men det verkar som om Raspberry har stöd för 13W 802.3af PoE och 25W 802.3at PoE+

 5. Alex V den oktober 18, 2023 kl 4:00 f m

  Jag tycker inte att det är rättvist att jämföra priserna på Orange Pi plus vs RPi. Jag tror att det skulle vara mycket mer rättvist att jämföra Orange Pi vs RPi. I så fall blåser Orange Pi RPi ur vattnet samtidigt som den är tillgänglig på Amazon Prime med mycket snabb frakt.

 6. Moshe den oktober 20, 2023 kl 12:37 e m

  Hej, tror du att Orange eller Rock för en Plex-server kommer att kunna hantera streaming och transkodning bättre än en NAS-enhet med en Celeron-processor?

  • Andreas den november 8, 2023 kl 6:09 e m

   Nope. Hw-acceleration stöds inte för rockchip (ännu). Kodning är bara ett alternativ.

   • Deiiji den november 26, 2023 kl 3:02 e m

    Inte sant, med ubuntu-baserade distros stöds, jag har en plex som körs med 2x 4tb extern ssd och 2tb intern + 256 Gb på nvme för filer som jag behöver när saken startar, allt fungerar bra.

 7. Antonio den oktober 23, 2023 kl 2:59 e m

  Orange Pi 5 plus har också en mikroplats för SD-kort.

  • Adam den oktober 24, 2023 kl 9:50 f m

   Ja, bra fångat - tack!

 8. HighMark den oktober 31, 2023 kl 1:57 e m

  Jag är så förvånad att ingen har värderat den trådlösa anslutningen av RPi5. Både 802.11ac WiFi och BT5 är så nödvändiga för en SBC.

  • stealthwang den november 7, 2023 kl 11:40 e m

   båda kan mycket enkelt läggas till via usb eller mini-pcie om så önskas

  • Deiiji den november 26, 2023 kl 3:05 e m

   På Orpi5+ har du ett dedikerat wifi 6 bt 5.4 M2-kort för mindre än 15 USD inklusive frakt, det har också IR-sensor för en fjärrkontroll och har HDMI-in-port!

 9. Hyper den december 10, 2023 kl 1:38 f m

  Jag kommer aldrig någonsin att köpa en Raspberry Pi igen.
  Deras prestationer är bara så otroligt dåliga.

 10. Panca den december 26, 2023 kl 2:12 e m

  Det som helt saknas i denna jämförelse är mjukvarustöd och kvalitet. Rk3588-korten är mycket snabba, det är sant, men programvarukvaliteten är mycket låg. Du har valet mellan hastigt monterade hackiga och föråldrade Android eller Linux, och tredjepartsleverantörer som har svårt att tillhandahålla rent stöd. I den domänen och när det gäller stöd från samhället blåser Raspberry konkurrenterna ut genom fönstret.

  • Adam den december 27, 2023 kl 8:34 f m

   Bra poäng, Panca - jag håller med 100%.

  • Dr K den januari 11, 2024 kl 7:05 e m

   Vad?!?!

   Vad i hela världen (eller någon annanstans) pratar du om?

   Det är helt enkelt inte så det fungerar.

   Varifrån får du detta nonsens?

   Det är samma programvara, och jag tvivlar starkt på att "hastigt sammansatt, hackig och föråldrad..." är ens i närheten av sant.
   Har du några som helst bevis för dina grundlösa påståenden? Har du inga? Inga? Inte ens ett enda exempel som du kan ge? Jag trodde inte det.

  • Sudodro Ptables den mars 3, 2024 kl 7:57 f m

   Helt sant. Jag har laddat ner flera hundra gigabyte av deras rk**-utvecklarkit. Jag blev förvånad över hur snabbt det kom ut. Tja, allt fungerar väl? Kanske är bidragsgivarna för få.

 11. Dr Kevin den januari 11, 2024 kl 7:02 e m

  Tack för att du lägger upp riktmärkena igen. Jag har sett Orange Pi 5 listad som RK3588S och plus som RK3588. Dessa är olika versioner av processorn med olika prestanda. Om de har olika processorer kan det vara användbart att göra en extra uppsättning riktmärken.

  Jag skulle också föreslå jämförelse med en Intel N100 (RK3588 sparkar röv på Passmark, och blåser de flesta i3 och vissa Celeron och andra lägre Intel-processorer ur vattnet).

  Men du måste lägga till det (och det är ungefär $20 i USA via Amazon) till kostnaden för byggnaden. Om det fanns prisvärd WiFi 6/BT/5G som skulle fungera (och att hitta HCL för Orange Pi 5 för kringutrustning är inte lätt, och deras kundtjänst svarar inte alltid på frågor om saker som vilka andra företags kameramoduler som fungerar), skulle det vara ett ännu bättre sätt att gå (jag kan få obegränsat 5G-internet för cirka $50 / mo).

  När det gäller riktmärken kanske du vill prova Steam och se om du kan köra en Windows-titel med Steams WINE. Även om jag inte tror att Playstation5 kommer att vara orolig, om du kan köra Steam-spel och andra med rimlig prestanda (>30FPS, helst 60-100; Jag vet inte om det mänskliga ögat kan se mycket över 60, vilket är precis vid kanten av hur snabbt näthinnan kan uppdatera).

  Slutligen, en annan fråga är val av operativsystem. Med RPi fanns det ett växande antal Linux-distributioner (och jag tror även Windows, om du gör den typen av saker) för RPi, jag tror inte att ladda openSUSE w / LXQt (min nuvarande föredragna RPi desktop OS) på Orange Pi kommer att bli mycket roligt.

  Orange PI verkar ha en Arch-baserad distro som har inbyggt stöd för Android (och om WINE fungerar, då Windows också.) Detta skulle ge dig tillgång till ett brett utbud av titlar, varav vissa faktiskt kan ha en användbar UI på ett skrivbord (t.ex. programvara som är utformad för att fungera med Samsungs skrivbordsläge). Jag är inte 100% säker på varför vanliga Linuxdistroer inte tillhandahåller Android-appalternativ (du kan göra det själv) eftersom det skulle vara en ganska stor ökning av antalet programtitlar (även om jag måste erkänna att jag ännu inte har testat alla program som finns tillgängliga för mig i bara openSUSE-förvaret - över 400K tror jag, så det kommer att ta lite tid). Att kunna dra från Debian (enda distro med fler paket än openSUSE) var alltid ett plus med RPi, eftersom många paket var portade. OpenSUSE, som har ett multi-target byggsystem (som andra distros använder), låter en repository manager bara välja vilka plattformar att bygga för, inklusive Arm64 (eller Arm8, RISC, PowerPC, IBM Z-serien, etc.) så det fanns många RPi-alternativ (plus, det är min dag till dag skrivbord OS)

Lämna en kommentar