Paragon-projektet: Handhållen Linux-terminal

Linux handhållen terminal Titelbild

I vår serie Paragon Projects lyfter vi fram de coolaste projekten som vi hittar. Denna Linux Handheld Terminal passar dock in i en mycket speciell genre.

Det är ett verktyg som kan hjälpa dig att utveckla ännu mer fantastiska projekt.

Den sammanställdes av Balazs, som sedan publicerade detaljerna på Hackaday och gjorde det hela supertillgängligt.

Linux handhållen terminal
Kredit: Balazs.

Med två mikro-USB-portar och 16 GPIO-stift är möjligheterna obegränsade. Men Balazs har i första hand konfigurerat den som en Linux-handdator eller så fungerar den som en UART-terminal.

Det här är ett projekt som är perfekt för Linux-entusiaster, personer som är intresserade av hårdvara och hackare!

Hårdvara

Först måste du få tag på en NanoPi NEO Air, ett Adafruit RA8875-kort och en Raspberry Pi Pico. Det här är de tre huvudkorten som driver terminalen.

Balasz designade ett skräddarsytt kretskort för projektet, men var vänlig nog att inkludera filen på Hackaday-sidan. Så om du planerar att bygga ditt eget kan du bara ladda ner filen och skicka den till en kretskortstillverkare!

Som du kan se finns det några andra viktiga delar som du behöver. Skärmen är en 800×480 TFT-skärm från Adafruit. Och tangentbordet är till största delen 3D-utskrivet. Balasz har också inkluderat filerna för 3D-skrivaren på projektsidan.

Linux handhållen terminal - intern vy
Kredit: Balazs.

Med det laddningsbara 10000mAh-batteriet som körs på 3,7V räcker det i ungefär 15 timmar. Och Balazs har ställt in det så att du kan ladda det via mikro-USB.

Denna terminal skriker dock efter lite anpassning, så om du slutar sätta ihop en, vänligen skicka bilder till oss så kommer vi att vara noga med att dela dem här!

Programvara

Balazs har inte bara delat med sig av alla KiCad- och Gerber-filer för att få fram hårdvaran, utan även firmware och källkod för Pico.

Dessutom innehåller projektet mycket detaljerade instruktioner om hur man får Linux Handheld Terminal att köra Debian eller Ubuntu.

Linux handhållen terminal H-Top
Kredit: Balazs.

För att kunna göra det måste du kompilera OpenOCD och få VSCode att fungera. Som tur är har Balasz inkluderat exakt koden du behöver:

#Install libhidapi
apt install libhidapi-dev

#Add support for cmsis-dap before you compile OpenOCD
./configure --enable-cmsis-dap

#Use example of OpenOCD
sudo openocd -f interface/cmsis-dap.cfg -c "adapter speed 5000" -f target/rp2040.cfg -c "program blink.elf verify reset exit"

#Get VSCode running
usermod -aG plugdev user
add openocd udev rules (just google it)

När du väl har fått igång din terminal är du redo för allt från grundläggande textredigering och programmering till nätverk och säkerhet.

Slutsats

Så ett stort tack till Balazs för att du har skapat och delat med dig av detta riktigt coola projekt.

Gå över till Hackaday för mer information.

Vi har presenterat ett par liknande projekt som ger dig en terminal:

Och om du är nyfiken på andra projekt för din Raspberry Pi, se till att kolla in mer Paragon Projects här.

Vad skulle du göra med den här handterminalen? Jag skulle vilja se om jag kunde installera Kali Linux på den och göra lite PenTesting!

Lämna en kommentar