4 Fakta om Raspberry Pi 5 Case

Raspberry Pi 5 Case Titelbild

Den nya Raspberry Pi 5 fall är supercoolt. Både bildligt och bokstavligt talat.

Som jag har berättat tidigare är jag lite av en fodralnörd när det gäller enkortsdatorer. Även om jag har använt många officiella Raspberry Pi-fodral är mina favoritfodral faktiskt Argon ONE-fallet och FLIRC-fallet för Raspberry Pi 4.

Och jag är spänd på att se vad tredjepartsföretag kommer att hitta på. Om Argon ONE-fodralet verkligen förbättrade funktionaliteten hos Raspberry Pi 4, så längtar jag efter att se vad de kommer att åstadkomma med Raspberry Pi 5.

Men den här gången verkar det som om Raspberry Pi verkligen har gjort mer än så med sitt nya fodral.

För ungefär en vecka sedansläppte Raspberry Pi Ltd. en video - en diskussion mellan Eben Upton, John Cowan-Hughes och Gordon Hollingworth. I diskussionen går de igenom de detaljer och överväganden som låg till grund för designen.

Så jag tänkte att det skulle vara värt att dyka ner i några av deras punkter. Vad jag vill göra här är att uppmärksamma dig på 4 av de viktigaste slutsatserna från diskussionen.

Naturligtvis är samtalet värt att se i sin helhet, och du kan kolla in videon här:

Jag har visserligen inte fått tag på ett officiellt fodral än, men det verkar som om Raspberry Pi Ltd. verkligen har lyssnat på communityn i det här fallet.

Så här är 4 fakta om Raspberry Pi 5-fodralet!

#1: Du kommer att kunna montera HAT-enheter ovanför fläkten. Och PoE+ HAT passar inuti.

En av de mest framträdande funktionerna i det nya chassit är möjligheten att montera HATs (Hardware Attached on Top) ovanför fläkten.

Om du inte är en HAT-nörd är HATs i huvudsak tillägg som utökar kapaciteten hos Raspberry Pi-kort. Och möjligheten att montera HATs ovanför fläkten på höljet skiljer det från sina föregångare.

Jämfört med tidigare modeller kommer du faktiskt att kunna hålla din Pi 5 inkapslad när du kör en HAT.

Detta innebär att HATs inte kommer att stå i vägen för kylningslösningar för Pi.

Men även om vissa eller de flesta HATs kommer att monteras på toppen, finns det ett tydligt undantag från regeln: nämligen PoE+ HAT. PoE+ HAT för Raspberry Pi 5 får faktiskt plats i fodralet.

Tidigare PoE+ HATs hade en inbyggd fläkt. Här är till exempel vad PoE+ Hatten såg ut som för Raspberry Pi 3B+ och för Raspberry Pi 4:

PoE+ HAT för Raspberry Pi 3B+ och Raspberry Pi 4

Med den nya PoE+ HAT finns det ingen inbyggd fläkt. Istället har den en mycket mer kompakt L-form. Så du kommer att kunna få plats med den i den officiella väskan tillsammans med fläkten.

Och utöver detta kommer du att kunna passa RTC-batteriet även på insidan!

#2: De är stapelbara!

Om du har vant dig vid de tidigare fodralen är förmodligen en av de första sakerna du märkte om Raspberry Pi 5-fodralet ventilationsöppningarna i bottenstycket.

Raspberry Pi 5 fodral

Detta är inte bara mycket bättre för ventilationen än tidigare varianter. Det är också viktigt för en av mina nya favoritfunktioner: de är stapelbara!

Allt du behöver göra är att ta bort den övre delen så att de ligger i linje med varandra.

Det nya fodralets stapelbarhet är utmärkt om du planerar att bygga Pi-kluster, till exempel. Du behöver inte skaffa en specifik klusterfall.

Istället kan du stapla ett antal officiella fall på varandra.

#3: Active Cooler passar också inuti.

Active Cooler fungerar som ett alternativ till fläkten. Den använder sig inte bara av aktiv kylning, eftersom den är beroende av en kylfläns för passiv kylning också.

Aktiv kylare

En fråga som verkar dyka upp gång på gång är huruvida man kan få plats med en Active Cooler inuti chassit. Om du vill ha Active Cooler istället för fläkten, så har jag goda nyheter. Du kan faktiskt få plats med den inuti chassit.

Här är en bild från Jeff Geerlings blogg:

Kredit: Jeff Geerling.

Både fläkten och Active Cooler garanterar dock att din Pi inte stryps.

#4: Fläktarna ska hålla för 50 000 timmars användning.

Som John Cowan-Hughes säger i intervjun är det "år och år". Faktum är att 50 000 timmar motsvarar ungefär 5,7 år.

Och, som Eben Upton betonar, det är 50 000 timmar användning. Så om du inte använder fläkten 100% av tiden, bör du kunna förvänta dig att den håller längre än fem eller sex år!

Det finns ännu inga uppgifter om hur länge Active Cooler kommer att hålla.

Tävling och nyhetsbrev

Vi vet hur frustrerande det är att behöva vänta till den 23 oktober på en Raspberry Pi 5.

Därför ville vi göra det möjligt för dig att leka med en så snart som möjligt.

Därför har vi skapat en tävling: Vad är det galnaste du kan hitta på för Raspberry Pi 5?

Raspberr Pi 5-tävling

Förutsatt att din idé inte förstör den kan du skicka din idé till oss så genomför vi den på vår. Och vi kommer att skriva en artikel om det!

Vi tillkännager vinnaren här och på buyzero.de den 23 oktober.

Den vinnande idén (som bestäms av oss) kommer att vinna ett komplett Raspberry Pi 5-kit. Detta inkluderar en 27W USB-C Power Delivery (PD) strömförsörjning, en officiellt fall (naturligtvis!), ett SD-kort och en Raspberry Pi 5. Allt med fri frakt inom EU & Schweiz.

Andrapristagaren vinner en Raspberry Pi 5 med fri frakt inom EU och Schweiz.

Så se till att skicka in dina idéer. Du kan gå till följande länk för mer information: VINN EN GRATIS RASPBERRY PI 5!

Slutsats

Det är de 4 viktigaste sakerna att ta med sig från det nya chassit. Du har HAT-kompatibilitet, staplingsbarhet, anpassade kylningsalternativ, Active Cooler-integrering och förlängd livslängd för fläktarna.

För närvarande släpper de bara fodral som är röda och vita, men förhoppningsvis kommer de också att ha eleganta svarta och grå fodral i framtiden.

Vill du veta mer om de nya tillbehören? Kolla in vår video här:

Läs några av våra andra artiklar:

Planerar du att skaffa en? Tycker du att de är nödvändiga?

Hur förvarar du dina Raspberry Pis?

Låt oss veta i kommentarerna!

1 Kommentar

  1. Mike den november 23, 2023 kl 10:13 e m

    ob der pi5 auch in das Gehäuse Argon One v.2 passt. hat dass schon jemand gemacht und hat ein Bild davon. Tack så mycket

Lämna en kommentar