Paragon-projektet: Pico-klocka

pico klocka titelbild

Vill du bygga en klocka till ditt skrivbord? Det här är en supersnygg klocka gjord med en Raspberry Pi Pico. Den kan också fungera som en snygg väckarklocka på nattduksbordet.

Publicerad på Reddit av EnviousMedia och på GitHub här har de kallat det Env-OpenClock.

De har lyckats sätta ihop den med hjälp av billig hårdvara. Det bästa är att den här klockan är otroligt enkel att sätta ihop!

Hårdvara

De grundläggande komponenterna är Raspberry Pi Pico och åtta LED-punktmatrisbrädor. Men de har också lagt till en Modul för realtidsklocka DS3231som är en mycket användbar I2C realtidsklocka. Den kan hålla tiden mycket exakt.

Dessutom har de monterat fyra knappar för att ställa in tid och larm samt en strömbrytare för att ställa om klockan till sommartid.

Slutligen finns det en liten summer, som du kan se på bilden ovan, som fungerar som larm. Du kanske vill experimentera med summern, för som de skriver på Reddit, "summern där är absurt högljudd".

Med den nuvarande byggnaden har de klockan inkopplad, men du kan naturligtvis ansluta den till ett batteri med hjälp av en Lipo Shim för Pico.

Och även om de uppenbarligen har gjort det med ett skräddarsytt kretskort kan du definitivt göra det utan!

Programvara

På deras GitHubhar de varit vänliga nog att dela med sig av firmware, som till största delen är skriven i C och C++, för klockan.

Så allt du behöver göra är att ansluta alla komponenter och sedan flasha den inbyggda programvaran till Pico. Kan det här bli enklare?

På Reddit-sidan kommenterade någon att klockan ser ut som om den kommer från Matrix-filmerna. Med dessa gröna LED-punktmatrisbrädor har den definitivt Matrix-vibbar.

Naturligtvis kan du köpa dessa LED-punktmatrisbrädor i alla möjliga färger och ändra klockans estetik efter dina önskemål!

Slutsats

Så där har du den, Pico-klockan!

Om du är intresserad av att kolla in några andra projekt som visar tiden har vi något för dig:

Du kan också se fler Paragon-projekt av alla sorter i denna serie genom att klicka på här.

Med ett så okomplicerat projekt är jag alltid frestad att piffa till det genom att lägga till alla möjliga extrafunktioner. Du vet, jag gillar att göra saker mer komplicerade än de behöver vara.

Hur skulle du utsmycka din Pico-klocka?

Lämna en kommentar