Raspberry Pi-ventilatorpennen (een gemakkelijke koeloplossing)

raspberry pin fan pinnen

Als je een Raspberry Pi 4 of Raspberry Pi Zero 2 hebt, heb je misschien actieve koeling nodig om te voorkomen dat je systeem oververhit raakt en er is misschien geen betere manier om dat te doen dan met Raspberry Pi ventilatorpennen.

Je weet wanneer je systeem oververhit raakt wanneer je throttled. Afhankelijk van het model dat je hebt, variëren de throttle-temperatuur triggers, maar over het algemeen, als je 60 C en hoger raakt, moet je je ervan bewust zijn dat je mogelijk een throttling drempel raakt.

Bij 80 C zit je zeker in het gashendelgebied.

Het is gemakkelijk om Controleer uw temperaturen met het Terminal-commando, een taakbalkwidget of PiCockpit.

Welke Raspberry Pis hebben een ventilator nodig?

Mijn ervaring is dat de Raspberry Pi 4 er een nodig heeft. Kleine koellichamen voldoen gewoon niet. Als je echter geïnteresseerd bent in het koelen van je Raspberry Pi 4, dan is de beste optie waarschijnlijk de FLIRC-zaak, die we hier in een bericht hebben behandeld. De FLIRC-kast is eigenlijk effectiever (en stiller!) dan veel ventilatoren!

Als je iets intensiefs draait (zoals YouTube op Chromium), kun je de temperatuur te hoog laten oplopen.

De Raspberry Pi Zero 2 is OK met passieve koeling, tenzij je de officiële behuizing gebruikt, die warmte lijkt vast te houden.

Maar ja, als je de officiële behuizing gebruikt, kun je nergens een ventilator kwijt.

Ventilatorpennen op de Raspberry Pi

raspberry pi ventilator pinnen

Eerst moet je weten of je ventilator een 5V ventilator is of een 3,3V ventilator.

Je kunt dat bepalen door de sticker op de ventilator te bekijken.

Dit is belangrijk omdat je de draden in verschillende GPIO-pinnen op de Raspberry Pi steekt, afhankelijk van het voltage.

Naar alle waarschijnlijkheid heb je een 5V ventilator. In dat geval wil je de pluspool (meestal rood van kleur) aansluiten op een 5V-pin.

Laten we vaststellen wat de "bovenkant" van de Raspberry Pi is. In zowel de gewone Pi als de Raspberry Pi Zeros wordt de SD-kaart gedefinieerd als de "bovenkant" van de Raspberry Pi.

De eerste twee pinnen in de rechterkolom zijn dus 5V-pinnen, perfect om je 5V ventilator van stroom te voorzien. Als het een 3,3V ventilator is, dan gebruik je de eerste pin in de linkerkolom.

Sluit de negatieve pool (meestal een zwart snoer) aan op de massapin, de derde pin van boven in de rechterkolom.

Wanneer je je Raspberry Pi van stroom voorziet door de USB-C kabel in te steken, wordt de ventilator automatisch ingeschakeld.

raspberry pi 4 met ventilatorpennen

Pinout referentie

Als je de hierboven gesuggereerde ventilatorpennen niet wilt gebruiken, kun je altijd kijken of er andere GPIO-pinnen zijn die beter passen bij jouw behoeften.

Hier is een referentie.

Raspberry Pi Pinout
Raspberry Pi Pinout

Zoals je kunt zien, zijn er maar twee 5V-pinnen en die zitten bij elkaar gegroepeerd. Er zijn echter grondpennen en 3,3V voeding verspreid over de GPIO-header.

De ventilator monteren

Als je een Raspberry Pi zonder behuizing hebt, kun je de ventilator niet op zijn plaats houden.

Als je de officiële behuizing hebt, kun je het opzetstuk voor de ventilator kopen. Koop het hier.

Officiële Raspberry Pi 4 behuizing met ventilatorbevestiging

Als je op zoek bent naar een behuizing, zijn er ook andere die een ingebouwde ventilatorhouder hebben, zoals de Modulaire Raspberry Pi 4 behuizing van The Pi Hut, die je hier kunt kopen.

Modulaire Raspberry Pi 4 behuizing van The Pi Hut heeft een ventilatorhouder

Hoor je een hoge toon?

Helaas hebben kleine ventilatoren de neiging om een hoge toon te produceren. Daar houd je misschien niet van.

Gelukkig zorgen recente updates er ook voor dat de Raspberry Pi 4 zonder ventilator kan werken, al is het maar net. Daarom gebruik ik altijd een FLIRC-geval of een ventilator installeren op mijn Raspberry Pi 4.

Dat gezegd hebbende, gebruikte ik kleine koellichamen. Er zijn massale koellichamen die voor jou zouden kunnen werken, zoals het Raspberry Pi 4 koellichaam van Pimoroni.

Pimoroni's Raspberry Pi 4 koellichaam is misschien de juiste keuze als je niet houdt van het hoge geluid van een kleine ventilator.

Waarom niet allebei?

Als je een twee-in-één combo wilt, wat dacht je dan van een geïntegreerd systeem met twee ventilatoren en een enorm koellichaam, zoals deze van Adafruit?

Bekijk het hier.

Aluminium metalen koellichaam Raspberry Pi 4 behuizing met dubbele ventilatoren door Adafruit

10 Opmerkingen

  1. Jos Kaats op maart 10, 2023 op 9:39 am

    Kwam even langs om de pinnummers van de fans op te zoeken. Goed artikel. Wat betreft ventilatorloze koeling: Ik gebruik een coolermaster case voor mijn Pi 4. Het werkt prima. Het werkt prima, geen problemen met oververhitting, tenzij bij intensief gebruik in tropische omstandigheden.
    Maar nu heb ik een 3D-printer, dus ik print mijn frambozenkastjes, die een stuk goedkoper zijn, maar waarvoor ik wel een ventilator nodig heb. Proost, Jos

  2. Vent op augustus 3, 2023 op 4:27 pm

    als je het te gek wilt doen, kun je een pwm-ventilator gebruiken zodat hij pas aanslaat bij 60c

  3. [...] alle, hoewel ventilatorpennen een gemakkelijke koeloplossing zijn - ze zijn nog steeds lawaaierig en vaak [...]

  4. [...] Raspberry Pi ventilatorpennen [...]

  5. [...] Raspberry Pi-ventilatorpennen (een gemakkelijke koeloplossing) [...]

  6. [...] Raspberry Pi-ventilatorpennen (een eenvoudige koeloplossing) [...]

  7. [Dit belooft veel goeds voor andere vormen van actieve koeling. [...]

  8. raspberry_pi_fann op oktober 1, 2023 op 10:06 am

    Kun je een programma schrijven om deze ventilator te besturen? Of kun je het aansluiten op de ingebouwde ventilatorregelaar?
    Ik denk eraan om de ventilator in te schakelen bij 60C en uit te schakelen onder 50C. Ik wil het niet aansluiten op een GPIO-pin omdat mijn ventilator 5V is.

  9. SUSHIL KUMAR op november 22, 2023 op 1:34 am

    mijn pi4 ventilator maakt ook enorm veel lawaai

Laat een reactie achter