Paragon Project: Een onofficiële Raspberry Pi 500

Onofficiële Raspberry Pi 500 titelafbeelding

Hier zijn we dan, bijna twee maanden na de aankondiging van de Raspberry Pi 5 en geen woord over een Raspberry Pi 500. Hoe kan dit? Laat het maar aan Christopher Barnatt over om de dag te redden met deze onofficiële Raspberry Pi 500!

Toen Raspberry Pi de Pi 5 aankondigde, waren er twee grote vragen - hoe zit het met een Compute Module 5 en hoe zit het met een Raspberry Pi 500? Twee weken geleden hebben we een onofficiële Compute Module 5 gemaakt door Arturo182.

En vandaag deel ik met veel plezier de onofficiële Raspberry Pi 500 van Christopher Barnatt.

Als je Christopher nog niet kent, moet je naar YouTube gaan en je abonneren op de Uitleg over computers kanaal onmiddellijk. Christopher bespreekt nieuwe hardware, verduidelijkt echt ingewikkelde technologie en deelt een aantal uitstekende projecten. En dit is er een van!

Het is de perfecte Raspberry Pi desktop - alle kracht van een Raspberry Pi 5 in de vormfactor van een toetsenbord.

Zoals je aan de afbeelding kunt zien, lijkt de vormfactor in veel opzichten meer op een Amiga 500 dan op een Raspberry Pi 400.

Maar ik zou zeggen dat dat juist de charme is van Christophers project!

Hardware

De onderdelen voor dit project zijn vrij eenvoudig - een Raspberry Pi 5 (met een Actieve koeler), een toetsenbord en een SSD.

Christopher gebruikt eigenlijk een M.2 SATA SSD samen met een M.2-naar-USB-adapter om het passend te maken.

Maar een SSD is zoveel sneller en betrouwbaarder dan een micro SD-kaart, ik zou zeggen: doe wat nodig is om het te laten werken!

Naast deze primaire drie componenten gebruikt Christopher een handvol extenders voor de poorten: USB-extenders, een Ethernet-poortverlenger en (het beste van alles) een micro HDMI naar normale HDMI-extender!

Om de Pi 500 in elkaar te zetten, moet Christopher het toetsenbord uit elkaar halen en het vervolgens in een op maat gemaakte behuizing van ABS-plastic plaatsen.

Daarna is het gewoon een kwestie van alles op zijn plaats passen.

Software

Wat software betreft, valt er niet veel te zeggen, aangezien Christopher de standaard Raspberry Pi Boekworm OS op de Pi 5.

Dus je krijgt alle mogelijkheden van Bookworm OS: Wayland als de weergaveserver, Wayfire als de compositor, Pipewire voor audio, Firefox als standaard (naast Chromium) en een veel uitgebreidere suite met netwerkbesturingselementen.

Sommige mensen hebben geklaagd over kleine bugs hier en daar, maar persoonlijk ben ik een grote fan van Bookworm. Ik ben geen typische Debian gebruiker, maar ik heb Pi 5 als desktop gebruikt.

Maar nu ik Christopher's Pi 500 heb gezien, denk ik dat mijn Pi 5 opstelling een upgrade nodig heeft!

Tijd om ABS plastic te kopen!

Conclusie

Eén ding waar ik nieuwsgierig naar was, is de temperatuurMaar zoals Christopher in de video laat zien, zorgt deze build ervoor dat de Pi 5 niet aanslaat.

Wat wil je nog meer?

Dus nu, binnen slechts een paar weken, hebben we een Raspberry Pi 5, een Compute Module 5 en een Raspberry Pi 500. En ook al zijn de laatste twee nog niet officieel - ze zijn echt geweldig!

Nogmaals, als je de Uitleg over computers YouTube-kanaal, dan moet je daar naartoe. Hier is de video van Christopher die de details van de Raspberry Pi 500 uitlegt:

Als je een fan bent van de Raspberry Pi 400, bekijk dan ons artikel:

En als je meer Paragon-projecten wilt zien die we in deze serie hebben laten zien, kun je natuurlijk gewoon op deze knop klikken:

Ik hou van dit coole retrogevoel. Het zou leuk zijn om het in verschillende kleuren en tinten te schilderen. Stel je een Raspberry Pi 500 voor met een Art Deco patroon.

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Christopher heeft deze onofficiële Raspberry Pi 500 eruit laten zien als een Amiga 500 - welke computer zou jij emuleren?

Laat een reactie achter