Paragon Project: Het laatste horloge dat je ooit nodig zult hebben

Een Smartwatchbatterij die 10 jaar meegaat met één keer opladen Titel afbeelding

Het idee van dit project is om een smartwatch te maken die 10 jaar meegaat op één lading. Zoals de maker zegt op de Hackaday paginaHet is "het laatste horloge dat je ooit nodig hebt".

Die maker is Valentine Balkanski en ik ben erg enthousiast om dit project hier te laten zien.

Er wordt nog aan gewerkt, maar het gaat snel.

Het beste van alles is dat Valetine zeer gedetailleerde aantekeningen heeft gedeeld tijdens de ontwikkeling van dit project. Op het moment van schrijven heeft de Hackaday-pagina 4 volledige pagina's met logboeken die sinds 6 november zijn geüpload.

Zo kun je echt alle details doornemen van hoe dit project in elkaar zit!

Terwijl commerciële smartwatches zich steeds meer lijken te richten op vermogen ten koste van de levensduur van de batterij, gaat dit project een andere kant op.

Zoals Valentine het zegt "...we proberen de kunst een stuk verder te brengen dan anderen op het gebied van energiezuinigheid."

En dat maakt dit project zo fantastisch!

Hardware

De kern van dit project is dus een STM32U575-chip.

De STM32U5-serie staat bekend als ultrazuinige microcontrollers. Voor Bluetooth Low Energy (BLE) heeft Valentine gekozen voor een Nordic BLE-module.

In de logboeken vermeldt Valentine dat een aantal ingenieurs van Nordic hebben aangeboden om te helpen bij het project, wat behoorlijk geweldig is van hun kant.

De batterij is een SEIKO Mangaan Lithium muntbatterij.

Eén ding dat veranderd is, is de wijzerplaat. Aanvankelijk was Valentine van plan om voor een E-Paper display te gaan. Maar dat was eigenlijk te resource-intensief. Dus nu heeft het een Adafruit SHARP geheugen display.

Dan is er een aangepaste printplaat en als je de logboeken doorneemt, zie je dat het de derde iteratie is in een doorlopende reeks aangepaste printplaten voor dit project. Ik ben super enthousiast om te zien hoe deze printplaten zich vanaf hier ontwikkelen!

De behuizing van het horloge is vervolgens afgewerkt met een roestvrijstalen behuizing en een siliconen band. Dus niet alleen de batterij gaat eeuwig mee, maar ook het horloge zelf.

De berekeningen van Valentine wijzen zelfs op een potentiële batterijlevensduur van 28 jaar. Maar met praktische overwegingen zoals zelfontlading en intermitterend BLE-gebruik moet 10 jaar binnen bereik liggen.

Zoals je kunt zien, is een ander belangrijk kenmerk van deze smartwatch dat hij geen knoppen heeft. Het idee hierachter is dat je voor aanpassingen (alarmen instellen, de interface van het horloge veranderen, etc.) naar een smartphone app moet gaan.

Dat is nog een functie die het stroomverbruik tot een minimum beperkt.

En over stroomverbruik gesproken, Valentine besloot een prototype te maken van hoe goed de smartwatch zou werken met zonnepanelen. Het resultaat? "[E]ven beschaduwing van een van de zonnecellen bleef het horloge tikken"!

De mogelijkheden zijn hier echt eindeloos.

Naarmate het project vordert, wil Valentine steeds meer functionaliteit toevoegen. Het horloge zal worden geleverd met een magnetometer die werkt als een digitaal kompas, een versnellingsmeter om stappen en andere lichamelijke activiteit te meten en misschien zelfs een dieptedruksensor.

In de zoektocht naar de ultieme smartwatch moet Valentijns project bovenaan de lijst staan!

Software

Hoewel Valentine gedetailleerde logboeken heeft bijgehouden over de hardware en prototypes, is er minder bekend over de firmware.

Het is duidelijk dat Valentine de firmware vanaf nul heeft geschreven, maar hij heeft (tot nu toe) nog geen details gedeeld op de Hackaday pagina.

Ik moet toegeven dat dit een van de onderdelen is waar ik graag meer over wil lezen, omdat het duidelijk is dat dit het middelpunt was van veel van de vroege problemen, vooral met de RTC en met de SPI interface.

Ik zal deze pagina bijwerken als Valentine de Hackaday pagina bijwerkt. En als er meer informatie is over de firmware, dan zal ik die hier plaatsen. Dus blijf op de hoogte!

Conclusie

Enorme shout-out naar Valentine voor het echt in een nieuwe richting duwen van slimme horloges!

Zorg ervoor dat je de logs zelf gaat bekijken op de Hackaday pagina.

Wat ik zo leuk vind aan projecten is als makers echt gedetailleerde logs delen. Het opent de hele blackbox van wat er in zoiets is gaan zitten.

Valentine had bijvoorbeeld al vroeg problemen met de thermiek. De les? "Koop goedkope online rotzooi, krijg goedkope online rotzooi."

Als je in de tussentijd meer van onze Paragon Projects-serie wilt zien, kun je op de knop hieronder klikken.

We hebben een aantal smartwatches besproken, maar geen enkele zoals deze!

En als je dat nog niet hebt gedaan, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We delen veel van de projecten die we in deze serie laten zien.

Ik kan niet wachten om te zien hoe Valentine het meer permanent op zonnepanelen aangesloten krijgt.

Wat zou jij doen met dit smartwatchproject? Zijn er sensoren of details die je zou toevoegen?

Laat een reactie achter