Paragon-projektet: En inofficiell Raspberry Pi 500

Inofficiell bild av titeln Raspberry Pi 500

Nu har det gått nästan två månader sedan Raspberry Pi 5 tillkännagavs och fortfarande har vi inte hört något om Raspberry Pi 500. Hur kan det komma sig? Låt Christopher Barnatt rädda dagen med denna inofficiella Raspberry Pi 500!

När Raspberry Pi tillkännagav Pi 5 fanns det två stora frågor - vad sägs om en Compute Module 5 och vad sägs om en Raspberry Pi 500? För två veckor sedan täckte vi en inofficiell Compute Module 5 skapad av Arturo182.

Och idag är jag mycket glad över att kunna dela med mig av Christopher Barnatts inofficiella Raspberry Pi 500.

Om du inte känner till Christopher måste du gå till YouTube och prenumerera på FörklaraDatorer kanal omedelbart. Christopher recenserar ny hårdvara, förklarar riktigt komplicerad teknik och delar med sig av några riktigt enastående projekt. Och här är ett av dem!

Det är det perfekta Raspberry Pi-skrivbordet - all kraft från en Raspberry Pi 5 i samma formfaktor som ett tangentbord.

Som du kan se på bilden känns formfaktorn på många sätt närmare en Amiga 500 än en Raspberry Pi 400.

Men jag skulle säga att det är just det som ger Christophers projekt dess charm!

Hårdvara

Komponenterna för detta projekt är ganska okomplicerade - en Raspberry Pi 5 (med en Aktiv kylare), ett tangentbord och en SSD.

Christopher använder faktiskt en M.2 SATA SSD tillsammans med en M.2 till USB adapter för att få den att passa.

Men en SSD är så mycket snabbare och mer tillförlitlig än ett micro SD-kort att jag skulle säga att du ska göra vad som krävs för att få det att fungera!

Förutom dessa tre primära komponenter använder Christopher en handfull förlängare för portarna - USB-förlängare, en Ethernetport-förlängare och (bäst av allt) en micro HDMI till normal HDMI-förlängare!

För att kunna sätta ihop Pi 500 måste Christopher ta isär tangentbordet och sedan montera det i ett specialtillverkat fodral av ABS-plast.

Sedan är det bara att montera allt på plats.

Programvara

När det gäller programvara finns det inte mycket att säga, eftersom Christopher kör standard Raspberry Pi Bookworm OS på Pi 5.

Så du kommer att få alla funktioner i Bookworm OS: Wayland som displayserver, Wayfire som kompositör, Pipewire för ljud, Firefox som standard (tillsammans med Chromium), och en mycket mer komplett uppsättning nätverkskontroller.

Vissa personer har klagat på små buggar här och där, men jag är personligen ett stort fan av Bookworm. Jag är inte en typisk Debian-användare, men jag har använt Pi 5 som skrivbord.

Men efter att ha sett Christophers Pi 500 tänker jag att min Pi 5-installation behöver uppgraderas!

Dags att gå ut och köpa lite ABS-plast!

Slutsats

En sak som jag var nyfiken på var temperatur, men som Christopher visar i videon, förhindrar detta bygge Pi 5 från att strypas.

Vad mer kan man önska sig?

Så nu, inom bara några veckor, har vi fått en Raspberry Pi 5, en Compute Module 5 och en Raspberry Pi 500. Och även om de två sistnämnda inte är officiella - de är ganska fantastiska!

Återigen, om du inte har kollat in FörklaraDatorer YouTube-kanal, du måste gå in på den. Här är Christophers video som förklarar detaljerna i Raspberry Pi 500:

Om du är ett fan av Raspberry Pi 400 kan du läsa vår artikel:

Och om du vill se fler Paragon-projekt som vi har presenterat i den här serien kan du naturligtvis bara klicka på den här knappen:

Jag älskar den här coola retrokänslan. Det skulle dock vara kul att måla den i olika färger och toner. Tänk dig en Raspberry Pi 500 med ett Art Deco-mönster.

Det är bara fantasin som sätter gränser för möjligheterna!

Christopher fick denna inofficiella Raspberry Pi 500 att se ut som en Amiga 500 - vilken dator skulle du emulera?

Lämna en kommentar