Paragon Project: Den sista klockan du någonsin kommer att behöva

Ett smartwatch-batteri som håller i 10 år på en laddning Titelbild

Tanken med detta projekt är att skapa en smartwatch som håller i 10 år på en enda laddning. Som dess tillverkare säger på Hackaday-sidanär det "den sista klocka du någonsin kommer att behöva."

Tillverkaren är Valentine Balkanski och jag är mycket glad över att kunna presentera detta projekt här.

Det är fortfarande ett pågående arbete, men saker och ting går snabbt framåt.

Det bästa av allt är att Valetine har delat med sig av extremt detaljerade anteckningar under hela utvecklingen av detta projekt. I skrivande stund har Hackaday-sidan 4 hela sidor med loggar som har laddats upp sedan den 6 november.

Så att du verkligen kan gå igenom alla detaljer om hur projektet går till!

Medan kommersiella smartklockor verkar fokusera mer och mer på kraft på bekostnad av batteritid, går det här projektet i en annan riktning.

Som Valentine uttrycker det "...försöker vi utveckla tekniken mycket mer än andra inom lågeffektområdet."

Och det är just det som gör det här projektet så fantastiskt!

Hårdvara

Kärnan i det här projektet är alltså ett STM32U575-chip.

The STM32U5-serien är välkända för sina mikrokontroller med extremt låg effekt. För Bluetooth Low Energy (BLE) har Valentine valt en Nordic BLE-modul.

I loggarna nämner Valentine att några ingenjörer på Nordic har erbjudit sig att hjälpa till med projektet, vilket är ganska häftigt från deras sida.

När det gäller batteriet har den ett SEIKO Manganese Lithium myntbatteri.

En sak som har förändrats är urtavlan. Från början planerade Valentine att använda en E-Paper-display. Men det var faktiskt för resurskrävande. Så nu har den en Adafruit SHARP-minnesdisplay.

Sedan finns det ett anpassat mönsterkort och om du går igenom loggarna ser du att det är den tredje iterationen i en pågående serie av anpassade mönsterkort för det här projektet. Det ska bli spännande att se hur de här kretskorten utvecklas framöver!

Klockans kropp består sedan av rostfritt stål och ett silikonarmband. Så inte bara batteriet kommer att hålla för evigt, utan även själva klockan kommer att hålla för evigt.

I själva verket tyder Valentines beräkningar på en potentiell batteritid på 28 år. Men med praktiska överväganden som självurladdning och intermittent BLE-användning bör 10 år vara inom räckhåll.

Som du kan se är en annan viktig egenskap hos denna smartklocka att den inte har några knappar. Tanken är att du ska behöva använda en smartphone-app för att anpassa klockan (ställa in larm, ändra klockans gränssnitt etc.).

Det är ytterligare en funktion som håller strömförbrukningen på ett minimum.

Och på tal om strömförbrukning bestämde sig Valentine för att testa hur väl smartklockan skulle fungera med solpaneler. Resultatet? "[E]ven om en av solcellerna skuggades kunde klockan fortfarande ticka"!

Möjligheterna här är verkligen oändliga.

Allt eftersom projektet fortskrider kommer Valentine att lägga till fler och fler funktioner. Klockan kommer att ha en magnetometer som fungerar som en digital kompass, en accelerometer för att mäta steg och annan kroppsaktivitet, och kanske till och med en djuptryckssensor.

I jakten på den ultimata smartklockan måste Alla hjärtans projekt vara högst upp på listan!

Programvara

Medan Valentine har fört detaljerade loggar över hårdvara och prototyper, finns det mindre information om den inbyggda programvaran.

Det är tydligt att Valentine har skrivit firmware från grunden, men (hittills) inte har delat med sig av detaljerna på Hackaday-sidan.

Jag måste erkänna att det är en av de delar som jag är mest spänd på att läsa mer om, eftersom det är tydligt att den har varit i centrum för många av de tidiga problemen, särskilt med RTC och med SPI-gränssnittet.

Jag kommer att se till att uppdatera den här sidan när Valentine uppdaterar Hackaday-sidan. Och om/när det finns mer information om den inbyggda programvaran kommer jag gärna att publicera den här. Så håll ögonen öppna!

Slutsats

Stort tack till Valentine för att verkligen ha drivit smarta klockor i en ny riktning!

Se till att du själv går igenom loggarna på Hackaday-sidan.

En sak som jag verkligen älskar med projekt är när tillverkarna delar med sig av riktigt detaljerade loggar. Det öppnar upp hela den svarta lådan av vad som gick in i något sådant här.

Valentine stötte till exempel på problem med termiken i ett tidigt skede. Lärdomen? "Köp billigt skit på nätet, köp billigt skit på nätet."

Om du under tiden vill se mer av vår serie Paragon Projects kan du klicka på knappen nedan.

Vi har presenterat ett antal smartklockor, men ingen av dem är riktigt som den här!

Och om du inte har gjort det ännu, se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av många av de projekt som vi presenterar i den här serien.

Jag ser fram emot att se hur Valentine får den ansluten till solpaneler på ett mer permanent sätt.

Vad skulle du göra med det här smartwatch-projektet? Några sensorer eller detaljer du skulle vilja lägga till?

Lämna en kommentar