De 10 bästa ESP32-projekten för 2023

De bästa ESP32-projekten 2023 Titelbild

Vi har skrivit om en hel del ESP32-projekt i år. Även om slutet av 2023 ännu inte är här, närmar det sig med stormsteg. Och vi tyckte att det var dags att samla vår lista över de bästa ESP32-projekten 2023.

Så om du missade dem har du nu chansen att komma ikapp.

Men låt mig först förklara lite om ESP32, ifall du inte är bekant med den.

ESP32-serien är en serie mikrokontrollerchip. De har utvecklats av Espressif och är efterföljare till ESP8266-chipen.

ESP32-chipen har inbyggd 2,4 GHz Wi-Fi och Bluetooth (även om det finns ESP32-H2, som har trådlöst nätverk, men inte Wi-Fi). De har vanligtvis processorer med dubbla kärnor, stöd för gränssnitt som UART, SPI, I2C och PWM. Och de är kompatibla med Arduino IDE och MicroPython.

ESP32-chip finns på en mängd olika utvecklingskort, t.ex. Arduino MKR WiFi 1010, den Adafruit Huzzah32, och SK Pang ESP32 CAN-Bus-kort.

Eftersom ESP32-chip är så billiga och anpassningsbara är de en stapelvara i otaliga projekt.

Därför presenterar vi här de bästa projekten som har använt ESP32 i olika kretskort som vi har hittat.

1. En bärbar musikspelare ESP32

Saknar du din gamla iPod? Vill du göra något som kan ersätta den? Då är det här projektet för dig! Det är en bärbar musikspelare som garanterat kommer att få din nostalgi att explodera.

En bärbar musikspelare ESP32
Kredit: Nic.

Det finns ett anpassat PCB för detta projekt som för närvarande är baserat på en Espressif ESP32-S3 SoC. Så om du vill se några av möjligheterna med att använda en ESP32 utan ett färdigt utvecklingskort är det här ett bra projekt att se!

2. Ett 8-bitars tangentbord för ESP32

Du har säkert hört uttrycket "Arbeta smartare, inte hårdare". Men om du är en elektronikentusiast vet du att vi alla lever efter frasen "Jobba hårdare om det är roligare".

Med det i åtanke är det här projektet oändligt roligt och genialt - det är ett 8-bitars tangentbord.

Ett 8-bitars tangentbord för ESP32
Kredit: Masaya Hanaka.

Hjärtat i detta tangentbord är nu en ESP32-WROOM, och vår artikel visar hur du kan bygga en själv.

3. Ett generativt tangentbord med ESP32 AI

Jag hade ögonen på det här projektet i flera veckor innan jag skrev om det. Det är ett tangentbord som använder AI för att lära sig hur du och härmar sedan din stil för att producera text. Det hjälper också till att skapa uppmaningar för ChatGPT för att uppgradera ditt AI-spel. Det är ett AI-generativt tangentbord och det är lätt ett av årets mest imponerande projekt!

Naturligtvis är detta projekt så kreativt och så komplext att det kräver ett antal komponenter. Tangentbordet förlitar sig på en STM32 som huvudmikrokontroller, med en ESP32 som co-mikrokontroller.

4. Den sämsta smartklockan någonsin

Ibland i livet är det värsta det bästa. Och ofta när det gäller skapande projekt är det roligaste sättet att göra något på också det sämsta sättet. Det är utan tvekan fallet med detta atypiska Paragon-projekt: den värsta smarta klockan någonsin, sammanställd av en av våra favorit-YouTubers inom teknik - Low Level Learning.

Projektet kretsar kring en Arduino UNO R4 WiFi, som har en ESP32-modul för Wi-Fi och Bluetooth.

5. Den bästa smartklockan någonsin

Och om vi ska presentera den sämsta smartklockan måste vi naturligtvis också prata om den bästa smartklockan! Den är helt baserad på öppen källkod och utformad för att vara helt anpassningsbar.

Klockan kretsar kring en ESP32 WROOM-modul. Och eftersom den är baserad på ESP32 kan du programmera allt i Arduino IDE och ansluta den till både Wi-Fi och Bluetooth.

6. En dator med ESP32 mikrokontroller

Detta är en fantastisk liten Linux-dator gjord med mikrokontroller. Den här lilla datorn är baserad på en Arduino Nano ESP32 och är ett utmärkt litet projekt att få igång - särskilt om du vill använda den för hemautomatiseringsprojekt eller bara för att leka med Linux!

En dator med ESP32 mikrokontroller
Kredit: Naveen Kumar.

För detta projekt behövs en Arduino Nano ESP32, en Arduino UNO R4 WiFi och en ArduinoEZ One breadboard. Så samla ihop dina Arduino-produkter, för den här lilla datorn är en riktig höjdare!

7. En ESP32-mätare för växtfukt

Letar du efter en snabb och smärtfri lösning för att hålla dina växter hydratiserade? Då kommer du att vilja kolla in den här växtfuktmätaren. Det bästa av allt är att det här är ett fantastiskt projekt för nybörjare, eftersom projektet inte kräver någon kodning.

En ESP32-mätare för växtfukt
Kredit: Timothy Mwala.

Projektet är visserligen utformat med en ESP8266, men du kan naturligtvis använda en ESP32 för det. Det här är inte bara ett superenkelt och lättillgängligt projekt - det är också extremt billigt!

8. En väderdisplay för ESP32

Varje morgon försöker jag ta reda på vädret innan jag gör mig i ordning. Om du är precis som jag kan det här projektet hjälpa oss båda. Det är en väderdisplay för E-papper som tillverkats med en ESP32-mikrokontroller.

En väderdisplay för ESP32
Kredit: Luke Marzen.

När det gäller hårdvara handlar det om Drobots utvecklingskort FireBeetle 2, som använder en ESP32-E-mikrokontroller, som använder ett ESP32-WROOM-32E-chip. Men en annan ESP32-mikrokontroller skulle säkert fungera lika bra.

9. DOOM på en Arduino Nano ESP32

Det finns en klassisk fråga inom spelvärlden. Den frågan ifrågasätter alla påståenden om hur kraftfull en speldator är: Kan den köra Crysis? Men i världen av mikrodatorspel och mikrokontroller har vi en något annorlunda fråga: Kan den köra DOOM? Och svaret här är: ja!

DOOM på en Arduino Nano ESP32
Kredit: Naveen Kumar.

Uppskattningen är att detta projekt kommer att ta dig 5 timmar. Men jag skulle säga att du förmodligen kan få det gjort mycket snabbare. Och sedan kan du spela DOOM när du är på språng!

10. En ESP32-spelkonsol med 3D-print

Det finns faktiskt tre projekt i den här artikeln. Det första är en ESP32-handhållen spelkonsol, det andra är en Raspberry Pi portable och det tredje är en ESP32-kontroller som ansluts till Raspberry Pi portable för en komplett RetroPie-konsol.

En ESP32 3D-printad spelkonsol
Kredit: Omer Hasanov.

Så om du gillar spel, 3D-utskrift och ESP32-chips, borde du ta en titt på dessa projekt. Aldrig mer spela Pokemon på något du inte själv skapat!

Slutsats

Här är våra favoritprojekt för ESP32 från 2023.

Håll ögonen öppna - det är ju fortfarande en månad kvar!

Om du vill se alla våra Paragon Projects, du kan klicka här för att se dem!

Och om du inte har gjort det ännu, prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om alla coola projekt som vi presenterar.

Vilket är ditt favoritprojekt med ESP32 från 2023?

1 Kommentar

  1. ALFONSO TORRES FIELD den november 24, 2023 kl 4:39 f m

    EXCELENTE

Lämna en kommentar