Paragon-projektet: ESP32-drönare!

ESP32 Drönare Titelbild

Förra veckan publicerade vi en artikel om de 10 bästa ESP32-projekten för 2023. Vi var helt klart för tidigt ute, för bara en dag senare delade Joshua Bird med sig av det coolaste ESP32-projektet 2023: ESP32-drönare som flyger autonomt med ett motion capture-system!

Det bästa av allt är att Joshua har delat med sig av alla detaljer i projektet och gjort det till öppen källkod.

Kredit: Joshua Bird.

Det här projektet är ganska komplicerat, men Joshua får det att se löjligt enkelt ut, vilket vittnar om ett extremt genomtänkt projekt.

Hårdvara

När det gäller hårdvara finns det två saker att tänka på. Det första är motion capture-systemet. Den andra är själva drönarna.

Motion capture-systemet använder fyra kameror för att spåra infraröda markörer. De kan sedan avgöra var drönarna befinner sig och placera tillbaka dem på plats.

Det som är extra coolt är att motion capture-systemet kan lokalisera flera drönare samtidigt. Så, som Joshua kallar det, kan man skapa en drönarsvärm.

Denna konfiguration gör det möjligt för drönarna att autonomt förflytta sig till en vald plats.

Så låt oss nu komma till drönarna, som främst kretsar kring en ESP32 och en F3 EVO Micro Brush Flight Control Board.

Installation av drönare - en ESP32 och en flygkontroll
Kredit: Joshua Bird.

Om du är intresserad av att sätta ihop detta själv och vill ha en fullständig uppdelning av de nödvändiga delarna, då har du tur! Joshua har varit vänlig nog att lista komponenterna och priserna (med länkar) på GitHub diskussionssida:

anordningprisnamn
Flygkontrollenhet$23F3 EVO mikroborstad flygkontroll som kör Betaflight
Ram Motor & Rekvisita$13Generisk 95 mm borstad drönarram, 8520 borstade motorer, 55 mm props
Batteri$5YDL 18350 (1100mah, 9A)
Batterihållare$0.51S 18350 batterihållare
IR-markörer$0.13mm IR Led (du måste sandpappra ytan så att de avger ljus jämnt, istället för bara uppåt)
ESP32-mottagare$4WEMOS D1 Mini ESP32 USB-C

Som du ser kan du göra det utan att det kostar skjortan!

Utöver detta har Joshua även inkluderat .stl-filerna på GitHub, om du vill 3D-printa drönardelarna själv. Då kan du få igång din egen drönarsvärm på nolltid.

Drönarens spårningsdata
Kredit: Joshua Bird.

Det svåraste, om du vill spara pengar, är förmodligen att ställa in kamerorna för motion capture-systemet. Joshua använde PlayStation Eye kameror. Men även om de är billiga måste du ersätta IR-cut-filtret med ett IR-filter.

Hela poängen är ju att de fångar upp infrarött ljus.

Och här lyser den rena uppfinningsrikedomen, när Joshua klippte sönder den infraröda remsan på en diskett för att bygga IR-filtret.

Programvara

Joshua har skrivit backend i Python. Python-scripten körs med OpenCV, SciPy Optimizer och NumPy för att bestämma kamerornas placering och triangulera drönarnas position.

Backend kommunicerar direkt med kamerorna och även med en ESP32 på väggen, som fungerar som sändare och mottagare med ESP32 på varje drönare via ESP-NOW-protokollet.

Arkitektur för drönare ESP32
Kredit: Joshua Bird.

Backend kommunicerar också med en frontend som Joshua skrev i React för att ha ett enkelt webbgränssnitt för att styra allt.

Slutsats

Den kreativitet som låg bakom detta projekt talar för sig själv. Som någon skrev till Joshua på Reddit, "Vi kommer att följa din karriär med största intresse". Jag är säker på att jag talar för alla när jag säger att jag inte kan vänta med att se vad Joshua delar härnäst!

Se till att kolla in videon, där Joshua går in på detaljerna:

Du kan också gå till GitHub-sidan. Den innehåller all kod och .stl-filer, samt information om hur du själv kan konfigurera detta.

Om du vill se alla våra Paragon-projekt kan du klicka på knappen nedan för att se dem!

Och om du inte har gjort det ännu, se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi delar med oss av många av de coola projekt som vi presenterar i den här serien.

Vad skulle du göra med dina ESP32-drönarsvärmar?

Lämna en kommentar