Paragon-projektet: Blackberry Pi Cyberdeck

Raspberry Pi Smartphone Titelbild (Blackberry Pi)

Det här projektet är utan tvekan en utmanare till årets Paragon-projekt! Det är ett cyberdäck byggt med en Raspberry Pi Zero som har samma form och storlek som en gammal Blackberry-telefon.

Den skapades och delades av Zhou Xu på zxmake.dev. Den har fått det passande namnet "Blackberry Pi".

Zhou förtydligar att inspirationen till layouten kom från andra Raspberry Pi-cyberdecks som Pipig och ClockworkPi. Jag tycker dock att Blackberry Pi är särskilt tilltalande, eftersom Zhou delar med sig av både komponentlistan och hur man sätter ihop den på ett riktigt tydligt sätt.

Kredit: Zhou Xu.

Jag tror att användningsområdena verkligen är obegränsade här. Zhou säger att huvudidén bakom projektet var "elektroniktestning och prototyptillverkning". Men vad kan man inte göra med ett elegant handhållet Linux-cyberdeck?

Så låt oss ta en djupare titt på hur man sätter ihop Blackberry Pi.

Hårdvara

Den primära komponenten är naturligtvis en Raspberry Pi Zero W. Men du kan enkelt uppgradera projektet till en Raspberry Pi Zero 2 W.

Tillsammans med Raspberry Pi Zero W behöver du en 320×240 LCD-skärmett Solder Party BB Q20-tangentbord och ett 2500 mAh Lipo-batteri.

Dessutom föreslår Zhou att man lägger till en NoIR-kamera och om du ska använda en Raspberry Pi Zero 2 W är det en bra idé att även integrera en 5V-fläkt.

Kredit: Zhou Xu.

Dessutom finns det några ytterligare komponenter som du kan lägga till - en USB-hubb för en extern USB-port, ett RTC-kort och ett Adafruit ADS1015-kort, som är en analog-till-digital omvandlare, så att du kan se batterispänningen.

Zhou har varit vänlig nog att dela med sig av .stl-filerna på Printables.comså att du kan 3D-printa höljet själv. Höljet gör också GPIO-stiften åtkomliga, vilket gör det möjligt att använda HAT och andra tillägg.

Kredit: Zhou Xu.

Jag älskar den rena uppfinningsrikedomen här. Jag älskar också att Solder Party BB Q20 Keyboard är dubbelt på engelska och arabiska - det ger det en coolare känsla.

Programvara

Eftersom Zhou huvudsakligen använder den här för att testa elektronik och skapa prototyper, är den verkligen snyggt inställd för att starta upp i Raspberry Pi OS Lite. Så när den startar upp har du bara att göra med ett kommandoradsgränssnitt.

Kredit: Zhou Xu.

Därefter kan du läsa, skriva och exekvera filer. Du kan leka med textredigerare och göra alla möjliga nätverkstester och hacka.

En sak att notera är dock att Solder Party BB Q20 Keyboard inte har någon Esc- eller Ctrl-tangent, så som Zhou uttrycker det är det svårt "för ad hoc-redigering av kod i nano".

Men bortsett från det är Blackberry Pi ett av de coolaste projekten när det gäller formfaktor och funktionalitet.

Slutsats

Så där har ni den, en Blackberry Pi. På så många sätt är den mina drömmars cyberdäck. Jag ska försöka få tid att sätta igång med min i helgen.

Jag ska se till att hålla dig uppdaterad om hur det går! Som jag sa skulle jag gärna bygga en med en Raspberry Pi Zero 2 W och se hur smidig den går. Zhou nämner till och med att uppgradera detta projekt med en Raspberry Pi Zero 2 W i projektbeskrivningen.

Se till att gå och kolla in Zhou Xus webbplats för mer information och fler häftiga projekt.

Och se till att kolla in mer Paragon Projects här.

Vi har till exempel nyligen presenterat ett liknande projekt:

Vad skulle du göra med en Blackberry Pi? Testning av elektronik? Prototypframställning?

Lämna en kommentar