De 7 vanligaste användningsområdena för Raspberry Pi år 2023

De 7 vanligaste användningsområdena för Raspberry Pi år 2023.

Det finns hundratals, om inte tusentals, artiklar som beskriver användningsområden för Raspberry Pi.

Men om du precis har kommit igång kanske du är intresserad av en bredare översikt över vilka typer av saker du kan göra med en Raspberry Pi.

Därför vill jag i den här artikeln ta upp dess användningsområden från en något annorlunda vinkel, eftersom de allra flesta av dessa projekt passar in i ungefär 7 kategorier. Låt oss beskriva dessa kategorier och dela de 7 vanligaste användningsområdena för Raspberry Pi.

1. Server

Raspberry Pis kan användas som lättviktsservrar - så att du kan använda en Raspberry Pi som värd för en webbplats, för att köra en filserver eller för att hantera molntjänster. Du kan faktiskt använda en Raspberry Pi som en webbserver, a filserver, a utskriftsserver, a Medieserver eller . plex-server, a Minecraft-server, och en IoT-server.

En bild som illustrerar hur PiServer fungerar.
Kredit: Raspberry Pi.

Du kan också använda en som VPN-server med hjälp av konfigurationer som OpenVPN eller WireGuard. Du kan använda båda inställningarna för daglig användning och båda gör det möjligt att få fjärråtkomst till ditt lokala nätverk.

2. Pi-Hål

Pi-Hole är en adblocker som körs över hela nätverket. Det innebär att den körs på alla enheter som är anslutna via nätverket - dina datorer, surfplattor och smartphones. Eftersom den fungerar på DNS-nivå är den supereffektiv och du kan också styra vad den blockerar och vad den släpper igenom - vilket ger dig ultimat kontroll!

Vi har skrivit om att köra en Pi-Hole på en Raspberry Pi Zero 2 W tidigare, men du kan köra den på nästan alla Raspberry Pi-modeller också! Detta utesluter endast Pico, Pico W och vissa supertidiga modeller.

Statistik för Pi-Hole.
Kredit: pi-hole.net.

Mitt första projekt inom Raspberry Pi-ekosystemet var att sätta upp en Pi-Hole, och det var det som väckte min kärlek till mikroprocessorer.

3. Smarta hem

Vill du göra ditt hem smartare? En Raspberry Pi kan fungera som både central och perifer enhet för att automatisera allt. Du kan till exempel förvandla den till en övervakningskamera eller . säkerhetssystemkan du använda den som en röstassistentkan du skapa en smart spegel med den, eller så kan du använda den för smart belysning. Du kan även använda den för vattning av växter, övervaka fåglarna i din trädgård, eller för en smart dörrklocka!

Det är här du hittar PiCockpit särskilt användbart, förresten. När det gäller att övervaka och styra din Raspberry Pi erbjuder PiCockpit ett superenkelt gränssnitt. Du kan använda PiCockpit för att hålla koll på vad som händer med din Raspberry Pi, samt för att göra saker som att styra lampor och övervaka alla typer av sensorer.

4. RetroPie

Om du inte har hört talas om RetroPieså går du miste om ett nostalgiskt nöje. Av de 7 vanligaste användningsområdena för en Raspberry Pi är detta kanske det mest vanligt.

Även om du är en fullfjädrad gamer vill du definitivt inte gå miste om den klassiska tv-spelsupplevelsen. Din nyckel till den magiska världen i Segas gamla Sonic the Hedgehog-spel? Det är din Raspberry Pi!

Kolla in några av projekten på subreddit och du kommer att hitta alla möjliga sätt att ställa in Super Mario World och Pokemon.

Med en (förvånansvärt) liten ansträngning kan du hålla en Gameboy Color i dina händer igen.

Men om det fortfarande är för mycket för dig kan du köra en emulator på din Raspberry Pi och ansluta den till en bildskärm för snabbt nöje. Inget är så tillfredsställande som att skjuta dina vänner i GoldenEye när det körs på en konsol som du har byggt själv.

En Super Nintendo-kontroll.

5. Robotteknik

En av de mest underhållande saker som någonsin nått TV är Battle Bots.

Gissa vad du kan bygga med din Raspberry Pi? Din alldeles egna stridsrobot!

Jag antar att om du är intresserad av att bygga en lite mindre destruktiv robot kan din Pi också vara till hjälp. Kanske vill du bygga något som liknar PiRoomba, en liten fyrbent robot (som Boston Dynamics hundgrejer), eller en robotarm.

Eftersom de är små, kräver lite ström och kan kopplas till alla möjliga sensorer och motorer är Raspberry Pis perfekta partner i robotikprojekt.

6. Konst

Eftersom Raspberry Pis är så mångsidig utrustning är den också perfekt för konstprojekt. Planerar du att sätta upp en utställning eller kanske gå till nästa Comic-Con? Raspberry Pi är din nya bästa vän. Trots sin storlek kan Raspberry Pis driva LED-skärmar, generera grafik och reagera på användarens inmatningar på alla möjliga sätt, vilket gör dem till nyckeln till din nästa cosplay.

Om du är mer intresserad av hur du kan använda din Raspberry Pi för en konstutställning kan du också titta på Ross Symons interaktiva origamikonst.

En sak du kommer att upptäcka mycket snabbt om du startar Raspberry Pi OS är Sonic Pi, ett program som omvandlar kod till musik. Att använda Sonic Pi är också särskilt användbart om du vill börja programmera i Ruby och bara inte har kommit till skott ännu.

Om inte annat kan du roa dig med Sonic Pi ett tag så kommer du att bli en mästare på loopar!

7. Skrivbord

Vi har kommit fram till den sista kategorin av de vanligaste användningsområdena för Raspberry Pis, nämligen: Raspberry Pi som skrivbord.

Letar du efter en billig ny stationär dator? Raspberry Pis kan användas som en enkel stationär dator för vardagliga uppgifter som webbsurfning, ordbehandling och lättare multimediakonsumtion.

Det är enkelt att ställa inden är rolig att leka med och den är billig! Allt du behöver göra är att ansluta den till en bildskärm, ett tangentbord och en mus så är du igång. Och om du vill lära dig mer om Linux - Raspberry Pi OS är byggt på Debian.

Det betyder inte att du kan använda din Raspberry Pi som en speldator på något sätt. Ändå använder jag en Raspberry Pi som mitt skrivbord på daglig basis och stöter på relativt få problem. Den har nästan allt jag behöver redan inbyggt.

Särskilt i modeller som Raspberry Pi 3, Raspberry Pi 4, och Raspberry Pi 400hittar du allt som en vanlig datoranvändare behöver i det lilla paketet.

***

Så där har du det - de 7 vanligaste användningsområdena för en Raspberry Pi år 2023. Andra användningsområden inkluderar naturligtvis saker som Kryptobrytning, vända din Raspberry Pi till en radioeller använda Raspberry Pi för att lära barn om datorer.

Berätta för oss vad du använder din Raspberry Pi till i kommentarerna nedan!

1 Kommentar

  1. Antonino den december 31, 2023 kl 12:56 e m

    Jag använder Raspberry Pi 4 med 4 GB ram som streamer för flytande musik (.Flac).
    Come OS utilizzo sia Volumio che MoOde. Det är en utmärkt streamer som är jämförbar med dem som kostar flera hundra euro. Den måste dock anslutas till en DAC via USB.

Lämna en kommentar