Τα πάντα για το Raspberry Pi Zero 2 W

Raspberry Pi Zero 2 W με λίγα λόγια

Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Pi Zero - ήρθε η ώρα για μια ανανέωση της σειράς!

Το νέο Raspberry Pi Zero 2 W είναι μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά Pi Zero.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η ισχυρή αναβάθμιση της CPU. Το Pi Zero 2 W χρησιμοποιεί το ίδιο SoC BCM2710A1 που χρησιμοποιείται στο Raspberry Pi 3. Αυτό του δίνει περίπου πέντε φορές υψηλότερη απόδοση - χρησιμοποιώντας και τους τέσσερις πυρήνες.

Εκκινεί τρεις φορές ταχύτερα στο Raspberry Pi OS. Και γενικά είναι πολύ πιο γρήγορο από την προηγούμενη γενιά Pi Zero.

Δυστυχώς, η μνήμη RAM έχει παραμείνει στα 512 MB λόγω τεχνικών περιορισμών. Αυτό δυσχεραίνει σοβαρά την εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο στο Zero 2 W. Το YouTube δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία αυτή τη στιγμή και μπορεί να καταρρεύσει το Chromium.

Τούτου λεχθέντος, με τιμή $ 15 US (+ φόροι), είναι ένα υπέροχο μικρό προϊόν. Και είναι χρήσιμο για πολλά έργα (ζήτω, retro-gaming!). Μπορείτε επίσης να κρατήσετε όλα τα αξεσουάρ που έχετε ήδη αγοράσει για το Pi Zero W: είναι (ως επί το πλείστον) συμβατά.

Διαβάστε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες και τους λόγους πίσω από αυτές τις τεχνολογικές επιλογές. Μάθετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε με τη νέα προσθήκη της οικογένειας Raspberry Pi. Επίσης, ανατρέξτε στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε ακόμα. (Ναι, μπορείτε να κάνετε overclock το Zero 2).

Δημιούργησα ένα λεπτομερές βίντεο που εξετάζει το Raspberry Pi Zero 2 W, τις πιθανές εφαρμογές και τα προβλήματα - συμπεριλαμβανομένων των λύσεων και των συμβουλών ρύθμισης. Ελέγξτε το:

Λεπτομερής ανασκόπηση του Pi Zero 2 W + η ευκαιρία σας να κερδίσετε ένα δωρεάν Raspberry Pi Zero 2 W

Πίνακας περιεχομένων

Περιεχόμενα απόκρυψη
20 Συχνές ερωτήσεις Pi Zero 2 W

Προδιαγραφές Raspberry Pi Zero 2 W

Ας ρίξουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά στις προδιαγραφές του νέου Pi Zero:

BCM2710A1 SoC

 • Τετραπύρηνος επεξεργαστής ARM Cortex-A53 1 GHz, 64-bit
 • GPU VideoCore IV

RAM

 • 512MB LPDDR2 SDRAM

Ασύρματη συνδεσιμότητα

 • Ασύρματο LAN 802.11 b/g/n (μόνο 2,4 GHz)
 • Bluetooth 4.2 / Bluetooth Low Energy (BLE)

Διασυνδέσεις

 • Υποδοχή κάρτας microSD
 • θύρα miniHDMI
 • 1 x θύρα USB 2.0 OTG
 • θύρα τροφοδοσίας microUSB
 • Αποτύπωμα κεφαλίδας GPIO 40 ακίδων συμβατό με HAT
 • Σύνθετο βίντεο μέσω σημείων δοκιμής συγκόλλησης
 • Σύνδεσμος κάμερας CSI-2

Διάφορα

 • Επαναφορά ακίδας μέσω σημείου δοκιμής συγκόλλησης
 • Διαστάσεις: (μέγιστο ύψος z 5,2 mm)
 • Βάρος: 10g
 • Κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο (GB)

Όπως και η προηγούμενη γενιά Pi Zero, το "βασικό" Pi Zero 2W δεν περιλαμβάνει μια προ-συγκολλημένη επικεφαλίδα. Αυτό γίνεται για να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Διαφορετικοί προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας αδελφού καταστήματος buyzero.de, προσφέρουν μια Pi Zero 2 WH λύση.

Διαστάσεις Raspberry Pi Zero 2

Οι διαστάσεις με την επικεφαλίδα: x 30 mm x 12mm

Με θήκη FLIRC: 74mm x 36mm x 13mm

Και με την επίσημη υπόθεση: 79mm x 38mm x 15mm

Σημείωση: τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν την κάρτα micro SD. Η κάρτα micro SD προσθέτει 2 χιλιοστά στο μήκος της πλακέτας (65mm -> 67mm)

Ρεαλιστικά, αυτές οι διαστάσεις για το Pi Zero 2 είναι εφικτές μόνο αν δεν κάνετε τίποτα με αυτό. 

Αν η πραγματική σας περίπτωση χρήσης απαιτεί να συνδέσετε ένα καλώδιο HDMI, μπορείτε να περιμένετε να διπλασιάσετε το πλάτος της πλακέτας. 

Τουλάχιστον, θα πρέπει να εξετάσετε το microUSB που θα τροφοδοτεί με ρεύμα την πλακέτα. Αν δεν θέλετε να κάνετε κάποια τροποποίηση υλικού, δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψετε.

Πλακέτα συν micro USB*: 65mm x 65mm x 5.2mm

Πλακέτα και HDMI συνδεδεμένα: 65 x 70mm x 5.2mm

* Χρησιμοποιεί τον επίσημο φορτιστή micro USB του Raspberry Pi

Λοιπόν, τι είναι καινούργιο, τι είναι διαφορετικό από το Raspberry Pi Zero W; Και γιατί έχει σημασία για μένα;

TL;DR

Το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι η ταχύτερη CPU.

Ο Eben Upton λέει ότι το Pi Zero 2 W έχει περίπου 80 % της απόδοσης του Raspberry Pi 3B. Χρησιμοποιώντας όλους τους πυρήνες, είναι περίπου πέντε φορές ταχύτερο από το Pi Zero W. Η απόδοση ενός πυρήνα είναι περίπου 40 % υψηλότερη.

Η απόδοση της CPU συγκρίνεται κατά προσέγγιση με ένα σύστημα βασισμένο σε x86 από το ca. 2005 έως 2010 - για παράδειγμα ένα πρώιμο Pentium 4. 

Από την άλλη πλευρά, το Raspberry Pi Zero 2W είναι μόνο το μισό περίπου από το Raspberry Pi 4. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα παραμείνει η προτιμώμενη επιλογή Raspberry Pi για εφαρμογές γραφείου. 

Raspberry Pi Zero 2 W vs Raspberry Pi Zero W

Αν ψάχνετε για μια άμεση σύγκριση του Raspberry Pi Zero 2 W με το Raspberry Pi Zero (την προηγούμενη γενιά), είστε στο σωστό σημείο!

Σύγκριση Raspberry Pi Zero 2 W vs Zero W
 Μηδέν WΜηδέν 2 WΕτυμηγορία
Συσκευασία (πυρίτιο)BCM2835 (BCM2708)RP3A0-AU (BCM2710A1)Το Zero2W έχει το λογότυπο Raspberry Pi πάνω του
CPUARM1176JZF-S (ένας πυρήνας)Cortex-A53 (τέσσερις πυρήνες)5 x γρηγορότερα
40 % ταχύτερη απόδοση ενός πυρήνα
Δυνατότητες CPUΥποστηρίζεται μόνο σύνολο εντολών 32-bit
ARMv6 ISA
Δυνατότητα 32-bit και 64-bit
Υποστήριξη ARMv7 + ARMv8-A
Συχνότητα CPU1 GHz, είναι ήδη "overclocked"1 GHz, μπορεί να υπερφορτωθεί σε 1,2 GHz+Χρησιμοποιήστε καλή λύση ψύξης κατά το overclocking
GPUVideoCore IVVideoCore IVΈξοδος βίντεο FullHD 1920x1080p & αποκωδικοποίηση H.264
RAM512 MB (LPDDR2), τεχνολογία PoP512 MB (LPDDR2), ως μέρος του SiPΊδιο μέγεθος: Τεχνολογία / όρια τιμών
WLAN802.11 b/g/n (BCM43438)802.11b/g/nΚαι τα δύο μόνο 2,4 GHz
BluetoothBluetooth 4.1 / BLE (BCM43438)Bluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Low Energy)  Το BLE είναι 2,5 φορές ταχύτερο για Zero 2 W
Θύρα HDMIMini-HDMI τύπου CMini-HDMI τύπου C 
Θύρα USBUSB OTG microUSBUSB OTG microUSBΣυσκευή USB / υποδοχής USB με δυνατότητα
Σύνθετο βίντεοΩς μη συμπληρωμένη επικεφαλίδαΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης 
Καρφίτσα επαναφοράςΩς μη συμπληρωμένη επικεφαλίδαΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης 
Θύρα κάμεραςΘύρα MIPI CSI με μηδενικό συντελεστή μορφήςΘύρα MIPI CSI με μηδενικό συντελεστή μορφήςΚαι οι δύο χρειάζονται καλώδιο προσαρμογέα στον τυπικό παράγοντα μορφής Raspberry Pi
Κατανάλωση ενέργειαςMax. 1,5 W (0,3 A)Max. 3W (0,6 A) 
Παροχή ρεύματοςmicroUSBmicroUSB 
 Διάφορες διαφορές  προηγμένη απαγωγή θερμότητας μέσω στρώματος χαλκού για υψηλότερες επιδόσεις 
 παράγοντας μορφής Μηδενικός παράγοντας μορφής (65mm × 30mm) Μηδενικός παράγοντας μορφής (65mm × 30mm)τα περισσότερα περιβλήματα και αξεσουάρ θα πρέπει να είναι συμβατά
Πίνακας σύγκρισης Raspberry Pi Zero vs Zero 2

Σημείωση: τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας αποκλίνουν σημαντικά λόγω διαφορετικών πηγών δεδομένων.

Ref:

Συζήτηση τεχνικών λεπτομερειών Raspberry Pi Zero 2 W

BCM2710A1 SoC (BCM2710)

Το Broadcom BCM2710A1 αποτελεί τον "πυρήνα" του Raspberry Pi Zero 2W. Πρόκειται για ένα SoC (System on a chip). Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνει πολλά εξαρτήματα του υπολογιστή τα οποία διαχωρίζονται σε "μεγαλύτερους" υπολογιστές. Για παράδειγμα, ένας επιτραπέζιος υπολογιστής μπορεί να έχει μια διακριτή GPU / κάρτα γραφικών, ένα τσιπ northbridge / southbridge και έναν ξεχωριστό επεξεργαστή. Όλα αυτά ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο τσιπ (όπως στο τσιπ πυριτίου) με το Broadcom BCM2710.

Τα κύρια μέρη του BCM2710A1 είναι:

 • Τετραπύρηνος επεξεργαστής ARM Cortex-A53 1 GHz, 64-bit
 • GPU VideoCore IV
 • Διεπαφή GPIO (υποστήριξη SPI, I2C, UART, GPIO, PWM)
 • Σειριακή διεπαφή κάμερας MIPI CSI-2
 • MIPI DSI (σειριακή διεπαφή οθόνης) - δεν εκτίθεται στο Pi Zero W2!
 • USB 2.0 PHY

Η CPU Cortex-A53 είναι μία από τις δύο πρώτες μικροαρχιτεκτονικές που υποστηρίζουν το σύνολο εντολών ARMv8-A 64-bit. Fun fact: Την σχεδίασαν στο Cambridge και την ανακοίνωσαν το 2012 (όταν βγήκε το πρώτο Pi). Έτσι, το νέο Pi Zero 2 W μπορεί να υποστηρίξει λειτουργικά συστήματα 64 bit (π.χ. Raspberry Pi OS σε 64 bit). Δείτε παρακάτω περισσότερα σχετικά με αυτό.

Σημείωση: το A1 είναι το "βήμα" του συγκεκριμένου SoC (αναθεώρηση - κάτι σαν "αριθμός έκδοσης λογισμικού"). BCM2710 είναι το όνομα της ίδιας της μήτρας πυριτίου.

Το BCM2710A1 χρησιμοποιεί τον τεχνολογικό κόμβο πυριτίου 40nm (σε αντίθεση με τον κόμβο 28nm που χρησιμοποιούν τα Pi 4 και Pi 400). Τα 40nm καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα 28nm (ή παρέχουν λιγότερες επιδόσεις στον ίδιο φάκελο ενέργειας). Αλλά το κόστος μεταφοράς του σχεδιασμού του SoC στα 28nm θα ήταν απαγορευτικό, και το κόστος χρήσης του SoC του Pi 4 θα ήταν πιθανότατα πολύ υψηλό.

Όταν είναι συσκευασμένο με τον τρόπο που χρησιμοποιείται για το Pi 3 (ή νεότερες εκδόσεις του Raspberry Pi 2), είναι γνωστό ως BCM2837.

Η συσκευασία BCM2837, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί έναν ειδικό θερμικό διασκορπιστή και ένα μεταλλικό καπάκι. Σε σύγκριση με το Raspberry Pi 3, το SoC του Pi Zero 2 είναι ελαφρώς χαμηλότερα χρονισμένο στο 1 GHz αντί για 1,2 GHz.

Η GPU του Pi Zero 2 (VideoCore 4) υποστηρίζει τα εξής:

 • Αποκωδικοποίηση H.264, MPEG-4 (1080p30)- κωδικοποίηση H.264 (1080p30)
 • Γραφικά OpenGL ES 1.1, 2.0

Διαβάστε περισσότερα

RP3A0-AU - πίσω από τα παρασκήνια του νέου chip

RP3A0-AU 2041 200826 - όχι, το 2041 δεν είναι μια "νέα έκδοση του RP2040" - διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι σημαίνει.

Πρόκειται για το πακέτο τσιπ του Raspberry Pi που έχει σχεδιαστεί κατά παραγγελία και ενσωματώνει τη μνήμη RAM και το SoC BCM2710A1 . Το RP3A0-AU έχει ένα λογότυπο Raspberry Pi στην κορυφή του. Αυτό το καθιστά το δεύτερο προϊόν, μετά το Raspberry Pi Pico (και το RP2040), που φέρει το λογότυπο Raspberry Pi.

Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη λύση σε ένα πρόβλημα. Και ο δρόμος που επέλεξε το Raspberry Pi για να δημιουργήσει μια δεύτερη γενιά της δημοφιλούς σειράς Pi Zero.

Το κύριο πρόβλημα είναι χώρος. Στα "μεγαλύτερα" Raspberry Pi, ξεκινώντας από το Raspberry Pi 2, και φυσικά συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων Raspberry Pi 4 και Pi 400, η μνήμη RAM και το SoC (CPU + GPU) είναι ξεχωριστά τσιπ στην πλακέτα. Στην περίπτωση του Pi 4, η μνήμη RAM βρίσκεται στην κορυφή της πλακέτας. Στην περίπτωση των Pi 3B+ / Pi 3B / Pi 2, βρίσκεται στην πίσω πλευρά της πλακέτας.

Εξοικονόμηση κόστους

Στο Zero 2W αυτό δεν είναι εφικτό. Η πλακέτα είναι πολύ μικρή για να έχει ένα τσιπ RAM δίπλα στο τσιπ της CPU. Θα ήταν θεωρητικά δυνατό να τοποθετηθεί στην πίσω πλευρά της πλακέτας, αλλά αυτό θα απαιτούσε πιο περίπλοκη συναρμολόγηση. Και αυτό θα ανέβαζε το κόστος κατασκευής.

Είναι ένα από τα μυστικά του Zero 2W: διατήρηση του κόστους κατασκευής σε χαμηλά επίπεδα με τη μη ύπαρξη εξαρτημάτων THT (= through hole technology) (όπως η κεφαλίδα 40 ακίδων). Επιπλέον, διαθέτει όλα τα εξαρτήματα τεχνολογίας SMD (surface-mounted) στη μία πλευρά της πλακέτας.

Ως εκ τούτου, έπρεπε να βρεθεί μια λύση με τη μνήμη RAM στην κορυφή του SoC.

PoP: Η λύση του Pi Zero

Το PoP (package-on-package) είναι η λύση που χρησιμοποιούσε το Pi Zero. Αυτό συγκόλλησε δύο ξεχωριστά τσιπ το ένα πάνω στο άλλο.

Δυστυχώς, λόγω του διαφορετικού μεγέθους του BCM2710 SoC, αυτό δεν ήταν δυνατό για το Zero2. Το BCM2710 δεν χωράει στην κοιλότητα μεταξύ των σφαιρών της κορυφαίας συσκευασίας SDRAM.

SiP: η λύση RPi Zero 2 (= RP3A0-CU)

Το Pi Zero 2 χρησιμοποιεί ένα λεγόμενο SiP (system-in-package), το οποίο ονομάζεται - έκπληξη - RP3A0-CU!

Σε αντίθεση με ένα SoC (system on a chip), υπάρχουν πολλαπλά τσιπ μέσα σε αυτό το πακέτο τσιπ (αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα ως "τσιπ" με το λογότυπο Raspberry Pi στην κορυφή του), τα οποία αποτελούν ένα σύστημα υπολογιστή, ενσωματωμένο σε ένα μόνο τσιπ. Έτσι, αυτού του είδους η λύση φέρει την ονομασία "Σύστημα σε συσκευασία". Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια - στην πραγματικότητα οδήγησε το αρχικό πρωτότυπο του Raspberry Pi, το οποίο παρουσίασαν το 2011 (με ένα BCM2763 σε εκείνη την περίπτωση)! Ρίξτε μια ματιά στο αυτό το blog του Raspberry Pi για να δείτε μια φωτογραφία του.

Ο Simon Martin, ένας μηχανικός του Raspberry Pi, σχεδίασε τόσο το ίδιο το Zero 2 W όσο και τη συσκευασία του chip RP3A0.

Το πακέτο chip RP3A0 συνδυάζει το κύβο BCM2710A1 (όπως λέμε "κύβο πυριτίου") - το SoC που τροφοδοτεί επίσης το Pi 3 - και έναν κύβο LPDDR2 4Gbit της Micron. Περιλαμβάνει επίσης πυκνωτές αποσύζευξης οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εξομάλυνση της τάσης τροφοδοσίας του πυρήνα. Ένα interposer διαχωρίζει τις δύο μήτρες (RAM και SoC) και ένα πλαστικό περίβλημα προστατεύει το περιεχόμενο του τσιπ και τους μικροσκοπικούς δεσμούς καλωδίων από τον έξω κόσμο.

Το "AU" ως μέρος της ονομασίας RP3A0-AU υποδηλώνει ότι η συσκευασία χρησιμοποιεί χρυσά καλώδια σύνδεσης. Σε ένα προηγούμενο δείγμα προπαραγωγής είχαν χρησιμοποιηθεί χάλκινα καλώδια σύνδεσης - τα χρυσά καλώδια επιλέχθηκαν τελικά από το Raspbery Pi για βελτιωμένη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία του προϊόντος.

Αστείο γεγονός: Ο Simon Martin σχεδίασε επίσης το πακέτο BCM2763, το οποίο κατέστησε εφικτό το αρχικό πρωτότυπο Raspberry Pi το 2011. Είναι επίσης ο σχεδιαστής του Raspberry Pi 400, του επίσημου ποντικιού και πληκτρολογίου του Raspberry Pi και της κάμερας υψηλής ποιότητας (HQ Camera).

Γεγονός διασκέδασης 2: Simon Martin συμπεριέλαβε ένα λογότυπο Raspberry Pi χαμηλής ανάλυσης ως μέρος του πακέτου ball-out. Ρίξτε μια ματιά στην ανάρτηση στο blog του Raspberry PI για να το δείτε.

Τα σήματα RP3A0-AU

 • RP3 είναι το όνομα του πακέτου
 • A0 σημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση αυτού του τμήματος.
 • Το AU σημαίνει ότι τα καλώδια σύνδεσης είναι χρυσά (το RP3A0-CU θα ήταν το εξάρτημα με τα χάλκινα καλώδια σύνδεσης).

Ο τετραψήφιος κωδικός είναι η ημερομηνία κατασκευής, εκφρασμένη ως έτος και αριθμός εβδομάδας.

Το 2041 θα σήμαινε 41η εβδομάδα του 2020. - αυτό δεν αποτελεί διάδοχο του RP2040 🙂 (βλ. παρακάτω κατάλογο των διαφορών μεταξύ RP2040 και RP3A0).

Ο 6ψήφιος κωδικός είναι μια ημερομηνία παραγγελίας, εκφρασμένη ως YYMMDD.

RP3A0 vs RP2040

 • Το RP3A0 είναι ένα πακέτο τσιπ που ενσωματώνει ένα στοιχείο SoC σχεδιασμένο από την Broadcom και μνήμη RAM.

 • Το RP2040 έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από την εσωτερική ομάδα σχεδιασμού πυριτίου του Raspberry Pi (αν και χρησιμοποιούν IP της ARM για τους πυρήνες Cortex M0, παρόμοια με την Broadcom που χρησιμοποιεί πυρήνες CPU της ARM).

 • Ο RP3A0 είναι ένα εξάρτημα υπολογιστή για επιτραπέζιους υπολογιστές, ικανό να εκτελεί σύγχρονα λειτουργικά συστήματα (όπως το Linux), ενώ ο RP2040 είναι ένας μικροελεγκτής που απευθύνεται σε ενσωματωμένες εφαρμογές. Ο RP2040 θα αποτελέσει πολύ καλύτερη επιλογή για περιορισμένους προϋπολογισμούς ισχύος, απαιτήσεις υπολογιστών χαμηλότερου επιπέδου, πλήρη έλεγχο του κώδικα που εκτελείται στο τσιπ και απαιτήσεις σκληρού πραγματικού χρόνου.

 • Το RP3A0 δεν είναι διαθέσιμο ως εξάρτημα για άλλους πελάτες, το RP2040 μπορεί να αγοραστεί και να ενσωματωθεί στα δικά σας σχέδια. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το RP3A0, θα πρέπει να βασίσετε το σχέδιό σας σε ένα Pi Zero 2W. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό, επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε ενσωματωμένες βιομηχανικές εφαρμογές.

Διαχείριση θερμότητας

Οι τέσσερις πυρήνες Cortex-A53 του BCM2710A1, όταν λειτουργούν με πλήρη ισχύ, παράγουν περισσότερη θερμότητα από τον μοναδικό πυρήνα ARM1176JZF-S του Raspberry Pi Zero.

Το Raspberry Pi χρησιμοποιεί ένα ειδικό παχύ εσωτερικό στρώμα χαλκού στα νεότερα μοντέλα Raspberry Pi (συμπεριλαμβανομένου του Raspberry Pi 4 και του Raspberry Pi 3B+) για να επιτρέπει στη θερμότητα να διαχέεται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα στην επιφάνεια της πλακέτας. Αυτό ίσχυε και για το Pi Zero 2.

Αυτό το στρώμα χαλκού είναι επίσης ο κύριος λόγος που το Pi Zero 2 W ζυγίζει 10 g αντί για 9 g όπως το προηγούμενο Zero - όταν τα κρατάτε στα χέρια σας, μπορείτε να παρατηρήσετε τη διαφορά στο βάρος.

Ο χαλκός είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε περισσότερο τα Zero 2 W - οι πυρήνες της CPU μπορούν να λειτουργούν περισσότερο χωρίς να στραγγαλίζονται. Στο blogpost της εισαγωγής του προϊόντος Raspberry Pi αναφέρεται ότι το Zero 2 W μπορεί να εκτελεί το τεστ καταπόνησης LINPACK επ' αόριστον χωρίς να στραγγαλίζεται.

RAM

 • 512MB LPDDR2 RAM (της Micron) = 4Gbit

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αναβάθμιση για τη μνήμη RAM. Αυτός είναι ο κύριος περιορισμός του Zero 2 W.

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο RP3A0 SiP για να φιλοξενήσει δύο κύβους μνήμης RAM πυριτίου ο ένας δίπλα στον άλλο, και η στοίβαξή τους ο ένας πάνω στον άλλο θα ανέβαζε απαγορευτικά το κόστος. (Και, φυσικά, η περισσότερη RAM είναι και η ίδια ακριβότερη).

Προς το παρόν φαίνεται απίθανο ότι θα υπάρξει ποτέ ένα Pi Zero 2W 1 GB. Αλλά το Raspberry Pi είναι γνωστό ότι έχει δώσει και στο παρελθόν δημιουργικές και απροσδόκητες λύσεις!

Ασύρματη συνδεσιμότητα

 • Ασύρματο LAN 802.11 b/g/n (μόνο 2,4 GHz)
 • Bluetooth 4.2 / Bluetooth Low Energy (BLE)

Το τσιπ WLAN/ΒΤ έχει αναβαθμιστεί και βρίσκεται τώρα μέσα σε μια μεταλλική θωράκιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για βιομηχανικούς πελάτες (βλ. παρακάτω).

Σημείωση: η σειρά Pi Zero 2, όπως και πριν, δεν υποστηρίζει ενσύρματη δικτύωση (Ethernet) "out of the box". Μπορείτε να προσθέσετε ένα dongle USB 2.0 για να αποκτήσετε Ethernet, ή ένα HAT (χρησιμοποιώντας SPI θα υπάρχει περιορισμένη απόδοση δικτύου, ωστόσο).

Διασυνδέσεις

 • Υποδοχή κάρτας microSD
 • θύρα miniHDMI
 • Θύρα USB 2.0 OTG
 • θύρα τροφοδοσίας microUSB
 • Συμβατή με HAT κεφαλή GPIO 40 ακίδων
 • Σύνθετο βίντεο μέσω σημείων δοκιμής συγκόλλησης
 • Σύνδεσμος κάμερας CSI

Σε σύγκριση με ένα "μεγάλο" Pi, πιθανότατα θα χρειαστείτε κάποιους προσαρμογείς για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Zero 2 W. Αυτοί είναι συμβατοί με τους προκατόχους του (Pi Zero / Pi Zero W):

 • Προσαρμογέας miniHDMI σε HDMI
 • Προσαρμογέας micro-USB σε USB τύπου Α OTG
 • καλώδιο προσαρμογέα κάμερας (λόγω του μειωμένου μεγέθους του βύσματος στο Zero 2)

Διάφορα

 • Επαναφορά ακίδας μέσω σημείου δοκιμής συγκόλλησης

Λόγω περιορισμών χώρου, οι ακίδες σύνθετου βίντεο και επαναφοράς που ήταν προηγουμένως διαθέσιμες ως μη συμπληρωμένη κεφαλίδα έχουν μεταφερθεί σε σημεία δοκιμής συγκόλλησης.

Επίσης, κάποια άλλα σημεία δοκιμής συγκόλλησης μετακινήθηκαν - κάποια εξωτικά εξαρτήματα που εξαρτώνται από αυτά τα σημεία δοκιμής για να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να μην λειτουργούν πλέον με το Zero 2 W.

Raspberry Pi Zero 2 W benchmarks

Στη δοκιμή συγκριτικής αξιολόγησης Sysbench το Pi Zero 2 W αποδίδει περίπου πέντε φορές ταχύτερα. Σημειώστε ότι αυτή η αύξηση των επιδόσεων απαιτεί η εφαρμογή σας να μπορεί να χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες ταυτόχρονα. Δεν είναι όλες οι εφαρμογές ικανές για κάτι τέτοιο.

Χρήση ισχύος Raspberry Pi Zero 2 W

Η κατανάλωση ενέργειας στο ρελαντί του Zero 2 είναι παρόμοια με αυτή του Zero W (περίπου 0,7 W). Υπό φορτίο, ωστόσο, μπορεί να φτάσει τα 3 Watt. (Σε σύγκριση με το Pi 4 με σχεδόν 7 Watt εξακολουθεί να είναι αρκετά οικονομικό). Το Zero W, υπό φορτίο, θα τραβούσε περίπου 1,7 Watt το πολύ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αριθμομηχανή κόστους ενέργειας για να υπολογίσετε το κόστος λειτουργίας του Pi zero 2 W 24/7 στη χώρα σας.

Σελίδα Sysbench Github

Αναφορές

Pi Zero 2 W και συμβατότητα

Η φωτογραφία μας δείχνει το Pi Zero 2 W μέσα στην αρχική θήκη Raspberry Pi Zero, με το αρχικό πληκτρολόγιο και το ποντίκι Raspberry Pi, τους προσαρμογείς miniHDMI και USB OTG και μια κούπα γεμάτη με ένα νόστιμο ποτό.

Σχεδόν όλα τα αξεσουάρ για την προηγούμενη σειρά Raspberry Pi Zero θα πρέπει να λειτουργούν με το Pi Zero 2W. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι συμβατό με τον παράγοντα μορφής και ότι προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ίδια διάταξη όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, οι ακίδες GPIO βρίσκονται στη θέση που θα περίμενε κανείς να βρίσκονται σε οποιοδήποτε Raspberry Pi.

Θήκες Raspberry Pi Zero 2 W

Έχουμε δοκιμάσει το Περίπτωση FLIRC Zero, ταιριάζει απόλυτα. Το αρχική θήκη Raspberry Pi Zero κάνει επίσης.

Δεν έχω δοκιμάσει τη θήκη Pi Zero W της Pimoroni, αλλά περιμένω να υπάρχει μια αναβάθμιση σε μια νέα θήκη, καθώς η Pimoroni συνήθως σχεδιάζει στρώματα που ταιριάζουν απόλυτα με τις διατάξεις των τσιπ και των εξαρτημάτων στις πλακέτες του Raspberry Pi, και αυτές είχαν κάποιες μικρές αλλαγές στο Zero 2 - για παράδειγμα, το τσιπ WLAN βρίσκεται τώρα μέσα σε μια μεταλλική θωράκιση, η οποία προσθέτει λίγο ύψος.

Σχολιάστε παρακάτω για άλλες περιπτώσεις και τη συμβατότητά τους και θα ενημερώσω αυτή τη θέση.

Προσαρμογέας microUSB OTG, προσαρμογέας miniHDMI

Αυτά τα βασικά αξεσουάρ του Raspberry Pi ταιριάζουν καλά.

Συμβουλή: το πρωτότυπο πληκτρολόγιο Raspberry Pi διπλασιάζεται ως διανομέας USB, επομένως μπορείτε να αρκεστείτε στη μία θύρα USB που διαθέτει το Pi Zero 2.

Καλώδιο προσαρμογέα κάμερας

Όπως και στα Pi Zero v1.3 και Pi Zero W, το Zero 2 W υποστηρίζει μια κάμερα - αλλά χρειάζεστε ένα καλώδιο προσαρμογέα. Το ίδιο καλώδιο προσαρμογέα θα λειτουργήσει και για το Pi Zero W.

Ειδικός εξοπλισμός Pi Zero

Καθώς τα σημεία δοκιμής συγκόλλησης έχουν μετακινηθεί και οι επικεφαλίδες RUN και TV έχουν μετατραπεί σε σημεία δοκιμής στην πίσω πλευρά της πλακέτας (λόγω στενότητας χώρου), ενδέχεται να μην λειτουργεί κάποιος εξειδικευμένος εξοπλισμός που βασίζεται στη θέση αυτών των σημείων δοκιμής. Σχολιάστε παρακάτω τις εμπειρίες σας και θα τις προσθέσω σε αυτό το blogpost.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Raspberry Pi Zero 2 W;

 • USB OTG -> μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως USB gadget (ως συσκευή USB, όχι μόνο ως κεντρικός υπολογιστής).
 • υψηλότερη απόδοση
 • μικρό αποτύπωμα και βάρος (σε σύγκριση με μεγαλύτερα Pis όπως το Pi 4)

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του Raspberry Pi Zero 2 W;

 • RAM πολύ περιορισμένη-> ο Chrome παγώνει-> YouTube και άλλες εφαρμογές, πολλαπλές καρτέλες
 • Χωρίς Ethernet (όπως στη σειρά Zero προηγουμένως)
 • Προς το παρόν πρέπει να κολλήσετε μόνοι σας την κεφαλίδα, Pi Zero 2 WH διαθέσιμο από buyzero.de
 • Σημεία δοκιμής για την κεφαλίδα RUN και τη σύνθετη έξοδο τηλεόρασης
 • Δεν υπάρχει αναλογική έξοδος ήχου
 • μόνο μία έξοδος HDMI - αν χρειάζεστε δύο, χρησιμοποιήστε το Raspberry Pi 4
 • δεν υπάρχει θύρα οθόνης (όπως στα μεγαλύτερα Pis)
 • η φωτογραφική μηχανή χρειάζεται καλώδιο προσαρμογέα
 • δεν υπάρχει έξοδος HDMI 4K (χρησιμοποιήστε το Pi 4 αν το χρειάζεστε αυτό)

Τι μπορώ να κάνω με το Pi Zero 2 W; (Παράδειγμα εφαρμογών)

Το Raspberry Pi Zero 2W δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως επιτραπέζιος υπολογιστής. Ένα Raspberry Pi 4 ή ένα Pi 400 θα ήταν καλύτερη επιλογή για αυτό το σκοπό.

Εφαρμογές προβολής με χρήση του Pi Zero:

 • Συσκευές IoT τοίχου
 • Δείκτες επιφάνειας εργασίας (π.χ. δείκτες μετοχών Bitcoin με οθόνες ePaper)
 • Ψηφιακή σήμανση σε καταστήματα και μουσεία

Άλλες εφαρμογές:

Αντιμετώπιση προβλημάτων Raspberry Pi Zero 2 W

Η λυχνία LED τροφοδοσίας Raspberry Pi Zero 2 W δεν ανάβει

Είναι πολύ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Raspberry Pi Zero2 W διαφέρει αρκετά από άλλες (μεγαλύτερες) πλακέτες Raspberry Pi από αυτή την άποψη.

Ενώ οι μεγαλύτερες πλακέτες (για παράδειγμα ένα Raspberry Pi 4) θα ανάψει ένα LED μόλις το Raspberry Pi τροφοδοτηθεί με ρεύμα, το Zero 2W θα ανάψει η λυχνία LED μόνο αν είναι σε θέση να εκκινήσει. Επομένως, μπορεί να μην έχετε ελαττωματικό Raspberry Pi Zero 2 W. Αντίθετα, μπορεί να έχετε λάθος εικόνα λειτουργικού συστήματος σε αυτό.

Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα για να λύσετε αυτό το πρόβλημα:

 1. βεβαιωθείτε ότι το τροφοδοτικό παρέχει ρεύμα στο Zero 2 W - για παράδειγμα, συνδέοντάς το σε ένα άλλο Raspberry Pi ή στο smartphone σας. (Και πάλι: η λυχνία LED στο Pi Zero 2 μπορεί να παραμείνει σβηστή ΑΚΟΜΑ κι αν το τροφοδοτικό ΚΑΙ το Zero 2 είναι εντάξει).
 2. δοκιμάστε μια διαφορετική κάρτα microSD αν είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε μια νέα εγκατάσταση της νεότερης Raspberry Pi OS
 3. διπλοελέγξτε ότι χρησιμοποιείτε μια νέα εγκατάσταση! (μόνο οι πρόσφατες εκδόσεις του Raspberry Pi OS θα εκκινήσουν), ελέγξτε επίσης την κάρτα microSD σε ένα άλλο pi, αν είναι δυνατόν.
 4. δοκιμάστε να τροφοδοτήσετε το Zero 2 W μέσω της θύρας δεδομένων microUSB αντί της θύρας "PWR" (ναι, αυτό είναι πιθανό να είναι ελαττωματική μία από τις θύρες - είχα αυτό το πρόβλημα σε ένα Pi Zero W και μπόρεσα να το σώσω με αυτόν τον τρόπο).
 5. ελέγξτε αν υπάρχει έξοδος HDMI παρόλο που η λυχνία LED είναι απενεργοποιημένη (είναι δυνατό να την απενεργοποιήσετε στο λογισμικό, για παράδειγμα)

Αν έχετε εκτελέσει τα παραπάνω βήματα και η λυχνία LED λειτουργίας παραμένει σβηστή και δεν υπάρχει έξοδος HDMI, το Pi Zero 2 W είναι πιθανώς ελαττωματικό.

Προσπαθήστε όμως να αλλάξετε το λειτουργικό σύστημα. Είχα έναν πελάτη που ανέφερε ότι το Zero 2 W ήταν ελαττωματικό, και όταν το έλεγξε διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν το σύστημά του (MotionEye OS).

Το Raspberry Pi Zero 2 W δεν εκκινείται

Όπως κάθε νέα πλακέτα Raspberry Pi, το Zero 2 W απαιτεί μια πρόσφατη έκδοση του Raspberry Pi OS για να εκκινήσει.

Αν χρησιμοποιείτε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα (όπως το Ubunt ή το Motioneye OS), ενδέχεται να μην υποστηρίζουν ακόμα το Zero 2 W. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι τα προβλήματα εκκίνησης θα εμφανιστούν ως μη ανάβοντας το LED του Zero 2W.

TL;DR Πάντα να δοκιμάζετε με μια νέα εγκατάσταση του Raspberry Pi OS, ιδανικά σε μια νέα κάρτα microSD.

Το Raspberry Pi Zero 2 W καταρρέει / είναι αναξιόπιστο

Πιθανή αιτία: αδύναμη παροχή ρεύματος

Τις περισσότερες φορές ο ένοχος είναι το τροφοδοτικό: δοκιμάστε το επίσημο τροφοδοτικό Raspberry Pi 2.5 A.

Το PiDoctor του PiCockpit μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαγνώσετε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. (αναζητάτε τις πληροφορίες για την "υποβιβασμένη τάση").

Πιθανή αιτία: προβληματικές ρυθμίσεις overclocking

Αν έχετε κάνει overclocking στο Pi Zero 2 W (δίνουμε επίσης οδηγίες γι' αυτό στην ενότητα "Tuning the Zero 2 W"), δοκιμάστε να μειώσετε τις ρυθμίσεις overclocking για να βρείτε μια σταθερή λύση overclocking.

Zero 2 W Η σύνδεση WiFi είναι κακή

Δοκιμάστε να μετακινήσετε το Zero 2 W και να αλλάξετε τον προσανατολισμό του στο χώρο. Όπως συμβαίνει με κάθε κεραία, μπορεί να υπάρξει καλύτερη λήψη αν ο προσανατολισμός της ταιριάξει καλύτερα με τον προσανατολισμό της κεραίας του δρομολογητή.

Ρύθμιση του Pi Zero 2 W

Χρησιμοποιήστε μια θήκη FLIRC για να ρυθμίσετε το Zero 2 W για βέλτιστη απόδοση. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω

Συμβουλή για επαγγελματίες: αναπτύξτε στο Pi 4 και μεταφέρετε το έργο σας στο Zero 2W μόλις είναι έτοιμο.

Το Raspberry Pi 4 διαθέτει επεξεργαστική ισχύ επιπέδου επιτραπέζιου υπολογιστή. Και θα είναι σε θέση να τρέχει web-browsers χωρίς να παίζει με τον χώρο swap (βλ. παρακάτω).

Ως εκ τούτου, αν κατασκευάζετε ένα έργο Raspberry Pi, σας συνιστούμε να το δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας πρώτα ένα Pi 4. Μόλις λειτουργήσει, απλά τοποθετήστε την κάρτα micro SD στο Pi Zero 2W. Χάρη στην εξαιρετική συμβατότητα μεταξύ των διαφορετικών πλακετών Raspberry Pi, θα πρέπει να είστε σε θέση να το κάνετε απλά αυτό.

Και στη συνέχεια μπορείτε να ξεπλύνετε και να επαναλάβετε για μελλοντικά έργα - με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα αξιοπρεπώς γρήγορο Raspberry Pi για τα έργα IoT σας. Αυτά δεν απαιτούν όλα όσα μπορεί να δώσει το Pi 4, και δεν θα επιβραδυνθούν κατά την ανάπτυξη των έργων.

Ανταλλαγή χώρου

Αυτή είναι μια μυστική συμβουλή για τη βελτίωση των επιδόσεων ειδικά των web browsers στο Raspberry Pi Zero 2 W. Τα web browsers, όπως το Chromium (τα τμήματα ανοικτού κώδικα του προγράμματος περιήγησης Chrome της Google) είναι πασίγνωστα πεινασμένα για τη μνήμη. Τα 512 MB του Zero 2 W κορεστούν γρήγορα, έχοντας επίσης κατά νου ότι αυτή η μνήμη μοιράζεται με τη μονάδα γραφικών, οπότε μόνο περίπου 450 MB είναι πραγματικά διαθέσιμα στα περισσότερα συστήματα στο Raspberry Pi OS.

Αν και η εναλλαγή δεν είναι τόσο γρήγορη όσο η RAM και επιβαρύνει κάπως την κάρτα microSD, θα επιτρέψει σε ορισμένα πράγματα να λειτουργήσουν, τα οποία θα είχαν καταρρεύσει ή παγώσει πριν.

Το προεπιλεγμένο μέγεθος swap είναι 100 MB. Αυτό δεν είναι αρκετό για να κρατήσει αυτά τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο ευχαριστημένα. Θα το αυξήσουμε στα 2 GB.

<insert swap video>

Κλείστε όλες τις ανοιχτές εφαρμογές, ανοίξτε ένα τερματικό (το μικρό μαύρο εικονίδιο κοντά στο εικονίδιο του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο).

Εκτελέστε τις ακόλουθες εντολές για να απενεργοποιήσετε προσωρινά την swap και να επεξεργαστείτε το αρχείο ρυθμίσεων swap:

sudo dphys-swapfile swapoff
sudo nano /etc/dphys-swapfile

Αναζητήστε τη γραμμή που λέει CONF_SWAPSIZE=100

Αλλάξτε το στο επιθυμητό μέγεθος ανταλλαγής. Ρυθμίστε το σε 2048 για να το αυξήσετε στα 2 GB ή αλλάξτε το σε οποιαδήποτε άλλη τιμή MB θέλετε:

CONF_SWAPSIZE=2048

Αποθηκεύστε το αρχείο (Ctrl + O) και βγείτε από το nano (Ctrl + X).

Τώρα εκτελέστε τις ακόλουθες εντολές για να αρχικοποιήσετε το αρχείο swap στο Zero 2 και να ξεκινήσετε ξανά την swap:

sudo dphys-swapfile setup
sudo dphys-swapfile swapon

Δεν χρειάζεται επανεκκίνηση. Τώρα το Chromium θα πρέπει να αποδίδει καλύτερα με πολλαπλές καρτέλες.

Λάβετε υπόψη ότι η ανταλλαγή χρησιμοποιεί την κάρτα microSD - δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο εγγράφονται και διαβάζονται πολλά δεδομένα από την κάρτα SD, η φθορά και η φθορά της είναι μεγαλύτερη. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνετε για την επέκταση της μνήμης RAM.

Ένα άλλο τίμημα που πληρώνετε είναι ότι οι εφαρμογές θα λειτουργούν πιο αργά μόλις κορεστεί η πραγματική μνήμη RAM του Pi σας, καθώς η πρόσβαση στη μνήμη RAM είναι πολύ πιο γρήγορη από την πρόσβαση στην κάρτα microSD.

Εύγε στον neblio για την παροχή των οδηγιών.

Χωρίς θήκη ή FLIRC Zero Case

Μια πλαστική θήκη, όπως η αρχική θήκη του Raspberry Pi Zero, θα γίνει θερμικό φράγμα και ουσιαστικά θα περιορίσει το Raspberry Pi Zero 2W πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο απόδοσης. Αν και αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως εντάξει για εφαρμογές που δεν απαιτούν πολλά από το Zero 2, όπως το να είναι ένας IoT κόμβος αναμετάδοσης για συσκευές Bluetooth, ή απλή ψηφιακή σήμανση (αναπαραγωγή βίντεο), για πιο απαιτητικές εφαρμογές συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το Zero 2 W χωρίς θήκη, ή ακόμα καλύτερα, με μια ειδικά σχεδιασμένη θήκη.

Η θήκη FLIRC Zero λειτουργεί ως μια μεγάλη ψύκτρα, επιτρέποντας στο SiP (System-in-Package) του Pi σας να αποβάλλει ενέργεια. Όπως ίσως γνωρίζετε, το Pi θα περιορίσει τους πυρήνες ARM, αν επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας. Με τη θήκη FLIRC Zero, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το throttling και να έχετε σταθερή απόδοση.

Επιπλέον, φαίνεται αρκετά τακτοποιημένο 🙂

Η θήκη FLIRC Zero σας επιτρέπει να τρέξετε ένα καλώδιο προσαρμογέα κάμερας μέσω μιας σχισμής στη θήκη, καθώς και για να αφαιρέσετε το πλαστικό καπάκι για να αποκτήσετε πρόσβαση στη θύρα GPIO του Zero 2W σας.

Μπορείτε να αγοράσετε τη θήκη FLIRC Zero από το συνεργαζόμενο κατάστημα buyzero.de εδώ:

Το βίντεό μας σας δείχνει πώς να τοποθετήσετε το Pi Zero 2 W μέσα σε μια θήκη FLIRC:

Overclocking

Κατάφερα να υπερφορτώσω το Raspberry Pi Zero 2 W κατά 30 % στα 1,3 GHz. Αυτό σας δίνει 30 % επιπλέον ισχύ ουσιαστικά δωρεάν στο νέο pi! Το οποίο είναι πολύ ευπρόσδεκτο για εφαρμογές περιήγησης στο διαδίκτυο.

Τα χιλιόμετρα σας μπορεί να διαφέρουν - δεν είναι όλα τα RP3A0 δημιουργημένα με τον ίδιο τρόπο, και ορισμένα μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσουν τόσο ψηλά (λόγω μικρών διαφορών στην παραγωγή του πυριτίου). Ωστόσο, το 1,2 GHz θα πρέπει να είναι ένα αρκετά ασφαλές στοίχημα για τα περισσότερα Pi Zero 2 SoC.

Ακούστε τι κάνετε για να κάνετε overclock:

Επεξεργαστείτε το αρχείο /boot/config.txt ως χρήστης root. Για παράδειγμα, ανοίγοντας ένα τερματικό και πληκτρολογώντας:

sudo nano /boot/config.txt

Πηγαίνετε στο τέλος του αρχείου (κάτω από το [all]) και προσθέστε τις ακόλουθες τρεις γραμμές:

over_voltage=4
arm_freq=1300
core_freq=500

Σημειώστε ότι μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικές ρυθμίσεις. Εγώ κατάφερα να κάνω overclocking στο 1,3 GHz, αλλά το δικό σας Pi μπορεί να διαφέρει. Δεν είναι όλα τα τσιπ σε θέση να υπερφορτωθούν τόσο πολύ. Τα περισσότερα θα πρέπει να μπορούν να κάνουν 1,2 GHz (arm_freq=1200).

Σημειώστε επίσης ότι ο VideoCore IV είναι υπερτροφοδοτημένος στο παράδειγμά μου (το core_freq έχει οριστεί σε 500). Αυτό του δίνει καλύτερη απόδοση γραφικών.

Πληκτρολογήστε Ctrl+O για αποθήκευση και Ctrl+X για έξοδο. Επανεκκίνηση:

sudo reboot

Μετά την επανεκκίνηση, το Raspberry Pi Zero 2 W θα πρέπει τώρα να λειτουργεί αισθητά ταχύτερα.

Το βίντεό μας σας δείχνει πώς να το κάνετε χρησιμοποιώντας εργαλεία επιφάνειας εργασίας και το Geany, το οποίο μπορεί να είναι πιο άνετο για κάποιους που δεν είναι συνηθισμένοι στη γραμμή εντολών.

Όταν κάνετε overclocking, θα πρέπει να εξασφαλίσετε πολύ καλή ψύξη για το Raspberry Pi Zero. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα Θήκη FLIRC Zero (βλέπε παραπάνω).

Χρησιμοποιήστε το αρχικό τροφοδοτικό

Ένα καλής ποιότητας τροφοδοτικό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερή λειτουργία του Raspberry Pi Zero W2. Στην πραγματικότητα, στις παλιές μέρες της κυκλοφορίας του RPi 1 B, τα κακά τροφοδοτικά προκαλούσαν ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων.

Σε περίπτωση που το τροφοδοτικό σας δεν είναι ικανό να τροφοδοτήσει το Zero 2 και τα συνδεδεμένα αξεσουάρ, θα δείτε έναν κεραυνό να εμφανίζεται στην οθόνη σε συστήματα με λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi OS.

Χρησιμοποιώντας το Εφαρμογή PiDoctor στο PiCockpit, μπορείτε να Ελέγξτε για χαμηλή τάση στο Rpi Zero 2.

Η σύστασή μας: η αυθεντικό τροφοδοτικό Raspberry Pi 2,5 A 5 V microUSB. Παρόλο που τα 2,5 A (που μεταφράζονται σε 12,5 W συνολικά) είναι υπερβολικά για το ίδιο το Zero 2W, θα μπορείτε να τροφοδοτήσετε εξωτερικές συσκευές USB.

Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τους πυρήνες του Pi Zero 2W, αν θέλετε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κατά την μέγιστη απόδοση. Και μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας στο ρελαντί απενεργοποιώντας το HDMI, αλλάζοντας τους οδηγούς γραφικών, απενεργοποιώντας το LED και απενεργοποιώντας το WiFi.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία.

Έχουμε συγκεντρώσει μια μελέτη σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας που μπορείτε να περιμένετε και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Πού μπορώ να αγοράσω το Pi Zero 2 W;

Raspberry Pi διατηρεί κατάλογο εγκεκριμένων μεταπωλητών τα οποία έχουν ελέγξει. Αυτό γίνεται για να αναγνωριστούν οι μεταπωλητές "που αντιπροσωπεύουν καλά τα προϊόντα Raspberry Pi και κάνουν την αγορά τους εύκολη για τους πελάτες τους".

Pi Zero 2 W για βιομηχανικές εφαρμογές: πλεονεκτήματα και πληροφορίες

Αρθρωτή πιστοποίηση

Από το Raspberry Pi 3B+ όλα τα προϊόντα Raspberry Pi διαθέτουν πιστοποίηση FCC modular, συμπεριλαμβανομένου του Raspberry Pi Zero 2 W. Αυτό μειώνει σημαντικά το χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη συμμόρφωση κατά την ενσωμάτωση του Pi Zero 2 W σε ένα τελικό προϊόν.

Ομοίως, για την RED (Ευρωπαϊκή Οδηγία Ραδιοεκπομπών), η οποία αποτελεί μέρος της πιστοποίησης CE, θα μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και κόστος κατά την πιστοποίηση προϊόντων που βασίζονται στο Zero 2W, σε σύγκριση με το Pi Zero W.

Κωδικός Datamatrix για τον προσδιορισμό του Pi Zero 2 W με φυσικό τρόπο

Πρόκειται για μια νέα λειτουργία που εισήχθη με το Raspberry Pi Zero 2W προς όφελος των βιομηχανικών πελατών.

Το Zero 2 W διαθέτει έναν κωδικό datamatrix στην πίσω πλευρά, ο οποίος θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε φυσικά ένα Zero 2 W. Κωδικοποιεί τον σειριακό αριθμό του SoC του Raspberry Pi.

ο κωδικός datamatrix βρίσκεται στο πίσω μέρος του Zero 2 W κάτω από τα σήματα πιστοποίησης CE και FCC

Μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα Raspberry Pi Zero 2 W

Το Raspberry Pi Zero 2 W θα είναι διαθέσιμο μέχρι τουλάχιστον Ιανουάριος 2028. Το Raspberry Pi στοχεύει να συνεχίσει όλα τα προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο, με εξαίρεση το αρχικό Raspberry Pi 1 Model B. Αυτό αντικαταστάθηκε από το πιο σύγχρονο Raspberry Pi 1 Model B+. Καμία πλακέτα Raspberry Pi δεν έχει διακοπεί μέχρι στιγμής (από τον Νοέμβριο του 2021).

Υποστήριξη για βιομηχανικούς πελάτες από εξειδικευμένους εγκεκριμένους μεταπωλητές

pi3g στη Γερμανία, για παράδειγμα, είναι εξειδικευμένος εγκεκριμένος βιομηχανικός μεταπωλητής του Raspberry Pi. Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να ενσωματώσετε το Pi Zero 2 W στα προϊόντα σας.. Θα είμαστε σε θέση να σας υποστηρίξουμε καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος σας.

Πιστοποιήσεις Raspberry Pi Zero 2 W

Επισκεφθείτε το pip.raspberrypi.com για έναν κατάλογο παγκόσμιων πιστοποιήσεων (CE / FCC / κ.λπ.).

Raspberry Pi Zero 2 W λήψεις & φύλλα δεδομένων

Δημοφιλή πρόσθετα υλικού για το Zero 2W

Πολλές εταιρείες όπως η Adafruit και η Pimoroni κατασκευάζουν επίσης καπέλα σε μικρό μέγεθος, κατάλληλα για το Zero 2 W.

Αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος Raspberry Pi για το Zero 2 W

Οι παλαιότερες διανομές του λειτουργικού συστήματος Raspberry Pi δεν θα τρέξουν στο Zero 2 W.

Για να ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό αναβάθμισης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το προηγούμενο Pi Zero W ή Pi 4. Ή άλλο Raspberry Pi στο οποίο θα εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόχειρο ένα άλλο Pi και δεν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της κάρτας SD, θα είναι μάλλον πιο εύκολο να την αντικαταστήσετε χρησιμοποιώντας το Raspberry Pi OS Imager.

Σύγκριση Pi Zero 2 W με ανταγωνιστικά προϊόντα

Όταν συγκρίνετε με άλλα προϊόντα, να έχετε κατά νου ότι μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας της πλατφόρμας Raspberry Pi δεν έγκειται μόνο στη χαμηλή τιμή, αλλά και στην κοινότητα που την περιβάλλει. Είναι πιο εύκολο να λάβετε οδηγίες, να λύσετε προβλήματα, όταν κάποιος το έχει ήδη κάνει στο παρελθόν. Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi είναι ακλόνητο, καθώς τα Raspberry Pi έχουν μεγαλύτερη ομάδα από πολλούς ανταγωνιστές τους.

Radxa Zero vs Raspbery Pi Zero 2W

Μηδέν 2 WRadxa Zero
Τιμή$15 (επίσημη τιμή)$15.80 (AllnetChina)
CPUCortex-A53 (τέσσερις πυρήνες)Cortex-A53 (τετραπύρηνος)
Δυνατότητες CPUΥποστήριξη 32-bit και 64-bitARMv7 + ARMv8-AΤετραπύρηνος επεξεργαστής 64-bit
Συχνότητα CPU1 GHz, μπορεί να υπερφορτωθεί σε 1,2 GHz+1.8GHz
GPUVideoCore IVGPU ARM G31 MP2
RAM512 MB (LPDDR2), ως μέρος του SiP512MB/1/2/4GB
Δίκτυο802.11b/g/n802.11 a/b/g/n (ac διαθέσιμο στα μοντέλα 2/4GB)
BluetoothBluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Low Energy)  512MB/1GB: μοντέλο Bluetooth 4/BLE2/4GB: Bluetooth 5+ EDR και BLE
Θύρα HDMIMini-HDMI τύπου CΜικρό HDMI
Θύρα USBUSB OTG microUSBΤύπος-C USB3 και USB OTG
Σύνθετο βίντεοΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης
Καρφίτσα επαναφοράςΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης
Θύρα κάμεραςΘύρα MIPI CSI με μηδενικό συντελεστή μορφήςΔεν υπάρχει διασύνδεση MIPI CSI
Κατανάλωση ενέργειαςMax. 3W (0,6 A)3,3W χωρίς περιφερειακά
Παροχή ρεύματοςmicroUSBUSB-C
Διάφορες διαφορέςπροηγμένη απαγωγή θερμότητας μέσω στρώματος χαλκού για υψηλότερες επιδόσειςΥποστηρίζει 4K60
παράγοντας μορφήςΜηδενικός παράγοντας μορφής (65mm × 30mm)66mm x 30.5mm

Radxa είναι οι κατασκευαστές της σειράς ROCK Pi. Το Radxa Zero είναι ένα SBC που βασίζεται στο Amlogic S905Y2 SoC.

Αυτή η CPU κατασκευάζεται σε 12 nm διαδικασία. Αυτό μου λέει δύο πράγματα αμέσως:

 • θα είναι ακριβότερο από το Pi Zero 2W (το BCM2710 κατασκευάζεται σε τεχνολογικό κόμβο 40nm)
 • θα έχει περισσότερες επιδόσεις (ή θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια)

Διαθέτει τετραπύρηνη CPU Cortex-A53 (64 bit) με 18400 DMIPS και GPU Mali-G31 MP2 (χρονισμένη στα 850 MHz). Οι Mali είναι τα "έτοιμα" σχέδια πυρήνων GPU που μπορούν να παραχωρηθούν με άδεια από την ARM μαζί με τους πυρήνες της CPU Cortex. Το Pi Zero 2 W χρησιμοποιεί την GPU VideoCore IV, η οποία σχεδιάστηκε εσωτερικά στην Broadcom. Για το Radxa Zero αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς απλά πάρτε την εργασία επιτάχυνσης βίντεο που έχουν κάνει τα Raspberry Pi (για παράδειγμα για να επιτρέψετε την ομαλότερη αναπαραγωγή του YouTube στο Chromium) και βάλτε την στο Radxa Zero.

Η Mali-G31 MP2 υποστηρίζει Vulkan 1.0 και OpenGL ES 3.2. Το Zero 2 W υποστηρίζει OpenGL ES 1.1, 2.0. Έτσι το Radxa Zero διαθέτει πιο σύγχρονη υποστήριξη επιτάχυνσης γραφικών. Υποστηρίζει επίσης την αποκωδικοποίηση 4Kp60 10-bit H.265 με την οποία το Pi Zero 2 W πιθανότατα θα δυσκολευτεί.

Το Radxa Zero μπορεί να κάνει έξοδο σε 4K@60 Hz HDMI - υποστηρίζει HDMI 2.1.

Λάβετε υπόψη ότι η S905Y2 σχεδιάστηκε από την Amlogic ειδικά ως SoC για συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και παρουσιάστηκε το 2018, οπότε διαθέτει κάπως πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά από τα παλαιότερα τμήματα (GPU VideoCore IV) που περιλαμβάνει το Zero 2 W, τα οποία είναι ξεπερασμένα. Αν χρειάζεστε πιο ισχυρή και σύγχρονη υποστήριξη γραφικών, π.χ. έξοδο HDMI 4K, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Raspberry Pi 4.

Επίσης, το συγκεκριμένο SoC σχεδιάστηκε με γνώμονα το Android. Έτσι, το Radxa Zero θα μπορεί να τρέξει Android (ή διάφορες διανομές Linux).

Όσον αφορά τη μνήμη RAM, το Radxa Zero διαθέτει 32bit LPDDR4 (το Raspberry Pi Zero 2 W χρησιμοποιεί LPDDR2).

Από πλευράς συνδεσιμότητας, διαθέτει

 • WiFi 802.11 ac (σε ορισμένα μοντέλα)
 • Bluetooth 5.0 (σε ορισμένα μοντέλα)
 • USB 3.0
 • 40-pin GPIO header (φυσικά :-)) (σε ορισμένα μοντέλα)
 • ένα πρόσθετο USB 2.0 OTG και τροφοδοσία μέσω θύρας USB C

Η Radxa προσφέρει μια σειρά διαφορετικών μοντέλων του υπολογιστή της. Ανατρέξτε σε αυτή τη σελίδα για μια επισκόπηση των Μοντέλα Radxa Zero.

Πιο συγκεκριμένα, σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ των ακόλουθων διαμορφώσεων:

 • RAM: 512MB / 1GB / 2GB / 4GB
 • eMMC: κανένα / 8GB / 16GB / 32GB / 64GB / 128GB
 • WiFi/Bluetooth: AP6212 / AP6256
 • Κεφαλίδα GPIO: Ναι / Όχι
 • Κεραία: επί του σκάφους / εξωτερική

Σημείωση:

Το AP6212 is μια μονάδα Ampak WiFi/Bluetooth, η οποία υποστηρίζει 802.11 b/g/n WLAN και Bluetooth v4.0.

Το AP6256 είναι μια μονάδα SparkLAN Wifi/Bluetooth, η οποία υποστηρίζει 8021.11 ac/a/b/g/n και Bluetooth 5.0. Έτσι, υποστηρίζει WiFi 5 GHz, το οποίο το Raspberry Pi Zero 2W δυστυχώς δεν διαθέτει.

Το Radxa Το Zero θα καταναλώνει το πολύ 3,3W χωρίς περιφερειακά USB.

Banana Pi BPI-M2 Zero

Με το Raspberry Pi Zero 2 W, το Banana Pi BPI-M2 Zero δεν φαίνεται να προσφέρει πολλά περισσότερα.

Πρώτον, η τιμή του Banana Pi BPI-M2 Zero είναι σχεδόν διπλάσια από το Pi Zero 2 W και το υλικό δεν είναι διπλάσιο.

Ο επεξεργαστής του Banana Pi BPI-M2 Zero είναι ένας επεξεργαστής 32-bit που υλοποιεί την αρχιτεκτονική ARMv7-A. Εν τω μεταξύ, το Zero 2 W διαθέτει έναν επεξεργαστή με δυνατότητα 32-bit και 64-bit με υποστήριξη ARMv7 + ARMv8-A.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για το Banana Pi BPI-M2 Zero που παράγει πολλή θερμότητα και ακόμη και μια κανονική ψύκτρα δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τις θερμοκρασίες χαμηλά.

Ενώ ήταν ένας άξιος ανταγωνιστής του αρχικού Pi Zero, το υλικό του δεν μπορεί να συγκριθεί με το πιο σύγχρονο Pi Zero 2 W.

Μηδέν 2 WBanana Pi BPI-M2 Zero
Τιμή$15 (επίσημη τιμή)$33.99(Amazon.com)
CPUCortex-A53 (τέσσερις πυρήνες)H2+ ARM Cortex-A7 τετραπλού πυρήνα
Δυνατότητες CPUΥποστήριξη 32-bit και 64-bitARMv7 + ARMv8-A
Συχνότητα CPU1 GHz, μπορεί να υπερφορτωθεί σε 1,2 GHz+1.2GHz
GPUVideoCore IVARM Mali 400 MP2, 
RAM512 MB (LPDDR2), ως μέρος του SiP512MB DDR3
Δίκτυο802.11b/g/nWi-Fi 802.11b/g/n,
BluetoothBluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Low Energy)  Bluetooth 4.0
Θύρα HDMIMini-HDMI τύπου CΜίνι HDMI
Θύρα USBUSB OTG microUSBένα USB 2.0 OTG
Σύνθετο βίντεοΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης
Καρφίτσα επαναφοράςΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης
Θύρα κάμεραςΘύρα MIPI CSI με μηδενικό συντελεστή μορφήςΥποδοχή εισόδου CSI Κάμερα
Κατανάλωση ενέργειαςMax. 3W (0,6 A)
Παροχή ρεύματοςmicroUSBMicroUSB
Διάφορες διαφορέςπροηγμένη απαγωγή θερμότητας μέσω στρώματος χαλκού για υψηλότερες επιδόσεις
παράγοντας μορφήςΜηδενικός παράγοντας μορφής (65mm × 30mm)Μηδενικός παράγοντας μορφής (65mm × 30mm)

Πορτοκαλί Pi Zero 2

Το Orange Pi Zero 2 είναι περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από το Raspberry Pi Zero 2. Το μέγεθός του είναι περισσότερο συγκρίσιμο με το Raspberry Pi 3.

Το Orange Pi Zero 2 είναι λίγο πολύ ένας κατάλογος επιθυμιών με αυτά που ο κόσμος ήθελε στο Raspberry Pi Zero 2 W (1GB RAM, USB-C). Ωστόσο, δείχνει επίσης πόσο μεγαλύτερη θα γίνει η πλακέτα με την υλοποίηση αυτών των χαρακτηριστικών.

Ένα από τα εμπόδια για την παροχή μνήμης RAM 1GB στο Raspberry Pi Zero 2 W είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μονόγραμμα 1GB και δεν μπορούν να τοποθετηθούν δύο τσιπ των 512MB το ένα πάνω στο άλλο.

Στην περίπτωση του Orange Pi Zero 2, τα δύο τσιπ RAM είναι τοποθετημένα δίπλα-δίπλα. Αυτό συμβάλλει σε μεγαλύτερο συντελεστή μορφής.

Το Orange Pi Zero 2 διαθέτει διανομές Android, Ubuntu και Debian διαθέσιμες για λήψη από την ιστοσελίδα του.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Orange Pi Zero 2 ως συσκευή Android, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έκδοση Android 10 είναι περισσότερο μια κατασκευή Android TV παρά μια κατασκευή Android smartphone.

Δεν υπάρχει ούτε Play Store. Ως εκ τούτου, ακόμη και οι εφαρμογές που έχουν φορτωθεί στο πλευρό μπορεί να μην λειτουργούν, επειδή το Android build του Orange Pi δεν μπορεί να επαληθεύσει την ιδιοκτησία αυτών των εφαρμογών.

Οι επιδόσεις του Orange είναι καλύτερες από το Raspberry λόγω της υψηλότερης ταχύτητας της CPU (1,5 GHz έναντι 1 GHz) και η μνήμη RAM μπορεί να είναι διπλάσια από αυτή που μπορεί να προσφέρει το Raspberry. 

Διαθέτει επίσης ακροδέκτες 26 ακίδων και επίσης μια διεπαφή λειτουργίας 13 ακίδων για έξοδο ήχου, περισσότερες θύρες USB, έξοδο TV και δέκτη IR. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε μια κεραία WiFi στο Orange που σημαίνει καλύτερη συνδεσιμότητα.

Τα μειονεκτήματα; Υψηλότερη τιμή και μεγαλύτερος παράγοντας μορφής.

Μηδέν 2 WΠορτοκαλί Pi Zero 2
Τιμή$15 (επίσημη τιμή)$24 (AliExpress); $31.99 (Amazon.com)
CPUCortex-A53 (τέσσερις πυρήνες)Τετραπύρηνος επεξεργαστής Cortex-A53
Δυνατότητες CPUΥποστήριξη 32-bit και 64-bitARMv7 + ARMv8-A64-bit
Συχνότητα CPU1 GHz, μπορεί να υπερφορτωθεί σε 1,2 GHz+1.5GHz
GPUVideoCore IVMali G31 MP2
RAM512 MB (LPDDR2), ως μέρος του SiP512MB/1GB DDR3 (κοινόχρηστο με GPU)
Δίκτυο802.11b/g/n802.11 a/b/g/n/ac; Gigabit Ethernet
BluetoothBluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Low Energy)  Υποστηρίζει BT5.0
Θύρα HDMIMini-HDMI τύπου CMicro HDMI 2.0a
Θύρα USBUSB OTG microUSB3*USB 2.0 HOST(Δύο από αυτά είναι μέσω πλακέτας διασύνδεσης 13pin)
Σύνθετο βίντεοΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησηςΜέσω κεφαλίδας 13 ακίδων
Καρφίτσα επαναφοράςΩς σημείο δοκιμής συγκόλλησης
Θύρα κάμεραςΘύρα MIPI CSI με μηδενικό συντελεστή μορφής
Κατανάλωση ενέργειαςMax. 3W (0,6 A)
Παροχή ρεύματοςmicroUSBΔιασύνδεση τύπου-C Είσοδος 5V2A
Διάφορες διαφορέςπροηγμένη απαγωγή θερμότητας μέσω στρώματος χαλκού για υψηλότερες επιδόσειςΈχει 13pin header με 2*USB Host, IR pin, Tv-out、AUDIO (όχι MIC) και 3 θύρες GPIO. 
παράγοντας μορφήςΜηδενικός παράγοντας μορφής (65mm × 30mm)53mm×60mm

Μικροελεγκτής vs Μικροϋπολογιστής

Αν τοποθετήσετε ένα Arduino Nano και ένα Raspberry Pi Zero 2 δίπλα-δίπλα, θα νομίζετε ότι είναι παρόμοιες συσκευές.

Όχι πραγματικά!

Οι πλακέτες Arduino, οι ESP32 και πολλές άλλες παρόμοιες συσκευές είναι μικροελεγκτές.

Ενώ το Raspberry Pi Zero 2 είναι μια πολύ πιο ισχυρή συσκευή που ονομάζεται μικροϋπολογιστής. Όλα τα Raspberry Pi είναι μικροϋπολογιστές, με εξαίρεση το Raspberry Pi Pico.

Τι είναι ο μικροϋπολογιστής;

Αυτό που χρησιμοποιείτε για να δείτε αυτό το άρθρο είναι ένας υπολογιστής. Δεν έχει σημασία αν το βλέπετε στο smartphone, στο tablet ή στο φορητό σας υπολογιστή - όλα είναι συσκευές που βασίζονται σε υπολογιστή.

Τώρα, αν το συρρικνώσετε αυτό, θα έχετε έναν μικροϋπολογιστή.

Το Raspberry Pi Zero 2 W είναι ένας υπολογιστής επειδή μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα με έναν μεγαλύτερο υπολογιστή - σερφάρισμα στο διαδίκτυο, επεξεργασία κειμένου, γραφικά, βίντεο κ.λπ. Μπορείτε να τρέξετε ένα λειτουργικό σύστημα σε αυτό, όπως μπορείτε να τρέξετε έναν διακομιστή σε αυτό. Διαθέτει επίσης GPU, κάτι που δεν έχουν οι μικροελεγκτές.

Προγραμματισμός σε μικροϋπολογιστή έναντι μικροελεγκτή

Το πλεονέκτημα που έχει ένας μικροϋπολογιστής έναντι ενός μικροελεγκτή είναι ότι μπορείτε να γράψετε κώδικα σε διάφορες γλώσσες, όπως Python, NodeJS, C++, Ruby κ.λπ.

Ενώ σε έναν μικροελεγκτή, περιορίζεστε γενικά στο να το γράψετε σε γλώσσες C ή Python. Για παράδειγμα, το Arduino δέχεται μόνο κώδικα γραμμένο σε C. Πρέπει επίσης να ανεβάσετε τον κώδικα στον μικροελεγκτή μέσω του Arduino IDE μέσω ενός υπολογιστή (που μπορεί να είναι ένα Raspberry Pi).

Ενώ σε ένα Raspberry Pi, μπορείτε να γράψετε τον κώδικα απευθείας στον υπολογιστή και να τον εκτελέσετε μέσω της γραμμής εντολών. Υπάρχουν επίσης ένα σωρό άλλες ευκολίες, όπως το να μπορείτε να μπείτε με ssh στον μικροϋπολογιστή σας και να έχετε ένα πιο πλήρες σύνολο υλικού, όπως USB, WiFi, Bluetooth.

Γιατί λοιπόν να ασχοληθείτε με έναν μικροελεγκτή;

Με τη δύναμη έρχεται και μεγαλύτερη ευθύνη (για την παροχή της ενέργειας).

Τα Raspberry Pis είναι γενικά βαρύτερα στις απαιτήσεις ισχύος, και έτσι ένας μικροελεγκτής όπως το Arduino είναι πολύ καλύτερος ως συσκευή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ή μπαταρία. Οι μικροελεγκτές είναι μερικές φορές μικρότεροι από τον παράγοντα μορφής του Raspberry Pi Zero, επιτρέποντάς σας να τον τοποθετήσετε σε μικρές συσκευές.

Επιπλέον, αν έχετε απλές απαιτήσεις, οι μικροελεγκτές είναι πολύ λιγότερο περίπλοκοι στη ρύθμιση. Για παράδειγμα, αν το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιστρέφετε περιοδικά ένα σερβομηχανισμό, το Arduino IDE θα έχει το πακέτο και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανεβάσετε τον κώδικά σας, ενώ σε έναν μικροϋπολογιστή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα, να κατεβάσετε το πακέτο, τον μεταγλωττιστή και έναν διαχειριστή διεργασιών για να επανεκκινήσετε τη διαδικασία μετά από διακοπή/επανεκκίνηση ρεύματος.

Τέλος, οι μικροελεγκτές μπορεί να είναι φθηνότεροι από το Raspberry Pi. Το παράδειγμα είναι το Raspberry Pi Pico έναντι του αρχικού Raspberry Pi Zero ($9 έναντι $10). Στον κόσμο του ανοιχτού κώδικα των Arduinos, οι μικροελεγκτές μπορεί να είναι ακόμη φθηνότεροι αν αγοράσετε τρίτους.

ΣενάριοΜικροελεγκτήςΜικροϋπολογιστής
Εκτελέστε έναν διακομιστήΌχιΝαι
Αναβοσβήνει ένα LEDΠολύ πιο γρήγορα από την αρχή έως το τέλοςΠολύ πιο αργή- πολλές περισσότερες διαδικασίες για να περάσετε
Αυτόματη επανεκκίνηση του προγράμματος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;ΝαιΌχι από προεπιλογή
Παίξτε βιντεοπαιχνίδιαΌχιΝαι
Λειτουργεί με μπαταρία;Ναι, είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει περισσότερο κατά μέσο όροΝαι, δεν διαρκεί τόσο πολύ κατά μέσο όρο
Διαχείριση θερμότητας;Καμία δεν απαιτείται συνήθωςΨύκτες, ανεμιστήρες, θερμικά αγώγιμες θήκες
Κόστος;ΚάτωΥψηλότερη

Raspberry Pi Pico vs Raspberry Pi Zero 2

Ενώ αυτές οι δύο συσκευές είναι πολύ παρόμοιες σε μέγεθος, είναι σίγουρα διαφορετικές σε περιπτώσεις χρήσης.

Τελικά, οι βασικές εκτιμήσεις καταλήγουν στο αν χρειάζεστε μικροελεγκτή ή μικροϋπολογιστή.

Το Raspberry Pi Pico είναι φθηνότερο με $9, ενώ το Raspberry Pi Zero 2 W κοστίζει $15.

Φυσικά, το Raspberry Pi Zero 2 W είναι ένας μικροϋπολογιστής, οπότε μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα από το Raspberry Pi Pico. 

Το μοναδικό μειονέκτημα του Pi Pico είναι ότι δεν διαθέτει ασύρματες συνδέσεις, τις οποίες διαθέτει το Pi Zero 2 W. Αυτό καθιστά το Pi Pico λίγο δύσκολο να ενσωματωθεί σε μια εγκατάσταση Internet of Things.

Pi Zero 2 WPi Pico
Συχνότητα CPU1,2 GHz (4 πυρήνες)133 MHz
Μέγεθος65x30mm51x21mm
ΓλώσσεςΌλες οι γλώσσεςMicroPython / C

Esp32 vs Raspberry Pi Zero 2

Η Espressif Systems σχεδίασε το ESP32 για κινητές, φορητές και διαδικτυακές εφαρμογές.

Αυτό βοηθά πραγματικά να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του τι μπορεί να κάνει ένας μικροελεγκτής και τι μπορεί να κάνει το Pi Zero 2.

Ο ESP32 είναι ένας από τους πιο προηγμένους μικροελεγκτές εκεί έξω, επειδή διαθέτει συνδεσιμότητα WiFi και Bluetooth. 

Αυτό καθιστά μάλλον δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιο θα χρησιμοποιήσει.

Βασικά, οι μεγαλύτερες εκτιμήσεις σας είναι: 1) η χρήση ενέργειας, 2) το Linux - τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Χρήση ενέργειας

Το Esp32 καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από το Raspberry Pi Zero, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το Esp32 έχει μια κατάσταση αναστολής λειτουργίας που καταναλώνει 2,5μA, ενώ το Raspberry Pi Zero 2 καταναλώνει 100mA σε κατάσταση αδράνειας. Σίγουρα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη αν σκοπεύετε να τρέξετε κάτι από την ενέργεια της μπαταρίας.

Linux

Το Linux είναι καλό γιατί μπορείτε να προγραμματίσετε σε πολλές γλώσσες, ενώ το Esp32 είναι κυρίως C ή MicroPython.

Όντας ένας μικροϋπολογιστής, το Pi Zero 2 W σας επιτρέπει να μπείτε με SSH στη γραμμή εντολών του, και μπορείτε να συνδέσετε μια οθόνη και να κάνετε τον προγραμματισμό, το σερφάρισμα και τη διαχειριστική σας εργασία χωρίς να χρειάζεστε έναν κεντρικό υπολογιστή. Αυτά δεν είναι δυνατά με τον Esp32.

Δυστυχώς, το Linux σημαίνει επίσης μεγαλύτερο χρόνο εγκατάστασης και μεγαλύτερο χρόνο επανεκκίνησης. 

Στο Esp32, δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα για ρύθμιση, παρά μόνο κώδικας για μεταφόρτωση. Οι επανεκκινήσεις σε περίπτωση απώλειας ρεύματος είναι στιγμιαίες στο Esp32.

Pi Zero 2 WESP32
Συχνότητα CPU1,2 GHz (4 πυρήνες)Έως 240 MHz (1 ή 2 πυρήνες)
Μέγεθος65x30mmΔιαφέρει ανάλογα με την έκδοση, αλλά οι περισσότερες σανίδες είναι συγκρίσιμες με την Zero 2
ΓλώσσεςΌλες οι γλώσσεςMicroPython / C

Arduino vs Raspberry Pi Zero 2

Το Arduino κατασκευάζει πολλαπλές πλακέτες. Κάποιες, όπως το τυπικό Arduino Uno, είναι μεγαλύτερες από το Pi Zero 2, ενώ άλλες, όπως το Arduino Nano, είναι ακόμη μικρότερες από το Zero 2.

Επιπλέον, τα μικρότερα Arduinos έχουν σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, το Arduino Nano έχει κατανάλωση ενέργειας 19mA σε σύγκριση με τον ενεργοβόρο διπύρηνο επεξεργαστή του Pi Zero 2 W, ο οποίος μπορεί να τραβήξει 100mA έως 500mA (σε κατάσταση αδράνειας έναντι αιχμής).

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορείτε να τροφοδοτήσετε το Arduino με ένα εύρος τάσεων από 5V μέσω USB έως 7-12V μέσω της θύρας VIN. 

Φυσικά, το Pi Zero 2 κερδίζει αν χρειάζεστε WiFi, Bluetooth και λειτουργίες που μοιάζουν με υπολογιστή. Ενώ μπορείτε να προσθέσετε WiFi και Bluetooth στο Arduino, αυτό αυξάνει το κόστος και το μέγεθος.

Pi Zero 2 WArduino NanoArduino Uno
Συχνότητα CPU1,2 GHz (4 πυρήνες)16 MHz16 MHz
Μέγεθος65x30mm18 x 45 mm68×53 mm
ΓλώσσεςΌλες οι γλώσσεςC/C++C/C++

Ρύθμιση του Raspberry Pi Zero 2 W

Λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi Zero 2 W

Λειτουργικό σύστημαΣκοπόςΥποστηρίζεται επίσημα; (από τον Δεκέμβριο του 2021)Διαμόρφωση που απαιτείται για να λειτουργήσει;Ιστοσελίδα
Raspberry Pi OS 5.10Γενική χρήσηΝαιΌχιhttps://www.raspberrypi.com/software/
Ubuntu Core 20IoT, ενσωματωμένοΝαιΌχι για 32-bit
Ναι για 64 bit
https://ubuntu.com/
Διακομιστής Ubuntu 20.04.3 LTS/ 21.1ΔιακομιστήςΝαιΌχι για 32-bit
Ναι για 64 bit
https://ubuntu.com/
motionEyeOSΚάμερες παρακολούθησηςΌχιΝαι, υπάρχει μια λύσηhttps://github.com/ccrisan/motioneyeos/wiki
Ubuntu MATEΓενική χρήσηΌχιhttps://ubuntu-mate.org/raspberry-pi/
LibreELECΚέντρο μέσων ενημέρωσηςΝαιhttps://libreelec.tv/
VolumioΚέντρο μέσων ενημέρωσηςΝαιΌχιhttps://volumio.com/en/get-started/
RetroPieΠαιχνίδιΌχιΝαι, χρησιμοποιήστε η εβδομαδιαία έκδοση για το Pi 2/3.https://retropie.org.uk/
Kali LinuxΔικτύωσηΝαιΝαιhttps://www.kali.org/
LineageOS 19.0 (Android 12)AndroidΌχι, χρειάζεται Pi 4 με 2GB RAMhttps://konstakang.com/devices/rpi4/LineageOS19/
LineageOS 17.0 (Android 10)AndroidΌχι, αυτό δημιουργήθηκε για το Pi 3BΑπίθανο. Konsta (δημιουργός) είπε: Ακόμα και το 1GB RAM δεν είναι αρκετό για τις πρόσφατες εκδόσεις του Android, οπότε το 3 A+ που έχει μόνο το μισό από αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα".https://konstakang.com/devices/rpi3/LineageOS17.1/

Λειτουργικό σύστημα 64-bit στο Raspberry Pi Zero 2

Δοκιμάσαμε το Raspberry Pi Zero 2 με το πιο πρόσφατο Raspberry Pi OS 64-bit και λειτουργεί!

Υπάρχει όμως ένα επιχείρημα κατά της χρήσης της έκδοσης για την επιφάνεια εργασίας στο Raspberry Pi Zero 2.

Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο σχετικά με το 64-bit Raspberry Pi OS.

Συχνές ερωτήσεις Pi Zero 2 W

Μπορούμε επιτέλους να έχουμε περισσότερα από ένα Pi Zero 2 W ανά πελάτη και κατάστημα;

Ναι, ανάλογα με την κατάσταση των μετοχών και την αγορά τσιπ, τα πράγματα φαίνονται καλά για αυτό στο εγγύς μέλλον. Αναμένουμε ότι οι μεταπωλητές θα περιορίσουν αρχικά τις παραγγελίες του Pi Zero 2 W σε μία ανά πελάτη ή ίσως σε δύο μονάδες ανά πελάτη. Ενδεχομένως αυτό να χαλαρώσει προς το τέλος του 2022, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση έλλειψης πυριτίου. Επί του παρόντος, το Raspberry Pi σχεδιάζει την αποστολή περίπου 250.000 μονάδων Pi Zero 2W κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σχόλιο: γενικά μιλώντας, Pi 4 και Pi 400 θα έχουν πολύ καλύτερη διαθεσιμότητα, καθώς βασίζονται σε διαδικασία πυριτίου 26nm, ενώ το Zero 2W βασίζεται σε κόμβο πυριτίου 40nm.

Ας ελπίσουμε ότι το 2023, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα μπορείτε να παραγγείλετε περισσότερα από ένα Pi Zero 2 W ανά κατάστημα - πιστεύουμε ότι τότε θα μπορείτε να αγοράσετε όσα θέλετε.

Τι αξεσουάρ χρειάζομαι για το Raspberry Pi Zero 2 W;

Συνιστούμε τουλάχιστον τα ακόλουθα αξεσουάρ για να ξεκινήσετε με το Zero 2 W:

Σημειώστε ότι θα πρέπει είτε να αγοράσετε μια προεγκατεστημένη κάρτα microSD, την οποία προσφέρουν ορισμένοι εγκεκριμένοι μεταπωλητές του Raspberry Pi, είτε να έχετε πρόχειρο ένα δεύτερο σύστημα Η/Υ που διαθέτει αναγνώστη καρτών και να χρησιμοποιήσετε το Εικονιστής Raspberry Pi. Το Raspberry Pi Zero 2W δεν θα εκκινήσει χωρίς λειτουργικό σύστημα στην κάρτα microSD.

Σημειώστε ότι το Raspberry Pi Zero 2 διαθέτει θύρα miniHDMI - η οποία είναι όχι συμβατό με τα αξεσουάρ της θύρας microHDMI του Raspberry Pi 4 (καλώδια, προσαρμογείς κ.λπ.).

Ιδανικά, θα πρέπει επίσης να έχετε έναν δρομολογητή WiFi στο σπίτι, ώστε το Zero 2W να μπορεί να συνδεθεί στο Internet. Διαφορετικά, θα πρέπει ενδεχομένως να αποκτήσετε ένα Προσαρμογέας USB Ethernet.

Θα υπάρξει και Pi Zero 2 (χωρίς το W);

Και πάλι, λόγω της έλλειψης πυριτίου, θα ήταν δύσκολο για το Raspberry Pi να διανείμει τα σπάνια τσιπ επεξεργαστή SoC σε πάρα πολλά διαφορετικά προϊόντα. Εκτιμώ ότι ένα Pi Zero 2 χωρίς το W (χωρίς WiFi) δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Σημειώστε επίσης ότι το Zero W είναι σημαντικά πιο δημοφιλές από το Zero. Πιθανόν να έχει να κάνει με το ότι έχει δυνατότητες δικτύωσης 🙂 .

Παρεμπιπτόντως, θα υπάρξει ένα Pi Zero 2 W με ένα "H", όπως στο Pi Zero 2 WH - με μια προ-κολλημένη κεφαλίδα, και νωρίτερα από το Pi Zero 2 χωρίς το W. Μερικοί πωλητές, όπως το δικό μας αδελφό κατάστημα buyzero.de προσφέρουν ήδη ένα Έκδοση Pi Zero 2WH.

Θα υποστηρίζει το PiCockpit το Pi Zero 2 W; Τι μπορώ να κάνω με αυτό;

Χαίρομαι που κάνατε αυτή την ερώτηση. Η άνετη πλατφόρμα παρακολούθησης και ελέγχου του Raspberry Pi, PiCockpit, υποστηρίζει ήδη το Pi Zero 2 W, όπως και κάθε άλλο Raspberry Pi εκεί έξω. Μπορείτε να παρακολουθείτε τη χρήση των πόρων (π.χ. φορτίο CPU, θερμοκρασία SoC), να εκτελείτε δοκιμές (π.χ. για να βρείτε πού κατασκευάστηκε το Zero 2 σας), να ελέγχετε τις ακίδες GPIO και να χρησιμοποιείτε τους αισθητήρες BME688 και BME680. Σχεδιάζονται και άλλες εφαρμογές. Το καλύτερο από όλα: Γιατί να μην ξεκινήσετε με το νέο σας Pi Zero 2 W σήμερα;

Θα υπάρξει επιλογή με περισσότερη μνήμη RAM (1 GB);

Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί. Το 1 GB θα πρέπει να αποτελείται από δύο μονάδες 512 MB, οι οποίες θα πρέπει να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη. Η τιμή του Pi Zero 2 W δεν υποστηρίζει αυτή την πιο σύνθετη στοίβαξη.

Είναι το Raspberry Pi Zero 2 W ανοιχτό υλικό με σχηματικά, BOM κ.λπ.;

Όχι, το Raspberry Pi Zero 2 W δεν είναι ανοιχτό υλικό. Θα δημοσιεύσουν μόνο ένα μειωμένο σχηματικό διάγραμμα. Μπορείτε να κατεβάσετε το μειωμένο σχεδιάγραμμα εδώ.

Ορισμένες τροποποιήσεις του Zero 2W θα μπορούσαν να είναι δυνατές, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση. Ανάλογα με την τροποποίηση, μπορεί να χρειαστείτε όγκο πίσω από το αίτημά σας.

Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η μονάδα Raspberry Pi CM4, για την οποία μπορείτε να σχεδιάσετε μια πλακέτα βάσης.

Υποστηρίζει το Raspberry Pi Zero 2W εκκίνηση από δίκτυο;

Όχι, το Pi Zero 2W δεν υποστηρίζει εκκίνηση από δίκτυο. Η εκκίνηση μέσω δικτύου με χρήση WiFi δεν ήταν δυνατή σε κανένα Raspberry Pi μέχρι στιγμής και δεν υπάρχει εγγενής διεπαφή ενσύρματου δικτύου στο Raspberry Pi Zero 2 W.

Το Pi Zero 2W υποστηρίζει εκκίνηση μέσω USB;

Ναι, το Raspberry Pi Zero 2 W μπορεί να εκκινήσει από USB - δεν απαιτείται κάρτα SD. Θα πρέπει να τοποθετήσετε το κανονικό λειτουργικό σύστημα (Raspberry Pi OS) στην εξωτερική μονάδα USB / στικ / συσκευή ανάγνωσης καρτών SD.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει χρυσός στο εσωτερικό του Pi Zero 2 W;

Ναι, το Raspberry Pi αποφάσισε να έχει χρυσές συνδέσεις μεταξύ της μνήμης RAM και του SoC. Έτσι, υπάρχει μια μικρή ποσότητα χρυσού στο εσωτερικό του τσιπ.

Χρειάζεται να αναβαθμίσω το λειτουργικό σύστημα του Raspberry Pi για να τρέξει στο Pi Zero 2 W;

Όλες οι πρόσφατες εικόνες, συμπεριλαμβανομένων των NOOBS, υποστηρίζουν ήδη το Pi Zero 2 W. Για την εκτέλεση σε λειτουργία 64-bit προς το παρόν θα χρειαστεί να αντιγράψετε ένα επιπλέον αρχείο .dtb στην κατάτμηση εκκίνησης.

Μπορώ να κάνω overclock το Pi Zero 2 W;

Ναι, μπορείτε εύκολα να τον υπερφορτώσετε στο 1,2 GHz όταν χρησιμοποιείτε επαρκή ψύξη. (π.χ. προτείνουμε τη θήκη FLIRC Zero).

Ο υπερχρονισμός πέραν αυτού θα εξαρτηθεί από το συγκεκριμένο Pi Zero 2 W - κάποιοι υποστηρίζουν υψηλότερους ρυθμούς ρολογιού, κάποιοι άλλοι όχι.

Όταν συγκρίνετε με το Raspberry Pi 3B+, το οποίο λειτουργεί στα 1,4 GHz, λάβετε υπόψη ότι το BCM2837B0 που χρησιμοποιείται στο 3B+ είναι ένα διαφορετικό είδος συσκευασίας. Η ιδέα είναι ότι αυτό λειτουργεί για καλύτερη θερμική απόδοση, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό διαχύτη θερμότητας στο εσωτερικό του τσιπ.

Για το Pi Zero 2 W: Λόγω της μνήμης RAM 512 MB που είναι τοποθετημένη πάνω στο BCM2710A1 SoC, είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθεί η θερμότητα από το πακέτο RP3A0-AU που χρησιμοποιείται στο Pi Zero 2 W.

Διαβάστε περισσότερα:

Το Pi Zero 2 W κοστίζει πραγματικά μόλις 15 $; Δεν μπορώ να το βρω σε αυτή την τιμή

Τα 15 $ (USD) που δόθηκαν από το Raspberry Pi Trading για το Pi Zero 2 W εξαιρείται το τοπικοί φόροι και έξοδα αποστολής.

Μπορείτε να βρείτε το φθηνότερο Raspberry Pi Zero 2 W στο Εγκεκριμένοι μεταπωλητές Raspberry Pi (έχουμε προσθέσει μια ενότητα σε αυτό το blogpost, "Πού μπορώ να αγοράσω το Pi Zero 2 W").

Αυτοί οι μεταπωλητές συνεργάζονται με το Raspberry Pi για να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε πολύ προσιτές τιμές. Προσθέτουν επιπλέον τους τοπικούς φόρους και τα έξοδα αποστολής.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η αδελφή μας ιστοσελίδα Το buyzero.de προσφέρει το Pi Zero 2W για 16,29 € που ισοδυναμεί με περίπου 18,43 USD. Το ποσό αυτό αντανακλά τον τοπικό ΦΠΑ (19 %) και τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Ιδανικά δεν σας συνιστούμε να προμηθευτείτε το Pi Zero 2 W από το Amazon ή το eBay, καθώς αυτά θα είναι κάπως ακριβότερα και από λιγότερο έμπειρους μεταπωλητές (οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν με τεχνικές ερωτήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις).

Μπορώ να τροφοδοτήσω το Raspberry Pi Zero 2 W από μια τηλεόραση;

Αν η τηλεόρασή σας διαθέτει υποδοχή USB, ίσως μπορέσετε να τροφοδοτήσετε το Raspberry Pi Zero 2 W απευθείας από αυτήν. Θα χρειαστείτε ένα Καλώδιο USB σε microUSB.

Δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις σε θέση να παρέχουν το συνεχές ρεύμα που απαιτείται για τη λειτουργία του Raspberry Pi Zero 2W. Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις υποβιβασμού της τάσης (τα λεγόμενα brownouts).

Η εφαρμογή PiDoctor του PiCockpit μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν έχει εμφανιστεί υπο-τάση. Το PiCockpit είναι δωρεάν για έως και 5 Pis και θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της απόδοσης του Pi Zero 2W σας γενικά. Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα για το PiCockpit εδώ στην κεντρική μας σελίδα.

Μπορώ να συνδέσω την επίσημη οθόνη Raspberry Pi 7" στο Zero 2 W;

Όχι, αυτό δεν είναι δυνατό, καθώς λείπει ο σύνδεσμος DSI. Χρησιμοποιήστε αντ' αυτού μια οθόνη HDMI ή συνδέστε μια οθόνη χρησιμοποιώντας την κεφαλή GPIO (π.χ. μέσω SPI).

Τι γίνεται με το όνομα; Γιατί δεν ονομάζεται Pi Zero 3 W ή Pi Zero W 2;

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά της σειράς Pi Zero. Επομένως, έχει ένα "2" μέσα του, παρόλο που χρησιμοποιεί μια CPU από την τρίτη γενιά των "μεγάλων" Raspberry Pi. 

Ο Eben Upton άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο προϊόν στα σκαριά, όπου το "Zero W 2" μπορεί να έχει μπερδέψει τους πελάτες. Υποθέστε στα σχόλια παρακάτω ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο προϊόν 🙂

Θα υπάρξει ένα Pi Zero 4 W που θα χρησιμοποιεί το SoC του Pi 4;

Υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν. Το Pi 4 έχει ξεχωριστό τσιπ RAM και καλύτερη ικανότητα διάχυσης της θερμότητας (καθώς δεν υπάρχει RAM πάνω του). Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η πλακέτα έχει σχεδιαστεί για να διαχέει τη θερμότητα, η οποία διαχέεται ακόμη και μέσω των καλωδίων. 

Ίσως το Pi Zero 3 W (όπως θα ονομάζεται πιθανότατα η γενιά των Zeros μετά από αυτό) να είναι ένα ακόμη προϊόν που "παραλείπει" μια γενιά. Και μπορεί να βασίζεται στο Raspberry Pi 5 SoC; Κάντε τις εικασίες σας στα σχόλια!

Το Zero 2 W θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο;

Αρχικά θα πιστοποιηθεί για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ. Η συμμόρφωση για περισσότερες χώρες βρίσκεται στα σκαριά (π.χ. η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία αναμένονται τον Νοέμβριο του 2021).

Υπάρχουν ανέκδοτα σχετικά με την ανάπτυξη του Pi Zero 2 W;

Πράγματι, υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο να αποφασίσουμε πώς να το ονομάσουμε. Τελικά, το Raspberry Pi κατέληξε στο Pi Zero 2 W (θα μπορούσε να είναι και Pi Zero W 2).

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια προϊόντα που δεν έχουν ακόμη ένα W στο όνομά τους. Και στο Raspberry Pi αρέσει η συνέπεια.

Τώρα ήρθε η ώρα να υποθέσετε ποια μπορεί να είναι αυτά τα προϊόντα στα σχόλια παρακάτω 🙂

Πώς συγκρίνεται το Zero 2 W με το Pi Zero W και το Pi 4;

Το Zero 2 W είναι περίπου πέντε φορές πιο γρήγορο από το Pi Zero W. Είναι περίπου δύο φορές πιο αργό από το Pi 4.

Συγκρίναμε τους χρόνους εκκίνησης και τα ποσοστά καρέ στο Pingus (ένας κλώνος του Linux Lemmings). Παραδόξως, το Pi Zero 2 W είχε υψηλότερους ρυθμούς καρέ από το Pi 4! Αλλά μόνο το Pi 4 είχε ομαλή αναπαραγωγή μουσικής, υπήρχαν παραμορφώσεις στα άλλα Pis.

Στο Pi Zero W, το Pingus εξάντλησε στο έπακρο την CPU, ενώ το Pi 2 Zero W είχε ακόμα πόρους CPU. Το Pingus ενδεχομένως δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει περισσότερους από έναν πυρήνες. Αυτό θα εξηγούσε γιατί βλέπουμε περίπου 30% φορτίο (με το σύστημα να τρέχει σε άλλους πυρήνες).

Εδώ είναι το βίντεο σύγκρισης:

Θα υπάρξει έκδοση Pi Zero 2 UFL; Έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια εξωτερική κεραία WiFi;

Αν γυρίσετε το πίσω μέρος του Pi Zero 2 W, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια επιγραφή που λέει FCC ID: 2ABCB-RPIZ2 (ακριβώς πάνω από το IC: 20953-RPIZ2). Πρόκειται για έναν αριθμό πιστοποίησης από την FCC, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ. Το Raspberry Pi Zero 2 W είναι πιστοποιημένο μόνο με τη χρήση της ενσωματωμένης κεραίας ίχνους.

Τούτου λεχθέντος, αν είστε σε θέση να επαναπιστοποιήσετε το Pi Zero 2 W για τη βιομηχανική σας εφαρμογή με μια συγκεκριμένη κεραία της επιλογής σας, ίσως είναι δυνατό να τροποποιήσετε το Pi Zero 2 W για να προσθέσετε μια υποδοχή U-FL. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό.

Για τους χομπίστες, ωστόσο, η πιστοποίηση FCC και CE δυστυχώς περιορίζει οποιαδήποτε χρήση εκτός από την προεπιλεγμένη, με την ενσωματωμένη κεραία. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω. Το κόστος για την πιστοποίηση ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, τα οποία μπορείτε εύκολα να γλιτώσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας απλά ένα εξωτερικό USB WiFi dongle 🙂 .

(Η επίσημη δήλωση του Raspberry Pi από τον Alasdair Allan είναι ότι το αποτύπωμα του U.FL είναι μόνο για δοκιμές συμμόρφωσης).

Υποστηρίζει το Pi Zero 2 W WiFi 5 GHz;

Όχι, δυστυχώς το Pi Zero 2 W διαθέτει μόνο WLAN 2,4 GHz. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε έναν προσαρμογέα USB WiFi με WiFi 5 GHz, αν χρειαστεί. Ή να επιλέξετε τη σειρά Raspberry Pi 4.

Ο κύριος λόγος που δεν συμπεριλάβαμε ασύρματη σύνδεση στα 5 GHz ήταν το κόστος. Τα 5 GHz έχουν επίσης μικρότερη εμβέλεια από τις λύσεις των 2,4 GHz.

Μήπως διανέμουν ξανά το Raspberry Pi Zero 2 στο εξώφυλλο του MagPi;

Όχι, αυτή τη φορά το Raspberry Pi δεν συμπεριέλαβε το Pi Zero 2 στα εξώφυλλα του Περιοδικό MagPi. Ωστόσο, οι υφιστάμενοι συνδρομητές του MagPi θα λάβετε ένα δωρεάν Pi Zero 2 W. Και όλοι οι νέοι συνδρομητές θα λάβουν επίσης μια μονάδα ως δώρο καλωσορίσματος. (Σημείωση: πιθανώς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο)

Πώς μπορώ να αποκτήσω ένα δωρεάν Pi Zero 2;

Παρακαλούμε σχολιάστε παρακάτω αν γνωρίζετε περισσότερους τρόπους για να αποκτήσετε ένα δωρεάν Pi Zero 2. Εδώ είναι αυτοί που γνωρίζω επί του παρόντος:

 • Οι υφιστάμενοι συνδρομητές του Περιοδικό MagPi, και οι νέοι συνδρομητές, θα λάβουν δωρεάν μια μονάδα Rpi Zero 2W ως δώρο (σημείωση: πιθανόν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο)
 • εμείς (buyzero.de / pi3g) διεξάγουμε μια κλήρωση κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2021 - για να μπείτε στο διαγωνισμό, σχολιάστε στο μας Βίντεο στο YouTube για το Raspberry Pi Zero 2 W και να απαντήσετε στις ακόλουθες δύο ερωτήσεις: 1) Πού βρίσκεται ο χρυσός στο Zero 2W; 2) τι πρόκειται να κατασκευάσετε με το Zero 2W;

Υπάρχει επίσης ένα Raspberry Pi Zero 2 WH, το οποίο έχει μια προ-παγιδευμένη κεφαλίδα;

Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει ιδιαίτερα να συγκολλούν 40 ακίδες. Παραδέχομαι ειλικρινά ότι και εγώ προτιμώ τις έτοιμες λύσεις για να εξοικονομήσω χρόνο και να βεβαιωθώ ότι δεν θα καταστρέψω το Pi από την υπερθέρμανσή του 🙂 .

Το Raspberry Pi θα παρουσιάσει τελικά ένα μοντέλο Pi Zero 2 WH, όπως έκανε και με το προηγούμενο RPi Zero WH. Φυσικά, θα είναι λίγο πιο ακριβό. Σε αντίθεση με το Zero W, το οποίο ήταν περιορισμένο σε 1 ανά νοικοκυριό, το Zero WH δεν ήταν. Τόσο το Pi Zero 2 W όσο και το Pi Zero 2 WH θα είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε ποσότητα, εφόσον υπάρχει απόθεμα.

Μέχρι το Raspberry Pi να προσφέρει το ίδιο το Raspberry Pi Zero 2WH, διάφοροι προμηθευτές έχουν παρουσιάσει τα δικά τους έτοιμα μοντέλα:

Εμείς (buyzero.de) θα εισαγάγουμε επίσης ένα μοντέλο με χρωματικά κωδικοποιημένες προ-συγκολλημένες επικεφαλίδες ως ένα από τα επόμενα βήματα. Θα το κάνουμε αυτό όταν λάβουμε το επόμενο φορτίο του Pi Zero 2 WH.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε ένα από αυτά τα χρωματικά κωδικοποιημένα μοντέλα κεφαλίδας του Pi Zero 2 WH. Θα το ονομάσουμε Pi Zero 2 WH Color. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να μετρήσουμε καλύτερα τη ζήτηση.

Γιατί το motionEye OS δεν λειτουργεί με το Pi Zero 2 W;

Κάθε νέο Raspberry Pi χρειάζεται νέα αρχεία εκκίνησης για να υποστηρίξει το λειτουργικό σύστημα με τη σωστή διευθυνσιοδότηση -στην προκειμένη περίπτωση- του υλικού του Raspberry Pi Zero 2. Το MotionEye OS δεν έχει ακόμη προλάβει τη νέα έκδοση.

Υπάρχει ένας τρόπος για να λειτουργήσει το motionEyeOS και έχουμε τεκμηρίωσε τη διαδικασία στον οδηγό μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων του Raspberry Pi Zero 2.

Ποιος είναι ο γραμμωτός κώδικας/κώδικας QR (data matrix code) στην πίσω πλευρά του Zero 2 W;

Αυτός ο γραμμωτός κώδικας στην πίσω πλευρά του Zero 2 W είναι ένας λεγόμενος κωδικός μήτρας δεδομένων και κωδικοποιεί το σειριακό αριθμό της CPU. Αυτό είναι χρήσιμο για τους κατασκευαστές/μεγάλους οργανισμούς που θέλουν να επαληθεύσουν ποιο συγκεκριμένο Raspberry Pi είναι, όταν διαχειρίζονται πολλές εκατοντάδες μονάδες.

Datamatrix κωδικός στο πίσω μέρος του Zero 2 W - κωδικοποιεί τη σειριακή CPU

Πόσο μεγάλο είναι το μέγιστο μέγεθος κάρτας microSD που υποστηρίζει το Pi Zero 2 W;

Αυτές τις ημέρες οι κάρτες microSD διατίθενται σε αποθηκευτικό χώρο έως και 1 TB. Το Pi Zero 2 W θα είναι σε θέση να τις υποστηρίξει χωρίς προβλήματα. Σημειώστε ότι το πρώτο διαμέρισμα για την εκκίνηση (FAT32) μπορεί να είναι αρκετά μικρό, για παράδειγμα 64 MB.

Η κύρια κατάτμηση δεδομένων / λειτουργικού συστήματος θα είναι συνήθως μια κατάτμηση ext4. Το ext4 υποστηρίζει τόμους έως και 1 Exabyte (1000 Terabytes) και αρχεία με μέγεθος έως και 16 Terabytes.

Το Raspberry Pi Zero 2 W είναι ένας καλός πολίτης του Linux και θα υποστηρίξει εύκολα όλα τα μεγέθη καρτών microSD. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κάρτα microSD 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 200 GB, 256 GB, 400 GB, 512 GB ή 1 TB.

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε κάρτες SanDisk ή κάρτες Samsung.

Το RP3A0 θα πωλείται ξεχωριστά;

Όχι, το RP3A0 δεν θα είναι διαθέσιμο ως αυτόνομο εξάρτημα. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα προϊόν, θα πρέπει να το βασίσετε στο Zero 2 W.

Γιατί το Raspberry Pi δεν χρησιμοποίησε το SoC του Raspberry Pi 4 στο Pi 0 2W;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση: που θα επέτρεπε είτε να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια είτε να έχει υψηλότερες επιδόσεις. Πιθανόν να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν έπαιξε ρόλο:

 • κόστος: Φαντάζομαι ότι το κόστος ήταν ο κύριος παράγοντας για αυτό, το SoC του Rpi 4 είναι ένα πολύ πιο προηγμένο τσιπ με περισσότερα τρανζίστορ και νεότερο σχεδιασμό. Κατασκευάζεται επίσης σε διαφορετικό, πιθανότατα ακριβότερο τεχνολογικό κόμβο επεξεργασίας πυριτίου.
 • χώρος: υπάρχει λιγότερος χώρος στην πλακέτα του Pi 0 2W - οπότε η μήτρα πυριτίου του Pi 4 μπορεί να μην χωρούσε.

Μια μικρή υποσημείωση: ακόμη και με το SoC του Pi 4 (BCM2711), δεν θα είχαμε USB 3 στο Pi Zero 2 W. Το BCM2711 εκθέτει μια διεπαφή PCI Express, η οποία χρειάζεται ένα πρόσθετο τσιπ για να μετατραπεί σε USB 3.0. Αυτό δεν θα χωρούσε στο Zero 2W.

Ποιος σχεδίασε το Raspi Zero 2W;

Raspberry Pi Ο Simon Martin σχεδίασε τόσο στη συσκευασία Zero 2 W όσο και στη συσκευασία RP3A0.

Ο Eben Upton δίνει περαιτέρω εύσημα στον Roger Thornton για τη συμμόρφωση, στον Phil Elwell για το firmware και στον Mike Buffham για τις διαφημίσεις.

Πού κατασκευάζεται το Raspberry Pi Zero 2 W;

Κατασκευάζουν το Raspberry Pi Zero 2 W στο Κέντρο Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Pencoed της Νότιας Ουαλίας. Λόγω του ότι το Zero 2 W είναι προϊόν τεχνολογίας "SMD-only" (δηλαδή μόνο επιφανειακή τοποθέτηση, χωρίς εξαρτήματα THT). Ίσως τα κατασκευάζουν στις εγκαταστάσεις της Sony στην Ιαπωνία (Οκινάουα) στο μέλλον.

Υπάρχει κάποια εταιρεία που μπορεί να με υποστηρίξει με το σχεδιασμό του Pi Zero 2 W στο προϊόν μου;

Χαίρομαι που ρωτάτε! Εμείς (pi3g) μπορούμε να σας υποστηρίξουμε - με συμβουλές, σχεδιασμό προσαρμοσμένου υλικού και σχεδιασμό προσαρμοσμένου λογισμικού. Για το Pi Zero 2W, τη σειρά Raspberry Pi Compute Module (CM4) κ.λπ. Θα είμαστε σε θέση να σας συμβουλέψουμε για μια καλή επιλογή για το έργο σας.

 Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ:

Πώς μπορώ να διορθώσω ένα πρόβλημα με το Pi Zero 2;

Έχουμε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε κοινά προβλήματα του Raspberry Pi Zero 2, όπως:

 • Η οθόνη δεν λειτουργεί,
 • Η κάμερα δεν λειτουργεί,
 • Ο Chrome είναι πολύ αργός

Επισκεφθείτε το τον οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων εδώ.

Έχουν μείνει κι άλλες ερωτήσεις για το Zero 2 W;

Στόχος μου είναι να κάνω αυτό το άρθρο στο ιστολόγιο την έγκυρη πηγή για το Pi Zero 2 W. Ρωτήστε στα σχόλια και θα ενημερώσω αυτή τη θέση.

22 Σχόλια

 1. J.Nog στις Νοέμβριος 1, 2021 στις 6:18 μμ

  Γεια σας!

  Ευχαριστώ για τη σπουδαία ανάρτηση.
  Αναφέρατε τα εξής:
  "Όλες οι πρόσφατες εικόνες, συμπεριλαμβανομένων των NOOBS, υποστηρίζουν ήδη το Pi Zero 2 W. Για την εκτέλεση σε λειτουργία 64-bit προς το παρόν θα πρέπει να αντιγράψετε ένα επιπλέον αρχείο .dtb στο διαμέρισμα εκκίνησης."

  Αλλά δεν μπορώ να βρω το αρχείο dtb για να επιτρέψω την επιτυχή εκκίνηση του 64bit OS.
  Πού μπορούμε να τα βρούμε ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το RpiOS 64bit;

  Ευχαριστώ

  • raspi berry στις Νοέμβριος 3, 2021 στις 9:15 μμ

   Γεια σας, ευχαριστώ για το σχόλιό σας - αυτό βασίστηκε σε ένα σχόλιο στο Raspberry Pi Forum, αν θυμάμαι καλά.

   Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την έκδοση 64 bit του λειτουργικού συστήματος ως βάση με οποιονδήποτε τρόπο, έχω ενημερώσει το άρθρο για να το αντικατοπτρίζει αυτό.
   Κατάφερα να το εκκινήσω, αλλά προς το παρόν εμφανίζεται μια μαύρη οθόνη αντί για την επιφάνεια εργασίας, δυστυχώς.
   Παρακαλούμε μοιραστείτε στα σχόλια αν καταφέρετε να το παρακάμψετε.

   Έχω συγκρίνει τα αρχεία dtb στο 32bit OS και στο 64bit OS και δεν μπορώ να βρω καμία διαφορά (από το 64bit OS λείπουν τα αρχεία Pi 400 και CM4 DTB, αλλά αυτά μάλλον δεν απαιτούνται για το Zero 2W).

   Max

 2. Stefan στις Νοέμβριος 12, 2021 στις 10:13 πμ

  Γεια σας, δεν αναφέρατε τα σημεία δοκιμής στο πίσω μέρος της πλακέτας.
  Θα ήταν ενδιαφέρον, για όσους κατασκευάζουν ένα γραμμικό τροφοδοτικό για το Pi, να συνδέσουν την τροφοδοσία απευθείας με καλώδια συγκόλλησης στην πλακέτα, αντί να χρησιμοποιούν την υποδοχή micro usb.

  Ευχαριστώ!

  Χαιρετισμούς,
  Stefan

 3. Bruce στις Νοέμβριος 12, 2021 στις 8:18 μμ

  Υπάρχει αυτό το σχόλιο στη σελίδα github σχετικά με την εκκίνηση της τρέχουσας εικόνας 64 bit (από σήμερα). Πιθανόν να διορθωθεί σύντομα
  https://github.com/raspberrypi/Raspberry-Pi-OS-64bit/issues/189

 4. Pierre στις Νοέμβριος 19, 2021 στις 12:25 μμ

  Πολύ καλό και δεν μου λείπει τίποτα:-)

 5. Jose Luis στις Νοέμβριος 22, 2021 στις 11:02 μμ

  Σας ευχαριστώ για τη σύγκριση. Τι γίνεται με το τσιπ WLAN BCM43438; Στην έκδοση Zero W 2 αυτό το τσιπ έχει εξαφανιστεί. Υποστηρίζει το νέο WLAN στο Zero W 2 τη λειτουργία οθόνης όπως και η προηγούμενη έκδοση;

 6. John στις Δεκέμβριος 17, 2021 στις 10:16 μμ

  η κεφαλίδα gpio για το pi zero 2 εξακολουθεί να είναι η ίδια με το pi zero v1.3

  • PiCaptain στις Δεκέμβριος 23, 2021 στις 6:30 μμ

   Ναι είναι

 7. Peter στις Ιανουάριος 15, 2022 στις 11:08 πμ

  Το MotionEyesOS πιρούνι βρίσκεται κάτω από τα 2W: https://github.com/jawsper/motioneyeos
  Και αυτός ο άνθρωπος το έμαθε και δούλεψε:
  https://community.element14.com/members-area/personalblogs/b/ralph-yamamoto-s-blog/posts/raspberry-pi-zero-2-w—motioneyeos

 8. Chazza στις Ιούλιος 19, 2022 στις 4:25 μμ

  Πραγματικά καλό άρθρο, σας ευχαριστώ.
  Δεν μπορώ να αποκτήσω ένα Zero2W όπως πολλοί άλλοι αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Αλλά αν το έκανα τότε έχω μια περίπτωση χρήσης που δεν μπορώ να επεξεργαστώ αν είναι εφικτό ή όχι.
  *Θέλω να χρησιμοποιήσω ένα RPI4 ως κύριο κεντρικό υπολογιστή και να χρησιμοποιήσω δικτύωση USB για να συνδεθώ με το Zero2W
  *Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε την ίδια σύνδεση USB για την τροφοδοσία του Zero2W από το RPI4.
  *Εάν είναι δυνατόν, εκκινήστε το Zero2W μέσω PXE μέσω της σύνδεσης δικτύου USB από το RPI4.
  Τι πιστεύετε;

  • Gary Briggs στις Αύγουστος 19, 2022 στις 2:56 μμ

   Ναι, δυστυχώς, οι καραγκιόζηδες με λεφτά αγοράζουν όλα τα διαθέσιμα αποθέματα και τα μεταπωλούν με 600% προσαύξηση. Οι πωλητές στο eBay και το Amazon τα πωλούν για $100 και πάνω. Προσπαθώ να αποκτήσω ένα από την κυκλοφορία του.

 9. Adolfo Lino στις Σεπτέμβριος 24, 2022 στις 9:02 μμ

  Uma dúvida: uma imagem que roda na Pi Zero é capaz de rodar também na Pi Zero 2 W? grato!

 10. [...] Αν χρειάζεστε έναν παρόμοιο παράγοντα μορφής με το Pi Zero, τότε θα μπορούσατε να εξετάσετε το Banana Pi BPI-M2 Zero. Αυτό ισχύει μόνο αν οι προτεραιότητές σας αφορούν αυστηρά το μέγεθος πάνω απ' όλα. Για παράδειγμα, αν έχετε περιορισμένο χώρο στο έργο σας. Έχουμε μια βαθύτερη σύγκριση μεταξύ του Zero 2 W και του Banana Pi BPI-M2 Zero εδώ. [...]

 11. [...] Πρέπει να αγοράσετε ένα Zero ή να περιμένετε για ένα Zero 2 W; Διαβάστε τη σύγκριση του mega-άρθρου μας. [...]

 12. Mauri740 στις Αύγουστος 14, 2023 στις 10:08 μμ

  Μπορούμε να περιορίσουμε μαζικά την κατανάλωση Pi 2w; Intendo come spegnere la porta HDMi, Led κλπ ?

 13. Andrea στις Οκτώβριος 1, 2023 στις 11:34 μμ

  Il SOC 2711 del RPi4 consuma 2 volte e mezzo il SOC 2710A1 dello Zero 2, forse è anche per questo che non l'hanno usato... Al limite avrebbero potuto usare uno Snapdragon 480 che pur essendo molto più potente del 2710A1 consuma anche meno... Purtroppo 512MB di ram limitano fortemente l'utilizzo di browser e ambienti grafici. Ci sono pseudo cloni con lo stesso form factor con performances ben superiori e maggior quantitativo di ram tipo l'Orange Pi 2W e il Radxa Zero e Zero 3W (arrivano a 4Gb). Ovviamente non c'è la stessa community...

 14. Dania στις Φεβρουάριος 25, 2024 στις 9:56 πμ

  Γεια σας! Αναρωτιόμουν αν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη θύρα micro-USB. Προσπαθώ να μετρήσω την κατανάλωση ενέργειας για κάθε μεμονωμένη θύρα.

 15. Loz στις Φεβρουάριος 29, 2024 στις 8:29 μμ

  If it takes MAX 3V at 0.6A – What is the other 1.4A of the 5V, 2A PSU supposed to be used for? Is the design such that if I feed it a 5v, 5A (25W) PSU input, it will pass that through the USB bus to e.g. an external 2.5″ HDD or SSD? These need a lot of power PEAK, but average out at less in typical usage.
  This article isn’t as comprehensive as it could have been, as I have seen blog posts and forum posts about 5V USB Power Distribution on other Pi models before. Sorry I don’t have the links to hand…

Αφήστε ένα σχόλιο