Alles over Raspberry Pi Zero 2 W

Raspberry Pi Zero 2 W in een notendop

Tot nu toe zijn er bijna 4 miljoen Pi Zeros verkocht - het is tijd voor een opfrisbeurt van de serie!

De nieuwe Raspberry Pi Zero 2 W is een belangrijke upgrade ten opzichte van de vorige Pi Zero-generatie.

De belangrijkste verandering is de krachtige CPU-upgrade. De Pi Zero 2 W gebruikt dezelfde BCM2710A1 SoC die ook in de Raspberry Pi 3 wordt gebruikt. Hierdoor presteert hij ongeveer vijf keer beter - door gebruik te maken van alle vier de kernen.

Hij start drie keer sneller op in Raspberry Pi OS. En hij is over het algemeen veel sneller dan de vorige Pi Zero-generatie.

Helaas is het RAM-geheugen vanwege technische beperkingen beperkt gebleven tot 512 MB. Dit belemmert het surfen op het web ernstig op de Zero 2 W. YouTube is op dit moment geen prettige ervaring, en zou Chromium kunnen laten crashen.

Dat gezegd hebbende, voor een prijskaartje van $ 15 US (+ belastingen) is het een prachtig klein product. En het is handig voor veel projecten (yay, retro-gaming!). Je mag ook alle accessoires houden die je al kocht voor de Pi Zero W: ze zijn (meestal) compatibel.

Lees verder voor alle details en redenen achter deze technologische keuzes. Ontdek wat je wel en niet kunt doen met de nieuwe toevoeging aan de Raspberry Pi-familie. Bekijk ook onze FAQ sectie voor alle vragen die je nog zou kunnen hebben. (Ja, je kunt de Zero 2 overklokken).

Ik heb een diepgaande video gemaakt met een bespreking van de Raspberry Pi Zero 2 W, de mogelijke toepassingen en problemen - inclusief workarounds en tips voor tuning. Bekijk het hier:

Pi Zero 2 W grondige evaluatie + uw kans om een gratis Raspberry Pi Zero 2 W te winnen

Inhoudsopgave

Inhoud verbergen
20 Pi Zero 2 W FAQ

Raspberry Pi Zero 2 W specs

Laten we eerst eens snel kijken naar de specificaties van de nieuwe Pi Zero:

BCM2710A1 SoC

 • 1 GHz quad-core, 64-bit ARM Cortex-A53 CPU
 • VideoCore IV GPU

RAM

 • 512MB LPDDR2 SDRAM

Draadloze connectiviteit

 • 802.11 b/g/n draadloos LAN (alleen 2,4 GHz)
 • Bluetooth 4.2 / Bluetooth Lage Energie (BLE)

Interfaces

 • microSD-kaartsleuf
 • miniHDMI poort
 • 1 x USB 2.0 OTG-poort
 • microUSB-voedingspoort
 • HAT-compatibele 40-pins GPIO header voetafdruk
 • Composiet video via soldeerproefpunten
 • CSI-2 camera connector

Misc

 • Reset pin via soldeer testpunt
 • Afmetingen: 65mm x 30mm x (5.2mm maximum z-hoogte)
 • Gewicht: 10g
 • Vervaardigd in het Verenigd Koninkrijk (GB)

Net als de vorige Pi Zero generatie, heeft de "basis" Pi Zero 2W geen voorgemolde header. Dit is gedaan om de productiekosten te drukken. Verschillende leveranciers, waaronder onze eigen zuster shop buyzero.de bieden een Pi Zero 2 WH oplossing.

Raspberry Pi Zero 2 afmetingen

De afmetingen met de header: 65mm x 30 mm x 12mm

Met FLIRC koffer: 74mm x 36mm x 13mm

En met de officiële behuizing: 79mm x 38mm x 15mm

Opmerking: deze cijfers zijn exclusief de micro SD-kaart.. De micro SD-kaart voegt 2 mm toe aan de lengte van het bord (65 mm -> 67 mm)

Realistisch gezien zijn deze afmetingen voor de Pi Zero 2 alleen haalbaar als je er niets mee doet. 

Als u in de praktijk een HDMI-kabel moet aansluiten, kunt u rekenen op een verdubbeling van de breedte van het bord. 

U zult op zijn minst rekening moeten houden met de microUSB die het bord van stroom zal voorzien. Tenzij u de hardware wilt aanpassen, kunt u hier niet omheen.

Bord plus micro USB*: 65mm x 65mm x 5.2mm

Bord plus HDMI aangesloten: 65 x 70mm x 5.2mm

* Gebruikt de officiële Raspberry Pi micro USB lader

Dus, wat is er nieuw, wat is er anders dan Raspberry Pi Zero W? En waarom is dat belangrijk voor mij?

TL;DR

De belangrijkste nieuwigheid is de snellere CPU.

Eben Upton zegt dat de Pi Zero 2 W ongeveer 80 % van de prestaties van de Raspberry Pi 3B heeft. Als alle cores worden gebruikt, is hij ongeveer vijf keer sneller dan de Pi Zero W. Single core prestaties zijn ongeveer 40 % hoger.

De prestaties van de CPU zijn ruwweg vergelijkbaar met die van een x86-gebaseerd systeem uit de periode ca. 2005 tot 2010 - bijvoorbeeld een vroege Pentium 4. 

Aan de andere kant is de Raspberry Pi Zero 2W maar half zo snel als de Raspberry Pi 4. Daarom blijft dit de favoriete Raspberry Pi voor desktoptoepassingen. Daarom blijft dit de favoriete Raspberry Pi voor desktoptoepassingen. 

Raspberry Pi Zero 2 W vs Raspberry Pi Zero W

Als u op zoek bent naar een directe vergelijking tussen de Raspberry Pi Zero 2 W en de Raspberry Pi Zero (de vorige generatie), dan bent u hier op de juiste plek!

Raspberry Pi Zero 2 W vs Zero W vergelijking
 Nul WNul 2 WUitspraak
Pakket (silicium)BCM2835 (BCM2708)RP3A0-AU (BCM2710A1)Zero2W heeft Raspberry Pi logo erop
CPUARM1176JZF-S (één kern)Cortex-A53 (vier kernen)5 x sneller
40 % snellere single core prestaties
CPU mogelijkhedenalleen 32-bit instructieset ondersteund
ARMv6 ISA
Geschikt voor 32-bit en 64-bit
ARMv7 + ARMv8-A ondersteuning
CPU-frequentie1 GHz, is al "overgeklokt"1 GHz, kan overklokt worden tot 1.2 GHz+Gebruik een goede koeloplossing bij overklokken
GPUVideoCore IVVideoCore IVFullHD 1920x1080p video-uitgang & H.264 decodering
RAM512 MB (LPDDR2), PoP-technologie512 MB (LPDDR2), als onderdeel van de SiPDezelfde grootte: Technologie / prijsgrenzen
WLAN802.11 b/g/n (BCM43438)802.11b/g/nBeide alleen 2.4 GHz
BluetoothBluetooth 4.1 / BLE (BCM43438)Bluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Lage Energie)  BLE is 2,5 x sneller voor Nul 2 W
HDMI-poortMini-HDMI Type CMini-HDMI Type C 
USB-poortUSB OTG microUSBUSB OTG microUSBGeschikt voor USB-apparaten / USB-host
Composiet videoAls onbevolkte koptekstAls soldeer testpunt 
Reset pinAls onbevolkte koptekstAls soldeer testpunt 
Camera poortNulvormfactor MIPI CSI-poortNulvormfactor MIPI CSI-poortBeide hebben adapterkabel nodig voor standaard Raspberry Pi vormfactor
StroomverbruikMax. 1,5 W (0,3 A)Max. 3W (0,6 A) 
StroomvoorzieningmicroUSBmicroUSB 
 diverse verschillen  geavanceerde warmteafvoer door koperlaag voor betere prestaties 
 vormfactor Nul vormfactor (65mm × 30mm) Nul vormfactor (65mm × 30mm)de meeste behuizingen en accessoires zouden compatibel moeten zijn
Raspberry Pi Zero vs Zero 2 vergelijkingstabel

Opmerking: de cijfers voor het stroomverbruik wijken sterk af als gevolg van verschillende gegevensbronnen.

Ref:

Raspberry Pi Zero 2 W technische details discussie

BCM2710A1 SoC (BCM2710)

De Broadcom BCM2710A1 is de "kern" van de Raspberry Pi Zero 2W. Het is een SoC (System on a chip). Dit betekent dat het veel computercomponenten integreert die in "grotere" computers gescheiden zijn. Een desktop PC kan bijvoorbeeld een discrete GPU / grafische kaart hebben, een northbridge / southbridge chip, en een aparte processor. Deze zijn allemaal geïntegreerd in een enkele chip (als in silicium chip) met de Broadcom BCM2710.

De belangrijkste onderdelen van de BCM2710A1 zijn:

 • 1 GHz quad-core, 64-bit ARM Cortex-A53 CPU
 • VideoCore IV GPU
 • GPIO-interface (met ondersteuning voor SPI, I2C, UART, GPIO, PWM)
 • MIPI CSI-2 camera seriële interface
 • MIPI DSI (Display Serial Interface) - niet blootgesteld op de Pi Zero W2!
 • USB 2.0 PHY

De Cortex-A53 CPU is een van de eerste twee microarchitecturen die de ARMv8-A 64-bit instructieset ondersteunt. Leuk weetje: Ze ontwierpen het in Cambridge en kondigden het aan in 2012 (toen de eerste Pi uitkwam). De nieuwe Pi Zero 2 W kan dus 64-bits besturingssystemen ondersteunen (bv. Raspberry Pi OS in 64-bits). Zie hieronder voor meer informatie.

Opmerking: de A1 is de "stepping" van deze specifieke SoC (revisie - een beetje zoals een "software versienummer"). BCM2710 is de naam van de siliciummatrijs zelf.

De BCM2710A1 gebruikt het 40 nm siliciumtechnologie-knooppunt (in tegenstelling tot het 28 nm-knooppunt dat Pi 4 & Pi 400 gebruiken). 40nm verbruikt meer energie in vergelijking met 28nm (of levert minder prestaties bij hetzelfde vermogen). Maar de kosten om het SoC-ontwerp over te zetten naar 28nm zouden te hoog zijn geweest en de kosten om de SoC van de Pi 4 te gebruiken zouden waarschijnlijk te hoog zijn geweest.

Wanneer het verpakt is op de manier zoals het gebruikt wordt voor de Pi 3 (of nieuwere revisies van de Raspberry Pi 2), staat het bekend als BCM2837.

De BCM2837 verpakking maakt bijvoorbeeld gebruik van een speciale warmtespreider en een metalen deksel. Vergeleken met de Raspberry Pi 3 is de SoC van de Pi Zero 2 iets lager geklokt, op 1 GHz in plaats van 1,2 GHz.

De GPU (VideoCore 4) van de Pi Zero 2 ondersteunt het volgende:

 • H.264, MPEG-4 decoderen (1080p30); H.264 coderen (1080p30)
 • OpenGL ES 1.1, 2.0 graphics

Lees meer

RP3A0-AU - achter de schermen van de nieuwe chip

RP3A0-AU 2041 200826 - nee, de 2041 is geen "nieuwe versie van RP2040" - lees hieronder verder voor meer details over wat het betekent

Dit is het door Raspberry Pi zelf ontworpen chip-pakket waarin RAM en de SoC BCM2710A1 zijn geïntegreerd. De RP3A0-AU heeft een Raspberry Pi-logo op de bovenkant. Daarmee is dit het tweede product, na de Raspberry Pi Pico (en de RP2040), dat het Raspberry Pi-logo draagt.

Dit is een zeer ongebruikelijke oplossing voor een probleem. En de weg die Raspberry Pi koos om een tweede generatie van zijn populaire Pi Zero-lijn te maken.

Het grootste probleem is ruimte. Bij de "grotere" Raspberry Pis, vanaf de Raspberry Pi 2, en natuurlijk inclusief de moderne Raspberry Pi 4 en Pi 400 series, zijn het RAM en de SoC (CPU + GPU) aparte chips op de printplaat. In het geval van de Pi 4 zit het RAM bovenop de printplaat. Bij de Pi 3B+ / Pi 3B / Pi 2 zit het aan de achterkant van de printplaat.

Kosten besparen

Op de Zero 2W is dat niet mogelijk. De printplaat is te klein om een RAM-chip naast de CPU-chip te plaatsen. Het zou theoretisch mogelijk zijn geweest om het aan de achterkant van het bord te plaatsen, maar dit zou gecompliceerdere assemblage vereisen. En dat zou de productiekosten opdrijven.

Het is een van de geheimen van de Zero 2W: de productiekosten laag houden door geen THT-componenten (= through hole technology) te hebben (zoals de 40-pins header). Bovendien zijn alle componenten aan één kant van de printplaat uitgevoerd in SMD-technologie (surface-mounted).

Daarom moest er een oplossing worden gevonden met het RAM bovenop de SoC.

PoP: Pi Zero's oplossing

PoP (package-on-package) is de oplossing die de Pi Zero had gebruikt. Deze soldeerde twee afzonderlijke chips boven op elkaar.

Helaas was dit vanwege de afwijkende afmetingen van de BCM2710 SoC niet mogelijk voor de Zero2. De BCM2710 past niet in de holte tussen de bolletjes van de SDRAM bovenverpakking.

SiP: de RPi Zero 2 oplossing (= RP3A0-CU)

De Pi Zero 2 maakt gebruik van een zogenaamde SiP (system-in-package), die - verrassing - RP3A0-CU heet!

In tegenstelling tot een SoC (system on a chip), zitten er meerdere chips in dit chippakket (wat we eigenlijk zien als de "chip" met het Raspberry Pi-logo erop), die samen een computersysteem vormen, geïntegreerd in een enkele chip. Daarom draagt dit soort oplossing de naam "Systeem in pakket". Dit idee is niet nieuw - het was zelfs de drijfveer achter het originele Raspberry Pi prototype dat in 2011 werd gedemonstreerd (met een BCM2763 in dat geval)! Kijk eens naar deze Raspberry Pi blog post om er een foto van te zien.

Simon Martin, ingenieur bij Raspberry Pi, ontwierp zowel de Zero 2 W zelf, als de RP3A0-chipverpakking.

Het RP3A0-chippakket combineert de BCM2710A1-die (als in "silicium-die") - de SoC die ook de Pi 3 voedt - en een 4Gbit Micron LPDDR2-die. Het bevat ook ontkoppelcondensatoren die nodig zijn om de voedingsspanning van de kern gelijk te maken. Een interposer scheidt de twee chips (RAM en SoC) en een plastic behuizing beschermt de inhoud van de chip en de kleine draadverbindingen van de buitenwereld.

De "AU" als onderdeel van de RP3A0-AU naam geeft aan dat het pakket gouden bindingsdraden gebruikt. In een vorig preproductie-exemplaar werden koperdraden gebruikt - Raspbery Pi heeft uiteindelijk voor goud gekozen om de betrouwbaarheid van het product op lange termijn te verbeteren.

Leuk weetje: Simon Martin ontwierp ook het BCM2763-pakket dat het oorspronkelijke Raspberry Pi-prototype in 2011 mogelijk maakte. Hij is ook de ontwerper van de Raspberry Pi 400, de officiële Raspberry Pi muis en toetsenbord, en de High-Quality Camera (HQ Camera).

Leuk feitje 2: Simon Martin heeft een lage-resolutie Raspberry Pi logo toegevoegd als onderdeel van het pakket ball-out. Kijk eens naar Raspberry PI's blog post om het te zien.

De RP3A0-AU markeringen

 • RP3 is de naam van het pakket
 • A0 betekent dat dit de eerste versie is van dit onderdeel
 • AU betekent dat de bindingsdraden goud zijn (RP3A0-CU zou het onderdeel met koperen bindingsdraden zijn geweest)

De 4-cijferige code is een fabricagedatum, uitgedrukt in jaar en weeknummer.

2041 zou betekenen 41e week van 2020. - dit is geen opvolger van de RP2040 🙂 (zie hieronder voor een lijst van verschillen tussen de RP2040 en de RP3A0).

De 6-cijferige code is een orderdatum, uitgedrukt als YYMMDD.

RP3A0 vs RP2040

 • De RP3A0 is een chippakket waarin een door Broadcom ontworpen SoC-component en RAM zijn geïntegreerd.

 • De RP2040 is volledig ontworpen door Raspberry Pi's eigen silicon design team (hoewel ze ARM's IP gebruiken voor de Cortex M0 cores, vergelijkbaar met Broadcom die ARM CPU cores gebruikt)

 • De RP3A0 is een computercomponent voor desktopcomputers, waarop moderne besturingssystemen (zoals Linux) kunnen draaien, terwijl de RP2040 een microcontroller is die zich richt op ingebedde toepassingen. De RP2040 zal een veel betere keuze zijn voor beperkte stroombudgetten, low-end rekenvereisten, totale controle over de code die op de chip wordt uitgevoerd, en harde real-time vereisten.

 • De RP3A0 is niet beschikbaar als component voor andere klanten, de RP2040 kan worden gekocht en in uw eigen ontwerpen worden geïntegreerd. Als u de RP3A0 wilt gebruiken, zult u uw ontwerp moeten baseren op een Pi Zero 2W. Wij kunnen u hierbij helpen, contact met ons opnemen als je het wilt gebruiken in ingesloten industriële toepassingen.

Thermisch beheer

De vier Cortex-A53 kernen van de BCM2710A1 genereren, wanneer ze op volle toeren draaien, meer warmte dan de enkele ARM1176JZF-S kern van de Raspberry Pi Zero.

Raspberry Pi gebruikt een speciale dikke interne koperen laag op de nieuwere Raspberry Pi-modellen (waaronder de Raspberry Pi 4 en de Raspberry Pi 3B+) om de warmte sneller en gelijkmatiger over het bordoppervlak af te voeren. Dit was ook het geval bij de Pi Zero 2.

Deze koperlaag is ook de belangrijkste reden dat de Pi Zero 2 W 10 g weegt in plaats van 9 g zoals de vorige Zero - als u ze in uw handen houdt, kunt u het verschil in gewicht merken.

Het koper is een manier om meer uit de Zero 2 W te halen - de CPU cores kunnen langer draaien zonder throttling. De blogpost over de introductie van het Raspberry Pi-product vermeldt dat de Zero 2 W de LINPACK-stresstest oneindig lang kan uitvoeren zonder gas te geven.

RAM

 • 512MB LPDDR2 RAM (van Micron) = 4Gbit

Helaas, geen upgrade voor het RAM geheugen. Dit is de belangrijkste beperking van de Zero 2 W.

Er is niet genoeg ruimte in de RP3A0 SiP om twee silicium RAM dobbelstenen naast elkaar te plaatsen, en ze op elkaar stapelen zou de kosten onbetaalbaar hebben opgedreven. (En meer RAM is natuurlijk zelf ook duurder).

Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat er ooit een 1 GB Pi Zero 2W zou komen. Maar Raspberry Pi heeft al vaker creatieve en onverwachte oplossingen geleverd!

Draadloze connectiviteit

 • 802.11 b/g/n draadloos LAN (alleen 2,4 GHz)
 • Bluetooth 4.2 / Bluetooth Lage Energie (BLE)

De WLAN / BT-chip heeft een upgrade ondergaan en is nu ondergebracht in een metalen schild. Dit is een belangrijk kenmerk voor industriële klanten (zie hieronder).

Let op: de Pi Zero 2-serie ondersteunt, net als voorheen, geen bedraad netwerk (Ethernet) "out of the box". U kunt een USB 2.0 dongle toevoegen om Ethernet te krijgen, of een HAT (bij gebruik van SPI zal de netwerkdoorvoer echter beperkt zijn).

Interfaces

 • microSD-kaartsleuf
 • miniHDMI poort
 • USB 2.0 OTG-poort
 • microUSB-voedingspoort
 • HAT-compatibele 40-pins GPIO header
 • Composiet video via soldeerproefpunten
 • CSI camera connector

In vergelijking met een "grote" Pi hebt u waarschijnlijk enkele adapters nodig om de Zero 2 W te kunnen gebruiken. Deze zijn compatibel met de voorgangers (Pi Zero / Pi Zero W):

 • miniHDMI naar HDMI adapter
 • micro-USB naar USB Type-A OTG-adapter
 • camera-adapterkabel (vanwege de kleinere voetafdruk van de connector op de Zero 2)

Misc

 • Reset pin via soldeer testpunt

Wegens plaatsgebrek zijn de composiet video- en reset-pennen, die voorheen beschikbaar waren als een niet-gepopuleerde header, verplaatst naar soldeertestpunten.

Ook zijn enkele andere soldeer-testpunten verplaatst - sommige exotische accessoires die afhankelijk waren van deze testpunten om op een bepaalde plaats te staan, werken misschien niet meer met de Zero 2 W.

Raspberry Pi Zero 2 W benchmarks

In de Sysbench-benchmarktest presteert de Pi Zero 2 W ongeveer vijf keer sneller. Merk op dat deze prestatieverhoging vereist dat uw applicatie in staat is om alle kernen gelijktijdig te gebruiken. Niet alle applicaties zijn hiertoe in staat.

Raspberry Pi Zero 2 W stroomverbruik

Het stroomverbruik van de Zero 2 in rusttoestand is vergelijkbaar met dat van de Zero W (ongeveer 0,7 W). Onder belasting kan dit echter oplopen tot 3 Watt. (In vergelijking met de Pi 4 van bijna 7 watt is dit nog steeds vrij zuinig). De Zero W zou, onder belasting, ongeveer 1,7 Watt max. trekken.

U kunt gebruik maken van onze stroomkostencalculator om de kosten te schatten van het gebruik van de Pi zero 2 W 24/7 in uw land.

Sysbench Github pagina

Referenties

Pi Zero 2 W en compatibiliteit

Onze foto toont de Pi Zero 2 W in de originele Raspberry Pi Zero behuizing, met het originele Raspberry Pi toetsenbord en muis, de miniHDMI en USB OTG adapters en een mok gevuld met een heerlijk drankje

Bijna alle accessoires voor de vorige Raspberry Pi Zero-serie zouden moeten werken met de Pi Zero 2W. Dit is te danken aan het feit dat het form-factor compatibel is, en dat geprobeerd is om dezelfde lay-out te behouden waar mogelijk. De GPIO-pinnen zitten bijvoorbeeld op de plaats waar je ze op elke Raspberry Pi zou verwachten.

Raspberry Pi Zero 2 W Hoesjes

Wij hebben de FLIRC Nul gevalhet past perfect. De originele Raspberry Pi Zero behuizing doet dat ook.

Ik heb de Pi Zero W case van Pimoroni niet getest, maar ik verwacht dat er een upgrade Pimoroni ontwerpt gewoonlijk lagen die perfect zijn afgestemd op de chip en component lay-outs op de Raspberry Pi boards, en deze hebben een paar kleine veranderingen ondergaan op de Zero 2 - bijvoorbeeld, de WLAN chip zit nu in een metalen schild, wat een beetje hoogte toevoegt.

Reageer hieronder op andere gevallen en hun compatibiliteit, en ik zal dit bericht bijwerken.

microUSB OTG adapter, miniHDMI adapter

Deze essentiële accessoires van Raspberry Pi passen goed.

Tip: de origineel Raspberry Pi toetsenbord verdubbelt als een USB-hub, dus u kunt zich behelpen met de enkele USB-poort die de Pi Zero 2 heeft.

Camera adapter kabel

Net als de Pi Zero v1.3 en Pi Zero W, ondersteunt de Zero 2 W een camera - maar je hebt een adapterkabel. Dezelfde adapterkabel werkt ook voor de Pi Zero W.

Gespecialiseerde Pi Zero uitrusting

Omdat de soldeer-testpunten zijn verplaatst, en de RUN en TV Headers zijn omgezet naar testpunten op de achterkant van de printplaat (vanwege ruimtegebrek), kan het zijn dat sommige specialistische apparatuur die afhankelijk was van de positie van deze testpunten, niet werkt. Reageer hieronder over uw ervaringen, en ik zal ze toevoegen aan deze blogpost.

Wat zijn de voordelen van de Raspberry Pi Zero 2 W?

 • USB OTG -> kan worden gebruikt als USB-gadget (als USB-apparaat, niet alleen als host).
 • betere prestatie
 • kleine voetafdruk en gewicht (vergeleken met grotere Pis zoals Pi 4)

Wat zijn de beperkingen van de Raspberry Pi Zero 2 W?

 • RAM zeer beperkt-> Chrome loopt vast-> YouTube en andere applicaties, meerdere tabbladen
 • Geen Ethernet (zoals eerder op de Zero-serie)
 • Momenteel moet u zelf koppen solderen, Pi Zero 2 WH verkrijgbaar bij buyzero.de
 • Testpunten voor RUN header, en composite TV out
 • Geen analoge audio-uitgang
 • slechts één HDMI-uitgang - als u er twee nodig hebt, gebruik dan de Raspberry Pi 4
 • geen display-poort (zoals op de grotere Pis)
 • camera heeft adapterkabel nodig
 • geen 4K HDMI-uitgang (gebruik de Pi 4 als u dit nodig hebt)

Wat kan ik doen met de Pi Zero 2 W? (Voorbeeld toepassingen)

De Raspberry Pi Zero 2W wordt niet vaak gebruikt als desktop computer. Een Raspberry Pi 4, of Pi 400 zou daarvoor een betere keuze zijn.

Schermtoepassingen met Pi Zero:

 • IoT-wandapparatuur
 • Desktop-indicatoren (b.v. Bitcoin-aandelentellers met ePaper-displays)
 • Digitale signalisatie in winkels en musea

Andere toepassingen:

Raspberry Pi Zero 2 W problemen oplossen

Raspberry Pi Zero 2 W power LED licht niet op

Het is zeer Belangrijk om op te merken is dat de Raspberry Pi Zero2 W in dit opzicht nogal verschilt van andere (grotere) Raspberry Pi boards.

Terwijl de grotere borden (bijvoorbeeld een Raspberry Pi 4) een LED laten oplichten zodra de Raspberry Pi van stroom wordt voorzien, zal de Zero 2W zal de LED alleen oplichten als hij in staat is op te starten. Daarom heb je misschien geen defecte Raspberry Pi Zero 2 W. In plaats daarvan heb je misschien het verkeerde besturingssysteem image erop staan.

Probeer de volgende stappen om dit probleem op te lossen:

 1. zorg ervoor dat de voeding stroom levert aan de Zero 2 W - bijvoorbeeld door deze aan te sluiten op een andere Raspberry Pi, of op uw smartphone. (Nogmaals: de LED op de Pi Zero 2 kan uit blijven EVEN als de voeding EN de Zero 2 in orde zijn)
 2. Probeer een andere microSD kaart indien mogelijk. Gebruik een nieuwe installatie van de nieuwste Raspberry Pi OS
 3. dubbel-check dat u een verse installatie gebruikt! (alleen recente Raspberry Pi OS versies zullen booten), controleer ook de microSD kaart op een andere pi indien mogelijk.
 4. probeer de Zero 2 W via de microUSB-gegevenspoort van stroom te voorzien in plaats van via de "PWR"-poort (ja, het is mogelijk dat een van de poorten defect is - ik had dit probleem met een Pi Zero W en kon hem op deze manier redden)
 5. controleer of er HDMI-uitgang is, ook al is de LED uitgeschakeld (het is mogelijk om deze bijvoorbeeld in de software uit te schakelen)

Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen en de voedings-LED blijft nog steeds uit en er is geen HDMI-uitgang, dan is de Pi Zero 2 W waarschijnlijk defect.

Maar probeer het besturingssysteem om te wisselen. Ik had een klant die meldde dat de Zero 2 W defect was, en toen hij het controleerde kwam hij erachter dat zijn systeem (MotionEye OS) het probleem was.

Raspberry Pi Zero 2 W start niet op

Zoals elk nieuw Raspberry Pi bord heeft de Zero 2 W een recente versie van Raspberry Pi OS nodig om op te starten.

Als je een ander besturingssysteem gebruikt (zoals Ubunt of Motioneye OS) kan het zijn dat deze de Zero 2 W nog niet ondersteunen. In dit geval zullen de opstartproblemen zich waarschijnlijk uiten in het niet oplichten van de Zero 2W LED.

TL;DR Test altijd met een verse installatie van Raspberry Pi OShet liefst op een nieuwe microSD kaart.

Raspberry Pi Zero 2 W crasht / is onbetrouwbaar

mogelijke oorzaak: zwakke stroomvoorziening

Meestal is de stroomvoorziening de boosdoener: probeer de officiële Raspberry Pi 2,5 A voeding.

PiCockpit's PiDoctor kan u ook helpen om dit specifieke probleem te diagnosticeren (je bent op zoek naar de "onderspanning" informatie).

mogelijke oorzaak: problematische overklok instellingen

Als je je Pi Zero 2 W hebt overklokt (we geven hier ook instructies voor in onze "Tuning the Zero 2 W" sectie), probeer dan de overklokinstellingen te verlagen om een stabiele overklokoplossing te vinden.

Zero 2 W WiFi verbinding is slecht

Probeer de Zero 2 W te verplaatsen en de oriëntatie in de ruimte te veranderen. Zoals bij elke antenne is het mogelijk dat de ontvangst beter is als de oriëntatie van de antenne beter is afgestemd op die van de router.

Uw Pi Zero 2 W afstellen

Gebruik een FLIRC case om uw Zero 2 W af te stellen voor optimale prestaties. Lees hieronder meer

Proftip: ontwikkel op de Pi 4, en wissel uw project uit naar de Zero 2W zodra het klaar is

De Raspberry Pi 4 heeft rekenkracht van desktopklasse. En het zal in staat zijn om web-browsers te draaien zonder te rommelen met de swap space (zie hieronder).

Als je dus een Raspberry Pi-project aan het bouwen bent, raden we je aan om het eerst met een Pi 4 te maken. Zodra het werkt, stop je gewoon de micro SD-kaart in de Pi Zero 2W. Dankzij de uitstekende compatibiliteit tussen de verschillende Raspberry Pi-boards, zou je dit gewoon moeten kunnen doen.

En dan kun je spoelen en herhalen voor toekomstige projecten - op deze manier heb je een behoorlijk snelle Raspberry Pi voor je IoT-projecten. Deze vereisen niet alles wat de Pi 4 kan geven, en zullen niet vertraagd worden tijdens het ontwikkelen van de projecten.

Verwissel ruimte

Dit is een geheime tip voor het verbeteren van de prestaties van met name webbrowsers op de Raspberry Pi Zero 2 W. Webbrowsers, zoals Chromium (de open source onderdelen van Google's Chrome browser) zijn notoir hongerig naar geheugen. De 512 MB van de Zero 2 W zijn snel verzadigd, ook rekening houdend met het feit dat dit geheugen wordt gedeeld met de grafische eenheid, dus slechts ongeveer 450 MB is daadwerkelijk beschikbaar op de meeste systemen voor Raspberry Pi OS.

Hoewel swap niet zo snel is als RAM, en ook wat belastend voor uw microSD-kaart, laat het bepaalde dingen werken die eerder zouden zijn vastgelopen of bevroren.

De standaard swap grootte is 100 MB. Dit is niet genoeg om de web browsers tevreden te houden. We zullen het verhogen naar 2 GB.

Sluit alle open applicaties, open een terminal (het kleine zwarte icoontje naast het webbrowser icoontje).

Voer de volgende commando's uit om swap tijdelijk uit te schakelen en het swap-configuratiebestand te bewerken:

sudo dphys-swapfile swapoff
sudo nano /etc/dphys-swapfile

Zoek naar de regel die zegt CONF_SWAPSIZE=100

Verander het in de gewenste swap grootte. Zet het op 2048 om te verhogen naar 2 GB, of verander het in elke andere MB waarde die u wilt:

CONF_SWAPSIZE=2048

Sla het bestand op (Ctrl + O) en sluit nano af (Ctrl + X).

Voer nu de volgende commando's uit om het wisselbestand op uw Zero 2 te initialiseren, en om de wissel opnieuw te starten:

sudo dphys-swapfile setup
sudo dphys-swapfile swapon

Je hoeft niet opnieuw op te starten. Nu zou Chromium beter moeten presteren met meerdere tabbladen.

Denk eraan dat swap uw microSD-kaart gebruikt - aangezien er op die manier veel gegevens van de SD-kaart worden geschreven en gelezen, is de slijtage van de kaart groter. Dit is een prijs die je betaalt voor het uitbreiden van je RAM.

Een andere prijs die u betaalt is dat de toepassingen langzamer zullen werken zodra het echte RAM-geheugen op uw Pi verzadigd is, aangezien toegang tot RAM veel sneller is dan toegang tot de microSD-kaart.

Kudos aan neblio voor het geven van de instructies.

Geen koffer of FLIRC Nul koffer

Een plastic behuizing, zoals de originele Raspberry Pi Zero behuizing, zal een hittebarrière worden, en uw Raspberry Pi Zero 2W effectief smoren boven een bepaald prestatieniveau. Hoewel dit perfect in orde zou moeten zijn voor toepassingen die niet veel van de Zero 2 vragen, zoals een IoT relais-node voor Bluetooth apparaten, of eenvoudige digital signage (het afspelen van een video), raden wij voor meer veeleisende toepassingen aan om de Zero 2 W zonder behuizing te gebruiken, of nog beter, met een speciaal ontworpen behuizing.

De FLIRC Zero-behuizing fungeert als een groot koellichaam, waardoor de SiP (System-in-Package) van uw Pi stroom kan afvoeren. Zoals u wellicht weet, zal de Pi zijn ARM-kernen afknijpen als een bepaalde temperatuurdrempel wordt bereikt. Met de FLIRC Zero-behuizing kunt u dit smoren voorkomen en kunt u rekenen op solide, aanhoudende prestaties.

Bovendien ziet het er best wel netjes uit 🙂 .

Met de FLIRC Zero koffer kunt u een camera-adapterkabel door een gleuf in de behuizing, en ook om het plastic deksel te verwijderen voor toegang tot de GPIO-poort van uw Zero 2W.

U kunt de FLIRC Zero koffer bij onze partner shop, buyzero.de hier kopen:

Onze video toont u hoe u de Pi Zero 2 W in een FLIRC-behuizing monteert:

Overklokken

Ik ben er in geslaagd om de Raspberry Pi Zero 2 W met 30 % te overklokken naar 1.3 GHz. Dit geeft je 30 % extra vermogen voor in principe gratis op de nieuwe pi! Wat zeer welkom is voor web-browsing toepassingen.

Het kan variëren - niet alle RP3A0's zijn hetzelfde gemaakt, en sommige kunnen misschien niet zo hoog gaan (door kleine productieverschillen in het silicium). Maar 1,2 GHz zou voor de meeste Pi Zero 2 SoC's een veilige keuze moeten zijn.

Dit is wat je moet doen om te overklokken:

Bewerk /boot/config.txt als root gebruiker. Bijvoorbeeld, door een Terminal te openen en te typen:

sudo nano /boot/config.txt

Ga naar het einde van het bestand (onder [all]) en voeg de volgende drie regels toe:

over_voltage=4
arm_freq=1300
core_freq=500

Merk op dat je misschien moet experimenteren met verschillende instellingen. Ik was succesvol in het overklokken naar 1,3 GHz, maar jouw Pi kan afwijken. Niet alle chips kunnen zo hoog overklokt worden. De meeste zouden 1,2 GHz moeten kunnen halen (arm_freq=1200).

Merk ook op dat de VideoCore IV is overklokt in mijn voorbeeld (core_freq is ingesteld op 500). Dit zorgt voor betere grafische prestaties.

Typ Ctrl+O om op te slaan, en Ctrl + X om af te sluiten. Opnieuw opstarten:

sudo reboot

Na de reboot zou uw Raspberry Pi Zero 2 W nu merkbaar sneller moeten draaien.

Onze video laat zien hoe je dit doet met desktop tools en Geany, wat misschien comfortabeler is voor sommige mensen die niet gewend zijn aan de commandoregel.

Bij het overklokken moet je zorgen voor een zeer goede koeling van je Raspberry Pi Zero. We raden aan om een FLIRC Zero Geval (zie boven).

Gebruik originele voeding

Een goede kwaliteit voeding is erg belangrijk voor een stabiele werking van de Raspberry Pi Zero W2. Vroeger, toen de RPi 1 B werd gelanceerd, waren slechte voedingen zelfs de oorzaak van een groot deel van de problemen.

Als je voeding niet opgewassen is tegen de taak om de Zero 2 en de aangesloten accessoires van stroom te voorzien, zie je een bliksemschicht op het scherm verschijnen op systemen met Raspberry Pi OS.

Met behulp van de PiDoctor app in PiCockpitkunt u controleer op onderspanning op uw Rpi Zero 2.

Onze aanbeveling: de originele Raspberry Pi 2,5 A 5 V microUSB-voeding. Hoewel de 2,5 A (wat neerkomt op 12,5 W totaal) overkill is voor de Zero 2W zelf, zal je externe USB-apparaten van stroom kunnen voorzien.

Vermindering van het stroomverbruik

Het is mogelijk om cores uit te schakelen op de Pi Zero 2W als je wilt dat hij minder stroom verbruikt tijdens piekprestaties. En je kunt het stroomverbruik in ruststand verder verlagen door HDMI uit te schakelen, grafische stuurprogramma's te wijzigen, de LED uit te schakelen en WiFi uit te schakelen.

Dit is vooral belangrijk als u een toestel hebt dat op een batterij werkt.

We hebben een onderzoek naar de levensduur van de batterij en optimalisatie van het stroomverbruik.

Waar kan ik de Pi Zero 2 W kopen?

Raspberry Pi onderhoudt een lijst van erkende wederverkopers die ze hebben doorgelicht. Dit is om de wederverkopers te erkennen "die de Raspberry Pi-producten goed vertegenwoordigen en de aankoop ervan gemakkelijk maken voor hun klanten."

Pi Zero 2 W voor industriële toepassingen: voordelen en informatie

Modulaire certificering

Sinds Raspberry Pi 3B+ hebben alle Raspberry Pi-producten een modulaire FCC-certificering, ook de Raspberry Pi Zero 2 W. Dit vermindert aanzienlijk de tijd en moeite die u kwijt bent aan compliance wanneer u de Pi Zero 2 W in een eindproduct integreert.

Ook voor de RED (European Radio Emissions Directive), die deel uitmaakt van de CE-certificering, zult u tijd en kosten kunnen besparen bij het certificeren van producten op basis van de Zero 2W, in vergelijking met de Pi Zero W.

Datamatrixcode om Pi Zero 2 W fysiek te identificeren

Dit is een nieuwe functie die met de Raspberry Pi Zero 2W werd geïntroduceerd ten behoeve van industriële klanten.

De Zero 2 W heeft een datamatrix code op de achterkant, waarmee u een Zero 2 W fysiek kunt identificeren. Het codeert de SoC-serieel van de Raspberry Pi.

de datamatrixcode staat op de achterkant van de Zero 2 W onder de CE- en FCC-certificatiemerken

Raspberry Pi Zero 2 W beschikbaarheid op lange termijn

De Raspberry Pi Zero 2 W zal beschikbaar zijn tot ten minste januari 2028. Raspberry Pi streeft ernaar om alle producten zo lang mogelijk voort te zetten, met uitzondering van de originele Raspberry Pi 1 Model B. Deze is opgevolgd door de modernere Raspberry Pi 1 Model B+. Tot nu toe (vanaf november 2021) is er nog geen Raspberry Pi-board uit productie genomen.

Ondersteuning voor industriële klanten door gespecialiseerde Erkende Verkopers

pi3g in Duitsland, is bijvoorbeeld een gespecialiseerde erkende industriële wederverkoper van de Raspberry Pi. Neem contact met ons op als u de Pi Zero 2 W in uw producten wilt integreren. Wij zullen u gedurende de gehele levenscyclus van uw product kunnen ondersteunen.

Raspberry Pi Zero 2 W Certificeringen

Bezoek pip.raspberrypi.com voor een lijst van wereldwijde certificeringen (CE / FCC / etc).

Raspberry Pi Zero 2 W downloads & datasheets

Populaire hardware toevoegingen voor de Zero 2W

Veel bedrijven zoals Adafruit en Pimoroni fabriceren ook HATs in een klein formaat, geschikt voor de Zero 2 W.

Raspberry Pi OS opwaarderen voor de Zero 2 W

Oudere distributies van het Raspberry Pi OS zullen niet werken op de Zero 2 W.

Om deze upgradegids te kunnen volgen, heb je je vorige Pi Zero W of Pi 4 nodig. Of een andere Raspberry Pi waarop het besturingssysteem zal opstarten.

Als u geen andere Pi bij de hand hebt, en de inhoud van de SD-kaart u niet interesseert, is het waarschijnlijk het eenvoudigst om deze te overschrijven met de Raspberry Pi OS Imager.

Pi Zero 2 W vergelijking met concurrerende producten

Wanneer u vergelijkt met andere producten, moet u in gedachten houden dat veel van de aantrekkingskracht van het Raspberry Pi-platform niet alleen in de lage prijs zit, maar ook in de gemeenschap eromheen. Het is makkelijker om instructies te krijgen, problemen op te lossen, als iemand het al eerder heeft gedaan. Plus, het Raspberry Pi OS is rotsvast, aangezien Raspberry Pi een groter team heeft dan veel van hun concurrenten.

Radxa Zero vs Raspbery Pi Zero 2W

Nul 2 WRadxa Zero
Prijs$15 (officiële prijs)$15.80 (AllnetChina)
CPUCortex-A53 (vier kernen)Cortex-A53 (quad-core)
CPU mogelijkheden32-bit en 64-bit geschiktARMv7 + ARMv8-A ondersteuning64-bit quad core processor
CPU-frequentie1 GHz, kan overklokt worden tot 1.2 GHz+1.8GHz
GPUVideoCore IVARM G31 MP2 GPU
RAM512 MB (LPDDR2), als onderdeel van de SiP512 MB/1/2/4 GB
Netwerk802.11b/g/n802.11 a/b/g/n (ac beschikbaar op modellen van 2/4 GB)
BluetoothBluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Lage Energie)  512MB/1GB: Bluetooth 4/BLE2/4GB model: Bluetooth 5+ EDR en BLE
HDMI-poortMini-HDMI Type CMicro HDMI
USB-poortUSB OTG microUSBType-C USB3 en USB OTG
Composiet videoAls soldeer testpunt
Reset pinAls soldeer testpunt
Camera poortNulvormfactor MIPI CSI-poortGeen MIPI CSI interface
StroomverbruikMax. 3W (0,6 A)3,3W zonder randapparatuur
StroomvoorzieningmicroUSBUSB-C
diverse verschillengeavanceerde warmteafvoer door koperlaag voor betere prestatiesOndersteunt 4K60
vormfactorNul vormfactor (65mm × 30mm)66mm x 30.5mm

Radxa zijn de makers van de ROCK Pi serie. De Radxa Zero is een SBC gebaseerd op de Amlogic S905Y2 SoC.

Deze CPU is gefabriceerd op een 12 nm proces. Wat me meteen twee dingen zegt:

 • hij zal duurder zijn dan de Pi Zero 2W (de BCM2710 is vervaardigd op een 40nm-technologie-niveau)
 • het zal meer prestaties leveren (of minder stroom verbruiken)

Het heeft een quad-core Cortex-A53 CPU (64 bit geschikt) met 18400 DMIPS, en een Mali-G31 MP2 GPU (geklokt op maximaal 850 MHz). Mali zijn de "off-the-shelf" GPU core ontwerpen die samen met de Cortex CPU cores van ARM in licentie kunnen worden genomen. De Pi Zero 2 W gebruikt de VideoCore IV GPU die intern bij Broadcom is ontworpen. Voor de Radxa Zero betekent dit dat dat kun je niet Neem gewoon het video-versnellingswerk dat Raspberry Pi heeft gedaan (bijvoorbeeld om het afspelen van YouTube soepeler te laten verlopen in Chromium) en zet het op de Radxa Zero.

De Mali-G31 MP2 ondersteunt Vulkan 1.0 en OpenGL ES 3.2. De Zero 2 W ondersteunt OpenGL ES 1.1, 2.0. Dus de Radxa Zero heeft meer moderne grafische versnellingsondersteuning. Hij ondersteunt ook het decoderen van 4Kp60 10-bit H.265, waar de Pi Zero 2 W waarschijnlijk moeite mee zal hebben.

De Radxa Zero kan 4K@60 Hz HDMI weergeven - hij ondersteunt HDMI 2.1.

Vergeet niet dat de S905Y2 is ontworpen door Amlogic specifiek als mediaspeler SoC, en gepresenteerd in 2018, dus het heeft wat modernere functies dan de legacy onderdelen (VideoCore IV GPU) die de Zero 2 W bevat, die gedateerd zijn. Als je krachtigere en modernere grafische ondersteuning nodig hebt, bijv. 4K HDMI-uitvoer, overweeg dan het gebruik van de Raspberry Pi 4.

Ook deze specifieke SoC is ontworpen met Android in het achterhoofd. De Radxa Zero zal dus Android (of verschillende Linux-distributies) kunnen draaien.

Aan de RAM-kant heeft de Radxa Zero 32bit LPDDR4 (de Raspberry Pi Zero 2 W gebruikt LPDDR2).

Wat betreft connectiviteit, heeft het

 • 802.11 ac WiFi (op sommige modellen)
 • Bluetooth 5.0 (op sommige modellen)
 • USB 3.0
 • 40-pins GPIO header (natuurlijk :-)) (op sommige modellen)
 • een extra USB 2.0 OTG en voeding via USB C-poort

Radxa biedt een reeks verschillende modellen van hun single board computer aan. Raadpleeg deze pagina voor een overzicht van Radxa Zero modellen.

In het bijzonder kunt u kiezen tussen de volgende configuraties:

 • RAM: 512MB / 1GB / 2GB / 4GB
 • eMMC: geen / 8GB / 16GB / 32GB / 64GB / 128GB
 • WiFi/Bluetooth: AP6212 / AP6256
 • GPIO Kop: Ja / Nee
 • Antenne: aan boord / extern

Let op:

De AP6212 is een Ampak WiFi / Bluetooth module, die 802.11 b/g/n WLAN en Bluetooth v4.0 ondersteunt.

De AP6256 is een SparkLAN Wifi / Bluetooth module, die 8021.11 ac/a/b/g/n en Bluetooth 5.0 ondersteunt. Het ondersteunt dus 5 GHz WiFiwat de Raspberry Pi Zero 2W helaas niet heeft.

De Radxa Zero verbruikt maximaal 3,3 W zonder USB-randapparatuur.

Banaan Pi BPI-M2 Zero

Met de Raspberry Pi Zero 2 W, lijkt de Banana Pi BPI-M2 Zero niet veel meer te bieden.

Ten eerste is de prijs van de Banana Pi BPI-M2 Zero bijna twee keer zo hoog als die van de Pi Zero 2 W, en de hardware is niet twee keer zo goed.

De processor op de Banana Pi BPI-M2 Zero is een 32-bit processor die de ARMv7-A architectuur implementeert. Ondertussen heeft de Zero 2 W een 32-bit en 64-bit geschikte processor met ARMv7 + ARMv8-A ondersteuning.

Er zijn ook meldingen van de Banana Pi BPI-M2 Zero die zo veel warmte produceert dat zelfs een gewoon koellichaam niet genoeg is om de temperatuur laag te houden.

Hoewel het een waardige concurrent was voor de originele Pi Zero, is de hardware gewoon niet te vergelijken met de modernere Pi Zero 2 W.

Nul 2 WBanaan Pi BPI-M2 Zero
Prijs$15 (officiële prijs)$33.99(Amazon.com)
CPUCortex-A53 (vier kernen)H2+ ARM Cortex-A7 quad-core
CPU mogelijkheden32-bit en 64-bit geschiktARMv7 + ARMv8-A ondersteuning
CPU-frequentie1 GHz, kan overklokt worden tot 1.2 GHz+1,2 GHz
GPUVideoCore IVARM Mali 400 MP2; 
RAM512 MB (LPDDR2), als onderdeel van de SiP512 MB DDR3
Netwerk802.11b/g/nWi-Fi 802.11b/g/n,
BluetoothBluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Lage Energie)  Bluetooth 4.0
HDMI-poortMini-HDMI Type CMini HDMI
USB-poortUSB OTG microUSBeen USB 2.0 OTG
Composiet videoAls soldeer testpunt
Reset pinAls soldeer testpunt
Camera poortNulvormfactor MIPI CSI-poortCSI-ingang Camera
StroomverbruikMax. 3W (0,6 A)
StroomvoorzieningmicroUSBMicroUSB
diverse verschillengeavanceerde warmteafvoer door koperlaag voor betere prestaties
vormfactorNul vormfactor (65mm × 30mm)Nul vormfactor (65mm × 30mm)

Oranje Pi Zero 2

De Orange Pi Zero 2 is ongeveer twee keer zo groot als de Raspberry Pi Zero 2. De grootte is meer vergelijkbaar met die van de Raspberry Pi 3.

De Orange Pi Zero 2 is eigenlijk een wensenlijstje van wat mensen wilden op de Raspberry Pi Zero 2 W (1GB RAM, USB-C). Het laat echter ook zien hoeveel groter het bord zal worden met deze functies geïmplementeerd.

Een van de obstakels voor het leveren van 1GB RAM op de Raspberry Pi Zero 2 W is het feit dat er geen 1GB monodie is en dat twee 512MB chips niet op elkaar gestapeld kunnen worden.

In het geval van de Orange Pi Zero 2 zijn de twee RAM-chips naast elkaar geplaatst. Dit draagt bij aan een grotere vormfactor.

De Orange Pi Zero 2 heeft Android, Ubuntu en Debian distro's beschikbaar om te downloaden op hun website.

Als u de Orange Pi Zero 2 als een Android-apparaat wilt gebruiken, moet u weten dat de Android 10-versie meer een Android TV- dan een Android smartphone-versie is.

Er is ook geen Play Store. Het is dus mogelijk dat zelfs sideloaded apps niet werken omdat de Android build van de Orange Pi niet kan verifiëren of je eigenaar bent van deze apps.

De prestaties van de Orange zijn beter dan die van de Raspberry door zijn hogere CPU snelheid (1.5GHz vs 1GHz) en het RAM geheugen kan het dubbele zijn van wat de Raspberry kan bieden. 

Hij wordt ook geleverd met 26-pins headers en ook een 13-pins functie-interface voor audio out, meer USB-poorten, TV Out en IR-ontvanger. U krijgt ook een WiFi-antenne op de Orange, wat betere connectiviteit betekent.

De nadelen? Hogere prijs en grotere vormfactor.

Nul 2 WOranje Pi Zero 2
Prijs$15 (officiële prijs)$24 (AliExpress); $31.99 (Amazon.com)
CPUCortex-A53 (vier kernen)Quad-core Cortex-A53 processor
CPU mogelijkheden32-bit en 64-bit geschiktARMv7 + ARMv8-A ondersteuning64-bit
CPU-frequentie1 GHz, kan overklokt worden tot 1.2 GHz+1.5GHz
GPUVideoCore IVMali G31 MP2
RAM512 MB (LPDDR2), als onderdeel van de SiP512 MB/1 GB DDR3 (gedeeld met GPU)
Netwerk802.11b/g/n802.11 a/b/g/n/ac; Gigabit Ethernet
BluetoothBluetooth 4.2 / BLE (Bluetooth Lage Energie)  Ondersteunt BT5.0
HDMI-poortMini-HDMI Type CMicro HDMI 2.0a
USB-poortUSB OTG microUSB3*USB 2.0 HOST (twee daarvan zijn via een 13-pins interface)
Composiet videoAls soldeer testpuntVia 13 pin header
Reset pinAls soldeer testpunt
Camera poortNulvormfactor MIPI CSI-poort
StroomverbruikMax. 3W (0,6 A)
StroomvoorzieningmicroUSBType-C interface 5V2A ingang
diverse verschillengeavanceerde warmteafvoer door koperlaag voor betere prestatiesHeeft 13pin header met 2*USB Host, IR pin, Tv-out、AUDIO (geen MIC) en 3 GPIO poorten. 
vormfactorNul vormfactor (65mm × 30mm)53mm×60mm

Microcontroller vs. microcomputer

Als je een Arduino Nano en een Raspberry Pi Zero 2 naast elkaar zet, zou je kunnen denken dat het vergelijkbare apparaten zijn.

Niet echt.

Arduino-boards, ESP32's en vele andere soortgelijke apparaten zijn microcontrollers.

Terwijl de Raspberry Pi Zero 2 een veel krachtiger apparaat is dat een microcomputer wordt genoemd. Alle Raspberry Pis zijn microcomputers, met uitzondering van de Raspberry Pi Pico.

Wat is een microcomputer?

Wat u gebruikt om dit artikel te bekijken, is een computer. Het maakt niet uit of u het op uw smartphone, tablet of laptop bekijkt - het zijn allemaal computergebaseerde apparaten.

Als je dat verkleint, krijg je een microcomputer.

De Raspberry Pi Zero 2 W is een computer omdat hij dezelfde dingen kan doen als een grotere computer - surfen op het web, tekstverwerking, graphics, video's, enz. Je kunt er een besturingssysteem op draaien net zoals je er een server op kunt draaien. Het heeft ook een GPU, wat microcontrollers niet hebben.

Programmeren in een microcomputer vs microcontroller

Het voordeel van een microcomputer ten opzichte van een microcontroller is dat je code kunt schrijven in verschillende talen, waaronder Python, NodeJS, C++, Ruby, enz.

Terwijl je op een microcontroller over het algemeen beperkt bent tot het schrijven in C of Python-gebaseerde talen. De Arduino bijvoorbeeld, accepteert alleen code geschreven in C. Je moet ook de code uploaden naar de microcontroller via de Arduino IDE via een computer (dat kan een Raspberry Pi zijn).

Terwijl je op een Raspberry Pi de code rechtstreeks op de computer kunt schrijven en via de opdrachtregel kunt uitvoeren. Er zijn ook een heleboel andere gemakken, zoals de mogelijkheid om te ssh-en op je microcomputer en het hebben van een completere set hardware zoals USB, WiFi, Bluetooth.

Waarom dan een microcontroller?

Met macht komt meer verantwoordelijkheid (van het leveren van de macht).

Raspberry Pis zijn over het algemeen zwaarder wat betreft de stroomvereisten, en daarom is een microcontroller zoals de Arduino veel beter als een apparaat dat op zonne-energie of batterijen werkt. Microcontrollers zijn soms kleiner dan de vormfactor van de Raspberry Pi Zero, zodat u ze in kleine apparaten kunt plaatsen.

Bovendien, als je eenvoudige eisen hebt, zijn microcontrollers veel minder ingewikkeld om op te zetten. Bijvoorbeeld, als alles wat je hoeft te doen is om een servo periodiek te draaien, zal de Arduino IDE het pakket hebben en alles wat je hoeft te doen is je code uploaden, terwijl op een microcomputer, je het OS moet installeren, het pakket downloaden, compiler en een procesmanager om het proces opnieuw op te starten bij stroomuitval/herstart.

Ten slotte kunnen microcontrollers goedkoper zijn dan de Raspberry Pi. Een goed voorbeeld is de Raspberry Pi Pico vs de originele Raspberry Pi Zero ($9 vs $10). In de open source wereld van Arduinos, kunnen microcontrollers nog goedkoper zijn als je third-party koopt.

ScenarioMicrocontrollerMicrocomputer
Een server draaienGeenJa
Een LED laten knipperenVeel sneller van begin tot eindVeel langzamer; veel meer processen te doorlopen
Auto-herstart programma bij stroomuitval?JaNiet standaard
Videospelletjes spelenGeenJa
Loopt op de batterij?Ja, de kans is groot dat hij gemiddeld langer meegaatJa, gaat gemiddeld niet zo lang mee
Warmtehuishouding?Gewoonlijk niet vereistKoellichamen, ventilatoren, thermisch geleidende behuizingen
Kosten?LagerHoger

Raspberry Pi Pico vs Raspberry Pi Zero 2

Hoewel deze twee toestellen qua afmetingen sterk op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend in gebruik.

Uiteindelijk komt het erop neer of u een microcontroller of een microcomputer nodig hebt.

De Raspberry Pi Pico is goedkoper met $9, terwijl de Raspberry Pi Zero 2 W $15 kost.

Natuurlijk, de Raspberry Pi Zero 2 W is een microcomputer, dus je kunt veel meer dan de Raspberry Pi Pico. 

Het enige nadeel van de Pi Pico is dat hij geen draadloze verbindingen heeft, wat de Pi Zero 2 W wel heeft. Dit maakt de Pi Pico een beetje moeilijk te integreren in een Internet of Things opstelling.

Pi Zero 2 WPi Pico
CPU Frequentie1,2 GHz (4 kernen)133 MHz
Maat65x30mm51x21mm
TalenAlle talenMicroPython / C

Esp32 vs Raspberry Pi Zero 2

Espressif Systems ontwierp de ESP32 voor mobiele, draagbare en Internet of Things toepassingen.

Dit helpt echt de kloof te overbruggen tussen wat een microcontroller kan doen en wat de Pi Zero 2 kan doen.

De ESP32 is een van de meest geavanceerde microcontrollers die er zijn, omdat hij beschikt over WiFi en Bluetooth-connectiviteit. 

Dit maakt het nogal moeilijk om te beslissen welke te gebruiken.

In principe zijn uw grootste overwegingen 1) stroomverbruik; 2) Linux - de voors en tegens

Stroomverbruik

De Esp32 verbruikt veel minder stroom dan de Raspberry Pi Zero, zeker als je bedenkt dat de Esp32 een slaapstand heeft die 2,5μA verbruikt, terwijl de Raspberry Pi Zero 2 100mA verbruikt bij inactiviteit. Zeker een overweging als u van plan bent om iets op de batterij te laten werken.

Linux

Linux is goed omdat je in meerdere talen kunt programmeren, terwijl de Esp32 voornamelijk C of MicroPython is.

Omdat het een microcomputer is, kunt u met de Pi Zero 2 W SSH-en in de opdrachtregel, en kunt u een monitor aansluiten en uw codeer-, surf- en beheerwerk doen zonder dat u een hostcomputer nodig hebt. Dit is niet mogelijk met de Esp32.

Helaas betekent Linux ook een langere installatietijd en een langere herstarttijd. 

Op de Esp32 hoef je geen OS in te stellen, alleen code te uploaden. Opstarten bij stroomuitval gebeurt onmiddellijk op de Esp32.

Pi Zero 2 WESP32
CPU Frequentie1,2 GHz (4 kernen)Tot 240 MHz (1 of 2 kernen)
Maat65x30mmVerschilt per versie, maar de meeste borden zijn vergelijkbaar met de Zero 2
TalenAlle talenMicroPython / C

Arduino vs Raspberry Pi Zero 2

Arduino maakt meerdere boards. Sommige, zoals de standaard Arduino Uno, zijn groter dan de Pi Zero 2, andere, zoals de Arduino Nano, zijn nog kleiner dan de Zero 2.

Bovendien verbruiken de kleinere Arduino's aanzienlijk minder stroom. Bijvoorbeeld, de Arduino Nano heeft een stroomverbruik van 19mA in vergelijking met de energie hongerige dual core processor van de Pi Zero 2 W die 100mA tot 500mA kan trekken (idle vs piek).

Een bijkomend voordeel is dat je de Arduino kunt voeden met een reeks spanningen van 5V via USB tot 7-12V via de VIN-poort. 

Natuurlijk wint de Pi Zero 2 als u WiFi, Bluetooth en computerachtige functies nodig hebt. Hoewel je WiFi en Bluetooth aan de Arduino kunt toevoegen, drijft dat de kosten en de grootte op.

Pi Zero 2 WArduino NanoArduino Uno
CPU Frequentie1,2 GHz (4 kernen)16 MHz16 MHz
Maat65x30mm18 x 45 mm68×53 mm
TalenAlle talenC/C++C/C++

Afstellen van de Raspberry Pi Zero 2 W

Raspberry Pi Zero 2 W Besturingssysteem

BesturingssysteemDoelOfficieel ondersteund? (vanaf december 2021)Configuratie nodig om te werken?Website
Raspberry Pi OS 5.10Algemeen gebruikJaGeenhttps://www.raspberrypi.com/software/
Ubuntu Kern 20IoT, ingebedJaNee voor 32-bit
Ja voor 64 bit
https://ubuntu.com/
Ubuntu Server 20.04.3 LTS/ 21.1ServerJaNee voor 32-bit
Ja voor 64 bit
https://ubuntu.com/
motionEyeOSBewakingscamera'sGeenJa, er is een workaroundhttps://github.com/ccrisan/motioneyeos/wiki
Ubuntu MATEAlgemeen gebruikGeenhttps://ubuntu-mate.org/raspberry-pi/
LibreELECMediacentrumJahttps://libreelec.tv/
VolumioMediacentrumJaGeenhttps://volumio.com/en/get-started/
RetroPieGamingGeenJa, gebruik de wekelijkse uitgave voor de Pi 2/3.https://retropie.org.uk/
Kali LinuxNetwerkenJaJahttps://www.kali.org/
LineageOS 19.0 (Android 12)AndroidNee, Pi 4 met 2GB RAM nodighttps://konstakang.com/devices/rpi4/LineageOS19/
LineageOS 17.0 (Android 10)AndroidNee, dit is gemaakt voor Pi 3BOnwaarschijnlijk. Konsta (maker) zei: Zelfs 1 GB RAM is niet genoeg voor recente Android-versies, dus 3 A + met slechts de helft van dat is een groot probleem."https://konstakang.com/devices/rpi3/LineageOS17.1/

64-bits besturingssysteem op Raspberry Pi Zero 2

We hebben de Raspberry Pi Zero 2 getest met het nieuwste Raspberry Pi OS 64-bit en het werkt!

Maar er is een argument tegen het gebruik van de desktop versie op de Raspberry Pi Zero 2.

Lees meer in dit artikel over het 64-bit Raspberry Pi OS.

Pi Zero 2 W FAQ

Kunnen we eindelijk meer dan één Pi Zero 2 W per klant en winkel krijgen?

Ja, afhankelijk van de voorraadsituatie en de chipmarkt ziet het er voor de nabije toekomst goed uit. We verwachten dat wederverkopers bestellingen van de Pi Zero 2 W in eerste instantie zullen beperken tot één per klant, of misschien tot een paar stuks per klant. Mogelijk wordt dit tegen het einde van 2022 versoepeld, als de situatie van het siliciumtekort verbetert. Op dit moment plant Raspberry Pi dat er in de eerste helft van 2022 ongeveer 250.000 Pi Zero 2W-eenheden zullen worden verscheept.

Sidenote: algemeen gesproken, Pi 4 en Pi 400 zullen veel beter verkrijgbaar zijn, aangezien zij gebaseerd zijn op een 26nm siliciumproces, terwijl de Zero 2W gebaseerd is op een 40nm siliciumknooppunt.

Hopelijk zal de situatie in 2023 normaliseren en zult u meer dan één Pi Zero 2 W per winkel kunnen bestellen - wij denken dat u er dan zoveel kunt kopen als u wilt.

Welke accessoires heb ik nodig voor de Raspberry Pi Zero 2 W?

We raden ten minste de volgende accessoires aan om te beginnen met de Zero 2 W:

Merk op dat u ofwel een voorgeïnstalleerde microSD-kaart moet kopen, die door sommige erkende Raspberry Pi-verkopers wordt aangeboden, of een tweede PC-systeem bij de hand moet hebben dat een kaartlezer heeft, en gebruik de Raspberry Pi Imager. De Raspberry Pi Zero 2W zal niet opstarten zonder een besturingssysteem op de microSD-kaart.

Merk op dat de Raspberry Pi Zero 2 een miniHDMI poort heeft - dat is niet compatibel met de microHDMI-poortaccessoires van de Raspberry Pi 4 (kabels, adapters, enz.).

Idealiter heb je thuis ook een WiFi-router, zodat de Zero 2W verbinding kan maken met het internet. Anders zou je misschien een USB Ethernet-adapter.

Komt er ook een Pi Zero 2 (zonder de W)?

Nogmaals, door de tekorten aan silicium zou het voor Raspberry Pi moeilijk zijn om de schaarse SoC processor chips over te veel verschillende producten te verspreiden. Ik schat in dat een Pi Zero 2 zonder de W (zonder WiFi) er in de nabije toekomst niet zal komen.

Merk ook op dat de Zero W aanzienlijk populairder is dan de Zero.

Overigens komt er ook een Pi Zero 2 W met een "H", zoals in Pi Zero 2 WH - met een voorgemolde header, en eerder dan de Pi Zero 2 zonder de W. Sommige verkopers, zoals onze eigen zusterwinkel buyzero.de bieden al een Pi Zero 2WH versie.

Zal PiCockpit de Pi Zero 2 W ondersteunen? Wat kan ik ermee doen?

Blij dat u deze vraag stelt. Ons comfortabele Raspberry Pi monitoring & control platform, PiCockpit, ondersteunt de Pi Zero 2 W al, net als elke andere Raspberry Pi die er is. U kunt het resource gebruik monitoren (bijv. CPU belasting, SoC temperatuur), tests uitvoeren (bijv. om te achterhalen waar uw Zero 2 is gemaakt), GPIO pinnen aansturen, en de BME688 en BME680 sensoren gebruiken. Meer toepassingen zijn gepland. En het beste van alles: PiCockpit is gratis voor maximaal vijf Raspberry Pis - waarom zou u vandaag niet beginnen met uw nieuwe Pi Zero 2 W?

Komt er een optie met meer RAM (1 GB)?

Helaas ziet het er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. De 1 GB zou moeten bestaan uit twee 512 MB eenheden, die op elkaar gestapeld zouden moeten worden. Het prijspunt van de Pi Zero 2 W ondersteunt dit complexere stapelen niet.

Is de Raspberry Pi Zero 2 W open hardware met schema's, BOM etc?

Nee, de Raspberry Pi Zero 2 W is geen open hardware. Ze gaan alleen een verkleind schema publiceren. U kunt het verkleinde schema hier downloaden.

Enkele aanpassingen aan de Zero 2W zouden mogelijk kunnen zijn, alstublieft neem contact met ons op als u vragen heeft. Afhankelijk van de wijziging, moet je misschien volume achter je verzoek hebben.

Een alternatieve oplossing zou de Raspberry Pi CM4 module kunnen zijn, waarvoor u een basiskaart kunt ontwerpen.

Ondersteunt de Raspberry Pi Zero 2W netwerk booting?

Nee, de Pi Zero 2W ondersteunt geen netwerk booting. Netwerk booting via WiFi is tot nu toe op geen enkele Raspberry Pi mogelijk geweest, en er is geen native bekabelde netwerk interface op de Raspberry Pi Zero 2 W.

Ondersteunt de Pi Zero 2W opstarten via USB?

Ja, de Raspberry Pi Zero 2 W kan opstarten vanaf USB - geen SD-kaart nodig. U moet het normale besturingssysteem (Raspberry Pi OS) op de externe USB-schijf / stick / SD-kaartlezer zetten.

Is het waar dat er goud in de Pi Zero 2 W zit?

Ja, Raspberry Pi heeft besloten om gouden verbindingen te hebben tussen het RAM en de SoC. Er zit dus een heel klein beetje goud in de chip.

Moet ik mijn Raspberry Pi OS upgraden om op de Pi Zero 2 W te kunnen draaien?

Alle recente images, inclusief NOOBS, ondersteunen de Pi Zero 2 W al. Om in 64-bit modus te draaien, moet u momenteel een extra .dtb-bestand naar de opstartpartitie kopiëren.

Kan ik de Pi Zero 2 W overklokken?

Ja, je kunt hem gemakkelijk overklokken naar 1,2 GHz als je voldoende koeling gebruikt. (We raden bijvoorbeeld de FLIRC Zero-behuizing aan).

Overklokken boven dat niveau hangt af van uw Pi Zero 2 W - sommige ondersteunen hogere kloksnelheden, andere niet.

Als je vergelijkt met de Raspberry Pi 3B+, die draait op 1,4 GHz, moet je bedenken dat de BCM2837B0 die in de 3B+ wordt gebruikt een ander soort verpakking heeft. Het idee is dat deze zorgt voor betere thermiek, door gebruik te maken van een speciale warmteverdeler in de chip.

Voor de Pi Zero 2 W: door de 512 MB RAM die bovenop de BCM2710A1 SoC is gestapeld, is het moeilijker om warmte uit het RP3A0-AU-pakket te krijgen dat in de Pi Zero 2 W wordt gebruikt.

Lees meer:

Kost de Pi Zero 2 W echt maar 15 $? Ik kan het niet vinden voor deze prijs

De 15 $ (USD) gegeven door Raspberry Pi Trading voor de Pi Zero 2 W uitgezonderd lokale belastingen, en verzending.

U kunt de goedkoopste Raspberry Pi Zero 2 W vinden bij de Raspberry Pi erkende wederverkopers (we hebben een sectie aan deze blogpost toegevoegd, "Waar kan ik de Pi Zero 2 W kopen").

Deze wederverkopers werken samen met Raspberry Pi om hun producten beschikbaar te maken tegen zeer betaalbare prijzen. Ze voegen er lokale belastingen en verzendkosten aan toe.

In Duitsland, bijvoorbeeld onze zusterwebsite buyzero.de biedt de Pi Zero 2W aan voor 16,29 € wat gelijk staat aan ongeveer 18,43 USD. Dit bedrag weerspiegelt de lokale BTW (19 %) en de wisselkoersschommelingen.

Wij raden u af om de Pi Zero 2 W op Amazon of eBay te kopen, omdat deze iets duurder zullen zijn, en van minder ervaren wederverkopers (die u in sommige gevallen niet zullen kunnen helpen met technische vragen).

Kan ik de Raspberry Pi Zero 2 W van een TV voeden?

Als uw tv een USB-aansluiting heeft, kunt u de Raspberry Pi Zero 2 W misschien rechtstreeks vanaf deze aansluiting van stroom voorzien. U hebt dan wel een USB naar microUSB kabel.

Niet alle tv's kunnen de aanhoudende stroom leveren die nodig is om de Raspberry Pi Zero 2W te laten werken. Let op onderspanningswaarschuwingen (zogenaamde brownouts).

PiCockpit's PiDoctor app kan u helpen bij het identificeren of er onderspanning is opgetreden. PiCockpit is gratis voor maximaal 5 Pis, en het zal een nuttig hulpmiddel zijn om de prestaties van uw Pi Zero 2W in het algemeen te controleren. U kunt lees meer over PiCockpit hier op onze hoofdpagina.

Kan ik het officiële 7" Raspberry Pi display aansluiten op de Zero 2 W?

Nee, dat is niet mogelijk omdat de DSI-connector ontbreekt. Gebruik in plaats daarvan een HDMI-scherm, of sluit een scherm aan via de GPIO header (bijv. via SPI).

Hoe zit het met de naam? Waarom heet hij niet Pi Zero 3 W of Pi Zero W 2?

Dit is de tweede generatie van de Pi Zero-serie. Daarom staat er een "2" in, ook al gebruikt hij een CPU van de derde generatie van de "grote" Raspberry Pis. 

Eben Upton liet doorschemeren dat er misschien een ander product in de maak is, waar "Zero W 2" misschien klanten in verwarring heeft gebracht. Speculeer in de commentaren hieronder wat dat nieuwe product zou kunnen zijn 🙂 .

Komt er een Pi Zero 4 W die de SoC van de Pi 4 gebruikt?

Er zijn enkele uitdagingen die eerst overwonnen moeten worden. De Pi 4 heeft een aparte RAM-chip en een beter vermogen om warmte te verspreiden (omdat er geen RAM bovenop zit). In feite is het hele bord ontworpen om de warmte te verspreiden, het wordt zelfs verspreid via de kabels. 

Misschien zal de Pi Zero 3 W (zoals de generatie Zero's na deze waarschijnlijk zal heten) nog een product zijn dat een generatie "overslaat". En is het misschien gebaseerd op de Raspberry Pi 5 SoC? Speculeer er maar op los in de comments!

Zal de Zero 2 W wereldwijd verkrijgbaar zijn?

In eerste instantie zal het gecertificeerd zijn voor de VS, Canada, de EU, het VK en Hongkong. Er wordt gewerkt aan de naleving voor meer landen (bv. Australië en Nieuw-Zeeland worden in november 2021 verwacht).

Zijn er anekdotes over de ontwikkeling van de Pi Zero 2 W?

Het kostte inderdaad wat moeite om te beslissen hoe we het zouden noemen. Uiteindelijk koos Raspberry Pi voor Pi Zero 2 W (het had ook Pi Zero W 2 kunnen zijn).

De reden hiervoor is dat er misschien producten zijn die nog geen W in hun naam hebben. En Raspberry Pi houdt van consistentie.

Nu is het jullie tijd om te speculeren wat deze producten zouden kunnen zijn in de reacties hieronder 🙂

Hoe verhoudt de Zero 2 W zich tot de Pi Zero W en de Pi 4?

De Zero 2 W is ongeveer vijf keer sneller dan de Pi Zero W. Hij is ongeveer twee keer langzamer dan de Pi 4.

We vergeleken opstarttijden en framerates in Pingus (een Linux Lemmings kloon). Verrassend genoeg had de Pi Zero 2 W hogere framerates dan de Pi 4! Maar alleen de Pi 4 had een boterzachte muziekweergave, er waren vervormingen op de andere Pis.

Op de Pi Zero W haalde Pingus het maximum uit de CPU, terwijl de Pi 2 Zero W nog CPU-bronnen over had. Pingus is mogelijk niet in staat om meer dan één core te gebruiken. Dat zou verklaren waarom we ongeveer 30% belasting zien (terwijl het systeem op andere cores draait).

Hier is onze vergelijkingsvideo:

Komt er een Pi Zero 2 UFL-versie? Zodat we een externe WiFi-antenne kunnen gebruiken?

Als u de achterkant van de Pi Zero 2 W omdraait, ziet u dat er een opschrift staat: FCC ID: 2ABCB-RPIZ2 (vlak boven IC: 20953-RPIZ2). Dit is een certificeringsnummer van de FCC, de Amerikaanse Federal Communications Commission. De Raspberry Pi Zero 2 W is alleen gecertificeerd met de ingebouwde sporenantenne.

Dit gezegd zijnde, als u de Pi Zero 2 W opnieuw kunt certificeren voor uw industriële toepassing met een specifieke antenne van uw keuze, is het misschien mogelijk om de Pi Zero 2 W aan te passen om een U-FL-aansluiting toe te voegen. Neem contact met ons op om hier meer over te weten te komen.

Voor hobbyisten echter, beperken de FCC en CE certificering helaas elk gebruik buiten de standaard, met de geïntegreerde antenne. Sorry dat ik u moet teleurstellen. De kosten voor de certificering lopen in de duizenden euro's, die u zich gemakkelijk kunt besparen door gewoon een externe USB WiFi-dongle te gebruiken 🙂 .

(De officiële verklaring van Raspberry Pi door Alasdair Allan is dat de U.FL footprint alleen voor compliance testing is).

Ondersteunt de Pi Zero 2 W 5 GHz WiFi?

Nee, helaas heeft de Pi Zero 2 W alleen 2,4 GHz WLAN. Je kunt altijd een USB WiFi-adapter met 5 GHz WiFi toevoegen als dat nodig is. Of kies voor de Raspberry Pi 4-serie.

De belangrijkste reden om geen 5 GHz draadloze verbinding op te nemen waren de kosten. 5 GHz heeft ook een kleiner bereik dan 2,4 GHz oplossingen.

Hebben ze de Raspberry Pi Zero 2 weer op de cover van de MagPi gezet?

Nee, deze keer heeft Raspberry Pi niet de Pi Zero 2 op de covers van de MagPi magazine. Bestaande abonnees van de MagPi zal ontvangen een gratis Pi Zero 2 W. En alle nieuwe abonnees ontvangen ook een eenheid als welkomstgeschenk. (Opmerking: mogelijk alleen in het Verenigd Koninkrijk)

Hoe kan ik een gratis Pi Zero 2 krijgen?

Reageer hieronder als u meer manieren weet om een gratis Pi Zero 2 te krijgen. Dit zijn de manieren waar ik momenteel van op de hoogte ben:

 • Bestaande abonnees van de MagPi magazine, en nieuwe abonnees, krijgen een gratis Rpi Zero 2W toestel cadeau (let op: mogelijk alleen in de UK)
 • wij (buyzero.de / pi3g) verloten elke maand tot het einde van 2021 - om mee te doen aan de wedstrijd, reageer op onze YouTube Video over de Raspberry Pi Zero 2 W en de volgende twee vragen beantwoorden: 1) waar zit het goud in de Zero 2W? 2) wat gaat u met de Zero 2W bouwen?

Is er ook een Raspberry Pi Zero 2 WH met een voorgemoldeerde header?

Sommige mensen vinden het niet zo leuk om 40 pinnen te solderen. Ik geef eerlijk toe dat ik ook de voorkeur geef aan kant-en-klare oplossingen om tijd te besparen, en ervoor te zorgen dat ik de Pi niet beschadig door hem te oververhitten 🙂

Raspberry Pi zal uiteindelijk een Pi Zero 2 WH model introduceren, zoals ze ook hebben gedaan met de vorige RPi Zero WH. Deze zal natuurlijk iets duurder zijn. In tegenstelling tot de Zero W, die beperkt was tot 1 per huishouden, was de Zero WH dat niet. Zowel de Pi Zero 2 W als de Pi Zero 2 WH zullen beschikbaar zijn in elke hoeveelheid, zolang er voorraad is.

Totdat Raspberry Pi zelf de Raspberry Pi Zero 2WH aanbiedt, hebben verschillende leveranciers hun eigen kant-en-klare modellen geïntroduceerd:

Wij (buyzero.de) zullen ook een model introduceren met kleurgecodeerde voorgemoldeerde headers als een van de volgende stappen. We zullen dit doen wanneer we de volgende zending Pi Zero 2 WH binnenkrijgen.

Neem contact met ons op als u er een wilt van deze kleurgecodeerde header-modellen van de Pi Zero 2 WH. We noemen het Pi Zero 2 WH Color. Zo kunnen we de vraag beter inschatten.

Waarom werkt motionEye OS niet met de Pi Zero 2 W?

Elke nieuwe Raspberry Pi heeft nieuwe bootbestanden nodig om het besturingssysteem te ondersteunen bij het correct adresseren van - in dit geval - de hardware van de Raspberry Pi Zero 2. MotionEye OS heeft de nieuwe release nog niet ingehaald.

Er is een manier om motionEyeOS werkend te krijgen en we hebben het proces gedocumenteerd in onze Raspberry Pi Zero 2 gids voor het oplossen van problemen.

Wat is de streepjescode / QR-code (datamatrixcode) op de achterkant van de Zero 2 W?

Deze barcode op de achterkant van de Zero 2 W is een zogenaamde data matrix code, en het codeert de CPU serie. Dit is handig voor fabrikanten / grote organisaties die willen controleren om welke Raspberry Pi het gaat, wanneer zij vele honderden eenheden beheren.

Datamatrix code op de achterkant van de Zero 2 W - het codeert de seriële CPU

Hoe groot is de maximale microSD-kaart die de Pi Zero 2 W ondersteunt?

Tegenwoordig zijn er microSD-kaarten verkrijgbaar met een opslagcapaciteit tot 1 TB. De Pi Zero 2 W zal ze zonder problemen kunnen ondersteunen. Merk op dat de eerste partitie voor het opstarten (FAT32) vrij klein kan zijn, bijvoorbeeld 64 MB.

De belangrijkste partitie voor gegevens/besturingssysteem zal meestal een ext4-partitie zijn. ext4 ondersteunt volumes tot 1 Exabyte (1000 Terabytes), en bestanden met een grootte tot 16 Terabytes.

De Raspberry Pi Zero 2 W is een goede Linux-burger en ondersteunt moeiteloos al uw microSD-kaartformaten. Het maakt niet uit of het een 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 200 GB, 256 GB, 400 GB, 512 GB of 1 TB microSD-kaart is.

Wij raden u aan om SanDisk-kaarten of Samsung-kaarten te gebruiken.

Wordt de RP3A0 apart verkocht?

Nee, de RP3A0 zal niet verkrijgbaar zijn als zelfstandig onderdeel. Als u een product wilt bouwen, moet u het baseren op de Zero 2 W.

Waarom heeft Raspberry Pi de SoC van de Raspberry Pi 4 niet gebruikt in de Pi 0 2W?

Dit is een goede vraag: De Pi 4 heeft een SoC die gebouwd is op de 28nm-siliciumnode, wat het mogelijk zou hebben gemaakt om ofwel minder stroom te gebruiken, ofwel hogere prestaties te leveren. Er zullen waarschijnlijk verschillende redenen zijn waarom dit geen rol heeft gespeeld:

 • kosten: ik denk dat de kosten de belangrijkste drijfveer hiervoor waren, de SoC van de Rpi 4 is een veel geavanceerdere chip met meer transistors en een nieuwer ontwerp. Hij wordt ook gemaakt op een ander, waarschijnlijk duurder siliciumtechnologie-knooppunt.
 • ruimte: er is minder ruimte op het Pi 0 2W-bord - dus de siliciumdobbelsteen van de Pi 4 zou misschien niet hebben gepast

Een kleine kanttekening: zelfs met de SoC van de Pi 4 (BCM2711), zouden we nog steeds geen USB 3 hebben gehad op de Pi Zero 2 W. De BCM2711 legt een PCI Express interface bloot, die een extra chip nodig heeft om het naar USB 3.0 om te zetten. Dit zou niet hebben gepast op de Zero 2W.

Wie ontwierp de Raspi Zero 2W?

Raspberry Pi's Simon Martin ontwierp zowel het Zero 2 W als het RP3A0 pakket.

Eben Upton geeft verder eer aan Roger Thornton voor de naleving, Phil Elwell voor de firmware en Mike Buffham voor de reclame.

Waar wordt de Raspberry Pi Zero 2 W gebouwd?

Ze bouwen de Raspberry Pi Zero 2 W in het UK Technology Centre in Pencoed, Zuid-Wales. Omdat de Zero 2 W een "SMD-only" technologisch product is (dus alleen aan de oppervlakte gemonteerd, geen THT componenten). Mogelijk maken ze deze in de toekomst in de Japanse faciliteiten van Sony (Okinawa).

Is er een bedrijf dat mij kan ondersteunen bij het ontwerpen van de Pi Zero 2 W in mijn product?

Blij dat u het vraagt! Wij (pi3g) kunnen u ondersteunen - met advies, aangepaste hardware-ontwerp, en aangepaste software-ontwerp. Voor de Pi Zero 2W, de Raspberry Pi Compute Module serie (CM4), enz. We kunnen u adviseren over een goede keuze voor uw project.

 Neem hier contact met ons op:

Hoe los ik een probleem met mijn Pi Zero 2 op?

We hebben een gids die u zal helpen bij het oplossen van veel voorkomende Raspberry Pi Zero 2 problemen, zoals:

 • Het scherm werkt niet;
 • Camera werkt niet;
 • Chrome zeer traag

Bezoek de gids voor het oplossen van problemen hier.

Nog meer vragen over Zero 2 W?

Mijn doel is om van deze blogpost de gezaghebbende bron te maken over Pi Zero 2 W. Vraag maar raak in de commentaren en ik zal deze post bijwerken.

25 Opmerkingen

 1. J.Nog op november 1, 2021 op 6:18 pm

  Hoi!

  Bedankt voor het geweldige bericht.
  U noemde het volgende:
  "Alle recente images, inclusief NOOBS, ondersteunen de Pi Zero 2 W al. Om in 64-bit modus te draaien moet je momenteel een extra .dtb bestand naar de boot partitie kopiëren."

  Maar ik kan het dtb bestand niet vinden om 64bit OS succesvol te laten opstarten.
  Waar kunnen we die vinden zodat we RpiOS 64bit kunnen gebruiken?

  Bedankt

  • raspi berry op november 3, 2021 op 9:15 pm

   Hallo, bedankt voor uw commentaar - dat was gebaseerd op een commentaar in het Raspberry Pi Forum, als ik me goed herinner.

   U zult hoe dan ook de 64 bit OS versie als basis moeten gebruiken, ik heb het artikel bijgewerkt om dit weer te geven.
   Ik kon het opstarten, maar krijg nu een zwart scherm in plaats van het bureaublad helaas.
   Laat het ons weten in de commentaren als u erin slaagt om dit te omzeilen.

   Ik heb de dtb-bestanden op het 32bit OS en het 64bit OS vergeleken en kan geen verschil vinden (bij het 64bit OS ontbreken de Pi 400 en CM4 DTB-bestanden, maar deze zijn waarschijnlijk niet nodig voor Zero 2W)

   Max

 2. Stefan op november 12, 2021 op 10:13 am

  Hallo, u heeft het niet gehad over de testpunten op de achterkant van de printplaat.
  Het zou interessant zijn, voor degenen die een lineaire voeding voor de Pi bouwen, om de stroom rechtstreeks aan te sluiten door kabels aan het bord te solderen, in plaats van een micro usb aansluiting te gebruiken.

  Vooruit, bedankt!

  Groeten,
  Stefan

 3. Bruce op november 12, 2021 op 8:18 pm

  Er is deze opmerking op de github pagina over het booten van de huidige 64 bit image (vanaf vandaag). Waarschijnlijk binnenkort opgelost
  https://github.com/raspberrypi/Raspberry-Pi-OS-64bit/issues/189

 4. Pierre op november 19, 2021 op 12:25 pm

  Heel goed en ik mis niets:-)

 5. Jose Luis op november 22, 2021 op 11:02 pm

  Dank u voor de vergelijking. Hoe zit het met de WLAN chip BCM43438? In de Zero W 2 versie is deze chip verdwenen. Ondersteunt het nieuwe WLAN in de Zero W 2 de monitor mode zoals de vorige versie?

 6. John op december 17, 2021 op 10:16 pm

  is de gpio header voor de pi zero 2 nog steeds dezelfde als de pi zero v1.3

  • PiCaptain op december 23, 2021 op 6:30 pm

   Ja, dat is zo.

 7. Peter op januari 15, 2022 op 11:08 am
 8. Chazza op juli 19, 2022 op 4:25 pm

  Echt goed artikel, dank je.
  Ik kan momenteel niet zoals velen een Zero2W bemachtigen, maar dat is een andere draad. Maar als ik dat wel zou doen dan heb ik een use case waarvan ik niet kan achterhalen of het haalbaar is of niet.
  *Ik wil een RPI4 als hoofdhost gebruiken en USB-networking gebruiken om verbinding te maken met de Zero2W
  *Gebruik indien mogelijk dezelfde USB-aansluiting om de Zero2W van stroom te voorzien vanaf de RPI4
  *Indien mogelijk boot de Zero2W via PXE over de USB netwerkverbinding vanaf de RPI4
  Wat denk jij?

  • Gary Briggs op augustus 19, 2022 op 2:56 pm

   Ja, helaas, de clowns met geld kopen alle inventaris op die beschikbaar is en verkopen ze door tegen 600 procent markup. Verkopers op eBay en Amazon verkopen ze voor $100 en meer. Ik heb geprobeerd om er een te krijgen sinds de release.

 9. Adolfo Lino op september 24, 2022 op 9:02 pm

  Uma dúvida: uma imagem que roda na Pi Zero é capaz de rodar também na Pi Zero 2 W? grato!

 10. [...] Als je een vergelijkbare vormfactor nodig hebt als de Pi Zero, dan kun je de Banana Pi BPI-M2 Zero overwegen. Dit is alleen als je prioriteiten strikt bij de grootte liggen. Bijvoorbeeld als je beperkte ruimte hebt in je project. We hebben hier een diepere vergelijking tussen de Zero 2 W en de Banana Pi BPI-M2 Zero. [...]

 11. [Moet je een Zero kopen of wachten op een Zero 2 W? Lees de vergelijking in ons mega-artikel. [...]

 12. Mauri740 op augustus 14, 2023 op 10:08 pm

  Come posso limitare al massimo il consumo di Pi 2w? Intendo come spegnere la porta HDMi, Led etc?

 13. Andrea op oktober 1, 2023 op 11:34 pm

  Il SOC 2711 del RPi4 consuma 2 volte e mezzo il SOC 2710A1 dello Zero 2, forse è anche per questo che non l'hanno usato... Al limite avrebbero potuto usare uno Snapdragon 480 che pur essendo molto più potente del 2710A1 consuma anche meno... Purtroppo 512MB di ram limitano fortemente l'utilizzo di browser e ambienti grafici. Ci sono pseudo cloni con lo stesso form factor con performance ben superiori e maggior quantitativo di ram tipo l'Orange Pi 2W e il Radxa Zero e Zero 3W (arrivano a 4Gb). Ovviamente non c'è la stessa community...

 14. Dania op februari 25, 2024 op 9:56 am

  Hallo! Ik vroeg me af of het mogelijk is om de micro-USB-poort uit te schakelen. Ik probeer het energieverbruik voor elke afzonderlijke poort te meten.

 15. Loz op februari 29, 2024 op 8:29 pm

  Als hij MAX 3V bij 0,6A gebruikt, waar moet dan de andere 1,4A van de 5V, 2A PSU voor worden gebruikt? Is het ontwerp zodanig dat als ik een 5 V, 5 A (25 W) PSU-ingang voed, het dit door de USB-bus zal doorgeven aan bijvoorbeeld een externe 2,5″ HDD of SSD? Deze hebben PEAK veel stroom nodig, maar gemiddeld minder bij normaal gebruik.
  Dit artikel is niet zo uitgebreid als het had kunnen zijn, want ik heb al eerder blogposts en forumberichten gezien over 5V USB Power Distribution op andere Pi-modellen. Sorry dat ik de links niet bij de hand heb...

 16. FIRE FOX op april 8, 2024 op 7:57 am

  Over de beperking: het stroomverbruik kan een limiet zijn voor sommige embedded toepassingen...

 17. Paolo op mei 7, 2024 op 1:15 pm

  Buongiorno ho acquistato un pi zero 2w , ho queste esigenze , ricevere dati via MQTT e memorizzarle in db Mysql. Il programma pi imager mi propone Raspbian 64 Bit . Wat raadt u aan om niet te blokkeren? Bedankt

 18. Paolo op mei 9, 2024 op 7:01 pm

  Goedemorgen ik heb een pi zero 2w gekocht, ik heb de volgende behoeften, gegevens ontvangen via MQTT en ze opslaan in Mysql db. Het pi imager programma biedt me Raspbian 64 Bit. Wat raadt u aan zodat het niet vastloopt? Hartelijk dank

Laat een reactie achter