En första titt på Raspberry Pi 5

En första titt på Raspberry Pi 5 Titelbild

Idag tillkännages Raspberry Pi 5. Det är den första nya modellen från Raspberry Pi Ltd. på över fyra år!

Och den nya Raspberry Pi är snabb.

Den är så snabb att den kommer att bli en riktig stationär enhet. Eben Upton, VD för Raspberry Pi Ltd., jämförde prestandan hos Raspberry Pi 5 med sin Macbook Pro från 2015, baserat på ett särskilt JavaScript-riktmärke.

Med en så kraftfull styrelse är möjligheterna oändliga!

Så utan vidare dröjsmål presenterar jag en första titt på Raspberry Pi 5.

Bild på Raspberry Pi 5 Hero

Naturligtvis bör jag nämna att du kommer att kunna reservera din Raspberry Pi 5 här via PiCockpit.

Vårt välkända bokningsverktyg kommer inom kort att vara tillgängligt för kunder i EU och Schweiz. För att hålla dig uppdaterad om Raspberry Pi 5-nyheter och information om bokningsverktyget, registrera dig för vårt nyhetsbrev.

Historia

Med tillkännagivandet av Raspberry Pi 5har bolaget gett oss både goda och dåliga nyheter.

För det första är den goda nyheten naturligtvis att det finns en ny flaggskeppsprodukt!

Och denna nya flaggskeppsprodukt är spektakulär.

Mot slutet av förra året sa Eben att vi inte skulle förvänta oss en Raspberry Pi 5 år 2023. Han sa att det här året kommer att vara ett återhämtningsår efter flaskhalsarna och bristen på Raspberry Pis de senaste åren. Men Raspberry Pi har levererat!

För tillfället finns det dock lite dåliga nyheter.

Även om Raspberry Pi tillkännagav Raspberry Pi 5 idag, den 28 septemberth, 2023, den nya modellen kommer inte att vara tillgänglig för slutanvändare förrän den 23 oktoberrd. Denna försening beror på en långsam uppstart av tillverkningen och Raspberry Pi ser till att all ny programvara fungerar utan problem.

Detta innebär också att Raspberry Pi 5 endast kommer att vara tillgänglig i begränsad omfattning fram till slutet av året, men därefter ser det ut att bli en rejäl uppryckning!

Och på den ljusa sidan kommer vi att publicera massor av blogginlägg och videor om Raspberry Pi 5 och vad du kommer att kunna göra med den.

Så se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev (längst upp till höger på sidan) för att hålla dig uppdaterad med Raspberry Pi 5-nyheter!

Specifikationer för Raspberry Pi 5

Först rubriken.

Raspberry Pi 5 har 2 till 3 gånger högre prestanda än Raspberry Pi 4 och erbjuder blixtsnabba CPU-hastigheter, ett PCIe 2.0-gränssnitt samt en RTC- och RTC-batterikontakt!

Därefter sammanfattningen.

CPU2,4 GHz Broadcom BCM2712-chip, med en fyrkärnig ARM Cortex-A76 (ARM v8) 64-bitars System on a Chip (SoC), med 512 KB L2-cache och en delad L3-cache på 2 MB.
GPUVideoCore VII GPU
SDRAMLPDDR4X-4267 SDRAM (4 GB och 8 GB varianter tillgängliga vid lansering)
WiFi2,4 GHz och 5,0 GHz 802.11ac Wi-Fi
BluetoothBluetooth 5.0/Bluetooth lågenergi (BLE)
SD-kortplatsPlats för Micro SD-kort, med stöd för höghastighetsläge SDR104
HDMI-portarDubbla HDMI-portar som kan ge 4Kp60-videoutgång samtidigt
USB-portar2 x USB 3.0-portar med stöd för samtidig drift med 5 Gbps och 2 x USB 2.0-portar
EthernetGigabit Ethernet, med PoE+-stöd (kräver en ny Pi 5 PoE+ HAT)
Portar för kamera/bildskärm2 × 4 lane MIPI transceivrar för kamera/display
Effekt5V/5A likström (PD-aktiverad) (USB-C)
GPIO-stiftRaspberry Pi standard 40-polig kontakt
RTCKontakt för realtidsklocka (RTC) och RTC-batteri
PCIePCIe 2.0 med ett spår
StrömbrytareÄntligen!

Låt oss slutligen gå in på detaljerna.

Med varje ny Raspberry Pi-generation följer vanligtvis en anmärkningsvärd CPU-uppgradering, men med Raspberry Pi 5 har vi nått en helt ny nivå.

Den nya modellen använder Broadcom BCM2712-chippet, med en fyrkärnig ARM Cortex-A76 (ARM v8) 64-bitars System on a Chip (SoC), med 512KB L2-cache och en 2MB delad L3-cache.

Om du har en Raspberry Pi 4 vet du att den har officiellt stöd för att köras på 1,8 GHz.

Men den har officiellt stöd för att köras på 2,4 GHz!

Till denna enorma CPU-ökning kommer ett nytt internt utvecklat chip som kallas RP1.

RP1 är en sydbrygga som styr de allra flesta I/O-funktionerna i Raspberry Pi 5. Det är också första gången som en flaggskeppsprodukt för Raspberry Pi får egenutvecklat kisel.

Tack vare sydbryggan finns det ett helt nytt universum av prestanda och funktionalitet för kringutrustning.

Raspberry Pi 5-komponenter

Med den nya modellen har du mer än dubbelt så hög samlad USB-bandbredd som med Pi 4. Och du kan starta din Raspberry Pi 5 via USB 3.0.

Du har också dubbla topprestandan för SD-kort genom SD104 höghastighetsläge.

Dessa anslutningar är inte bara snabbare, utan Raspberry Pi 5 har också helt nya anslutningar!

Det första du kommer att lägga märke till är ett PCIe 2.0-gränssnitt med en bana. PCIe är en enorm uppgradering. Vi hade redan en PCIe-kontakt med Compute Module 4 I/O Board, men nu har vi en PCIe-kontakt direkt genom en flaggskeppsprodukt. Det bästa av allt är att du till och med kan starta via PCIe.

Så om du har velat bygga en Raspberry Pi NAS, kommer en Pi 5 med PCIe att vara det bästa sättet att få igång den!

Dessutom har den en helt ny mikroarkitektur för GPU:n, som är VideoCore VII.

Den levereras också med LPDDR4X-4267 SDRAM och vid lanseringen kan du få den med antingen 4 GB eller 8 GB RAM-minne. En 2GB-variant kommer förmodligen att lanseras inom kort.

Och dess RAM-storlek är nu synlig på kortet! Du behöver inte längre försöka komma ihåg vilken Pi du har!

När det gäller trådlösa anslutningar kommer Raspberry Pi 5 med 2,4 GHz och 5,0 GHz 802.11ac WiFi samt Bluetooth 5.0 och BLE. Med andra ord hittar vi här samma anslutningsmöjligheter som redan fanns tillgängliga med Raspberry Pi 4.

Det innebär att WiFi 6 fortfarande inte stöds, vilket till stor del beror på prislappen.

Men även om det inte fanns någon uppgradering för WiFi, finns det en anslutning med högre bandbredd till WiFi-chipet, vilket innebär att din Raspberry Pi 5 kommer att ge dig en anslutning med högre bandbredd än tidigare modeller.

Raspberry Pi 5 levereras också med två 4-lane MIPI kamera- och displaytransceivrar. Med Raspberry Pi 5 kan du med andra ord nu ansluta två kameror eller två skärmar, vilket öppnar upp för ett helt universum av stereoskopiska tillämpningar.

Om du känner till dina Raspberry Pis väl vet du förstås att de vände på Ethernet- och USB-portarna på Raspberry Pi 4 för att få plats med allt på kortet. Med Raspberry Pi 5 återgår vi till den tidigare layouten. Ethernet-porten är tillbaka på vänster sida.

Precis som tidigare modeller erbjuder GPIO-stiften SPI, I2C, PWM, UART, SDIO, DPI, PCM och GPCLK.

Det finns en ny UART-kontakt i mitten av de två micro HDMI-portarna. Den är direkt ansluten till BCM2712 SoC. Den är främst avsedd för felsökning. Du kan till exempel använda Pico Probe på ett bra sätt med den.

Om du är intresserad av att läsa mer om dessa gränssnitt kan du kolla in några av våra artiklar om dem här:

Sedan starten har vi alla längtat efter en strömknapp och Raspberry Pi har äntligen levererat.

Strömbrytaren är ansluten till PMIC och GPIO och fungerar intuitivt. Med andra ord kan knappen användas för att väcka Pi från djup sömn. Och om Pi:n är påslagen kan du snabbt trycka på den för att skicka en avstängning eller trycka och hålla in den för att bryta strömmen.

Ett nytt operativsystem för Raspberry Pi

Med en ny Raspberry Pi kommer ett nytt operativsystem - Raspberry Pi Bookworm.

Tyvärr är det viktigt att notera att äldre versioner av Raspberry Pi OS inte stöds på Raspberry Pi 5. Så du kommer att behöva flasha Bookworm för din Pi 5.

Bookworm använder en fönsterhanterare som förlitar sig på Wayland-protokollet, även om skrivbordsmiljön kommer att förbli LXDE.

Överlag försöker Raspberry Pi att gå från proprietära API:er till öppna API:er.

Med Bookworm som operativsystem har vissa äldre moduler tagits bort.

Till exempel raspistill kommer att ersättas helt av libcamera. Detta var redan början med Bullseye, men båda modulerna var fortfarande tillgängliga.

Dessutom stöds både OpenGL och Vulkan av Bookworm.

Vi kommer att ha en fullständig artikel om Bookworm så småningom, men med den nya fönsterhanteraren och nya programvaruuppgraderingar är Bookworm en spännande uppgradering från Bullseye.

Strömförsörjning

När det gäller strömhantering är Raspberry Pi 5 på en helt ny nivå.

Strömadapter för Raspberry Pi 5

Strömadaptern till Raspberry Pi 5 har ett ingångsområde på 100-240VAC.

Det nya 27 W USB-C Power Delivery (PD) nätaggregatet levererar maximalt 5 A vid 5,1 V, vilket gör att Raspberry Pi 5 kan driva ett större utbud av kringutrustning än tidigare modeller.

Det totala strömuttaget från alla fyra USB-portarna på Raspberry Pi 5 är som standard begränsat till nominella 600 mA. När din Pi upptäcker 27W USB-C PD-strömförsörjningen ökar den automatiskt denna gräns till nominella 1,6A.

USB-C PD-strömförsörjningen på 27 W kan också leverera 3A vid 9V, 2,25A vid 12V och 1,8A vid 15V till PD-kompatibla produkter.

Detta gör den till en kostnadseffektiv strömförsörjning för många allmänna användningsområden, inte bara för din Raspberry Pi. Du kan till exempel ladda din telefon med den.

Och en sak som jag alltid har uppskattat med Raspberry Pi är hur långa strömkablarna är - den officiella Pi 5-kabeln är 1,2 meter lång, vilket är nästan 4 fot!

Ett nytt Raspberry Pi-fodral

Det nya fodralet ser väldigt likt ut som det officiella Raspberry Pi 4-fodralet, men det kommer med några viktiga uppgraderingar.

Raspberry Pi 5 fodral

Först och främst avleder den värme mer effektivt och klarar de högre temperaturerna i den nya modellen.

Dessutom har den en fläkt som kan köras i olika hastigheter och som drivs och styrs från en kontakt på kortet (nära USB-portarna). Dessutom har fläkten utvecklats för att vara mycket tystare än den fläkt som levererades till Pi 4.

Inte nog med det, de nya fodralen är stapelbara. Du kommer alltså att kunna förvara flera Raspberry Pi 5 på ett smidigt sätt.

Något som också är värt att nämna är att den nya PoE+ HAT för Raspberry Pi 5 kommer att få plats i fodralet med fläkten och locket.

Eftersom Pi 5 har kastat om ordningen på USB-portarna och Ethernet-porten kommer du tyvärr inte att kunna använda ditt Pi 4-fodral.

Vid lanseringen kommer du att kunna få tag på det klassiska Raspberry Pi rödvita färgschemat, men du måste vänta om du vill ha ett officiellt fodral som är svart och grått. Raspberry Pi kommer att lansera dessa vid någon tidpunkt i framtiden.

Aktiv kylare

Om du inte vill skaffa ett chassi kan du naturligtvis också skaffa en Active Cooler, som är en kombination av en fläkt och en kylfläns.

Precis som fläkten i höljet driver och styr Pi 5 Active Cooler via fläktkontakten på kortet. Den fästs på Raspberry Pi 5:s kretskort via fjädrande stift i ett par monteringshål. Det är faktiskt också ett nytt tillägg till Pi 5 - två monteringshål som är särskilt avsedda för fläktar.

Vi kommer säkert att se ett antal tredjepartstillägg som också använder dessa monteringshål.

Men jag vill verkligen betona det faktum att den går varm - supervarm.

Så du kommer verkligen att behöva tänka på kylning. Och här är förmodligen chassit eller Active Cooler de bästa alternativen.

Aktiv kylare

Nu till några av de coola nya funktionerna i Raspberry Pi 5.

Kontakt för RTC och RTC-batteri

Äntligen har vi en realtidsklocka på en Raspberry Pi.

Dessutom är den en RTC som kan väcka din Pi från viloläge och den är programmerbar!

Raspberry Pi 5 integrerar RTC via strömhanterings-IC:n och laddningskretsar för en knappcell som kan driva klockan om huvudströmmen förlorar sin anslutning.

RTC kommer definitivt att vara till nytta i projekt där WiFi är otillgängligt. Kanske fjärrkameror som behöver slås på och sedan av igen eller GPS i avlägsna områden.

Dessutom säljer Raspberry Pi ett uppladdningsbart batteri för RTC: Panasonic ML-2020 Lithium Manganese Dioxide-batteriet.

RTC-batteri

Den levereras med en tvåpolig kontakt för direkt anslutning till batterikontakten på kortet samt en dubbelsidig klisterdyna. Därför kan du enkelt fästa den på insidan av ett fodral eller var du vill.

Adapterkablar för kamera och bildskärm

Tillsammans med RTC finns det en helt ny kamera- och displayuppsättning.

Raspberry Pi 5 har två MIPI-kontakter (Mobile Industry Processor Interface) med fyra spår. Var och en av dessa kan stödja antingen ett seriellt kameragränssnitt (CSI) eller ett seriellt displaygränssnitt (DSI).

Dessa kontakter använder samma 22-vägs, 0,5 mm-pitch "mini" FPC-format som Compute Module Development Kit.

Så du kommer att behöva skaffa adapterkablar för att ansluta till 15-vägs, 1mm-pitch "standard" formatkontakter för nuvarande kamera- och bildskärmsprodukter.

Du kan hitta adapterkablar i olika längder, närmare bestämt 200 mm, 300 mm och 500 mm.

Att kablarna kan vara så långa beror på att de har en mycket bra skärmning.

En nackdel är dock att du inte kommer att kunna använda kamerakablar för displayen och displaykablar för kameran. Tills vidare måste kablarna anslutas till de portar de är avsedda för.

Men det du vinner är nya MIPI-kontakter med fyra spår som möjliggör en mängd olika stereoskopiska tillämpningar.

HATs

Tillsammans med den nya flaggskeppsprodukten finns också en ny Raspberry Pi 5 PoE+ HAT.

Tyvärr innebär detta att din gamla Pi 4 PoE+ HAT inte kommer att fungera med din Raspberry Pi 5. Detta beror på den nya modellens fysiska layout och strömkrav.

Men som jag nämnde ovan kommer du att kunna använda den nya PoE+ HAT i det nya fodralet.

Förutom PoE+ HAT har Raspberry Pi tillkännagivit Raspberry Pi 5 M.2 HAT, som stöder anslutning av PCIe- och NVMe-enheter i M.2-format till PCIe FPC-kontakten på kortet.

Så nu kan du få inbyggd M.2 NVMe på en Raspberry Pi som inte är en Compute Module 4!

Det är dock värt att nämna att M.2 HAT endast är avsedd för M-nyckel. Den fungerar alltså inte med andra tangenter.

Var kan jag få tag på en?

Har du fått upp ögonen för denna Raspberry Pi än?

Du kommer snart att kunna reservera ditt exemplar här via PiCockpit.

Under tiden kan du också kolla in vårt systerföretag, buyzero.de. Vi har hallon Pis av alla sorter i lager.

Vi är en godkänd återförsäljare av Raspberry Pis. Det är viktigt, eftersom det innebär att vi kan garantera deras äkthet och kvalitet.

F.A.Q.

F: När kommer den att finnas tillgänglig för köp?

A: Raspberry Pi 5 börjar levereras till slutkunder den 23 oktoberrd, men det kommer att råda brist på detta lager fram till slutet av året.

F: Vad är nytt med Raspberry Pi 5?

S: Raspberry Pi 5 har en supersnabb CPU och GPU, men den har också helt nya funktioner som ett PCIe 2.0-gränssnitt, en RTC, två 4-lane MIPI kamera- och displaytransceivrar och en strömknapp. Det finns även en ny UART-kontakt, så att du direkt kan ansluta en felsökning av sond.

F: Vad är nytt med Raspberry Pi 5:s operativsystem?

Raspberry Pi 5 kräver ett nytt Raspberry Pi OS kallat "Bookworm", som behåller LXDE-skrivbordsmiljön, men använder en ny Wayland-protokollbaserad fönsterhanterare och har nya modulkrav.

F: Kan Raspberry Pi 5 startas via USB?

Ja, du kan starta via en USB 3.0-port.

F: Har Raspberry Pi 5 stöd för start via PCIe?

Ja, du kan starta via PCIe.

F: Hur står sig Raspberry Pi 5 i jämförelse med Raspberry Pi 4?

Läs allt om detta i vår artikel "Raspberry Pi 4 vs. Raspberry Pi 5".

F: Vad sägs om en Compute Module 5 och en Raspberry Pi 500?

Med utgångspunkt i den enorma framgången med Compute Module 4 och Raspberry Pi 400 finns det säkert en handlingsplan för när dessa produkter kommer att lanseras. För närvarande har Raspberry Pi dock ännu inte tillkännagivit dem.

F: Var kan jag få mer information och nyheter om Raspberry Pi 5?

Du kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev längst upp till höger på denna sida!

Slutsats

Raspberry Pi 5 Vinkel

Som jag nämnde i inledningen är en bra jämförelse av JavaScript-prestandan hos Raspberry Pi 5 en MacBook Air från 2015.

Det innebär att du verkligen kan använda din Raspberry Pi 5 som ett fullt dugligt skrivbord.

Det innebär också att du kommer att behöva tänka på aktiv kylning, snarare än bara passiv kylning.

Men med denna kraftfulla konstruktion och de nya funktionerna, som PCIe, RTC och en CPU-frekvens på 2,4 GHz, har denna mikrodator helt förändrat spelplanen.

Har du några frågor? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

2 Kommentarer

  1. purpleduggy den september 29, 2023 kl 8:26 f m

    men jag skulle ha velat se minst 8 GB RAM-minne, med modeller på 16 och 32 GB, samt bredare pcie 16x, nvme-lagring och thunderbolt 4/usb4 40 Gbit. även wifi 6e och BT5.3 och 2,5 GBit LAN med PoE. Dessutom tjockare kretskort med flera solida kopparlager för extra passiv värmeavledning.

  2. Andrea den oktober 2, 2023 kl 12:01 f m

    Otroligt att de efter 4 år har fördubblat prestandan samtidigt som strömförbrukningen har fördubblats.
    BCR2712 är en 12W Soc vs 7W BCR2711 ... Det finns 2 år sedan SoC som Snapdragon 480 som bär 8 kärnor och kräver endast 3W !!!
    Vid dessa effektnivåer och kostnader kommer vi att få intel fanless N100-system med RAM & NVME-disk.

Lämna en kommentar