Paragon-projektet: En Raspberry Pi trädgård

Raspberry Pi Trädgård Titelbild

Vill du kunna vattna din trädgård på distans? Då är det här projektet för dig! Det är en hel bevattningsplattform som du kan styra med din telefon, surfplatta eller bärbara dator! Med hjälp av en Raspberry Pi blir din trädgård helt och hållet under din kontroll.

Den här kommer från Dan-in-CA på GitHub. Du kan hitta GitHub-förvaret här. Det kallas "SIP", som i "sustainable irrigation platform", och det är ett av de coolaste Raspberry Pi-projekt jag någonsin har sett.

SIP-inställning
Kredit: RandyBryant.

Det är under GNU General Public License, så det är helt öppen källkod, helt modifierbart. Och det bästa av allt är att det har ett riktigt levande samhälle som bidrar till den.

Hårdvara

Detta projekt fokuserar på en Raspberry Pi. Du kan använda vilken Pi som helst som har tillgång till Internet, inklusive Raspberry Pi Zero, som du kan se på bilden ovan.

Jag tror dock inte att du skulle kunna använda den här inställningen med en Pico W. Jag skulle bli glad om det visade sig att jag hade fel!

Detta kan faktiskt vara ett bättre projekt för en Raspberry Pi 3 över en Hallon 4, till exempel, eftersom Raspberry Pi 4 kan bli för varm beroende på hur din trädgård ser ut.

Raspberry Pi är vad som kommer att köra SIP direkt. Därifrån vill du ansluta den till ett reläkort med 4, 6 eller 8 kanaler. Reläkortet

Som en person på SIP-forumet skrev: "Jag använde de första 6 reläerna för de 6 befintliga stationerna i min befintliga bevattningskonfiguration. Jag använde det 7:e reläet som en Master för 24VAC common line så att solenoiderna är helt isolerade från 24VAC transformatorn när de inte är aktiverade."

Du kan också använda en skiftregisterskiva.

Kredit: DrLabel.

I den här installationen kan du till exempel se en Raspberry Pi Zero W längst upp till vänster, ett 6-kanals reläkort längst ned och en 24V AC-transformator längst upp till vänster. Dessutom finns det en DC-DC-omvandlare som omvandlar utgångsspänningen till en lägre spänning för Raspberry Pi och reläkortet.

Programvara

På mjukvarusidan driver SIP i princip en lokal webbplats som du kan använda för att övervaka och styra din trädgård. Det är inte helt olikt PiCockpit, faktiskt!

Men medan PiCockpit gör att du kan styra din Raspberry Pi, gör SIP att du kan styra din trädgård med din Raspberry Pi.

Den förlitar sig på HTML Get och MQTT som ett sätt för enheter att samverka.

Och eftersom det sker via ett webbgränssnitt kan du enkelt köra SIP i en webbläsare på en telefon, bärbar dator eller surfplatta.

SIP användargränssnitt
Kredit: RandyBryant.

Installationsprocessen är också mycket enkel.

Det första du behöver göra är att flasha Raspberry Pi OS Lite till ett SD-kort. Sedan måste du installera Git och klona GitHub-arkivet på Raspberry Pi. Sedan kör du sip.py-filen i förvaret och du är redo att köra!

Du kan hitta detaljerade instruktioner om installationen här.

Slutsats

Du kommer aldrig mer att behöva be dina grannar att vattna dina växter när du är bortrest!

Jag måste ge en stor eloge till Dan för att han satte ihop det här projektet, laddade upp det för alla och verkligen byggde en global gemenskap kring plattformen för hållbar bevattning.

Och när du har gjort allt detta kan du också gå med i SIP-forumen och håll dig uppdaterad med gemenskapen! Medlemmar ställer frågor, delar med sig av sina idéer och laddar upp bilder på sina SIP-byggen.

Om du vill ha mer information om koden kan du gå in på GitHub-förvaretsom innehåller all kod och dokumentation för projektet.

Under tiden kan du kolla in mer Paragon Projects här!

Hur skulle du göra? Vilka växter har du i din trädgård?

Kommentera nedan!

4 Kommentarer

 1. Freedom den september 30, 2023 kl 7:25 f m

  OBSERVATION: Jag ser att allt är i ett plasthölje, men tekniskt sett är dessa Hammondtransformatorer endast avsedda att användas i metallådor, så att den inkommande 120VAC-jordledaren också kan jordas. Jag tror att det förmodligen är den här:
  https://www.hammfg.com/files/parts/pdf/BD2G.pdf

  Om transformatorn har en extern eller intern kortslutning kan den annars bli strömförande (även när höljet är öppet och kan vidröras fysiskt = CHOCK), eller vid partiell/intermittent kontakt kan den fortsätta att gnistra och starta en brand.

  SUGESTION: Det är mycket osannolikt att en kortslutning skulle inträffa, men skyddsjordledare finns av en anledning och bör användas. Om folk inte vill göra det är det ett dåligt val. Men det är bäst att de får lära sig att göra på rätt sätt från början.

  REKOMMENDATION: I övrigt, bra jobbat med detta projekt!

  • Adam den oktober 9, 2023 kl 10:38 f m

   Tack för din kommentar!

 2. Thorquemado den oktober 1, 2023 kl 1:00 f m

  Gran desperdicio de recursos para algo tan básico, con una raspberry y un sonoff 4ch puedes controlar eso desde una plataforma domótica completa como es home assistant.

  • Adam den oktober 9, 2023 kl 10:37 f m

   Det är därför många använder Raspberry Pi Zero W för sina SIP:ar.

Lämna en kommentar