Paragon-projektet: 8-bitars tangentbord

8-bitars tangentbord Titelbild

Du har säkert hört uttrycket "Arbeta smartare, inte hårdare". Men om du är en elektronikentusiast vet du att vi alla lever efter frasen "Jobba hårdare om det är roligare". Med det i åtanke är det här projektet oändligt roligt - det är ett 8-bitars tangentbord.

Masaya Hanaka, som går under namnet HIGEDARUMA på Hackaday, satte ihop detta projekt och laddade upp det för alla att uppskatta.

8-bitars tangentbord
Kredit: Masaya Hanaka.

Om du vill lära dig behärska ASCII-kod är det här definitivt rätt projekt för dig.

Hårdvara

För ett projekt som detta behöver du naturligtvis ett hölje av något slag. Du kan använda de träscheman som Masaya har varit vänlig nog att inkludera. Eller så kan du utveckla ett annat hölje själv.

Jag skulle vilja se den i någon form av gammal elektroniklåda.

Du behöver också åtta tangentomkopplare, ett tangentlås och två knappar. Med brytarna, tangentlåset och knapparna har du tillgång till alla bokstäver, siffror och symboler på ett vanligt tangentbord.

Dessutom ger 8-Bit Keyboard dig ctrl, alt, delete, enter och shift - precis som du kanske förväntar dig.

Även om den ursprungliga installationen använde en Raspberry Pi Pico W och ett anpassat kretskort, bestämde sig Masaya för att ändra på saker och ting. Kärnan i tangentbordet är nu en ESP32-WROOM, till vilken brytarna är anslutna.

Masaya har också varit vänlig nog att inkludera kretsschemat, så att du kan sätta ihop allt själv!

8-bitars tangentbord kretsschema
Kredit: Masaya Hanaka.

Programvara

För det här projektet har Masaya kört allt tillsammans med en .ino-fil och en config.h-fil, som båda finns tillgängliga på projektets GitHub-arkiv.

8-bitars tangentbordsskrivning C
Kredit: Masaya Hanaka.

Slutsats

Nu kan du imponera på alla med dina kunskaper i ASCII och ditt superunika 8-bitars tangentbord.

Om du vill ha mer information kan du kolla in Hackaday-sidan här.

Om du vill se fler projekt som detta bör du kolla in våra andra Paragon-projekt.

Som jag nämnde ovan, även om jag älskar träformen för det här tangentbordet, tror jag att det skulle se riktigt coolt ut i ett gammalt elektronikfodral. Hur skulle du modifiera det här projektet?

Lämna en kommentar