Paragon Project: Euklidisk trummaskin

När det gäller att skapa musik med Raspberry Pi finns det en handfull alternativ. Folk har kommit på sätt att förvandla sina Pis till instrument av alla de slag. Men i jämförelse finns det få musikprojekt som kretsar kring Raspberry Pi Pico. Därför är det spännande att se en ny euklidisk trummaskin för Pico dyka upp på reddit.

Introduktion av euclid-16, en euklidisk trummaskin utvecklad kring Raspberry Pi Pico, skapad av aproximacion.

Det här projektet är inte bara inspirerat, det är också superenkelt och aproximacion inkluderade ett GitHub-arkiv med all kod du behöver för att sätta ihop det själv!

Kredit: aproximation.

Som aproximacion-detaljer består euclid-16 ovan av en perfboard och ett tvålfodral.

Innan vi går in på hård- och mjukvaran är det värt att ta upp vad som är "euklidiskt" med den här trummaskinen. Euklidiska rytmer - som refererar till den antika grekiska matematikern Euklides - är rytmer med superbalanserade mönster över tidsintervaller.

Det här har en massa häftiga konsekvenser, men för det här trummaskinsprojektet innebär det i praktiken att du bestämmer intervallen och hur många slag som ska ingå i varje intervall.

Så euklidiska trummaskiner baserar sina mönster på euklidiska rytmer, som du kan se i den här videon att aproximacion, som går under namnet redraw på GitHub, uppladdad:

Kredit: redraw.

Hårdvara

Som du kan se har detta projekt en perfboard monterad på ett tvålhölje, tillsammans med en kodare, en gul lysdiod tillsammans med 16 röda lysdioder, fyra knappar, två skiftregister 74HC595 IC, och en Raspberry Pi Pico.

Det är dock uppenbart att installationen här är ganska anpassningsbar. Alla fodral som kan rymma Pico och nödvändiga komponenter skulle till exempel vara väl lämpade för ett projekt som detta.

De två skiftregistren styr de 16 lysdioderna, vilket framgår av kopplingsschemat som finns i GitHub-arkivet:

Kredit: redraw.

Programvara

Koden är CircuitPython, som aproximacion noterar på GitHub, "är bra att leka med", men "det ger inte hårdvaruinterrupt, vilket är avgörande för att hålla tempot konsekvent."

Ljudet matas ut via PWM, men skulle även kunna matas ut via I2S. Du kan läsa mer om ljudutmatning med Pico och PWM, I2S och I2C i vår artikel om ljud med Pico W.

I reddit-inlägget säger aproximacion: "För tillfället fungerar den som en MIDI-sequencer, men ljud via PWM eller med en i2s DAC bör också vara möjligt. Det ideala målet skulle vara att spela billiga DR-55, CR-78, Minipops, etc prover i den."

Och den här lilla trummaskinen kan spara upp till 16 sekvenser.

Så om du vill skapa en superbillig, riktigt kraftfull euklidisk trummaskin med din Raspberry Pi Pico är det här projektet för dig!

Ta ett par Picos och sedan kan du sätta ihop detta med några andra projekt för att sätta upp ditt rockband eller en hel orkester.

Om du vill ha mer information kan du kolla in GitHub-källkoden här.

Om du vill se fler Paragon-projekt som vi har presenterat i den här serien kan du klicka på här.

Och om du har några frågor eller om du vill föreslå ett projekt för den här serien är du välkommen att kommentera nedan!

Lämna en kommentar