Paragon-projektet: Mike Hornes extremt lilla Cyberdeck

Mike Hornes Mini Cyberdeck Titelbild

Har du någonsin undrat hur liten du kan göra din dator? Mike Horne har lyckats skapa en dator som är ungefär lika stor som - vad annars? - en banan! Det är hans extremt lilla cyberdäck och det är ett perfekt projekt att ta med i vår serie Paragon-projekt!

Mike har lyckats få plats med ett komplett cyberdeck i ett mini flightcase och har postat ett fullständigt blogginlägg på sin webbplats om projektet.

Vi har presenterat ett antal cyberdäck i vår Paragon projektserie, men om du är ny i cyberdäckens värld är de vanligtvis bärbara datorer som människor tillverkar med ett öga för estetik.

En extern synvinkel
Kredit: Mike Horne.

För det här projektet har Mike varit vänlig nog att dela med sig av en översikt över den hårdvara och programvara han använde för att utveckla detta extremt lilla cyberdäck.

Hårdvara

Det första du behöver är en Raspberry Pi Zero 2 Weftersom det är vad cyberdeck körs på i sin kärna. Mike bestämde sig för att ansluta den till ett LiPo-batteri.

Mike använde också en Pimoroni Envirosom är en BME280-sensor som kan känna av värme och luftkvalitet. Genom lite uppfinningsrikedom bestämde sig Mike för att använda sin Enviro+ för att driva Pi.

Efter att ha kopplat allt detta till en 5″ LCD-skärm från WaveshareMike konstaterade sedan att det var nödvändigt att borra skärmen till locket för att få allt ordentligt monterat.

I blogginlägget beskriver Mike sin strävan att hitta ett fungerande tangentbord för cyberdeck. I slutändan fann Mike att Bluetooth inte var lika tillförlitligt som ett 2,4 GHz-tangentbord - inga överraskningar där.

Cyberdeck med Banana för skalfördelar
Kredit: Mike Horne.

Trodde du att jag överdrev om hur litet det här cyberdäcket är?

Det gör den perfekt för resor och perfekt för hackning!

Programvara

Ett cyberdeck som detta är inte bara fantastiskt för att ha en portabel arbetsstation, det är också fantastiskt för specifika projekt.

Du kan till exempel använda den för penetrationstestning eller andra (etiska) hackingaktiviteter. Mike bestämde sig för att använda Kali Linux (en hackares bästa vän).

Du kan kolla in GitHub här, där Mike laddade upp koden för projektet. Du behöver Python 3.6 eller nyare för att köra koden, men tanken är att den tillhandahåller två distinkta lägen.

Läge A ger dig allt från Enviro - värme, luftkvalitet, etc. Läge B ger dig statistiken för CPU:n.

Det är naturligtvis på sin plats att här nämna att du kan också använda PiCockpit för att kontrollera all denna information, vilket skulle vara en helt kostnadsfri tjänst för upp till fem av dessa cyberdäck!

Men även utan PiCockpit kommer detta projekt definitivt att uppfylla dina cyberdeck-behov väl!

En intern vy av Cyberdeck
Kredit: Mike Horne.

Slutsats

Som med alla Mikes projekt älskar jag kreativiteten och användbarheten hos detta extremt lilla cyberdäck.

I cyberdäckens värld finns det de som skapar sina cyberdäckshus med 3D-skrivare och de som skapar sina hus med prefabricerade saker. (Oftast använder folk dock båda, förstås).

Mina favoritprojekt med cyberdeck tenderar att vara de som görs med prefabricerade lådor.

Om du vill ha mer information om Mikes resa för att skapa detta cyberdäck kan du läsa hans blogginlägg om cyberdäcket här.

Och som alltid, om du vill se fler Paragon-projekt kan du klicka på här.

Vart skulle du ta vägen med ett superlitet cyberdäck?

Lämna en kommentar