Allt du behöver veta om Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 Titelbild

Nu när Raspberry Pi 4-lagren har återgått till det normala tyckte vi att det var dags att skriva en artikel om kraften i denna mikrodator.

Så om du redan har en och vill lära dig mer eller om du funderar på att skaffa en och vill få mer information - det här är artikeln för dig!

Så utan vidare dröjsmål presenterar jag allt du behöver veta om Raspberry Pi 4.

Historia

Låt oss börja med namnet. Varför 4B? "4" är namnet på generationen och "B" refererar till modellen. "B" är dock huvudmodellen i den 4:e generationen.

Ja, det stämmer. Du kommer inte att hitta en Raspberry Pi 4 A. Den finns helt enkelt inte.

Jag kommer därför att kalla den för "Raspberry Pi 4" i hela artikeln, men det officiella namnet är Raspberry Pi 4 Model B.

Låt oss börja från början.

Raspberry Pi 4 lanserades ursprungligen den 24 juni 2019.

Den ersattes den 28 maj 2020 av version 1.4 och senare av version 1.5. De största uppdateringarna var inkluderingen av 8 GB RAM-minne och en klockfrekvens på 1,8 GHz istället för 1,5 GHz.

Raspberry Pi 4

Den 2 november 2020 lanserades Raspberry Pi 400.

Så idag finns det egentligen två datorer inom Raspberry Pi 4-familjen: 4 Model B och 400.

I den här artikeln vill jag främst fokusera på Raspberry Pi 4 och Raspberry Pi 400 sparar jag till en annan längre artikel (även om många av specifikationerna nedan gäller för 400 också).

Under tiden kan du läsa vår artikel med 23 fakta om 400:

Låt oss börja med att titta närmare på specifikationerna.

Specifikationer för Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4, som är en betydande uppgradering av sina föregångare, har revolutionerat marknaden för enkortsdatorer. Faktum är att den är ungefär tre gånger snabbare än sin föregångare - Raspberry Pi 3B+.

Den mest anmärkningsvärda förändringen är införandet av en kraftfull CPU-uppgradering: Pi 4 använder Broadcom BCM2711-chippet, med ett fyrkärnigt ARM Cortex-A72 (ARM v8) 64-bitars System on a Chip (SoC).

Den kraftiga prestandaökningen ger upp till tre gånger högre hastighet än den omedelbara föregångaren, Raspberry Pi 3B+, och möjliggör bättre multitasking och högre datorbelastningar.

Dessutom har Raspberry Pi 4B SoC mindre processnoder - 28 nanometer - jämfört med tidigare modeller, som hade processnoder på 40 nanometer. Den här skillnaden gör att 4B kan ha en mer komplex chipdesign och fler transistorer på samma fysiska yta.

Pi 4 har snabbare starttid och bättre respons överlag, och uppvisar förbättringar i sitt minnesundersystem.

Vid lanseringen fanns den i tre RAM-konfigurationer: 1 GB, 2 GB, 4 GB.

Senare släppte Raspberry Pi Ltd en fjärde konfiguration: Pi 4 med 8 GB, vilket avsevärt utökade utbudet av applikationer som den kan hantera.

När det gäller ARM-arkitekturen bakom Raspberry Pi 4 har den fyra kärnor och Vector Floating-Point version 4 (VFPv4).

Låt mig kort beröra några av de mer vardagliga aspekterna. Precis som med tidigare modeller bootar Raspberry Pi 4 också från ett microSD-kort. Något som är nytt är att standardströmförsörjningen är USB-C snarare än Micro USB (även om du naturligtvis också kan strömförsörja den via PoE HAT). Den kräver en 5 volts strömförsörjning som drar en maximal ström på 3 ampere.

Den totala effektförbrukningen är därför 5V x 3A = 15 watt.

När det gäller bildskärmar har Raspberry Pi 4 ett antal nya funktioner. Pi 4 har dubbla micro HDMI-portar som stöder upp till två 4K Ultra HD-skärmar samtidigt, med en uppdateringsfrekvens på 60 bilder per sekund.

För multimedia har den H.265 (4Kp60 avkodning) och H.264 (1080p60 avkodning och 1080p30 kodning) med OpenGL ES 3.0-grafik.

vy uppifrån

Precis som tidigare modeller har den 40 GPIO-stift och körs fortfarande med 3V3. De 28 användaråtkomliga GPIO-stiften stöder olika gränssnittsalternativ: SPI, I2C, PWM, UART, SDIO, DPI, PCM och GPCLK. Det bästa är att BCM2711-chipet har några extra gränssnittsfunktioner jämfört med tidigare chip - ytterligare två I2C-portar, fyra nya UART-portar, och nu kan PWM användas tillsammans med ljuduppspelning.

Innan vi går vidare bör jag nämna att två GPIO-stift - 27 och 28 - är reserverade för HAT ID EEPROM.

27 fungerar som ID_SD och 28 fungerar som ID_SC, och de svarar på uppstarten av Raspberry Pi genom att söka efter en EEPROM. Så du bör definitivt inte använda dessa stift för något annat än en I2C ID EEPROM.

Om du är intresserad av att läsa mer om dessa gränssnitt kan du kolla in några av våra artiklar om dem här:

vy nedifrån

Och den kommer garanterat att finnas kvar i produktion åtminstone till januari 2026! Vilket innebär att trots bristen förra året på grund av pandemin, Raspberry Pi är tillbaka i branschen och Pi 4 kommer definitivt att vara en tillgänglig modell under de kommande tre åren.

EDIT (29 september 2023): I kommentarerna till denna tråd, säger Liz Upton att de inte kommer att sluta sälja Pi 4 förrän åtminstone 2030-talet.

Anslutningsmöjligheter

Raspberry Pi 4 har WiFi, Bluetooth och Gigabit Ethernet. Och det är värt att gå igenom var och en av dessa en efter en.

För det första är Raspberry Pi 4:s WiFi-chip ett Cypress CYW43455, samma som i Pi 3B+. Det kör dual-band WiFi på både 2,4 och 5 GHz och stöder flera WiFi-standarder: IEEE 802.11 b/g/n/ac.

När det gäller Bluetooth kör Raspberry Pi 4 både Bluetooth 5 och Bluetooth Low Energy.

Och slutligen har den stöd för äkta Gigabit Ethernet - direkt ansluten till SoC. Med "äkta" menar jag att anslutningen inte går via USB, som den gjorde med tidigare modeller. Du kan separera bandbredden mellan Ethernet och USB. Och Ethernet-paket behöver inte omvandlas till USB-paket.

Pi 4 har alltså ungefär tre gånger högre Ethernet-bandbredd än 3B+, med en överföringshastighet på 1 gigabit per sekund (1000 megabit per sekund).

Som jag nämnde ovan kan du också använda PoE HAT som strömförsörjning för Raspberry Pi 4.

Portar

Förutom HDMI-portarna och USB-C-strömförsörjningsporten finns det också ett AV-uttag där du kan ansluta hörlurar eller en högtalare. Det här är de fyra små portarna.

Den levereras också med en Display Serial Interface-port och en Camera Serial Interface-port, som båda är långa horisontella portar på toppen av Pi för att ansluta till bandkablar.

Men Pi 4 har 5 stora portar som ger den dess distinkta form - USB- och Ethernet-portarna.

Raspberry Pi-entusiaster kommer snabbt att notera att företaget för Raspberry Pi 4 beslutat att byta USB- och Ethernet-portarna. I tidigare modeller var Ethernet-porten till vänster och USB-portarna till höger.

Men för att få allt att passa på den nya modellen var de tvungna att flytta runt saker lite.

USB- och Ethernet-portarna

På den här bilden ser du de två USB 2.0-portarna i svart till vänster, de två USB. 3.0-portarna i blått i mitten och Ethernet-porten till höger.

Om du är nyfiken på skillnaderna så har USB 2.0 en bandbredd på 480 megabit per sekund och data flödar bara i en riktning åt gången. USB 3.0 däremot har en dataöverföringshastighet på 5 gigabit per sekund och data kan flöda i båda riktningarna samtidigt.

Överklockning

Raspberry Pi 4 är naturligtvis den mest kraftfulla mikroprocessorn i Raspberry Pi-familjen.

Men om du vill göra det ännu bättre mer kraftfull, kanske du vill överväga att överklocka den. Som tur är har vi ett interaktivt verktyg och en fullständig artikel som förklarar hur du överklockar din Raspberry Pi 4, som du kan kolla in här här.

Problem

Om du har problem med din Raspberry Pi kan det naturligtvis bero på ett antal olika saker. En av de vanligaste är överhettning.

Läs våra artiklar om problem med Raspberry Pi och hur man hanterar överhettning:

Priser

Vid det här laget är Raspberry Pi-bristen 2021 och 2022 legendarisk. Höga prispåslag, icke-godkända återförsäljare, totalt kaos rådde i Raspberry Pi-communityn. Det var vansinne.

Lyckligtvis är det inte bara en legend, utan också något som redan tillhör det förflutna.

Nuförtiden är Raspberry Pis återigen lätta att få tag på.

Och därför har priserna i stort sett stabiliserats. Men när jag skriver den här artikeln har de ännu inte nått priserna före pandemin. Detta avsnitt är föremål för framtida uppdateringar eftersom priserna fluktuerar.

För närvarande kan du se var priserna ligger med hjälp av Hitta en RPi.

Var kan jag få tag på en?

Om du är ute efter att skaffa en, föreslår jag naturligtvis att du kollar in vårt systerföretag, buyzero.de, som har Raspberry Pis av alla möjliga sorter på lager.

Dessutom är vi en godkänd återförsäljare av Raspberry Pis, vilket garanterar deras äkthet och kvalitet.

Slutsats

Raspberry Pi 4 är den ultimata mikroprocessorn.

Om du letar efter hemmaprojekt eller försöker ta reda på vad du kan göra med en Raspberry Pi 4 kan du kolla in "De 7 vanligaste användningsområdena för Raspberry Pi år 2023" eller vår Paragon-projekt som presenterar nya projekt som människor håller på att skapa (nästan dagligen!)

Vad ska du göra med en Raspberry Pi 4?

9 Kommentarer

  1. Sky den september 9, 2023 kl 9:20 f m

    Tolles Teil, leider läuft mein Monitor der über den Mico HDMI angeschlossen ist nicht!?

    • Adam den september 9, 2023 kl 10:15 f m

      Vad har du för bildskärm? Har du den rätta adaptern för detta?

  2. Freddy den september 9, 2023 kl 10:55 f m

    Falls Du ein Gehäuse verwendest, könnte es sein, dann der Stecker des Mini HDMI Kabels zu kurz ist. ich hatte Fall vor einigen Wochen.

  3. Andrr den september 9, 2023 kl 9:48 e m

    "Om du har problem med din Raspberry Pi, kan det bero på en rad problem. "

    Wer hätte das gedacht....

    • Adam den september 12, 2023 kl 11:23 f m

      Ja, stimmt's.

  4. alexd den september 10, 2023 kl 12:09 e m

    Как принять cvbs не через usb? Vad är en tvp5150?

  5. Borris den september 10, 2023 kl 4:42 e m

    goedeavond ik heb een vraag weet iemand hoe ik vpn opnieuw moet installeren op mijn raspberry pi4 ik had alles geprobeerd maar het lukte me niet misschien doe ik onbewust iets fout?

Lämna en kommentar