Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Raspberry Pi 4

Εικόνα τίτλου Raspberry Pi 4

Τώρα που τα αποθέματα του Raspberry Pi 4 έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό, σκεφτήκαμε ότι ήρθε η ώρα να γράψουμε ένα άρθρο για τη δύναμη αυτού του μικροϋπολογιστή.

Έτσι, αν έχετε ήδη ένα και θέλετε να μάθετε περισσότερα ή να αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα και θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες - αυτό είναι το κατάλληλο άρθρο για εσάς!

Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σας παρουσιάζω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Raspberry Pi 4.

Ιστορία

Ας ξεκινήσουμε με το όνομα. Γιατί 4B; Το "4" είναι το όνομα της γενιάς και το "B" αναφέρεται στο μοντέλο. Ωστόσο, το "B" είναι το κύριο μοντέλο της 4ης γενιάς.

Σωστά. Δεν πρόκειται να βρείτε ένα Raspberry Pi 4 A. Απλά δεν υπάρχει.

Έτσι, θα το αποκαλώ απλά "Raspberry Pi 4" σε όλο αυτό το άρθρο, αλλά η επίσημη ονομασία είναι Raspberry Pi 4 Model B.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Το Raspberry Pi 4 κυκλοφόρησε αρχικά στις 24 Ιουνίου 2019.

Αντικαταστάθηκε στις 28 Μαΐου 2020 από την έκδοση 1.4 και αργότερα από την έκδοση 1.5. Οι μεγαλύτερες αναβαθμίσεις ήταν η προσθήκη 8GB μνήμης RAM και ενός ρυθμού ρολογιού 1,8GHz αντί για 1,5GHz.

Raspberry Pi 4

Στις 2 Νοεμβρίου 2020 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi 400.

Έτσι, σήμερα, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο υπολογιστές στην οικογένεια Raspberry Pi 4: το 4 Model B και το 400.

Σε αυτό το άρθρο, θέλω να επικεντρωθώ κυρίως στο Raspberry Pi 4 και θα κρατήσω το Raspberry Pi 400 για ένα άλλο πλήρες κομμάτι (αν και πολλές από τις παρακάτω προδιαγραφές ισχύουν και για το 400).

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να δείτε το άρθρο μας που καλύπτει 23 στοιχεία για το 400:

Πρώτα απ' όλα, ας ασχοληθούμε με τις προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές του Raspberry Pi 4

Το Raspberry Pi 4, μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τους προκατόχους του, έφερε επανάσταση στην αγορά των υπολογιστών μιας πλακέτας. Στην πραγματικότητα, είναι περίπου τρεις φορές πιο γρήγορο από τον προκάτοχό του - το Raspberry Pi 3B+.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η συμπερίληψη ενός ισχυρή αναβάθμιση CPU: Το Pi 4 χρησιμοποιεί το τσιπ BCM2711 της Broadcom, με τετραπύρηνο ARM Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit System on a Chip (SoC).

Αυτή η σημαντική αύξηση των επιδόσεων παρέχει έως και τριπλάσια ταχύτητα από τον άμεσο προκάτοχό του, το Raspberry Pi 3B+, και επιτρέπει καλύτερη πολυδιεργασία και υψηλότερα υπολογιστικά φορτία.

Επιπλέον, το Raspberry Pi 4B SoC έχει μικρότερους κόμβους διεργασίας - 28 νανόμετρα - σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, τα οποία είχαν κόμβους διεργασίας 40 νανόμετρα. Με αυτή τη διαφορά, το 4B είναι σε θέση να έχει πιο πολύπλοκο σχεδιασμό τσιπ και περισσότερα τρανζίστορ στην ίδια φυσική επιφάνεια.

Με ταχύτερο χρόνο εκκίνησης και συνολική απόκριση, το Pi 4 παρουσιάζει βελτιώσεις στο υποσύστημα μνήμης του.

Κατά το λανσάρισμά της, κυκλοφόρησε σε τρεις διαμορφώσεις RAM: 1GB, 2GB, 4GB.

Αργότερα, η Raspberry Pi Ltd κυκλοφόρησε μια τέταρτη διαμόρφωση: το Pi 4 με 8GB, επεκτείνοντας σημαντικά το φάσμα των εφαρμογών που μπορεί να χειριστεί.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική ARM πίσω από το Raspberry Pi 4, διαθέτει τέσσερις πυρήνες και Vector Floating-Point version 4 (VFPv4).

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ εν συντομία σε μερικές από τις πιο τετριμμένες πτυχές. Ακριβώς όπως και στα προηγούμενα μοντέλα, το Raspberry Pi 4 εκκινεί επίσης από κάρτα microSD. Κάτι νέο είναι ότι η τυπική τροφοδοσία του είναι USB-C και όχι Micro USB (αν και θα μπορούσατε, φυσικά, να το τροφοδοτήσετε και μέσω του καπέλου PoE). Απαιτεί ένα τροφοδοτικό 5 βολτ που απορροφά μέγιστο ρεύμα 3 αμπέρ.

Η συνολική κατανάλωση ισχύος είναι, επομένως, 5V x 3Α = 15 Watt.

Όσον αφορά την οθόνη, το Raspberry Pi 4 διαθέτει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά. Το Pi 4 εισάγει δύο θύρες micro HDMI, υποστηρίζοντας έως και δύο οθόνες 4K Ultra HD ταυτόχρονα, με ρυθμό ανανέωσης 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Για πολυμέσα, διαθέτει H.265 (αποκωδικοποίηση 4Kp60) και H.264 (αποκωδικοποίηση 1080p60 και κωδικοποίηση 1080p30) με γραφικά OpenGL ES 3.0.

άποψη από πάνω

Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα, διαθέτει 40 ακίδες GPIO και εξακολουθεί να λειτουργεί στα 3V3. Οι 28 καρφίτσες GPIO που είναι προσβάσιμες από τον χρήστη υποστηρίζουν διάφορες επιλογές διασύνδεσης: PWM, UART, SDIO, DPI, PCM και GPCLK. Αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι το τσιπ BCM2711 έρχεται με κάποιες επιπλέον λειτουργίες διασύνδεσης σε σχέση με τα προηγούμενα τσιπ - δύο επιπλέον θύρες I2C, τέσσερις νέες θύρες UART και τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το PWM παράλληλα με την αναπαραγωγή ήχου.

Θα πρέπει να αναφέρω, πριν προχωρήσω παρακάτω, ότι δύο ακίδες GPIO - 27 και 28 - προορίζονται για το HAT ID EEPROM.

Το 27 χρησιμεύει ως ID_SD και το 28 χρησιμεύει ως ID_SC και ανταποκρίνονται στην εκκίνηση του Raspberry Pi αναζητώντας μια EEPROM. Επομένως, σίγουρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ακίδες για οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα I2C ID EEPROM.

Τέλος πάντων, αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα για αυτές τις διεπαφές, μπορείτε να δείτε μερικά από τα άρθρα μας σχετικά με αυτές εδώ:

κάτω όψη

Και είναι εγγυημένο ότι θα παραμείνει στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2026! Που σημαίνει ότι παρά τις ελλείψεις πέρυσι λόγω της πανδημίας, Το Raspberry Pi επιστρέφει στη δουλειά και το Pi 4 θα είναι σίγουρα ένα διαθέσιμο μοντέλο για τα επόμενα τρία χρόνια.

EDIT (29 Σεπτεμβρίου 2023): Στα σχόλια στο αυτό το νήμα, η Liz Upton λέει ότι δεν θα διακόψουν την κυκλοφορία του Pi 4 έως ότου τουλάχιστον τη δεκαετία του 2030.

Συνδεσιμότητα

Το Raspberry Pi 4 προσφέρει WiFi, Bluetooth και Gigabit Ethernet. Και αξίζει να εξετάσουμε ένα προς ένα το καθένα από αυτά.

Πρώτον, το τσιπ WiFi του Raspberry Pi 4 είναι ένα Cypress CYW43455 και είναι το ίδιο με αυτό του Pi 3B+. Λειτουργεί WiFi διπλής ζώνης τόσο στα 2,4 όσο και στα 5 GHz και υποστηρίζει πολλαπλά πρότυπα WiFi: IEEE 802.11 b/g/n/ac.

Όσον αφορά το Bluetooth, το Raspberry Pi 4 λειτουργεί τόσο με Bluetooth 5 όσο και με Bluetooth Low Energy.

Και τέλος, υποστηρίζει πραγματικό Gigabit Ethernet - απευθείας συνδεδεμένο στο SoC. Με τον όρο "αληθινή", εννοώ ότι η σύνδεση δεν γίνεται μέσω USB, όπως συνέβαινε με τα προηγούμενα μοντέλα. Μπορείτε να διαχωρίσετε το εύρος ζώνης μεταξύ του Ethernet και του USB. Και τα πακέτα Ethernet δεν χρειάζεται να μετατραπούν σε πακέτα USB.

Έτσι, το Pi 4 έχει περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης Ethernet από το 3B+, με ρυθμό μεταφοράς 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο (1000 megabits ανά δευτερόλεπτο).

Όπως ανέφερα παραπάνω, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το καπέλο PoE ως τροφοδοτικό για το Raspberry Pi 4.

Λιμένες

Εκτός από τις θύρες HDMI και τη θύρα τροφοδοσίας USB-C, υπάρχει επίσης μια υποδοχή AV, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε ακουστικά ή ηχείο. Αυτές είναι οι τέσσερις μικρές θύρες.

Διαθέτει επίσης μια θύρα σειριακής διασύνδεσης οθόνης και μια θύρα σειριακής διασύνδεσης κάμερας, οι οποίες είναι και οι δύο μεγάλες οριζόντιες θύρες στο επάνω μέρος του Pi για τη σύνδεση με καλώδια κορδέλας.

Όμως το Pi 4 έχει 5 μεγάλες θύρες που του δίνουν αυτό το ξεχωριστό σχήμα - τις θύρες USB και Ethernet.

Οι λάτρεις του Raspberry Pi θα παρατηρήσουν γρήγορα ότι για το Raspberry Pi 4, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει τις θύρες USB και Ethernet. Στα προηγούμενα μοντέλα, η θύρα Ethernet βρισκόταν στα αριστερά και οι θύρες USB στα δεξιά.

Ωστόσο, για να χωρέσουν όλα στο νέο μοντέλο, έπρεπε να μετακινήσουν μερικά πράγματα.

Οι θύρες USB και Ethernet

Σε αυτή τη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε τις δύο θύρες USB 2.0 με μαύρο χρώμα στα αριστερά, τις δύο θύρες USB. 3.0 με μπλε χρώμα στη μέση και τη θύρα Ethernet στα δεξιά.

Αν είστε περίεργοι για τις διαφορές, το USB 2.0 έχει εύρος ζώνης 480 megabits ανά δευτερόλεπτο και τα δεδομένα ρέουν μόνο προς μία κατεύθυνση κάθε φορά. Με το USB 3.0, ωστόσο, υπάρχει ρυθμός μεταφοράς δεδομένων 5 gigabits ανά δευτερόλεπτο και τα δεδομένα μπορούν να ρέουν και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Overclocking

Το Raspberry Pi 4 είναι φυσικά ο ισχυρότερος μικροεπεξεργαστής της οικογένειας Raspberry Pi.

Ωστόσο, αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο περισσότερα ισχυρή, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την υπερφορτώσετε. Ευτυχώς, έχουμε ένα διαδραστικό εργαλείο και ένα πλήρες άρθρο που εξηγεί πώς να υπερφορτώσετε το Raspberry Pi 4, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Προβλήματα

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το Raspberry Pi σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα ζητήματα, φυσικά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η υπερθέρμανση.

Ελέγξτε τα άρθρα μας σχετικά με τα προβλήματα του Raspberry Pi και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης:

Τιμές

Μέχρι τώρα, η έλλειψη Raspberry Pi το 2021 και το 2022 είναι κάτι που αποτελεί θρύλο. Υψηλές προσαυξήσεις, μη εγκεκριμένοι μεταπωλητές, απόλυτο χάος επικρατούσε στην κοινότητα των Raspberry Pi. Ήταν τρέλα.

Ευτυχώς, αν και αποτελεί υλικό θρύλου, ανήκει ήδη στο παρελθόν.

Αυτές τις μέρες, τα Raspberry Pis είναι και πάλι εύκολο να βρεθούν.

Και, ως εκ τούτου, οι τιμές έχουν ως επί το πλείστον σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, κατά τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, δεν έχουν φτάσει ακόμη στις προ της πανδημίας τιμές τους. Αυτή η ενότητα υπόκειται σε μελλοντικές ενημερώσεις καθώς οι τιμές αυξομειώνονται.

Προς το παρόν, μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται οι τιμές χρησιμοποιώντας το Εντοπιστής RPi.

Πού μπορώ να βρω ένα;

Φυσικά, αν ψάχνετε να αποκτήσετε ένα, τότε θα σας πρότεινα να ελέγξετε την αδελφή μας εταιρεία, buyzero.de, το οποίο διαθέτει Raspberry Pis κάθε ποικιλίας σε απόθεμα.

Επιπλέον, είμαστε εγκεκριμένος μεταπωλητής των Raspberry Pis, γεγονός που εγγυάται τη γνησιότητα και την ποιότητά τους.

Συμπέρασμα

Το Raspberry Pi 4 είναι ο απόλυτος μικροεπεξεργαστής.

Αν ψάχνετε για έργα για το σπίτι ή προσπαθείτε να προσδιορίσετε τι μπορείτε να κάνετε με ένα Raspberry Pi 4, τότε ελέγξτε το "Οι 7 πιο συνηθισμένες χρήσεις του Raspberry Pi το 2023" ή το Έργα Paragon σειρά, η οποία παρουσιάζει νέα έργα που φτιάχνουν οι άνθρωποι (σχεδόν καθημερινά!)

Τι θα κάνετε με ένα Raspberry Pi 4;

9 Σχόλια

  1. Sky στις Σεπτέμβριος 9, 2023 στις 9:20 πμ

    Tolles Teil, leider läuft mein Monitor der über den Mico HDMI angeschlossen ist nicht!?

    • Adam στις Σεπτέμβριος 9, 2023 στις 10:15 πμ

      Τι έχεις για μια οθόνη; Έχεις τον κατάλληλο προσαρμογέα γι' αυτό;

  2. Freddy στις Σεπτέμβριος 9, 2023 στις 10:55 πμ

    Falls Du ein Gehäuse verwendest, könnte es sein, dann der Stecker des Mini HDMI Kabels zu kurz ist. ich hatte Fall vor einigen Wochen.

  3. Andrr στις Σεπτέμβριος 9, 2023 στις 9:48 μμ

    "Wenn Sie Probleme mit Ihrem Raspberry Pi haben, kann das an einer Reihe von Problemen liegen. "

    Wer hätte das gedacht....

    • Adam στις Σεπτέμβριος 12, 2023 στις 11:23 πμ

      Ναι, σωστά.

  4. alexd στις Σεπτέμβριος 10, 2023 στις 12:09 μμ

    Πώς принять cvbs δεν μέσω usb; К примеру, μπορεί να подрубить tvp5150;

  5. Borris στις Σεπτέμβριος 10, 2023 στις 4:42 μμ

    goedeavond ik heb een vraag weet iemand howe ik vpn opnieuw moet installeren op mijn raspberry pi4 ik had alles geprobeerd maar het lukte me niet misschien doe ik onbewust iets fout?

Αφήστε ένα σχόλιο